Tak czytam sobie ten temat i czytam...
I jest tu dla mnie pewna nieścisłość.. Niektórzy narzekają ze 3000 czy 3500 zł za 4 osobowy zespół to drogo... Dla mnie to jest normalna cena o ile zespół jest "z prawdziwego zdarzenia".
bo jeśli chodzi o tych co udają że grają, fałszują i chleją na weselu to nie nazywam muzykami - i ich bym nie wzięła nawet gdyby mi zapłacili żeby u mnie grać - a znalazłam takich, co za byle co brali 3 tys!!! po 5 minutach słuchania ich odpadły mi uszy i rozbolała głowa. Nie mówiąc już o tym, że wyglądali jakby dopiero co wyszli z programu DISCO RELAX.
Chciałabym napisać o tych prawdziwych muzykach. To od nich zależy zabawa na weselu. Chcemy mieć muzykę na żywo choć w 60%, to skład nie może być mniejszy niż 4 osoby (a i tak przy tylu osobach będzie akompaniament z płyty). Licząc nawet te 3500 zł/4os to jest 875 zł za osobę. Za osobę, która będzie uświetniała naszą zabawę! Czy to dużo? dla niektórych może i tak. Dla mnie jest to bardzo ludzka cena. Ci ludzie śpiewają, grają i prowadzą wesele - to wymaga wysiłku. Myślę że taką cenę należałoby porównać do ceny DJa - u mnie za dobrego trzeba zapłacić średnio 1500 zł i więcej - za jedną osobę, której wysiłkiem jest puszczanie muzyki gotowej i prowadzenie wesela. Czyli kto jest droższy? Jeśli ktoś chce mieć DJa - to chwała mu za to, zapłaci mniej. Ale jak ktoś lubi muzykę na żywo to musi się liczyć z większymi kosztami.
Popatrzmy też na ceny fotografa czy kamerzysty. Oni są na weselu do ok 1 w nocy. Cykają tylko zdjęcia i filmują. Fakt - muszą to potem wszystko "obrobić", więc czasowo ich praca jest dłuższa, ale rozłożona na kilka dni. Ale ni jak nie przyczyniają się oni do jakości naszej zabawy. Ich zadaniem jest upamiętnienie naszego dnia. A ile biorą? to już zapewne wiecie - fotograf w zależności od liczby zdjęć 800-1300 zł, kamerzysta minimum 1300.
Zastanówmy się więc czy te ceny 3000 za zespół to duża kwota. Ja osobiście wolę zapłacić więcej za zespół żeby mieć dobry - wolę wspaniałą zabawę na weselu niż oszczędzić na zespole i mieć tylko cudne pamiątkowe zdjęcia od fotografa z dnia który okazał się niewypałem muzycznym, bo np wzięłam tańszy, słabszy zespół żeby przyoszczędzić...
Sami wybraliśmy zespół za 3 tys/4 osoby. Mają sporo instrumentów - nie brzękają tylko klawiszami

Wzięliśmy ich bo rewelacyjnie grają (wszyscy po szkole muzycznej - niektórzy nawet uczą gry) i prowadzą imprezę tak, że zachęcają do zabawy i tych starszych i tych młodszych.
Myśleliśmy też o zespole z pełnym składem - czyli nie korzystają z gotowych podkładów muzycznych. Ale trochę "księżniczkowali" że chcą pokój dla siebie, nocleg, pokój na sprzęt i jeszcze jakieś tam wymagania (dosłownie jak gwiazdy z zachodu). Takich to trochę strach brać bo jeszcze zrezygnują w ostatniej chwili bo np akustyka lokalu im będzie przeszkadzać... a życzyli sobie 5 tys. Dodać do tego te pokoje i koszt przejazdu i wyżywienia to 6 tys by wyszło...
A z kolei z Pabianic znam zespół (był na weselu znajomych), to też mają pełen skład i biorą 4 tysiące. Nie ma z nimi kłopotów i są rewelacyjni. Nigdy nie widziałam fajniejszego wesela! więc cena zależy od regionu i konkurencyjności w danym regionie. No i tych zachcianek