Autor Wątek: Ile kosztuje filmowanie uroczystości ślubnej?  (Przeczytany 25479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
Ile kosztuje filmowanie uroczystości ślubnej?
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Lutego 2005, 19:42 »
2 tysiące, to nie jest prawda!!!!
Ja podpisałam z Video Kadr umowę.
Mają kilka opcji do wyboru, od 900zł-1650zł.
Zajrzyj do nich sama a się przekonasz co potrafią (tylko zarezerwuj sobie
trochę czasu)
My wybraliśmy opcję za 1650zł. Wydaje mi się tego warta!!!

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline pszczółka

• forumowicz
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Lutego 2005, 20:24 »
:)
Miejcie odwagę żyć dla miłości JPII

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Lutego 2005, 07:58 »
Pszczółko ja nie krzyczę  :(
Przepraszam jeżeli tak to odebrałaś   :blagam:

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Lutego 2005, 16:27 »
My za nasz film zapłacimy nie więcej niż 900 zł. Za tą cenę otrzymamy: filmowanie uroczystości ślubnej i wesela łącznie z oczepinami (wstawka z danymi młodych, miejscem uroczystości ślubnej i wesela) dodatkowo wstawka ze zdjęciami młodych, oraz efekty komputerowe (animacje, pomiędzy ujęciami, montaż na komputerze), sesja filmowa, na koniec kasety lub płyty DVD skrót z całości. I to wszystko na 3 kasetach video i dodatkowo na płytach DVD.

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Lutego 2005, 17:00 »
900zł to nie dużo...
Super że udało Ci się znaleźć takie tani filmowanie  :D

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Lutego 2005, 17:05 »
Wyobraźcie sobie, że te 900 zł to jest cena maksymalna (za tzw. standard max), najniższa cena to 700 zł.

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
FILMOWANIE I FIRMY NAGRANIOWE
« Odpowiedź #36 dnia: 1 Marca 2005, 15:38 »
Czytam te wszystkie posty i nikt nie mówi o sprawdzeniu firmy nagraniowej pod kątem statusu prawnego firmy nagraniowej.
Jeszcze nikt nie sprawdził z klientów czy firma nagraniowa działa LEGALNIE NA RYNKU tzn czy posiada koncesję,czy posiada wpis do ewidencji o działalności gospodarczej,czy posiada licencję z danej Kurii diecezjalnej na wykonywanie pracy podczas liturgii itd itd.Kiedy u nas w Polsce będzie taki zwyczaj.Ile firm na rynku działa na czarno.To przeważnie te firmy,które zaniżają cenę usługi.A ile zespołów muzycznych i kapel robi podobny proceder.To samo z fotografią.
Chyba już najwyższy czas poważnie podjąć ten temat.
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #37 dnia: 2 Marca 2005, 08:32 »
Hmm, jeśli dana firma jest "wywieszona" przy kościele to pewnie nie muszę sprawdzać czy ma licencję z kurii, jak wystawia mi fakturę za usługę to pewnie jest zarejestrowana jako podmiot gospodarczy i ma koncesję (bo chyba te rzeczy sie jakoś wiążą) a zresztą to nie mój problem  :roll:
Dlaczego ja mam sprawdzać czy ktoś ma pozwolenie  :? przed ślubem jest wystarczająco dużo do "załatwienia" i sprawdzenia i jak bym jeszcze miała robić kontrolę w firmie, którą chcę "zatrudnić" przy obsłudze wesela no to nie wiem od kiedy należałoby rozpocząć przygotowania  :shock:
Poza tym jak ktoś działa od wielu lat na rynku i tak jak wyżej napisałam wszelkie przesłanki świadczą o jej legalności to nie widzę potrzeby dodatkowego "prześwietlania" delikwentów  :wink:
Nie ma na to czasu ani nerwów  :P

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
Re: FILMOWANIE I FIRMY NAGRANIOWE
« Odpowiedź #38 dnia: 2 Marca 2005, 10:23 »
Cytat: "WIDEOFILM"
Jeszcze nikt nie sprawdził z klientów czy firma nagraniowa działa LEGALNIE NA RYNKU tzn czy posiada koncesję,czy posiada wpis do ewidencji o działalności gospodarczej,czy posiada licencję z danej Kurii diecezjalnej na wykonywanie pracy podczas liturgii itd itd.

Koncesję? Czyżby usługi wideofilmowania były objęte koncecjami? Przybliż proszę nam ten temat - bo pewnie czegoś nie wiemy....

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39 dnia: 2 Marca 2005, 12:00 »
Maju całkowicie się z Tobą zgadzam :!:  
 :brawo:

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline didi

• entuzjasta
« Odpowiedź #40 dnia: 2 Marca 2005, 12:00 »
Aguś Video kadr warty jest swojej ceny ja i moja siora tez korzystaliśmi z ich usług i jesteśmy bardzo zadowolone a wesję cenową mozna sobie wybrać:D
Bezwarunkowo kocham tylko zwierzeta bo ludzie czasami mnie wkurzają !!!!

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
ILE ZA FILMOWANIE ??????
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Marca 2005, 18:00 »
WITAM WSZYSTKICH KŁÓCĄCYCH SIĘ O CENY !
Jestem z daleka od tych forumowiczów bo może jakieś 700 km.
U nas w Lublinie i na Lubelszczyźnie są ceny o połowę mniejsze ale nie jest to reguła. W samym Lublinie trzeba zapłacić od 700 do 1200 zł za całość obsługi.Zawsze klient dostaje kasetę i dvd.Pytanie czy to dużo czy mało ? oczywiście- ten co płaci będzie zawsze zbijał cenę a ten co wykonuje usługę chce jak najwięcej.Są klienci,którym zależy na dobrym wykonianiu filmu w sposób profesjonalny i dadzą każde pieniądze-bo wiedzą,że tego się nie powtórzy.A są klienci,którym nie zależy i mogą mieć byle jak.Ale najgorsze jest to,że młodzi biorą fotografa w studio  i za 30 minut sesji zdjęciowej są gotowi zapłacić nawet 1000 zł,wynajmują drogie limuzyny  płacą też 1000 zł,biorą zespół muzyczny  płacą niekiedy 2500 zł za nockę, restauracja  też różnie niekiedy 130 zł/osobę,   i nic nie mówią  tylko płacą bez mrógnięcia okiem, ale jak przychodzi do rozmowy z filmowcem  to się kłócą  o każde 50 zł jak z najgorszym dziadem.
Szlag człowieka może trafić.Myślę,że wiele młodych par nie zdaje sobie sprawy ile i jaki jest nakład pracy przy produkcji dobrego filmu.Przeważnie są 3 etapy:
1.Reallizacja zdjęć do czołówki  i 1 dzień na tzw logistykę-czyli sprawdzenie lokalu,kościoła,miejsc gdzie będzie młoda para itd.
2.Najważniejsza produkcja w dniu wesela.
3.No i teraz zaczyna się prawdziwe siedzenie dla operatora  czyli i montażysty przy komputerze.Czasami trwa to 3 i 4 dni jeżeli idzie wszytko dobrze nic nie siądzie np system w komputerze,potem autoring dvd  zamknięcie produkcji.Czasami jeszcze są doróbki  kopii dla gości weselnych.
Tak, że reasumując: 1000 zł to nie jest wiele-porównując czas np  u fotografa a w studio filmowym.Też należy brać pod uwage kto tą kamerę trzyma w ręku  czy prawdziwy operator,czy parodysta no i jakim sprzętem pracuje. Nakład finansowy sprzętu w naszych firmach jest b.duży.Dzisiaj otworzyć dobre studio filmowe  potrzeba nakładu tak na początek ok 80 tys zł !!!.Nasze firmy są przeinwestowane-ale czy to klienta obchodzi ?Tak naprawdę  to koszt produkcji filmu z takiego wesela
powinien wynosić około 3000 tys zł.Może wtedy to by się opłacało.
A tak jeszcze nie wspomniałem o podatkach,zusie,zaixie,datkach itd.
Na koniec mogę tylko powiedzieć,że na przestrzeni 15 lat / w moim przypadku/ że nasz zawód powoli schodzi na psy-kiedyś jak operator wchodził z kamerą to wszyscy niemal stali na baczność  a dzisiaj to by ciebie  w tyłek /d/  kopnęli.  O zgrozo !!!  jak to długo jeszcze będzie.?

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
koncesje i uprawnienia
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Marca 2005, 18:17 »
WITAM ZIBI !
Przepraszam że nie odpisałem ale  nie dostałem powiadomienia o poście.
Co mam na myśli pisząc o koncesjach ?  to proste:
Fakt,że ten zawód   realizator wideofilmowiec  - tak jest w rejestrze zawodów-  nie jest objęty koncesją tak jak np kierowca taksówki czy inne zawody,które wymagają szczególnych uregulowań prawnych.
My działamy na podstawie ustawy o działalności gospodarczej z 1991 roku z późniejszymi zmianami oraz o ustawę o kinematografii. A więc obowiązuje nas wpis do rejestru w urzędzie miasta w ewidencji działalności gospodarczej, regon , urząd skarbowy i zus  no i jeszcze zaix.
Dlatego ten temat poruszyłem, bo wiem że klienci tego nie sprawdzają- a szkoda.Przecież przy wizycie na tzw prezentacji  można zapytać  czy pan ma zezwolenie na prowadzenie firmy i poprosić o stosowny dokument-czyli zaświadczenie  wpisu  o wykonywaniu działalności gospodarczej.
Czy to tak trudno?.Odrazu kupa patałachów by zniknęła z rynku!!!
A co do innych koncesji  to należy także wspomnieć o licencji wydanej przez kościół   do wykonywania czynności rejestracji zdjęciowej i filmowej podczas obrządku religijnego.. Tu jest jeszcze wiele do zrobienia w tym temacie.Myślę że nawet gdyby nasz zawód był objęty procesem koncesyjnym- może w nieznacznym stopniu nastąpiła by poprawa sytuacji w usługach tego typu,ale najgorsze to jest to,że jeszcze ktoś by na tym zarobił po drodze  czyli instytucja wydająca koncesję a i tak nic by się nie  zmieniło.

Offline Pluszowa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 16 Kwietnia 2005, 08:26 »
My bedziemy mieli podobna cene do martulki:1000zł.Zawarte jest w tej cenie wszytstko to,co napisala Marta.
Wlasnie wczoraj bylismy u tego pana.Pracuje on w tv gdansk.Jak weszlismy do mieszkania,to sie milo zaskoczylismy.Jego dom to jedno ,welkie studio

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
« Odpowiedź #44 dnia: 16 Kwietnia 2005, 08:47 »
A my zaplacimy za filmowanie 650 zl, w tym mamy: filomowanie czywiscie ;), montaz i udzwiekowienie,  cala uroczystosc na kasecie VHS i DVD, no i takie rzeczy jak muzyka, randka (jak ktos chce, my absolutnie nie), zdjecia na poczatek i taka ogolna oprawa filmu jest na zyczenie wiec wszystko mysle bedzie po naszje mysli.

Z tej samej firmy mamy zalatwiony fotoreportaz, ktory w calosci kosztuje 450 zl. (zaczyna sie blogoslawienstwem, plener, kosciol, goscie, tort itd.) Zdjec bedzie ok.500 na plycie CD plus 50 zdjec w formie odbitek 10 na 15., takaze cala oprawa foto./kam. wyniesie nas raptem 1100zl.

Dodam jeszcze, ze firma o ktorej mowie jest przez nas sprawdzona :-) Widzialismy osobiscie materialy (zarowno filmy z wesela jak i zdjecia) i bardzo nam obojgu sie podobaly    :tak_2:

Offline Julia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Kwietnia 2005, 09:32 »
My zapłacimy jakieś 1200 zł. Film planujemy dosyć krótki-jakieś 1,5 godziny z wybranymi najlepszymi momentami i końcowy teledysk.

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
« Odpowiedź #46 dnia: 7 Września 2005, 11:45 »
Wiecie co....właśnie odkryłam coś strasznego :shock:  :D  :D ......zamówiliśmy z Wojtkiem usługę u pewnego kamerzysty, poogladalismy troszkę jego twórczość, zdecydowaliśmy się mniej więcej czego chcemy, czego nie itp, Wojtek dzisiaj idzie podpisać umowę z panem...wszystko fajnie, ale żadne z nas nie zapytało o cenę :shock:  :shock:  :shock:  :D  Nie mam pojęcia ile będzie nas kosztowała ta przyjemność. Może dlatego, że ja nie chciałam filmu, a jedynie fotki. Przegrałam wojnę na argumenty i film będzie, ale zajmuje się tym Wojtek. No i tak się zajął, ze aż nie wiemy ile to będzie kosztowało....w razie czego powiem Wojtkowi, żeby zapłacił połowę, a pan niech filmuje tylko jego :wink:  :lol:

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #47 dnia: 7 Września 2005, 12:28 »
Cytat: "Agnieszka32"
w razie czego powiem Wojtkowi, żeby zapłacił połowę, a pan niech filmuje tylko jego

:lol:  :lol:  :lol:
faktycznie pomysł wręcz rewelacyjny :wink:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Agnusia
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 7 Września 2005, 15:24 »
My pobieralismy sie 6-tego sierpnia i za dwie plyty DVD ( 2,5 godz.) i dwie plyty DVD ze skrotem ( ok. 1 godz.) zaplacilismy 1.300 zl z teledyskiem.  - kamerzysta byl razemz fotografem z ktorym wspolpracowal od godz 15:00 do 2 w nocy.
Naprawde nagrali i zfotografowali wszystko!! Fotograf wzial pieniadze tylko za zdjecia, ktore sobie wybralismy ( 4zl/szt.)!
Mysle, ze bylo warto - dobry fachowiec musi sie cenic!
Moja kolezanka miala kamerzyste ze 650zl i .... kompletna lipa!! :(

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #49 dnia: 7 Września 2005, 15:34 »
Cytat: "Agnusia"
Moja kolezanka miala kamerzyste ze 650zl i .... kompletna lipa!!

Ja myślę, że cena nieraz wcale nie jest odzwierciedleniem wykonywanej usługi :!:
Co nie oznacza wcale, że ten kamerzysta za 600 zł nie zrobi równie świetnego filmu tak ten za 1300zł.

Ja widziałam, że tak powiem przepaściowe różnice, gdy film z wesela jest robiony z 3 kamer, gdzie 2 kamery są na wysięgnikach. Muszę powiedzieć BAJKA! :)
Tylko niestety cena nie jest równie bajeczna!  :(

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 7 Września 2005, 17:02 »
Tylko niestety cena nie jest równie bajeczna!

jak bardzo bajeczna :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #51 dnia: 7 Września 2005, 17:23 »
Dla mnie cena nie jest bajeczna. :)  Niestety! :(
Cena takiego kamerowania wynosi od 2500zł-3000zł!  :)

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 7 Września 2005, 21:59 »
źle przeczytałam poprzednią Twoją wypowiedź  :oops:  faktycznie cena jest zbyt wysoka... :?
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53 dnia: 7 Września 2005, 22:15 »
Cytat: "demka"
źle przeczytałam poprzednią Twoją wypowiedź

Nie szkodzi przecież każdemu się może zdarzyć.  :wink:

Offline Karina
  • zapaleniec
  • data ślubu: 2005-06-25
« Odpowiedź #54 dnia: 8 Września 2005, 11:02 »
My płaciliśmy 1000 za nagranie + 200 za 3 kopie video i 1 dvd, czyli w sumie 1200, a film trwa 4 godziny :) i jest wszystko, kamerzysta powplatał nam w ujęcia na żywo np taniec z pleneru, życzenia od znajomych, rodziców itp.
i jak oglądałam płytę to się popłakałam ze wzruszenia, bo nic o tym nie wiedziałam. Nikt sie nie wygadał!!!:)

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 8 Września 2005, 20:30 »
Cytat: "Marta"
Cena takiego kamerowania wynosi od 2500zł-3000zł!

Tak może być przy takiej ekipie filmowej i takim zaangażowaniu sprzętu.
Łatwo policzyć: każdy kamerzysta średnio 1000 zł razy ilu na planie.

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #56 dnia: 8 Września 2005, 20:37 »
Tak może być przy takiej ekipie filmowej i takim zaangażowaniu sprzętu.
Łatwo policzyć: każdy kamerzysta średnio 1000 zł razy ilu na planie.

Racja!

Efakt pracy takiej ekipy jest rewelacyjny. :)

Offline Violka

• bywalec
  • data ślubu: 27.08.2005
« Odpowiedź #57 dnia: 8 Września 2005, 21:27 »
My płacimy 1100 zł a czy film jest tego warty napiszę wam jutro bo jutro go odbieramy i będziemy oglądali (dam sobie głowę obciąć że będę płakała jak bóbr)

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
« Odpowiedź #58 dnia: 9 Września 2005, 08:00 »
Wojtek podpisał juz tą umowę z panem kamera i okazało się, że za film płacimy 1200 zł ( w tym jest jedna płytka DVD), czyli chyba ani tanio, ani drogo. Jak na mój gust, to powinno być więcej kopii, bo jedna kaseta i jedna płytka to trochę mało

Offline Julia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #59 dnia: 9 Września 2005, 08:18 »
My w ramach umowy mamy zapewnione 3 płytki, kasety nie chcielismy. Jedną przeznaczamy do pozyczania dla pragnących wrażeń wizualnych :D .