Autor Wątek: Za chwilę rozpoczniemy wspólne życie....11.08.2012 :)  (Przeczytany 35356 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline femme

• bywalec
  • :*
  • data ślubu: 2012
Odp: Za chwilę rozpoczniemy wspólne życie....11.08.2012 :)
« Odpowiedź #60 dnia: 15 Stycznia 2012, 21:26 »
to możne ja jako "ślepy kret" się wypowiem...bez okularów, a w soczewkach jest po prostu wygodniej, nie ma co ukrywać Kiedyś przez długi czas nosiłam okulary, ale od kiedy noszę soczewki komfort jest bez porównania. Proponuję Ci iść wcześniej niż miesiąc przed ślubem do okulisty na dobranie soczewek, bo oko też musi się do nich przyzwyczaić

Offline Delaila

• entuzjasta
  • data ślubu: 01.09.2012
« Odpowiedź #61 dnia: 15 Stycznia 2012, 21:43 »
U dobrego okulisty dostaniesz soczewki na wypróbowanie ;) Polecam salon Fielmann - badanie pod kątem doboru soczewek i probki jakis czas temu kosztowały 30 zł ;) Nie jestem pewna czy ceny się nie zmieniły bo byłam tam latem ale jesli masz gdzieś w pobliżu to może warto wpaść i się zapytać ;) Nie polecam natomiast vision express - tez mam astygmatyzm i do tego potrzeba torycznych szkielek, za 6 m-czne soczewki do mojej wady krzyknęli mi grubo ponad 300 zł a w gratisie badanie lekarskie. Super gratis :-\

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Stycznia 2012, 22:06 »
famme wiem że w soczewkach jest lepiej, bo już kiedyś próbowałam nosić ale chyba były źle dobrane tzn były to zwykłe soczewki a nie toryczne, do tego doszedł jeszcze zespół suchego oka, ale z tego co czytałam i się dowiedziałam można temu zaradzić dobrymi kroplami.   Przede wszystkim nie mam problemów z zakładaniem i zdejmowaniem soczewek, bez problemu mogę dotkną oka :) co jest oczywiście plusem.
Dlatego od lutego gdy już ogarnę pracę i uczelnie zajmę się szukaniem dobrych soczewek, żeby trochę w nich pochodzić przed ślubem.

Delaila jakoś nie jestem przekonana do vision express-u zawsze gdy tam jestem mam wrażenie, że to tak wszystko masowo robią ;/ , wolę już iść prywatnie.
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline Invis
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.07.2013
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Stycznia 2012, 00:04 »
lebara można się jeszcze dołączyć do odliczania?

Ja też jestem jednym z ślepych kretów, i jak na razie rozważam jeszcze co z tym fantem zrobić na ślub i wesele. Narzeczony też mi mówi, że podobam mu się w okularach, i od tylu lat noszę okulary że cała rodzina i wszyscy znajomi znają mnie praktycznie tylko i wyłącznie w okularach. Soczewek nigdy nie próbowałam, nie wiem, czy poradziłabym sobie z ich aplikacją. :( Jeżeli chodzi o salon to mam takie same wrażenia w przypadku vision express, kiedyś jak zrobili mi wycenę okularów 1000 zł to podziękowałam bez przeglądania choćby oprawek... Gdzie indziej zrobiono mi okulary za niecałą połowę tej stawki.

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Stycznia 2012, 09:00 »
lebara można się jeszcze dołączyć do odliczania?

Invis Zapraszam :):)

Odnośnie okularów na co dzień przyzwyczaiłam się już do nich bo nie mam wyjścia, jestem krótkowidzem i jakiekolwiek wyjście a już w ogóle jazda samochodem to całkowicie odpada.  Cały czas zastanawiam się nad laserową korekcją wzroku ale z tym to najlepiej poczekać aż do porodu, wiadomo że to są duże koszty no ale szkła w moim przypadku też nie mało kosztują. A na ślub i wesele zainwestuje w dobre soczewki mam tylko nadzieje, że nie będę miała uczucia pisaku w oczach ;/;/[/color]

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Stycznia 2012, 09:20 »
Trzeba wyprobowac przed weselem dzien/dwa dni. Bedzesz wiedziala jakie to uczycie i moze zdecydujesz sie na slub w okularach  ;D

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Stycznia 2012, 11:21 »
Pandi nie ma takiej nawet opcji:)

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #67 dnia: 17 Stycznia 2012, 12:39 »
Juz nie takie rzeczy slyszałam :D .. zycie weryfikuje  :P

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Stycznia 2012, 13:53 »
Pandi wiem,  gdyby nie pasowały żadne soczewki no to wtedy chyba nie miałabym wyjścia przynajmniej do kościoła, żebym wiedziała co podpisuje :D:D:D ale później podczas zabawy, na pewno bym z nich zrezygnowała. Nie znoszę okularów, a nosze je tylko dlatego, że na razie nie stać mnie żeby ponad 300 zł na miesiąc płacić za soczewki

Offline femme

• bywalec
« Odpowiedź #69 dnia: 17 Stycznia 2012, 19:32 »
nie wiem jakich soczewek używałaś i gdzie kupowałaś, ale 300 zł to cena przesadzona. Ja przy dobrej promocji płacę połowę tej kwoty na ok. 3m-ce i jestem zadowolona ze swoich soczewek :)

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #70 dnia: 17 Stycznia 2012, 19:57 »
nie wiem jakich soczewek używałaś i gdzie kupowałaś, ale 300 zł to cena przesadzona. Ja przy dobrej promocji płacę połowę tej kwoty na ok. 3m-ce i jestem zadowolona ze swoich soczewek :)

femme a jaki soczewki nosisz, zwykłe?? bo ja mam astygmatyzm i duże cylindry powyżej  2,5. Dowiadywałam się, że mając astygmatyzm nie mogę nosić zwykłych soczewek tylko toryczne.  Dlatego takie soczewki są droższe od zwykłych

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #71 dnia: 17 Stycznia 2012, 22:23 »
Pandi wiem,  gdyby nie pasowały żadne soczewki no to wtedy chyba nie miałabym wyjścia przynajmniej do kościoła, żebym wiedziała co podpisuje :D:D:D ale później podczas zabawy, na pewno bym z nich zrezygnowała. Nie znoszę okularów, a nosze je tylko dlatego, że na razie nie stać mnie żeby ponad 300 zł na miesiąc płacić za soczewki

A to ja moze dorzuce cos od siebie. Moja kumpela teraz w weekend zdradzila mi, ze nosi soczewki, dopiero jak se przyjrzałam to mozna zauwazyc. Kupuje w internecie takie same jak z vision express i z przesylka placi 23 zł.. moze jak ja podpytam czegos wiecej sie dowie :P to sa jakies miesieczne

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #72 dnia: 18 Stycznia 2012, 09:08 »
Pandi tak wiem zwykłe soczewki można kupić tanio, natomiast ja potrzebuje torycznych na astygmatyzm a to są już o wiele droższe.

Offline Delaila

• entuzjasta
« Odpowiedź #73 dnia: 18 Stycznia 2012, 09:13 »
No niestety - znam ten ból. Dochodzi do tego jeszcze fakt, ze przed pierwszym zakupem soczewek konieczna jest wizyta u specjalisty który je dobierze a to tez niestety kosztuje, jesli koś decyduje się na prywatną wizytę.

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #74 dnia: 18 Stycznia 2012, 09:14 »
.. ooo pff, to ja nie mam nic wiecej do dodania  ;D

Offline Delaila

• entuzjasta
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Stycznia 2012, 09:20 »
Pandi - twoje rady sa jak najbardziej cenne ;D Po tym dopasowaniu można już kupować w sieci a są tam dużo tańsze ;) Ja tak robiłam ale przerwałam noszenie soczewek i teraz niestety musze na nowo je dopasować bo kilka lkat przerwy mialam ;) Ale tak jak mówisz, np. na allegro można kupić kilkanascie razy taniej niz w sklepie ;)

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Stycznia 2012, 13:49 »
Delaila też masz soczewki toryczne na astygmatyzm?? trudniej  jest dobrać takie soczewki, mogłaś je bez problemu nosić??

Offline Delaila

• entuzjasta
« Odpowiedź #77 dnia: 18 Stycznia 2012, 14:26 »
Tak, nosiłam soczewki toryczne ale niecałe 3 lata temu przestałam. Nie wiem jak to jest z innymi bo mam astygmatyzm i jestem skazana na toryczne. W codziennym noszeniu były bardzo wygodne, nic mi nie przeszkadzało.
Minusem bylo to, ze w takim przypadku trzeba kupic dwa opakowania jeśli ma się różne wady w oczach, ja np. mam + 2,5 i + 3 więc trzeba kupić i jedne i drugie soczewki. Teraz zamierzam wrócić do soczewek zeby troche ponosić przed slubem, mam nadzieje ze bedzie równie różowo jak za pierwszym razem :)

Offline Myszk@

• bywalec
  • data ślubu: 22.09.2012
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Stycznia 2012, 17:36 »
to ja też dorzucę głos do dyskusji - też mam astygmatyzm i noszę soczewki toryczne ;) dobierane miałam w salonie na dworcowej (zaraz koło dworca) - piastowski salon optyczny czy jakoś tak. Za badanie, które robił mi optometrysta płaciłam 50zł, w tym pierwsze soczewki były gratis, ale po tygodniu trzeba było przyjść skontrolować, czy wszystko jest tak jak być powinno (koszt-35zł). Muszę przyznać, że są dobrze mi je dobrali i pod względem mocy i pod względem zaproponowanej firmy-noszę Acuvue. A kupuję też przez internet, tylko jak napisała Delaila problemem jest różna wada w obu oczach :P ale cóż poradzić, taki nasz urok :D

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #79 dnia: 18 Stycznia 2012, 18:40 »
[color=navy]Myszk@ dziękuje, że napisałaś bo przynajmniej wiem, gdzie mogę udać się po soczewki, bo tak to szukałabym w ciemno. A można wiedzieć ile płaciłaś za soczewki w salonie??[/color]

Offline femme

• bywalec
« Odpowiedź #80 dnia: 18 Stycznia 2012, 22:36 »
zostawiłam ci wiadomość na priv

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #81 dnia: 19 Stycznia 2012, 11:51 »
femme dziękuje bardzo, na pewno się przyda :)

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #82 dnia: 20 Stycznia 2012, 18:59 »
Od dwóch dni myślimy z M o piosence na podziękowanie dla rodziców, na pewno nie chcemy nic smutnego, ponieważ tata M nie żyje i dla Niego podziękowania będą szczególnie trudne.  ,, Cudownych rodziców mam'' też  odpada, bo była na weselu mojego brata.
Hmmm chyba z całego wesele ten moment będzie najtrudniejszy. Buszuję na YT i szukam czegoś odpowiedniego, może macie jakieś pomysły??
Ogólnie mam wizję, gdzie goście tańczą w kółeczku a w środku my, tylko że goście trzymają zapalone świeczki.

A tak po za tematem wesela..... poszukuje lusterka do samochodu....bo mojej mamie ''wyrosło'' drzewo no i  cofając rozwaliła lusterko, dobrze że po włożeniu trzyma się, ale nie mam podgrzewania i nie można ustawiać elektronicznie.

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #83 dnia: 22 Stycznia 2012, 20:04 »
Dzisiaj w końcu udało nam się  dojechać do fotografa, wybraliśmy sobie dużą foto książkę, dla gości nasze zdjęcie z podziękowaniami a dla rodziców na podziękowanie będziemy mieli gotowe nasze ślubne zdjęcie w ramce :) Jestem zauroczona Jego zdjęciami... już nie mogę się doczekać 11 sierpnia :D:D Dzisiaj też załatwiliśmy organistę w kościele....w lipcu mam przyjść i powiedzieć jakie chce mieć wykonane piosenki na mszy. Jeszcze tylko z najważniejszych rzeczy winka, zamówić garnitur i obrączki.

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #84 dnia: 22 Stycznia 2012, 20:10 »
Kto bedzie wam zdjęcia robił ? :)
Z przygotowaniami ładnie wam idzie

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #85 dnia: 22 Stycznia 2012, 20:13 »
Dzisiaj w końcu udało nam się  dojechać do fotografa, wybraliśmy sobie dużą foto książkę, dla gości nasze zdjęcie z podziękowaniami a dla rodziców na podziękowanie będziemy mieli gotowe nasze ślubne zdjęcie w ramce :) Jestem zauroczona Jego zdjęciami... już nie mogę się doczekać 11 sierpnia :D:D Dzisiaj też załatwiliśmy organistę w kościele....w lipcu mam przyjść i powiedzieć jakie chce mieć wykonane piosenki na mszy. Jeszcze tylko z najważniejszych rzeczy winka, zamówić garnitur i obrączki.

Wybraliśmy też piosenkę dla rodziców, zastanawiamy się też nad stołem wiejskim co prawda nasza restauracja robi taki stół, ale nie podoba nam się  jedzonko, które oferują i chcemy sami zrobić  stół wiejski, myślami o ogórkach kiszonych, smalcu, o różnych rodzajach serach, dobrej jakości szynkach i tak się zastanawiam co by można jeszcze zrobić???

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #86 dnia: 22 Stycznia 2012, 20:16 »
Domowy chleb, bimber :P, koreczki,marynowane pieczarki/grzybki, marynowana cebulka ,kiełbasy suszone zawieszone, salceson,  niektorzy to tam nawet pasztet wcisną. U mnie tez bedzie stal wiejski stol i nad niewiescinem sie zastanawiam  ;)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #87 dnia: 22 Stycznia 2012, 22:06 »
pandi nad czym sie zastanawisz?>?/  nie czaje chyba ;p
u nas na stolach wiejskich samelc, ogory, kielbasa wlasnej roboty, jakas szyna z koscia, czasem kaszanka, czasem pasztet ;p

Offline xadzinkax
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21-07-2012
« Odpowiedź #88 dnia: 22 Stycznia 2012, 22:24 »
Witam  :)

można dołączyć ?

Offline lebara

• maniak
« Odpowiedź #89 dnia: 23 Stycznia 2012, 10:43 »
Witam  :)

można dołączyć ?

Oczywiście, że tak :) Witam

Wczoraj wieczorem pomyślałam, żeby nie robić stołu wiejskiego ale czekoladową fontannę i do tego różne słodkości. Stół wiejski wiadomo, każdy może się spodziewać a taka fontanna jeszcze jest mało spotykana :) Tylko obawiam się dzieci, dla nich to byłaby super atrakcja ale wiem jacy moi kuzyni są;/ i trochę obawiam się że sala mogła być zabrudzona czekolada  a nie daj boże moja sukienka!!!!