Autor Wątek: Ile zapłacimy za foto(reportaż)?  (Przeczytany 9122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline meni
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Ile zapłacimy za foto(reportaż)?
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Listopada 2008, 21:27 »
mozesz tez popytac na forach fotograficznych canona lub nikona i innych. Ludzie maja swoje portfolia i czasem robia niedrogie reportaze.

z tych dwóch red room...ma lepsze oko
natomiast flesh fot robi lepsze jakościowo zdjęcia...

pozdrawiam

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Listopada 2008, 00:35 »
to jak... lepsze jest "lepsze oko" czy "lepsze jakościowo zdjęcie" ? :)

Offline meni
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Listopada 2008, 11:25 »
z tych 2-ch wziełabym Flesh fot... bo zdjęcia są lepsze jakościowo.

Plener polecam popatrzeć w internecie u innych fotografów i poprosić flesh fot o podobne ujęcia :) ... Flesh fot ma zdjecia bardzo mieszkane na stronie. Niektóre zdjecia są bardzo fajne pod względem kadru, ujęcia  (oraz widac ze dobrymi obietywami zrobione) ale czasem ujęcia są wręcz kiczowate. Plener zreszta mozesz mu troche podpowiedziec sama
ale w tej cenie to i tak mysle ze warto :)

pozdr

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Listopada 2008, 13:49 »
dziękuję bardzo za opinię :) wezme napewno Twoją radę, meni, pod uwagę

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #34 dnia: 2 Grudnia 2008, 14:34 »
znalzłam foty tylko jednego studia z ww i szczerze....studio standrad;
a plener - niektóre są nawet fajne, nawet w miarę golądania dochodzi się do wniosku, że im dalej tym lepiej...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #35 dnia: 3 Grudnia 2008, 08:32 »
Flesh Fot w Goleniowie niby ma rozbudować studio na wieksze. Może będzie ciekawiej, nie za bardzo standardowo. Z narzeczonym narazie jesteśmy przy opcji, by wyjść po obiedzie i do studia porobić fotki. Wesele ma być właśnie w Golniowie. No ale się waham nad tym planem.

Jeszcze sie zastanawiam, czy zmienic plan i sprobowac zrobic sobie zdj studyjne przed slubem - wtedy brałabym pod uwagę studia w Szczecinie.

Co do fotoreportażu - to powiem, że średnio mi się podoba ten z Flesh Fot właśnie, może zdecyduję się na jakiegoś innego fotoreportażystę  ::)

Offline Agniesz_ka

• forumowicz
« Odpowiedź #36 dnia: 4 Grudnia 2008, 13:10 »
missmax - pytanie - po co Ci studio? nie lepiej skupić się na repotażu i plenerze?

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #37 dnia: 4 Grudnia 2008, 13:28 »
Agniesz_ka - no nie wiem  ::), ja tak jakoś chcę mieć studyjne koniecznie

Ale pomysle jak to najlepiej zorganizować

Offline Agniesz_ka

• forumowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 4 Grudnia 2008, 13:30 »
trzymam kciuki :)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #39 dnia: 4 Grudnia 2008, 14:08 »
studio ma swój urok to fakt. ja z niego zrezygnowałam na rzecz rozbudowanego pleneru i reportazu. ale jeszcze sie zastanawiam. z tym ze studio w dniu slubu dla mnie osobiscie odpada. za duzo na głowie i sesja wcale nie sa przyjemnoscia
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #40 dnia: 4 Grudnia 2008, 14:39 »
No ja też się właśnie zastanawiam nad tą kwestią robienia zdjęć studyjnych w czasie ślubu, bo wiadomo, trzeba się wybrać specjalnie tam ... Jednak w późniejszy dzień robić? To już nie ten wygląd, nie te przeżycia, nie ta cała "magia ślubna", którą powinno się widzieć na tych zdjęciach.   
Martwie się tylko, by nikt nie miał jakichś pretensji, że para młoda ubywa na pół godzinki - godzinkę do studia na zdjęcia. No i jak to będzie wyglądać....  :-\

Sesja, w kilka dni, dzień po ślubie -  to już jest luz, skupiamy się tylko na zdjęciach. Jednak - jak z fruzyrą i make-upem? Jeszcze raz do tej samej wizażystki i fryzjerki, by było  ... identycznie jak na ślubie? Ja to mam dylematy, co? i te swoje zasady  :P

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #41 dnia: 4 Grudnia 2008, 14:48 »
Offtopic się zaczyna robić .
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #42 dnia: 4 Grudnia 2008, 14:54 »
^ to niech moderatorzy przeniosą te tematy gdzie mowa  o zdjęciach studyjnych do tematu "zdjecia studyjne" (o ile jest) i tyle......

Offline ulanowski

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 7 Grudnia 2008, 21:04 »
Cytat: missmax
To już . . .  nie ta cała "magia ślubna", którą powinno się widzieć na tych zdjęciach.    

No właśnie jest na odwrót.  W dniu ślubu foty są robione w pośpiechu, często w nerwach.  A to na zdjęciach widać.  Na porządny plener musisz przeznaczyć min.  2-3 h.  W dniu ślubu zapomnij, że masz tyle czasu.  Zawsze są poślizgi i stres.   Do tego nie położysz się na trawie, nie wejdziesz do wody, nie polecisz samolotem nad miastem itd.
Każda z Was chce mieć świetne zdjęcia plenerowe.  Po to szukacie najlepszych fotografów i konsultujecie się na forach, żeby Wasz plener był piękną pamiątką na resztę życia.  Dlatego przygotujcie się do niego.  Poświęćcie czas na sesję PO weselu.  Odpocznijcie, żeby z Waszych twarzy zeszło napięcie i stres.  Nie żałujcie pieniędzy na DOBRY makijaż i fryzjera.  I broń Boże nie idźcie na solarium natryskowe- nie jest równomierne i zostawia plamy na skórze.  A potem bawcie się dobrze na sesji i zróbcie sobie piękne fotografie dla Waszych przyszłych dzieci, wnuków. . .

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 7 Grudnia 2008, 21:32 »
na porządny plener to można i 8 godzin przeznaczyć ( z dojazdem off cors)
i nie ma sensu robić tego w dniu ślubu...
naprawdę warto wydać dodatkowy grosz na fryzjera w inny dzień;
make-up zależy już od umiejętności dziewczyny - są takie które zrobią go sobie z powodzeniem same...
co do natryskowego opalania, to bym nie ugólniała...jak ktoś sie umie do tego przygotować to plam nie ma...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #45 dnia: 7 Grudnia 2008, 21:55 »
missmax..

ja również uważam ,ze  nie masz racji..

ja miałam zdjęcia  w dniu slubu i z perspektywy czasu uwazamz,e był to mój najwiekszy błąd weselny.. wszystko odbywalo się w pospiechu, fryzura, makijaz,  szybko foty - ubieranko, potem jazda na studio i potem  szybciutko na plenerek.. o matko.. zaraz błogosławieństwo.. jak się teleportowac na drugi koniec miasta?? uff.. jeszcze 15 min do błogosławieństwa.. matko.. ja chyba śmierdze potem od tego dzikiego pedu.. moze choć odświezenie pod pachami.. jezu.. suknia brudna.. szybko zapierac.. .. błogosławieństwo.. o nie.. tylko  15 min na dojazd  do kościoła.. niech w koncu przestana klepac i jedźmy... uff.. to już?? juz jesteśm po slubie???

i teraz powiedz.. widzisz tu magię ślubu????? ja nawet nei zauwazyłam kiedy powiedziałam tak, bo idąc pod ołtarz jeszcze miałam zadyszke od  całodziennego ganiania

a tak byloby

rano - na spokojnie.. wstałabym o 9 rano ( nie zaraz po 6tej... ) , zjadąłbym spokojnie sniadanko, pojechałabym na 11  do fryca, potem make-up, ewentulna sesyjka w studio... nie byłoby  upapranej kiecy, zadyszki i ciagłych mysli czy o czyms nie zapomniałam..  ::)

gdyby mi ktos wcześniej podpowiedział miałabym odrobinę magii "po slubie"..znów wskoczyłabym w kiecunie, miałabym fryzurkę, potarzałabym się z pidu w zbozu, trawie, nie obawiałabym sie wejśc na górę  żeby zrobic sesyjkę w ruinach itd... od czegoś jest  photoshop.. brudnej  kiecy nie byłoby widać ..

ech.. moze się jeszcze kiedyś zmieszczę w kiecynie ;)
« Ostatnia zmiana: 7 Grudnia 2008, 21:58 wysłana przez monia »
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #46 dnia: 8 Grudnia 2008, 08:21 »
ulanowski, liliann, monia -> ja caly czas pisałam tylko i wyłącznie o sesji w studio. Że właśnie te portretowe, z dnia ślubu mają swoją magię, przekazują przeżycia tamtego dnia itp, itd ... O sesji plenerowej nawet nie wspomniałam.

Zdjęć plenerowych nigdy bym nie zrobiła w dniu ślubu ... Dobrze czytajcie, zanim zacznicie mnie podsumowywać proszę  ::).  Dzięki.

Dlatego "upaprana kiecka nie wchodzi w grę"

A co do Waszego zdania na temat zdjęć w studio w dniu ślubu to góra godzinkę trzeba temu poświęcić. Ja nie boję się o swoją naturalność, stres ... tyle czy goście nie będą mieli nic przeciwko temu. Dlatego się zastanawiamy czy może przed ślubem zrobić . nad sesją w studio w innym dniu się nie zastanawiałam, ale podejmę również tę opcję.

Wątek się tyczy ceny fotoreportażu - tak więc powróćmy do tematu łaskawie ;)  :D
Mam pytanko - ile zapłaciliście za fotreportaż na swoim ślubie/weselu? Ile zdjęć w zamian dostaliście. Od której do której był fotograf w tym dniu . Dzięki :)
« Ostatnia zmiana: 8 Grudnia 2008, 08:24 wysłana przez missmax »

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #47 dnia: 8 Grudnia 2008, 08:44 »
u mnie sprawa wygladała tak : od 1400 do 3000, z tym ze dowiadywałam sie w wybranych studiach i nie ograniczałam sie szczeciniem. ale fakt ze w ta cene wchodziły bardzo rozne ilosci fotek.
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #48 dnia: 8 Grudnia 2008, 10:39 »
mój był od 11 - - teoretycznie- opioerwszego tańca na weselu.. i tak siedział dłuzej bo był naszym gościem :)

ile płacilismy.. bez sensu jest podawać ceny sprzed.. hmm.. prawie 4 lat :)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #49 dnia: 8 Grudnia 2008, 11:31 »
mój był od 11 - - teoretycznie- opioerwszego tańca na weselu.. i tak siedział dłuzej bo był naszym gościem :)

ile płacilismy.. bez sensu jest podawać ceny sprzed.. hmm.. prawie 4 lat :)

No tak, ceny się zmieniają niebotycznie co roku. Jak był fotograf od 11 to musisz mieć mnóstwo zdjęć.

A odnośnie Twojej wcześniejszej odpowiedzi, Monia, to naprawdę - jeżeli miałaś studio i plener w dniu ślubu to napewno nie było tej "magii ślubnej", ale taka nawet męczarnia, by tylko się wyrobić i stresik..

Dlatego ja sama się waham co do sesji studyjnej, bo nawet tak na godzinkę się wyrwać, choć niecały kilometr dalej jest studio, to zawsze zostawia się gości... no i traci się tą godzinkę ze ślubu.
---
Co do fotoreportażu - to podobają mi się tak formatowane fotki. Regulamin nie pozwala zamieszczać zdjeć sygnowanych i reklamujących fotografów; dlatego też podam odnośnik do tak sformatowanego zdj., które znajduje się na forum, które mi się podoba : https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=12206.msg729201#msg729201 . Chodzi mi o takie "wywinięte boki", "efekt trójwymiarówowści". Trzecie zdjęcie od góry licząc. No i poniżej, w innych postach w wątku iza22 też sa takie. Tez widziałam u innych, szczecińskich forumek takie zdjęcia z takim efektem.

Jednak jakby w folderze prezentacyjnym dany fotograf nie formatował w takich sposób zdjęć - to można na niego jakoś wpłynąć? czy takie formatowanie to już jest cecha charakterystyczna wybranych fotografów i trzeba mieć na nią .. patent ;) (wiem, ze głupio pytam, ale może takie historie mają miejsce??)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 8 Grudnia 2008, 11:50 »
wg mnie wystarczy fotografowi powiedzieć i pokazać jakiego typu fot nie chcesz...
teraz panuje na to taka moda, tak mi sie wydaje, bo często takowe zdjecia widzę

jest to efekt tzw rybiego oka uzyskiwany przy fotografowaniu obiektywem szerokokątnym....
po prostu fotograf założy na lustrzankę inny obiektyw i po zprawie...
— Richard M. Devos

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #51 dnia: 8 Grudnia 2008, 12:24 »
liliann - no właśnie ja taki efekt chcę  ;). pisałam wyżej: " Co do fotoreportażu - to podobają mi się tak formatowane fotki. (...)". Acha, czyli zapytam się owego fotografa, czy mógłby taki "rybiego oka" zastosowac w niektórych moich zdjęciach fotoreportazowych. OK, dzięki za odp. :)

A myślałam,że taki efekt robi się za pomocą programu do obróbki.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 8 Grudnia 2008, 12:28 »
a widzisz....to się przeczytałam...efekt zidiocenia laktacyjnego  ::) ::)

w programie do obróbki zdjęć też można taki efekt uzyskać...
musisz się spytać fotografa jak on to robi - na żywca czy w programie i dokłądnie wyjaśnić co chcesz...
— Richard M. Devos

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #53 dnia: 8 Grudnia 2008, 12:41 »
^ spoko, zdaża się coś przeinaczyć  ;) ale i tak sens i odpowiedź adekwatne do pytania.

OK, fajnie, dzięki za pomoc. Już wiem jakie pytania zadać :)

--

Niby te zdjęcia z efektem "rybiego oka" są modne ostatnim czasem, ale jak przeglądając stronki studiów szczecińskich, kilku-kilkunastu to zdażyło mi się może w jednej - dwóch galeryjkach ujrzeć zdjęcie z takim efektem.
Ale w relacjach forumek widać, że takich zdjęć duużo mają (oczywiście w tych galeryjkach, gdzie ten efekt jest przez fotografa zastosowany). Pewnie nie każdy fotograf korzysta z tego efektu, a i też być może nie każda para młoda chce.
« Ostatnia zmiana: 8 Grudnia 2008, 12:49 wysłana przez missmax »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #54 dnia: 8 Grudnia 2008, 12:48 »
bo to jest fajne, ale na kilku zdjęciach...nie na wszystkich...
— Richard M. Devos

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #55 dnia: 8 Grudnia 2008, 13:04 »
zgadzam się - czego za dużo to nie zdrowo. Np. jak za dużo jest zdjęć czarno-białych albo sepii to też tak nudnawo.

Super też zdjęcia wyglądają, jak robiona jest w czasie mszy ślubnej z góry cała sala kościoła.
u mnie... nie będzie to raczej mozliwe, ani chórów, ani możliwości wejścia na górę (chyba,że na drabinę ;), nie no żart.). Kościół jest dopiero budowany. Msze są w kaplicy (tam nie ma góry niestety).
« Ostatnia zmiana: 8 Grudnia 2008, 13:06 wysłana przez missmax »

Offline Agniesz_ka

• forumowicz
« Odpowiedź #56 dnia: 8 Grudnia 2008, 17:14 »
niw qobrażam sobie całego ślubu fotografować fishajem - to jest efekt dla smaczku - czasami z konieczności w ciasnych wnętrzach - ale żeby non stop?

Offline wupi

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: sierpnień 2010
« Odpowiedź #57 dnia: 8 Grudnia 2008, 21:03 »
rowniez nie wyobrazam sobie robic calego slubu fisheye'em, jednak czasami nadaje sie wrecz idealnie
na pewno jest to ciekawe urozmaicenie i warto podpytac fotografa :)
a dla tych co nie sa zwolennikami rybki, koniecznosci uzywania nie ma, bo zawsze zostaje tradycyjny szeroki kat

Offline karolkepka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Grudnia 2008, 21:25 »
Fisheye jest jakby efekciarski, są też tradycyjne szerokie kąty nie zakrzywiające perspektywy.    Fisheye zdecydowanie lepiej wygląda na plenerze, bo w fotoreportażu należy go używać stanowczo rzadziej  - tutaj wchodzą właśnie tradycyjne obiektywy.   

Raczej nie pytajcie się o takie efekty wykonane w programie komputerowym - nikt tego nie robi, no chyba że nawiedzony amator :)
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2008, 21:28 wysłana przez karolkepka »

Offline beskidart
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Grudnia 2008, 16:13 »
Takim obiektywem to góra 10 zdjęć.  Więcej to już przesyt i wygląda nienaturalnie.  Warto zrobić takie ujecia w kościele, przy wyjściu, przy sypaniu ryżem no i w plenerze. . . zależy od inwencji twórczej fotografa i scenerii.  Musi do tego pasować też otoczenie, żeby się trzymało kupy wszystko:)