Autor Wątek: Ile kosztuje filmowanie uroczystości ślubnej?  (Przeczytany 24736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
Ile kosztuje filmowanie uroczystości ślubnej?
« Odpowiedź #90 dnia: 7 Czerwca 2006, 12:52 »
Cytat: "groszek"
Uważam, że to także przesada

No to w końcu za ile ma ten człowiek to robić? A nie zapominasz przypadkiem,zeby zrobic płytke dvd jest potrzebne legalne oprogramowanie do tworzenia obrazu i menu dvd a potem drugi program juz do samego wypalenia? A to niestety wszystko kosztuje.Programy są drogie, ale musimy pracować na legalach  ,bo wiadomo....
To w końcu kiedy się ta inwestycja ma zwrócić?.

Cytat: "okruszek"
W salonach sukni slubnej tez zdzierają i jakos nikt nic nie mówi, że zdzierstwem jest 3 tys za sukienkę na jedna noc ! A jeszcze dochodza dodatki, i

Właśnie: młodzi sadzą się na niewiadomo jakie wydatki, gdzie można faktycznie obniżyć koszty bez utraty fasonu, a jak przychodzi do rozmowy z fotografem czy z kamerzystą to traktuje się go jak najgorszego dziada.I co by tu jeszcze wycyganić ?
A ile wymagań !!! Dużo, tanio i profesjonalnie-taaak....
I nie chodzi tu o tzw okazję do wyrwania kasy, chodzi o normalne zarobki za wykonaną pracę.A pamiętajcie jeszcze jedno: korzystanie z usług firm działajacych legalnie na rynku to jest utrzymanie stanowisk pracy, a więc mniejsze bezrobocie, a jeżeli korzystamy z pokątnych i szarej strefy to tak w Polsce mamy.
Organizując ślub i wesele niestety nigdy dokładnie nie obliczymy preliminażu wydatków, trzeba mieć jeszcze rezerwę na wydatki nieprzewidziane- nawet w kwestii dodatkowych kopii dvd czy dodatkowych odbitek foto.

Cytat: "monia"
zresztą problem zdzierania kasy na hasło - ślub- było nie raz i nie dwa poruszane na forum

Tak Moniko, tylko że niektórzy /re/ mają krótką pamięć, i od czasu do czasu trzeba o tym mówić.
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #91 dnia: 7 Czerwca 2006, 13:43 »
Ja na szczęście nie mam problemu z filmowaniem bo nie zamierzamy w ogóle robić filmu z uroczystości. To jeden z naszych sposobów na zaoszczędzenie. Ale nadal podtrzymuję zdanie, że za filmowanie i tak płaci się sporo i kopie filmu powinny kosztowac tyle co płytka, okładka (nawet ta OKOLICZNOSCIOWA) i prąd potrzebny do jej wypalenia.  :twisted:
Korbą nie trzeba kręcić by wypalić płytkę. Można sobie dłubać w tym czasie w uchu, a to wypala się samo. A jak nie... to ludzie będą sobie kopiowac sami. Też wyjście.

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #92 dnia: 7 Czerwca 2006, 14:21 »
Całe szczeście filmowiec będzie miał mniej roboty ...  :mrgreen: A Ty zaoszczędzisz. Nawet nie dziwie sie że nie chcesz filmowania ...  :wink: Goście zobaczą na filmie a tak to szybko zapomną.
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
  • data ślubu: 15.07.2006
« Odpowiedź #93 dnia: 7 Czerwca 2006, 14:51 »
Cytat: "groszek"
kopie filmu powinny kosztowac tyle co płytka, okładka (nawet ta OKOLICZNOSCIOWA) i prąd potrzebny do jej wypalenia

groszku nie masz racji. Czy kupując kopię obrazu np. "Słoneczniki" van Gogha płacisz za materiały tylko i prąd jaki był potrzebny podczas pracy? :)
Kopia zawsze będzie tańsza, ale pamiętac trzeba że robił ją artysta (montażysta to tez artysta) i trzeba to docenić. Robiąc zdjęcia w studiu też nie dostaniesz negatywu i odbitki nie kosztują tylko tyle ile materiały. Tak juz jest. A że cena wydaje się czasem wysoka... Tak naprawdę niewiele osób zdaje sobie sprawę ile czasu zajmuje dobry montaż. Zresztą ceny sa takie jakie są wstanie zapłacic klienci ;)

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 7 Czerwca 2006, 15:13 »
Cytat: "pioteras"
Zresztą ceny sa takie jakie są wstanie zapłacic klienci

Idąc tym tokiem myślenia, to niedługo chyba będą darmowe usługi.Puki co to usługodawca przedstawia cenę usługi, a nie klient.

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
  • data ślubu: 15.07.2006
« Odpowiedź #95 dnia: 7 Czerwca 2006, 15:54 »
Sprzedając zawsze ustalasz najwyższą cenę jaka możesz uzyskać, czyż nie? Coś się zmieniło? Zależy ona między innymi też od tego ile klient ma pieniędzy i jest wstanie zapłacić. Jeśli społeczeństwo będzie zamożniejsze ceny też wzrosną. Tak to już się napędza samo.

Offline MMarta
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 7 Czerwca 2006, 16:37 »
mysle, ze duzo w tym racji co napisał pioteras...obserwując klienta tez mozna duzo powiedzieć o nim nie tylko na podstawie jak wygląda i jakim autem przyjechał ale nawet po gestach..- na ile go stać, jak jest zdeterminowany, ile "bajerów" chce-jesli zgadza sie na wszystko- znaczy chętny na maxa, czy sie zna na doulby sourandach itp bzdurach, cwaniaki jakich mało-opowiadając o swojej roli, często podypyta o auto jakim jedziemy, o lokal  wktórym sie bawisz - o orkiestre- w przypadku tych 2 ostatnich w miastach tak do 200 tys. ludzie z branży się znają-wiedzą kto dobry, jaka jakość ile bierze...w ten sposób łatwo ustalić widełki ceny jaką mozna przedstawić klientom...

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #97 dnia: 7 Czerwca 2006, 18:23 »
bzdura!

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #98 dnia: 7 Czerwca 2006, 22:04 »
Cytat: "MMarta"
mysle, ze duzo w tym racji co napisał pioteras...obserwując klienta tez mozna duzo powiedzieć o nim nie tylko na podstawie jak wygląda i jakim autem przyjechał ale nawet po gestach..- na ile go stać, jak jest zdeterminowany

POTWIERDZAM!!! Przedwczoraj mój narzeczony dzwonił do wypozyczalni samochodów i mówi, sprawa taka a taka, samochód na 5 godzin na wypad za miasto potrzebny, jakie marki, jakie koszty itp... W odpowiedzi usłyszał cenę 180 zł za dzień. Dziś ja dzwonię i przejętym głosem mówie że potrzebuje samochód do ślubu na 4 godziny, najlepiej markę (tę co dwa dni temu narzeczony wybierał) i pytam o cenę... i co słyszę?? 300 zł!!!

I jeszcze komentarz... oczywiście daję tylko z kierowcą, bo do slubu tylko z kierowcą, ten samochód za cenny jest, żeby go samego wypozyczać.

Czyz szlag człowieka nie może trafić na takie zdzierstwo??? Niech nikt więc nie chrzani o kosztach, cenach, podatkach itd.... Na hasełko "ślub" usługodawcy tracą przyzwoitość.

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 7 Czerwca 2006, 22:44 »
Groszku ! no może masz trochę racji, tylko że inaczej się szykuje samochód na randkę za miasto, a inaczej do ślubu.Jak wiesz samochód musi być odszykowany super./mycie,odkurzanie,ładne pokrowce na siedzenia-nie obłażące etc/.I tu są jakieś koszty.Pewnie ,że cena 300 zł za godz to lekka przesada- no jeszcze jaka marka tego pojazdu.Z tą wypożyczalnią to nieźle Wam wyszło z tym zagraniem.
Tak,że Groszku nie pakuj wszystkich do jednego worka z tym okazjonalnym zdzierstwem z racji ślubu, bo są ludzie-firmy- które dopasowują się do potrzeb i możliwości klienta.Ale też nikt nic za darmo znowu nie zrobi.
Ja wiem,każdy chce jak najtaniej wszystko opędzić, ale do jakich granic można schodzić z cenami ? W tej chwili cała gospodarka jest rozchwiana, nie ma cen na nic, jest zasada- ratuj się kto może.Tylko że jedni są ździercami bez skrupułów, a inni ledwo wiążą koniec z końcem.Taki to jest ówczesny paradox.

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #100 dnia: 7 Czerwca 2006, 23:38 »
Krzysztof... pewnie, że do jednego wora wszystkich nie wrzucam. Co do tego przygotowania samochodu to nawet bez dekoracji to by było. Tyle, że daje ludka jako kierowcę. Takich "zagrań" miałam więcej, np. w kwiaciarni. Bukiet "zwykły" 100 zł, a opatrzony hasłem "ślub" identycznie wygladający (katalog!) 200 zł! Sprawdzone przez podstawioną osobę.

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #101 dnia: 9 Lipca 2006, 13:32 »
wracamy do tematu?
Ile kosztuje filmowanie ślubu?

Offline redzia

• Gosia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #102 dnia: 9 Lipca 2006, 13:37 »
My z moim lubym placimy 1800zl, z tym, ze jest to cena za filmowanie i zdjecia (plener, studio, kosciol i cos tam jeszcze). Nie wiem czy jest to duzo (mi sie wydaje, ze nie, w przeciwienstwie do mojej przyszlej tesciowej), moze dlatego, ze to nie Szczecin (wszystko bedzie w Mysliborzu). Chcialam jeszcze doplacic 50zl i wybrac sie na zdjecia do Przelewic, ale moj ukochany stwierdzil, ze wesele, na ktorym nas nie ma ok3 godzin, to nie wesele. Koniec koncow musialam zrezygnowac z Przelewic.

Dodam, ze w tej cenie kamerzysta jedzie z domu Przemka do Szczecian (100km), po blogoslawienstwie wracamy do Mysliborza (nastepne 100km). Film oczywiscie ma zawierac sapcer nad jeziorem (przed slubem, czyli w stroju cywilnym), jakies tam nasze zdjecia z dziecinstwa, wywiady z weselnikami, itp., itd. Ogolnie film ma trwac jakies 3h. Mam nadzieje, ze wyjdzie to naprawde fajnie (widzielismy demo i nam sie podobalo). Bardziej martwie sie zdjeciami, bo bardzo chcialam miec zdjecia w Este, ale sytuacja zmusila nas do zostania na miejscu w Mysliborzu.

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 9 Lipca 2006, 14:00 »
REDZIA : wg tego co opisałaś  to cena przy takich kosztach własnych jak te jazdy setki km to rozsądna cena. No, należy jeszcze ocenić ten film i zdjęcia.Ważne jest abyś była zadowolona ze zdjęć i filmu, a o wydanych pieniądzach szybko zapomnisz.

Offline Ecia

• uzależniony
« Odpowiedź #104 dnia: 9 Lipca 2006, 14:48 »
My płacimy za filmowanie 1300zł. Szukałam czegoś taniej, ale w końcu stwierdziliśmy, że stawiamy na jakość, a nie na cenę :) Bardzo spodobały mi się filmy, które pokazał nam nasz kamerzysta. Spotkanie odbyło się profesjonalnie, pytał się gdize mamy ślub i prezentował swoje filmy z naszego kościoła :) Dorzucił nam jeszcze jeden komplet płyt DVD gratis :mrgreen:

Offline redzia

• Gosia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #105 dnia: 9 Lipca 2006, 15:24 »
Cytat: "KRZYSZTOF"
Ważne jest abyś była zadowolona ze zdjęć i filmu

Mam nadzieje, ze tak bedzie :D

Offline denver

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 11 Grudnia 2006, 23:09 »
Cytat: "Ecia"
My płacimy za filmowanie 1300zł. Szukałam czegoś taniej, ale w końcu stwierdziliśmy, że stawiamy na jakość, a nie na cenę :) Bardzo spodobały mi się filmy, które pokazał nam nasz kamerzysta. Spotkanie odbyło się profesjonalnie, pytał się gdize mamy ślub i prezentował swoje filmy z naszego kościoła :) Dorzucił nam jeszcze jeden komplet płyt DVD gratis :mrgreen:

tak retorycznie zadałbym pytanko ile biorą ci tani ???
bo jak masz zaoszczędzić 100 czy 200 zł to ja tez bym stawiał na jakość. Ja ze swojego wesela nie pamiętam zbyt wiele, a to dopiero 1,5 roku temu ale mam masę fajnych zdjęć i kasetki z tego dnia i uważam że miło czasem powspominać. Na pamiątki foto video powinno się przeznaczyć około 10% budżetu imprezy weselnej (łącznie  ze ślubem, stojami, ozdobami, samochodem, lokalem, zespołem). Warto mieć to uwiecznione przez kogoś kto ma o tym pojęcie.

Offline carlunia

• maniak
  • data ślubu: 10.02.2007 Cywilny~16.06.2007 Kościelny
« Odpowiedź #107 dnia: 12 Grudnia 2006, 00:25 »
Zeby roznica byla tylko 100 czy 200 zl to pikus. Ale my znalezlismy kamerzyste za 800zl. Widzielismy jego film, podobal nam sie i to nam wystarczy. A nie bierze wiele bo traktuje to jako dodatkowe zajecie, nie wynajmuje lokalu bo to co ma potrzebne ma w domu. Jemu sie oplaca to nam tym bardziej. A szczerze mowiac na weselu sa wazniejsze rzeczy niz film, ktory obejrzy sie pare razy :wink:

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #108 dnia: 12 Grudnia 2006, 10:08 »
Cytat: "carlunia"
my znalezlismy kamerzyste za 800zl.

u nas większość kamerzystów ma taką stawkę..oglądaliśmy za tą cenę różne filmy reklamowe..większość nam się podobała..my wybraliśy małżeństwo i będą kręcić na dwie kamery..dopłacamy 150 zł za dojazd..

Offline Aldoneczek
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 12 Grudnia 2006, 10:23 »
W Warszawie ceny sa bardzo rozne, znalazlam kogos za 500zl (ale fatalna jakosc filmu), filmy, ktore nam sie podobaly byly za ok 1000-1200 zl, ale znalezlismy tez i takich za prawie 2500 zl - zreszta niczym sie nie rozniacych od tych za 1000 zl.

My jestesmy zadowoleni z naszego wyboru - cena ok 1200 zl

Offline denver

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 12 Grudnia 2006, 13:38 »
Cytat: "Aldoneczek"
W Warszawie ceny sa bardzo rozne, znalazlam kogos za 500zl (ale fatalna jakosc filmu), filmy, ktore nam sie podobaly byly za ok 1000-1200 zl, ale znalezlismy tez i takich za prawie 2500 zl - zreszta niczym sie nie rozniacych od tych za 1000 zl.

My jestesmy zadowoleni z naszego wyboru - cena ok 1200 zl

Cena 1000-1200 za film to uczciwa cena za podstawowy poprawny reportaż. W tym 10 godz pracy operatora na planie i 16 godz montażu oraz wykonanie DVD.

Offline Aldoneczek
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 12 Grudnia 2006, 14:34 »
Z tymze my nie mielismy wesela tylko takie przyjecie-obiad w restauracji wiec tak naprawde to kamerzysta byl z nami ok. 6 godzin, efekty jego pracy juz widzielismy i naprawde jestesmy zadowoleni. :mrgreen:   A to jest najwazniejsze

Offline carlunia

• maniak
  • data ślubu: 10.02.2007 Cywilny~16.06.2007 Kościelny
« Odpowiedź #112 dnia: 12 Grudnia 2006, 21:04 »
Nasz kamerzysta bedzie z nami od oblogoslawienstwa, przez slub, wesele z oczepinami i 2 godziny mniej wiecej po oczepinach :D Dostajemy 2 plyty DVD i nieobrobiony material. Placimy w momencie otrzymania filmu. DLa mnie to wystarczy :wink:

Offline narzeczona

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 13 Grudnia 2006, 11:27 »
"Dostajemy 2 plyty DVD i nieobrobiony material"

Carlunia,jak to,dostajecie niezmontowany film ze slubu?Taki "na żywca"?Czy moze cos zle zrozumialam?

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #114 dnia: 13 Grudnia 2006, 11:35 »
Cytat: "narzeczona"

Carlunia,jak to,dostajecie niezmontowany film ze slubu?Taki "na żywca"?Czy moze cos zle zrozumialam?

do filmu na 2 płytach dostaną płytki z nieobrobionym materiałem, czyli wszystko co zostanie nagręcone..tak ja zrozumiałam..

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #115 dnia: 13 Grudnia 2006, 12:14 »
Cytat: "oosta"
do filmu na 2 płytach dostaną płytki z nieobrobionym materiałem, czyli wszystko co zostanie nagręcone..tak ja zrozumiałam..

też tak dostałam.. mam wszystko co zostało nagrane i nie zostało obrobione.. duzo więcej nizna filmie z wesela..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline denver

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 13 Grudnia 2006, 12:24 »
Cytat: "oosta"
Cytat: "narzeczona"

ja tez tak to rozumiem, ale warto dokładnie przeczytać umowę aby spać spokojnie ;)

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #117 dnia: 13 Grudnia 2006, 12:35 »
denver

uprzejmie prosze o z miane avatara.. chyba nie musze tłumaczyć dlaczego  :roll:

Offline denver

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 13 Grudnia 2006, 12:40 »
Cytat: "monia"
denver

uprzejmie prosze o z miane avatara.. chyba nie musze tłumaczyć dlaczego  :roll:

Dobrze poszukam czegoś innego ...  ale dyskryminacja :(

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #119 dnia: 13 Grudnia 2006, 12:55 »
a tteteteteteteete  :P

no.. i od razu lepiej.. fajny facet z ciebie.. po co pstrykac sie od samego poczatku  :mrgreen: