WITAM WSZYSTKICH KŁÓCĄCYCH SIĘ O CENY !
Jestem z daleka od tych forumowiczów bo może jakieś 700 km.
U nas w Lublinie i na Lubelszczyźnie są ceny o połowę mniejsze ale nie jest to reguła. W samym Lublinie trzeba zapłacić od 700 do 1200 zł za całość obsługi.Zawsze klient dostaje kasetę i dvd.Pytanie czy to dużo czy mało ? oczywiście- ten co płaci będzie zawsze zbijał cenę a ten co wykonuje usługę chce jak najwięcej.Są klienci,którym zależy na dobrym wykonianiu filmu w sposób profesjonalny i dadzą każde pieniądze-bo wiedzą,że tego się nie powtórzy.A są klienci,którym nie zależy i mogą mieć byle jak.Ale najgorsze jest to,że młodzi biorą fotografa w studio i za 30 minut sesji zdjęciowej są gotowi zapłacić nawet 1000 zł,wynajmują drogie limuzyny płacą też 1000 zł,biorą zespół muzyczny płacą niekiedy 2500 zł za nockę, restauracja też różnie niekiedy 130 zł/osobę, i nic nie mówią tylko płacą bez mrógnięcia okiem, ale jak przychodzi do rozmowy z filmowcem to się kłócą o każde 50 zł jak z najgorszym dziadem.
Szlag człowieka może trafić.Myślę,że wiele młodych par nie zdaje sobie sprawy ile i jaki jest nakład pracy przy produkcji dobrego filmu.Przeważnie są 3 etapy:
1.Reallizacja zdjęć do czołówki i 1 dzień na tzw logistykę-czyli sprawdzenie lokalu,kościoła,miejsc gdzie będzie młoda para itd.
2.Najważniejsza produkcja w dniu wesela.
3.No i teraz zaczyna się prawdziwe siedzenie dla operatora czyli i montażysty przy komputerze.Czasami trwa to 3 i 4 dni jeżeli idzie wszytko dobrze nic nie siądzie np system w komputerze,potem autoring dvd zamknięcie produkcji.Czasami jeszcze są doróbki kopii dla gości weselnych.
Tak, że reasumując: 1000 zł to nie jest wiele-porównując czas np u fotografa a w studio filmowym.Też należy brać pod uwage kto tą kamerę trzyma w ręku czy prawdziwy operator,czy parodysta no i jakim sprzętem pracuje. Nakład finansowy sprzętu w naszych firmach jest b.duży.Dzisiaj otworzyć dobre studio filmowe potrzeba nakładu tak na początek ok 80 tys zł !!!.Nasze firmy są przeinwestowane-ale czy to klienta obchodzi ?Tak naprawdę to koszt produkcji filmu z takiego wesela
powinien wynosić około 3000 tys zł.Może wtedy to by się opłacało.
A tak jeszcze nie wspomniałem o podatkach,zusie,zaixie,datkach itd.
Na koniec mogę tylko powiedzieć,że na przestrzeni 15 lat / w moim przypadku/ że nasz zawód powoli schodzi na psy-kiedyś jak operator wchodził z kamerą to wszyscy niemal stali na baczność a dzisiaj to by ciebie w tyłek /d/ kopnęli. O zgrozo !!! jak to długo jeszcze będzie.?