Autor Wątek: DLACZEGO GOSCIE ODMAWIAJĄ???  (Przeczytany 15905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BETI

• maniak
DLACZEGO GOSCIE ODMAWIAJĄ???
« dnia: 23 Maja 2006, 14:11 »
Słuchajcie, nie wiem jak wy,ale jak my prosilismy gosci to zdarzały sie pzreroze wykrętactwa,nawet awantury rodzinne.Wiele gości gadało o śmierci, chorobach, morderstwach!!!!!!! :o Goscie odmawiając tłumaczyli ze:
nie przyjdą bo zona chce zbyt droga kiecke
- bo jak moja zona idzie to ja nie pójde!!!
- bo jestem za stara (ciotka w sile wieku)
- bo tesciowa bedzie sie nade mna wyżywała!!!!

A wy spotkaliscie sie z jakimis smiesznymi i niepojetymi odmowami???

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2006, 14:23 »
Taak, kuzynka mojego małża powiedziała, że nie przyjdzie bo nie ma sukienki :evil: i nie przyszła, ale teraz mnie to cieszy :mrgreen: byli też tacy, którzy nie przyszli bo...mieli remont :luzak:

Offline aniula

• entuzjasta
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2006, 14:26 »
Nam jeszcze nikt nie odmówił, ale mojej siostrze kuzynka powiedziała że nie przyjdzie bo nie ma z kim.

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2006, 14:28 »
U mnie jak na razie nie było wymówek, bo jak na razie tylko dwie osoby nam odpadły, ale to z normalnej jak dla mnie przyczyny.
Jeszcze trochę zaproszeń nam zostało do rozwiezienia (gdzieś tak 1/4), więc być może ktoś się trafi z głupią wymówką. :roll:

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline Pieron

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2006, 14:44 »
My zapraszając gosci z gory wiedzielismy kto nam moze odmowic ze wzgledow finansowych czy zdrowowtnych.jednak mimo to zaprosilismy ich na najwznieszy dzien naszego zycia.I w pelni rozumiemy ich decyzje.jednak zdarzaja sie i tacy ktorych bylismy na 100% pewni a jednak nie przyjda .
Dlaczego??????? :?:  :?:  :?:  :?:
Tego nikt nie wie a szukanie wymowek w stylu remontu czy innej jeszcze spawy jest dla mnie dziecinada.Wiec niech lepiej siedza w tych swoich domach bo z pewnoscia jak by przyszli to by tylko marudzili ze to czy tamto im sie nie podoba.
Pozdrowionka :D  :D  :D  :D

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Maja 2006, 14:50 »
a u mnie wymówka była,ze nie mają się w co ubrać, bo już rodzina ciotkę widziałą w tej czy tamtej kreacji...

wujas też mędził,ze garnituru nie ma...

dodam tylko,ze zaliczają po kilka imprez w ciągu roku.. zakupy ( garnitury i sukienki) nie kupią w zwykłym sklepie tylko do warszawki muszą jechać... takie minimum 1500zł za ciuszek.. to jest to co ich rajcuje...  :roll:

po interwencji babci zmienili zdanie  :twisted: jakoś ciuchy się znalazły.. tyleże.. "stare"  :lol:

teraz ja niestety musze odwołać nasze przyjście na wesele.. powód.. kolega męża wczoraj wziął sobie wolne wiedząc,ze mamy za tydzień imprezę.. zostawił piotrka z 2 statkami.. jeden na hucie w policach drugi w szczecinie.. będzie kursował pomiędzy jednym a drugim  :?
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maja 2006, 15:50 »
U mnie był szczyt bezczelności - historia jest dość zawikłana, ale chodzi o to, że moja Starusia i jej siostra nie gadają ze sobą od dwóch lat, bo dość poważnie im się kiedyś pokłóciło. Mimo to postanowiliśmy zaprosić jej siostrę z rodziną (dwiema córkami i wujkiem). Moi rodzice byli w "ich" stronach i zaproponowali telefonicznie spotkanie (u babci w domu), ale niestety - usłyszeli, że ciotka "nie może" przyjechać i tyle (właściwie nie podała powodu). Dlatego też zaproszenie dla nich zostało wysłane pocztą.
I wiecie jaka była wymówka, że cała czwórka nie przyjedzie? (oczywiście przekazana babci telefonicznie, nawet nie nam - mnie chociażby - ja z ciotką nie jestem pokłócona) Otóż oni na weselu się nie pojawią, bo na zaproszeniu nie był wymieniony chłopak kuzynki! Ja się domyślam, że to było takie szukanie wymówki na siłę, ale do cholery - trzeba mieć trochę taktu. Także 4 osoby nam odpadły - nawet mnie to specjalnie nie smuci. Na razie mamy rozdaną pierwszą turę zaproszeń (wszyscy mają się zdecydować do końca czerwca). Na początku lipca rozdamy kolejną (będą się musieli zdecydować do końca lipca) i ostatecznie na początku sierpnia dopniemy listę. Wiem, że nie będzie kilkurga znajomych Przyszłego, ponieważ jadą do pracy do Anglii i kilku dzieci ciotek, bo są w wieku "buntowniczym" i nie mają ochoty przychodzić. Ja tam nawet ich rozumiem :)

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2006, 10:37 »
Beth... to pewnie ze sie cieszysz, bo nawet mowilas, ze nie chcesz zeby ci sie kuzynki zlazily z chlopakami. Wiec nie ma tego zlego, co by na dobre nie wyszlo. A tak to bys jeszcze musiala pilnowac, zeby sie po kielichu mama z ciocią nie pobiły ;)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maja 2006, 11:40 »
U mnie była taka wymowka kuzynki, która nie chodzi do nikogo na wesela więc z góry podejrzewałam że do mnie tez nie zawita...ale do rzeczy... zadzwoniła mówi że nie przyjdzie ... dlatego ze idzie do szkoły i nie może uciekać  :? :hahaha: no co za ludzie jakbym nie studiowała to może bym jej uwierzyła ale to było najgłupsze co mogła wymyśleć poprostu myślałam że ją zaboje śmiechem ... baba po 30 - stce i nie może uciekać ze szkoły - żenada  :evil:
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Maja 2006, 22:51 »
ta.. byłam na weselu kuzyna a w poniedziałek zdawałam egzamin z 2 lat.... siem laska postarała o wymówkę.. cieniara  :?

w poniedziałek piotrekl miał wypadek.. ma złamany nos i ogólnie wygląda jakobraz nędzy i rozpaczy.. obawiam sie ,ze to wesele  3.06 na 100% jest już na nie..  niestety to samo moze wyjśc z weselem w połowie czerwca :(

Offline krollewna
  • forumowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Maja 2006, 23:10 »
Cytat: "monia"
w poniedziałek piotrekl miał wypadek.. ma złamany nos i ogólnie wygląda jakobraz nędzy i rozpaczy..

O matko jedyna! Zycze szybkiego powrotu do zdrowia!
 A odnosnie odmowy, to nagle wszyscy wujkowie i ciocie, ktorzy cale zycie spedzili w Polsce zaczeli nam na zachod wyjezdzac i na slubie ich nie bedzie :(
A moja siostra tez chciala sie wymigac i nie przyjsc argumentujac to tym, ze nie dostanie urlopu. Ale dostala! I bedzie!
Jestem najszczęśliwszą żonką na świecie!!!

Offline donia

• entuzjasta
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Maja 2006, 23:18 »
A moja siostra tez chciala sie wymigac i nie przyjsc argumentujac to tym, ze nie dostanie urlopu. Ale dostala! I bedzie!

włąsna siostra tak Cię chciała załatwić?  :shock:

w poniedziałek piotrekl miał wypadek.. ma złamany nos i ogólnie wygląda jakobraz nędzy i rozpaczy..

Oj Moniu, bardzo mi przykro mamnadzieję, że szybciutko wróci do zdrowia!
pozdrawiam Was cieplutko.
Proszę jakiegoś aniołka w niebie, daj mi skrzydełka, ja chcę do Ciebie

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Maja 2006, 00:13 »
eeeeeeetam.. zasłabł jak zobaczył właśną krew na badaniach..

zworował się chłopak na glebę.. wyszedł z progu w pozycji małysza po czym lot niezbyt długi zakończył telemarkiem (czyt. centralnie twarzą na posadzce)

efekt ;)
*złamany nos
*rozcięte wargi
*zdarta skóra na nosie
*sińce okularowe
*silny krwotok z nosa

na szcęście kłów nie uszkodził.. hehe.. słucha się męzuś, słucha  :twisted:

tak czuy inaczej małż nie nadaje się na wyjście na imprezę..  :roll:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Maja 2006, 08:02 »
zasłabł jak zobaczył właśną krew na badaniach..

mój robi to samo - oczy w tył głowy i lecimy.... :|

tak czuy inaczej małż nie nadaje się na wyjście na imprezę..

dobra charakteryzacja i się nada -  a mówią, że do wesela się zagoi :wink:

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Maja 2006, 09:14 »
taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. mojemu po raz pierwszy się to zdarzyło... miewał mroczki ale pierwszy raz stracił przytomność....  to było przerażające.. pierwszy raz go widziałam w takim stanie  :?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Maja 2006, 09:24 »
miewał mroczki ale pierwszy raz stracił przytomność.... to było przerażające.. pierwszy raz go widziałam w takim stanie

ja pierwszy raz widziałam jak zielenieje, jak oglądaliśmy film z porodu-ale taki hardcorovy więc chyba miał facet prawo :mrgreen:

powrotu do zdrowia życzę, odbudowania naskórka :wink:

Offline Olaa
  • Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Maja 2006, 09:41 »
Właśnie, właśnie...szybkiego powrotu do stanu przed-upadkowego :D
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Maja 2006, 13:17 »
ja kiedys juz opisywalam histrie babci i dziadka ktora nie przyjechala na wesele do mojej przyjaciolki bo.. nie mieli  z kim psa zostawic, oczywiscie wczesniej potwierdzili przybycie bo myśleli ze sasiadka sie nim zajmie :roll:
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Maja 2006, 13:51 »
amelani, skoro zależy Ci na obecności babci, powinnaś ją ściągnąc jakoś np.wysłać kogoś znajomego samochodem po nią, skoro boi się pociągiem jechać..

Offline azzurra
  • maniak
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Maja 2006, 13:58 »
Amelani, ja też uważam, że nie powinnaś tak łatwo rezygnować z obecności babci, na pewno da się znaleźć jakieś wyjście, żeby mogła być z Tobą tego dnia.
Na babskim forum wcześniej czy później do głosu dochodzi zazdrość...

Offline MALENSTWO

• forumowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Maja 2006, 14:17 »
Wiecie co? a my doszliśmy z moim maleństwem do wniosku, że kto ma byc to będzie! I jeżeli ktoś odmawia tzn, że nie czuje z nami jakieś dużej więzi.
Fakt- faktem, że jest paru bliskich, którzy zostali zaproszeni ale wiedzieliśmy, że ich nie bedzie i nie dlatego, że nie chca ale nie mogą, np moja przyjaciółka- mieszka w USA i nie jest w stanie do mnie przylecieć, inni znajomi akurat od roku czasu planowali wyjazd do USA i dostali wizę, więc też nie mamy do nich pretensji.
Poza tym my roznosilismy zaproszenia wyjatkowo wcześnie i dużo ludzi nam odrazu potwierdzało lub odmawiało i my szybciutko znajdowaliśmy na ich miejsce kogoś innego. MORAŁ: Odmówiliście- Wasz problem, żałujcie jak fajnie się ludziska bawili, fajnie, że odmówiliście bo za Was poszli państwo X, którzy fantastycznie sie bawili i byli bardzo wdzięczni za zaproszenie :wink:
Maleństwo dziękuję za pozdrowienia i przeprasza, że nie jest w stanie przejrzeć wszystkich Waszych wątków!

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Maja 2006, 14:17 »
ale przecież nie koniecznie tego samego dnia miałabys kogoś poprosić, żeby po nią pojechał..przecież mogłaby kilka dni wczesniej przyjechać..ale to już Twój wybór..

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Maja 2006, 14:46 »
Ja uważam, że dla chcącego nie ma nic trudnego. Jesli babcia nie przyjeżdża, to trzeba to tak zostawić... Widocznie AZ TAK jej nie zależy.

Mi też jest przykro, bo choć mnie osobiście jeszcze nie spotkała odmowa, to spodziewam się jej, właśnie ze strony swojej babci (mamy mamy) powiedziała przez telefon mojej mamie, że nie przyjedzie, bo nie ma za co sobie zebów stawić, a bez nich źle by się czuła  :shock:
Ja rozumiem, że ona jest w dość trudnej sytuacji materialnej, ale mieszka naprawdę niedaleko, żadnych prezentów od niej nikt nie wymaga! Dla mnie liczyłaby się sama jej obecność!
Jeszcze mi prosto w oczy nie odmówiła... dałam gościom czas do zastanowienia do 15 czerwca. Pożyjemy, zobaczymy.

A najśmieszniejsze jest to, że spora część gości została zaproszona "bo wypada", a którzy to zaproszenie przyjmą jako dopust Boży, bo to taka fatyga, wydatek itd. Ostatecznie nie przyjdą (nie mają obowiązku) albo przyjdą z poczuciem krzywdy, że im zgłodniał wąż w kieszeni.

Najchętniej w ogóle nie mieliby tego kłopotu, ale spróbuj takich nie zaprosić... połowa "rodzinki" by się poobrażała śMIERTELNIE!! :evil:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Maja 2006, 14:48 »
BETI - fantastycznie, że założyłaś taki wątek.
ja jestem już po rozdanych zaproszeniach. Odmówiło nam sporo osób, a jeszcze pare jest na niepewnej liście, np. moja koleżanka, która jest teraz 25 t.c. i bardzo chce przyjechać (mieszka ode mnie 250 km) ale nie wie jak zniesie podróż, jak będzie się czuła, ale najważniejsze jest to, że strasznie chciałaby być na naszym ślubie i weselu.
Zapraszaliśmy też parę osób, których wiedzieliśmy, że nie są w stanie przybyć na wesele (np. bardzo chora ciocia -ale strasznie się ucieszyła z zaproszenia, czy popełnię  nietakt jak napiszę, że najbardziej ze wszystkich gości). Innni no cóż....różne były reakcje ; ogólnie przy rozdawaniu wszystko ładnie, pięknie, kawka, herbatka, ciasteczko....natomiast jak zbiżał się wyznaczony termin i jak słuchałam  wyjaśnień, to słabo mi się robiło (szczególnie jak były to osoby, których nieobecności na weselu nie mogłam sobie nawet wyobrazic)  :cry:  :cry:
oto przykłady :
* nie mam z kim iść (ciocia od kilkunastu lat wdowa, na poprzednie wesele przyszła sama i świetnie się bawiła),
*jesteśmy za starzy na całonocne tańce ( ciocia z wujkiem, no fakt są już troszkę starsi,ale nikt nie każe im całą noc przetańczyć), (a inny wujek, który w tym roku miał operację przychodzi i powiedział, że ma ochotę się wytańczyć !)
 No ale wszystkich pobił mój chrzestny, który w końcu zdecydował się przyjść . Powiedział, że za bardzo przypominam mu jego brata (mojego ojca, który zmarł ponad rok temu i który nie bardzo się mną interesował) i będzie mu przykro, że go nie będzie, że będę mu przypominała że umarł....itp. Jak to usłyszałam, to mi ręce opadły i nie wiedziałam co mam powiedzieć :shock:

Dodam, że większość gości, a szczególnie rodzina wiedziała już rok temu, że bierzemy ślub i będzie wesele.  :?
Wszło z tego, że na weselu będzie tylko śmietanka towarzyska  :twisted:  :twisted:

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Maja 2006, 14:51 »
Cytat: "Gosiaczek80"
Powiedział, że za bardzo przypominam mu jego brata (mojego ojca, który zmarł ponad rok temu i który nie bardzo się mną interesował) i będzie mu przykro, że go nie będzie, że będę mu przypominała że umarł...

To jedno z najciekawszych tłumaczeń, jakie w życiu słyszałam! To może zapowiedz wujkowi, że na ślub zgolisz sobie wąsy ;)

Przepraszam, ale naprawdę tez mi ręce opadły! Oczywiście bardzo ci współczuję z powodu straty ojca :(

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Maja 2006, 15:00 »
Gosiaczek, wsólczuje, ja jak rozdawalam zaproszenia to spotkałam sie z dwoma awanturami w domu...Przy pierwszej mąz wyzywal zone od .......a potem stwierdzil ze nie przyjdzie jak "ona bedzie" wiec albo zapraszacie mnie albo "ją".
Znowu kiedys przyszlismy do pewnych znajomych moiej mamy , zona wola meza zeby na chwile przyszedl a on krzyczy "nie mam czasu", w koncu po jakims 3 upomnieniu przyszedl, ja zaczełam mówic ową słynną regułke, a on na to, ze to do zony prosze a nie do niego, bo jego to nie interesuje!!!!!!!!!!.no i jak tu stawiac ludzi w takich sytuacjach??? :? Myslałam ze zapadne sie tam pod ziemie, chociaż niczemu winna nie byłam :twisted:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Maja 2006, 15:06 »
Beatka  :shock: Wy to mieliście przygody-nie zazdroszczę, z tą awanturką  :evil:

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Maja 2006, 15:01 »
Cytat: "BETI"
ja zaczełam mówic ową słynną regułke, a on na to, ze to do zony prosze a nie do niego, bo jego to nie interesuje!!!!!!!!!!.no i jak tu stawiac ludzi w takich sytuacjach???

I właśnie dlatego zaproszenia rozdaliśmy osobiście tylko tej najbliższej rodzinie, o której było wiadomo, że na bank przyjdą! A reszcie, (znakomitej wiekszości) wolelismy wysłac, by nie narazić się na niezręczne sytuacje.
I pomysleć, że w pierwotnych planach wesela miało nie być, tylko slub, obiadek dla najbliższych i wycieczka nad ciepłe morza... Szkoda, że się nie spełni :( Bo albo rybka, albo ..akwarium. albo wesele, albo wyjazd. I po co to wszystko, skoro i tak "rodzina" nie docenia?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Maja 2006, 15:17 »
groszek - rodzina może nie doceni ale wy będziecie mieli piękną pamiątke i miłe wspomnienia

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Maja 2006, 08:05 »
Dla mnie milszą pamiatką byłaby romantyczna wycieczka we dwoje. Nigdy jeszcze nie byliśmy na żadnej wycieczce i bardzo byśmy chcieli. Ja byłam raz, z innym mężczyzną, a to, co wtedy zobaczyłam, wspominam do dziś. Podróże to fascynująca przygoda. Moim zdaniem, o wiele wartościowsza niż całonocna impreza w towarzystwie rodziny, która i tak potem obgada.

Niestety... pełnowymiarowe wesele, zamiast skromnego przyjęcia, to już "sprężyna" moich teściów, którzy mają liczne rodzeństwo i nie mogli sobie podarować wizji zorganizowania hucznego wesela i POKAZANIA SIE, nawet za cenę wzięcia kredytu.  :evil:  Gdzies już o tym pisałam, ale wciąż mnie to wkurza!!

Offline dorotka462
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Czerwca 2006, 21:08 »
Nie wiem czy wątek ten został już zapomniany czy jeszcze jest na topie. W naszym przypadku też mamy dziwne odmowy ze strony zaproszonych. Najdziwniejsza to od mojego hmm jak do tej pory myślałam przyjaciela. Stwierdził, że nie może nawet zaproszenia przyjąć bo jego panienka nie pozwoliła mu się ze mną zadawać. No cóż ludzie mają różne pomysły. Nie ukrywam, że bardzo mi zależało na jego obecności (zaproszenie oczywiście było dla niego i dla niej). I tak przez jakąś durną panienkę straciłam przyjaciela (czy to napewno był przyjaciel?).
A drugie to dość bliska rodzina - ciotka najpierw potwierdziła obecność, a potem 2 tygodnie przed ślubem stwierdziła, że ona musi wyprasować ubrania i spakować walizki bo będzie wyjeżdżała 2 dni po naszym ślubie, więc nie będzie miała czasu na wesele.
Nie wiem jak to wygląda/wyglądało u Was, ale ja mam wrażenie, że to jest taka impreza, która pokazuje kto tak naprawdę jest w porządku wobec nas i na dzień dzisiejszy mam wrażenie, że jakbym miała wysyłać zaproszenia jeszcze raz z tą wiedzą, którą posiadam lista gości wyglądałaby zupełnie inaczej. Tylko czy nie byłoby wtedy tak,  że po prostu przejechałabym się na kimś innym?!

Offline dorotka462
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Czerwca 2006, 21:45 »
No właśnie też mi się wydaje, że tak jest, że Ci o których myślimy, że najwyżej nie przyjdą nic się nie stanie są od razu gotowi przybiec, a Ci o których nigdy byśmy nie pomyśleli, że nas zawiodą robią to z premedytacją. A niby ślub i wesele to ma być nhajpiękniejszy dzień w życiu, ale co się trzeba wcześniej nacierpieć...

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Czerwca 2006, 22:59 »
tak,tak,skąd ja to znam....
Wątek jak najbardziej jest na czasie.
A my juz w poniedzialek oddajemy liste gosci,tyle ze jeszce co niektorzy zmieniają zdanie jak nie wiem kto??!!!!Najpierw jest wersja ze przyjdą, potem dzwonią i mówią ze nie przyjdą bo w ich związku cos sie psuje,a 10 dni przed weselem znowu dzwonią i potwierdzają przybycie!!! :twisted:

Wlasnie niedawno tez dowiedzielismy sie ze nasza kochana kolezanka z pracy tez nie przyjdzie!!Tyle ze powiedziala to innej naszej koezance,a napomnę ze jak ją zapraszaliśmy to potwierdzala przybycie w 100 procentach :twisted: I jak tu sie nie denerwowac??

Cytat: "dorotka462"
Nie wiem jak to wygląda/wyglądało u Was, ale ja mam wrażenie, że to jest taka impreza, która pokazuje kto tak naprawdę jest w porządku wobec nas i na dzień dzisiejszy mam wrażenie, że jakbym miała wysyłać zaproszenia jeszcze raz z tą wiedzą, którą posiadam lista gości wyglądałaby zupełnie inaczej

Zgadzam sie z toba jak najbardziej...

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Czerwca 2006, 23:58 »
A jedna moja rodzina w ogóle nie podała przyczyny. Ot, dziękujemy, ale nie przyjdziemy. Nie to nie. Podziękowałam, za informację i tyle. W sumie to się cieszę, bo aż tak za nimi nie przepadam, ale tata byłby zawiedziony, jakbym ich nie zaprosiła, a oni na pewno byliby obrażeni, że się ich pominęło.

Za to już teraz wiem, że na chrzciny (jak już będziemy mieli dziecko) ani na żadne inne uroczystości ode mnie zaproszenia nie dostaną. Nawet nie wysilili sie na podanie powodu... nie to nie. Nie zależy mi na takiej "rodzinie". Z resztą to nie pierwszy raz u nich.
Swego czasu rodzice poprosili to małżenstwo, by byli chrzestnymi mojego brata i oni się zgodzili, a tydzień przed uroczystością zadzwonili i odmówili twierdząc, że nie mają pieniędzy.  :evil:
Prawda była taka, że wujek, jako wojskowy, w tamtych układach przed '90 nie mógł za bardzo afiszowac się w kościele, choć wątpię, by go ktoś zwolnił, że jest chrzestnym dla jakiegoś dziecka z wioski...
Po '90 oczywiście zmiana o 180 stopni i nie ma niedzieli ani święta, żeby nie biegali "do kościółka".  :evil:

Offline dorotka462
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Czerwca 2006, 15:46 »
oj widzę, że ten temat to wygląda podobnie u wszystkich. A już zaczynałam się martwić, że to moja rodzina jakaś dziwna heheh ale widzę, że wszystko w normie.
A jak będą chrzciny (kiedyś tam może) to też już wiem kogo nie zaproszę :) ot i się będziemy mścić w późniejszym czasie, a co tam niech się wypchają  :)
heheh aż mi ulżyło trochę  :oops:

Offline Igraszka
  • bywalec
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Czerwca 2006, 21:58 »
eju wiem, że może nei każej z was to dotyczy a ja jużna pewno nei myślalam że mnie to dotknie! mianowicie dziś dostałam smsa treści sorki al emy nei przyjdziemy ze wzdgledów finansowych! od ludzi których uważałam za przyjaciół, dodam że maja śłub dwa tygodnie po nas! ale dla mnei to nei powód! my jakos studenci bylismy na jej siostry weselu kupiliśmy im 6 filiżanek i dlalismy w hurtowini jakies 60zł a dodam że filiżanki zrobiły furore! i co mozna zrobić ladny prezent niewielkim kosztem!MOZNA?? a my od nich nie dostaliśmy nawet jeszcze zaproszenia! ALE JESTEM WŚCIEKŁA.mama mówiła po co ich zapraszacie jak macie ostatni niezbyt dobre relacje (oni nie odzywają się do nas) i teraz już wimey że nei zależy im na znajomości z nami! Ale to tak czy siak jest przykre!Igraszka

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Czerwca 2006, 22:44 »
Mi póki co odmówiły 3 osoby - dwie z nich wyjeżdzają  do Irlandii do pracy, a trzecia nie mogła przełożyć wycieczki zagranicznej  :evil:

Offline deesse
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Czerwca 2006, 20:28 »
ja rozumiem powod ze nie mamy kasy, ze wyjezdzam do pracy na cale wakacje itp. ale jak znajomi powiedzieli ze na urlop jada  :twisted:  :twisted:  :twisted:  to myslalam ze wykorkuje! to po co dostali zaproszenia na 4 miesiace przed??? a sadzilam ze nasi goscie to sie pojawia w komplecie bez wiekszych wykruszen :twisted:  :twisted:

Offline Agutka

• maniak
  • data ślubu: 26.08.2006
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Czerwca 2006, 20:31 »
Cytat: "deesse"
ale jak znajomi powiedzieli ze na urlop jada    to myslalam ze wykorkuje! to po co dostali zaproszenia na 4 miesiace przed???

znamy to znamy- moje kuzynki dostaly zaproszenie 6 miesiecy przed a o dacie slubu wiedzialy juz w zeszle wakacje, no i tez wola urlop niz wesele. Trudno, ja juz to przebolalam :evil:
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Czerwca 2006, 20:41 »
Cytat: "amelani"
I to boli najbardziej, bo - wybacz szczerość - ale tacy goście po prostu wybrali wakacje zamiast obecności na waszym ślubie

dokladnie to mnie zabolalo-wybrali wakacje w chorwacji-dodajmy bede tam juz ktorys raz, a poza tym mogliby tylko jechac tam na tydzien, i byc na naszym slubie-ale to juz ich wybor. Mi bylo przykro z tego wzgledu, ze to dosc bliskie kuzynki i zawsze byly powtarzana szumne i wielkie slowa, ze musimy jako rodzina trzymac sie razem itp. a tu prosze jak nadarza sie jedna z wiekszych okazji aby podtrzymac i zaciesnic wiezy to one robia tak jak robia. Ja powtarzam tylko,ze to ich strata...

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Czerwca 2006, 21:59 »
Wiecie co będzie najlepsze? Jak same odmówicie TAKIM SAMYM powodem jeśli będzie chodziło o ich ślub!

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Czerwca 2006, 22:09 »
Cytat: "Beth"
Wiecie co będzie najlepsze? Jak same odmówicie TAKIM SAMYM powodem jeśli będzie chodziło o ich ślub!

z natury nie jestem msciwa i zlosliwa,ale w tym wypadku dokladnie bym tak zrobila-tyle, ze jedna z nich juz ma za soba swoj slub (wesela nie robili) a druga zyje "na kocia lape" z wdowcem i jego coreczka i z tego co wiem to nie ma zamiaru zawierac z nim malzenstwa(nie pytajcie czemu -bo tego nie wie nikt!)

takze opcja "zemsty"odpada :twisted:

Moja mama powiedziała, że tym członkom rodziny, którzy powymyślali jakieś śmieszne powody to kartek na Święta nie będzie wysyłała

wcale sie jej nie dziwie, bo dla niej to rowniez musi byc przykre.... :?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Czerwca 2006, 09:20 »
A ja cenie sobie szczere odpowiedzi, tzn.wolałabym żeby mi ktoś odmówił bo jedzie na wakacje-jasno i wyraźnie niż poszukiwanie kretyńskich wykrętów...u mnie w rodzinie jest kuzyn, który nie chodzi na żadne "rodzinne spędy" (to jego stwierdzenie), jest typem samotnika...i jak dostał zaproszenie to od razu powiedział, że nie przyjdzie bo nie chodzi na taki imprezy...i wiecie co, ja się wcale nie obraziłam, nawet mi przykro nie było-była mu wdzięczna za szczerość, przysłał życzenie potem i już
Ale jak słyszałam tekst typu - "wiesz, bo ja nie mam sukienki" albo "eee, no nie wiem, jeszcze tyle może się zdarzyć..." :evil: to ja już wolę "nie przyjdziemy" bez zbędnych tłumaczeń

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Czerwca 2006, 09:30 »
No własnie wydaje mi się,ze lepsze jest bardzo dziękujemy za zaproszenie ale niestety nie przyjdziemy! I wystarczy bo po co wymyślać jakies głupie powody! My teraz tez dostalismy zaproszenie na wesele , ale nie idziemy( to wesele kuzynki narzeczonego) Nie idziemy bo mój narzeczony nie chce, bo jak twierdzi nikogo tam nie zna oprócz tej dziewczyny , jej męża( bo juz maja cywilny) i jej mamy! Ja bym nawet poszła ale on sie uparł i tyle, bo niby wie,ze ona do nas i tak by nie przyszła( tak jak zrobiła siostrze narzeczonego 3 dni przed weselem )więc nie idziemy ani My ani siostra z mężem .I chyba rzeczywiscie powiemy dziekujemy serdecznie ale niestety nie przyjdziemy! A ja tez niestety musze zapraszac gosci , którzy i tak na pewno nie przyjda, ale musze bo tak chca rodzice( bo to taty rodzice i siostry , z którymi za bardzo z mama nie utrzymujemy kontaktów)Ja bym ich nie zapraszała ale tak wypada wg. mojej mamy! I tak wiem,że w ich miejsce zaprosze sobie przyjaciól i znajomych!

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Czerwca 2006, 09:46 »
podniosłyście mnie na duchu dziewczyny. już myślałam, że tylko u mnie są takie dziwne przypadki.
Zawsze myślałam, że przyjaciół poznaje się w biedzie, czy w jakiś mniej lub bardziej traumatycznych sytułacjach. I że tylko w tedy można "przejechać się " na swoich przyjaciołach czy tzw. rodzinie. A na takie uroczystości jak: ślub z weselem, chrzciny, komunia to każdy przyjdzie, bo nie trzeba nikomu pomagać, pocieszać; wystarczy być i  dobrze się bawić.  Jednak jak najbliższe mi ciocie odmówiły, bo są za stare na tańce, samotne lub znajomi przyjedżają z zageranicy, to stwierdzam, że nawet w radosnych chwilach poznaje się kto jest dla kogo opoką, i przyjacielem. Kto w danej chwili chce się z tobą weselić lub smucić. Kto bez względu na wszystko jest z tobą.  Teraz mogę wyciągnąć wnioski.... i przynajmniej wiem, dla kogo jestem bliską osobą. Przykre dla mnie było też to, że  z zaproszenia na ślub i wesele bardziej ucieszyli się znajomi (i bardziej wyrażali chęć przybycia) niż tzw. rodzina.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Czerwca 2006, 09:47 »
Cytat: "Gosiaczek80"
z zaproszenia na ślub i wesele bardziej ucieszyli się znajomi (i bardziej wyrażali chęć przybycia) niż tzw. rodzina.

to chyba norma - u nas też tak było :roll:

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Czerwca 2006, 10:13 »
mam wrażenie, że u mnie w rodzinie największa dyscyplina panuje przy pogrzebach. Zjeżdżają się nawet ci z drugiego krańca Polski. A jak ja biorę ślub, pierwsza w rodzinie od roku 1985 (!!) to ludzie jakoś się nie palą do wesela....  :?

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Czerwca 2006, 11:06 »
Ale na pogrzeb nie przychodzi się z osoba towarzyszącą  :mrgreen:
Pocieszam się, że na moim pogrzebie przynajmniej frekwencja dopisze ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Czerwca 2006, 11:11 »
Tak to taka dziwna prawidłowość, chociaż pogrzeb to już, niestety, ostatnia "okazja" do zobaczenia tej osoby - a po ślubie można się jeszcze spotkać...ja staram sie tę prawidłowośc rozumieć :roll:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Czerwca 2006, 11:26 »
jakoś szkoda, że ludzie wolą kogoś opłakiwać niż współdzielić szczęście

Być może jest tak dlatego, że na pogrzebie trudno jest zazdrosicić głównemu bohaterowi :roll:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Czerwca 2006, 09:04 »
Cytat: "Maja"
na pogrzebie trudno jest zazdrosicić głównemu bohaterowi

Majeczka super !!!!  Strzał w dziesiątke !! :mrgreen:  :mrgreen:

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Czerwca 2006, 10:45 »
Ja mam tez troszke inne spostrzężenia dotyczące odmowy! To zdanie moje ale i nie tylko , takze wielu znajomych,znajomych znajomych i rodziny! Ludzie po prostu czasami nie przychodzą bo ZWYCZAJNIE ICH PO PROSTU NA TO NIE STAĆ!Teraz kolezanka tez nie idzie na wesele bo ma 2 w jednym miesiącu i po prostu nie wyrobi finansowo!tak niestety jest ,żyjemy w takich czasach ,że ludziom niektórym jest naprawde cięzko! np.jesli rodzina jest przyjezdna ( a niestety nie ma pieniązków) to pomyślcie jakie to sakoszty . pieniądze na podróz( a jak wiadomo to niemało jak np. dla 3 czy 4 osobowej rodziny)- niewazne czy to benzyna czy pociąg czy autobus , kazdy jakoś sie musi ubrac( bo moze w swojej szafie nie ma takich strojów), kupic kwiatki i oczywiście prezent ( nieważne jaki ale cos przeciez dać musza bo z pustymi rekami to nikt by nie przyszedł) Dla niektórych taki wydatek to naprawde spore uszczuplenie dla budżetu! Nie chodzi mi o tych gosci , którzy sobie wybierają wycieczkę zagraniczną czy cos w tym stylu! ale niektórym naprawde jest ciężko! I wiem ,ze moze powiecie,że to nieprawda itp.ale mysle,ze jest w tym sporo prawdy i znam to z wielu doświadczeń!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Czerwca 2006, 10:49 »
No tak, ja też nie miałam pretensji do rodzinki małża-oni mają 4 dzieci i tylko jedno pracuje, nie mieliby ani za co ani w czym przyjechać; nie wymagałam od nich aby byli, sami czasem podrzucamy im jakieś ciuszki czy coś-ciężko mają i na pewno źle by soę czuli na weselu-to to ja rozumiem

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Czerwca 2006, 10:50 »
Aniutku-oczywiscie, ze masz racje, i ja takich gosci najmormalniej w swiecie rozumiem, tyle, ze u mnie wlasnie Ci , ktorzy maja malo pieniazkow na weselu beda, gorzej z pewna czescia :?

Offline Żabcia

• bywalec
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Czerwca 2006, 11:05 »
Zgadzam się z Aniutką83. Myślę,że trzeba na ten problem popatrzeć też z drugiej strony. Wydaje mi się, że wiele osób ma postawę roszczeniową nie biorąc pod uwagę tego, że dla kogoś może to być wydatek ponad możliwości. Nikt nie siedzi w niczyjej kieszeni, żeby wiedzieć jaka jest sytuacja finansowa zaproszonego. A jeżeli chodzi o wybór wycieczki a nie waszego ślubu to myślę, że to też może mieć swoje uzasadnienie. W wielu firmach jest bardzo ciężko uzyskać urlop i jeżeli ktoś go wreszcie dostanie to zapewne też chciałby się nim nacieszyć sam lub ze swoimi bliskimi - w końcu pracuje cały rok, a czasami nawet dłużej by go dostać. Nam też kilka osób odmówiło i nie mieliśmy do nikogo o to żalu.
Np. koleżanka, która mieszka na drugim końcu Polski. Powiedziała, że nie może przyjechać ze względu na pracę swojego męża. I oki. przyjęliśmy to normalnie. Teraz dopiero dowiedziałam się od innej koleżanki, że A. jest w ciąży. Nie chciała nikomu o tym mówić ponieważ kilka miesięcy temu poroniła. I co mam mieć do niej pretensje, ze nie przyjedzie? Czasami trzeba spojrzeć dalej niz na czubek własnego nosa. Jezeli ktoś odmawia to widocznie ma ku temu jakiś powód.

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Czerwca 2006, 12:06 »
Cytat: "Żabcia"
W wielu firmach jest bardzo ciężko uzyskać urlop i jeżeli ktoś go wreszcie dostanie to zapewne też chciałby się nim nacieszyć sam lub ze swoimi bliskimi - w końcu pracuje cały rok, a czasami nawet dłużej by go dostać

wcale temu nie przecze, ale po pierwsze akurat w przypadku moich gosci moga jechac na tydzien do Chorwacji byc na moim weselu i kolejny tydzien moge spedzic chociazby nad polskim morzem. I jest jeszcze jedna kwestia. Urlop jest co roku-slub raz w zyciu...

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Czerwca 2006, 15:06 »
No moze niektórzy wola wycieczki do Chorwacji,niż slubu- a może długo odkładali na ta wycieczkę ,a bez sensu skoro sobie to wymarzyli zeby ich zmuszac czy tam mysleć że wybiora ( swoja drogą dla mnie cudowne) polskie morze! zresztą tak jak juz pisałam ludzie rzadko podają prawdziwe powody, cięzko zgadąć czemu tak naprawd egoście nie przyjdą!

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Czerwca 2006, 15:10 »
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o....
Albo ktoś ich rzeczywiście nie ma, albo po prostu nie ma ochoty wydawac ich na wesele.

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Czerwca 2006, 15:16 »
Cytat: "Aniutek83"
No moze niektórzy wola wycieczki do Chorwacji,niż slubu- a może długo odkładali na ta wycieczkę ,a bez sensu skoro sobie to wymarzyli zeby ich zmuszac czy tam mysleć że wybiora ( swoja drogą dla mnie cudowne) polskie morze!

zeby nie bylo watpliwosci to dodam, ze oni do chorwacji jada juz , ktorys raz z rzedu. I ja nikogo absolutnie do niczego nie zmuszam, co nie oznacza, ze mi nie moze byc z tego powodu przykro-bo tak wlasnie sie czuje :?

Cytat: "groszek"
albo po prostu nie ma ochoty wydawac ich na wesele

i do tego bylabym sklonna sie przychylic...

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Czerwca 2006, 16:43 »
no własnie moze wolą te pieniadze wydac na wypoczynek i uważają ,ze ich przyjemnosci są wazniejsze! naturalnie ,że Ci przykro chyba każdemu jest przykro z tego powodu,że ktośodmawia przyjkscia  uczestniczenia i wspólnego cieszenia sie tym najwazniwjszym dniem wzyciu! Mi też zapewne bedzie przykro ,że i mi goscie bedą odmawiac. Na to niestety musimy sie przygotować planujac ślub! Ja i tak jestem prawie pewna ,że przyjdzie większośc znajomych niz rodzina! oNi jakoś bardziej chca i bardiej sie ciesza z mojego slubu niz ciocie , które stwierdziły ,żei tak zapewnie przyszłego roku nie dożyją itp. A tak to niestety jest!

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Czerwca 2006, 11:25 »
Zgadzam się z Aniutką83. Myślę,że trzeba na ten problem popatrzeć też z drugiej strony. Wydaje mi się, że wiele osób ma postawę roszczeniową nie biorąc pod uwagę tego, że dla kogoś może to być wydatek ponad możliwości. Nikt nie siedzi w niczyjej kieszeni, żeby wiedzieć jaka jest sytuacja finansowa zaproszonego. A jeżeli chodzi o wybór wycieczki a nie waszego ślubu to myślę, że to też może mieć swoje uzasadnienie. W wielu firmach jest bardzo ciężko uzyskać urlop i jeżeli ktoś go wreszcie dostanie to zapewne też chciałby się nim nacieszyć sam lub ze swoimi bliskimi - w końcu pracuje cały rok, a czasami nawet dłużej by go dostać. Nam też kilka osób odmówiło i nie mieliśmy do nikogo o to żalu.
Np. koleżanka, która mieszka na drugim końcu Polski. Powiedziała, że nie może przyjechać ze względu na pracę swojego męża. I oki. przyjęliśmy to normalnie. Teraz dopiero dowiedziałam się od innej koleżanki, że A. jest w ciąży. Nie chciała nikomu o tym mówić ponieważ kilka miesięcy temu poroniła. I co mam mieć do niej pretensje, ze nie przyjedzie? Czasami trzeba spojrzeć dalej niz na czubek własnego nosa. Jezeli ktoś odmawia to widocznie ma ku temu jakiś powód.

Kwestie finansową rozumiem, jak równierz rozumiem ciąże, chorobę i wiele innych sytułacji. Szkoda tylko, że pewne osoby nie powiedzą wprost, że nie chcą przyjść, a podwód swojej nieobecności wymyślają na poczekaniu.  Do mnie na wesele nie przyjechała (mieszka ok.250 km ode mnie )koleżanka, która jest w 7. miesiącu ciąży. Takie sytułacje rozumiem.
Ja trzy razy nie byłam na ślubo-weselach, raz ze  względów finansowych (dwa śluby pod tydzień po tygodniu, brak pracy i zycie na garnuszku u rodziców, a ślub odbywał się 400 km ode mnie) tylko ja powiedziałam otwarcie dlaczego nie mogę przyjechać. Nie kryłam szczerego żalu, że nie będę.

Offline azzurra
  • maniak
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Czerwca 2006, 11:58 »
Wiecie co jest naparwdę przykre? Nawet na tym forum pojawiły się opinie - jak kogoś nie stać na prezent, to niech nie przychodzi na ślub i wesele... A ja chciałabym widzieć wszystkich tych, których zapraszamy. I nie dbam o prezent! Bo o co tutaj naparwdę chodzi? Nie o kopert, nie o prezenty, to dla mnie pomieszanie pojęć. W ślubie i weselu chodzi o to, że chcemy dzielić się szczęsciem z bliskimi nam ludźmi! Nie ważne ile i co nam dadzą!
Na babskim forum wcześniej czy później do głosu dochodzi zazdrość...

Offline Moongirl

• zapaleniec
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Czerwca 2006, 19:41 »
Cytat: "azzurra"
A ja chciałabym widzieć wszystkich tych, których zapraszamy. I nie dbam o prezent! Bo o co tutaj naparwdę chodzi? Nie o kopert, nie o prezenty, to dla mnie pomieszanie pojęć. W ślubie i weselu chodzi o to, że chcemy dzielić się szczęsciem z bliskimi nam ludźmi!

Ale to jest taka nasza polska natura... Każdy chce dać dużo w kopercie, odstroić  się jak "struś w boże ciało", żeby każdy ochał i achał.... Sama się na tym złapałam, kiedy jeszcze niedawno baaardzo cienko stałam z kasą, a przyleciała koleżanka ze stanów (Polka ale tam studiuje), a ja pół dnia kopałam w szafie za jakimś ciuchem, w którym mnie jeszcze nie widziała i zbierałam kasę na marne piwo... I wiem, że tej koleżance zależało najbardziej na mojej obecności, a nie na tym, jak wyglądam, ale poniekąd każdy chce się jakoś prezentować, a nie bida aż piszczy...

Drugi przykład: pani z mojej pracy (60 lat) dostała zaproszenia na ślub z rodziny, jedyny argument na TAK brzmiał, że to była jej chrześniaczka... Ta pani więc czuła się niejako zobowiązana być na uroczystości, i wcale nie dlatego, że chciała cieszyć się szczęściem w tym dniu z parą młodą, ale "bo tak wypada". Gdyby nie to, nie pojechałaby (względy finansowe).

To takie moje luźne rozmyślania... być może nie umiemy się cieszyć z drobnych radości... Czujemy wstyd, że do koperty możemy tylko 50 zl włożyć....

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Czerwca 2006, 19:49 »
Przegrywam z Białorusią :)

Dziś brat mojego śp. dziadka odwiedził mnie i zaczął mętnie tłumaczyć, że chyba musi odwołać swoje poprzednie potwierdzenie przybycia na ślub i wesele, bo właśnie dostał wizę na zgodę na wjazd na Białoruś. Starał się na początek lipca, a tu pech chciał, że przyznali mu od 26 lipca (ślub 29.07). Jedzie tam, żeby zobaczyć ziemie swoich przodków. Ale dodał, że przez pamięć dla mojego dziadka czuje się w obowiązku by przybyć  :shock: I postara się zmienić tę wizę na wcześniejszą.

Już miałam na końcu języka, że jak obowiązek to nie musi, bo to ma być przyjemność, a nie przymus, ale ugryzłam się w język, bo to starszy człowiek.

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Czerwca 2006, 20:33 »
ha! ja też sie zgadzam z tym,ze chce żeby goście przyszli bo chce ,zeby byli a nie żeby mi dawali kasę!Ale niestety tak jest ,ze nikt z pustymi rekami nie przyjdzie bo uważa,że to nie wypada itp. Tak to niestety jest. i chyba każdy sie ze mna zgodzi! a to,że niektórzy wstydza sie przyznać ,ze nie beda mogli przyjść ze wzgledów finansowych to juz inna sprawa! wolą wymyślić coś innego! no cóz rzeczywiscie taka nasza mentalność.Ja tam sie nie bede zamartwiac z powodu ,że ktos odmówi czy poda zup[ełnie absurdalny powód! w ich miejsce zaprosze kogoś innego( np. wiecej bliskich znajomych) i jakos to bedzie!Albo po prostu będzie mniej gości! Nie zamierzam się z tego powidu zamartwiac,ze ktoś wybrał nieobecnośc zgłupiego powodu! Bedzie mi smutno tylko wtedy,gdy rzeczywiscie będe wiedziała ze ktos nie bedzie z powodu pieniążków!A ja niczego od ludzi nie wymagam- chce tylko by byli ze mną w tym dniu!

a.katarzyna
  • Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Lipca 2006, 17:02 »
u mnie wujek dzwoniąc podał taka przyczynę "bedziemy się tam czuć jak persona non grata" (chociaż wiem że ciotka by przyjechała, gdyby nie jej stan zdrowai ma straszne żylaki) fakt nie jest dobrze pomiedzy rodzeństwem ze strony mojego ojca, ale to miałabyć okazja do pogodzenia się, a drugi wujek wymowił sie kwestia pieniężną, no jego to rozumiem mają 5 dzieci a on sam pracuje.