Autor Wątek: Męskie spojrzenie na ostatnie 100 dni kawalerskiego z serii:  (Przeczytany 42469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monia_piotr
  • bywalec
Męskie spojrzenie na ostatnie 100 dni kawalerskiego z serii:
« Odpowiedź #180 dnia: 23 Kwietnia 2006, 14:23 »
Bardzo ładne te obrączki które wybraliście. Choć mi osobiście podobaja się takie tradycyjne. (nasze juz czekają w pudełeczku) :D

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #181 dnia: 24 Kwietnia 2006, 15:56 »
Pioteras, Ania - gdzie zamówiliście obrączki?

Cytat: "pioteras"
Swoją drogą to nie wiecie czy do rabatu sklepowego (20%) doliczaja jeszcze rabat na karte e-wesele?

To raczej nie przejdzie .... :roll:

Offline anka24

• entuzjasta
  • data ślubu: 15.07.2006
« Odpowiedź #182 dnia: 24 Kwietnia 2006, 17:36 »
Cytat: "martini"
przez Was teraz tez mysle o obraczkach z laczonego zlota (choc nadal faworytem sa takie najprostsze).

my też na początku myśleliśmy tylko o złotych no ale jak zaczęliśmy chodzić po jubilerach te rzuciły nam sie w oczy..mierzyliśmy tradycyjne też ale jakoś nam sie średnio podobały..teraz czekamy 2 tyg na odbiór..kurcze chyba będę musiała stoczyć z sobą niezły bój żeby ich nie nosić do ślubu :mrgreen:

Cytat: "Sylvi"
Pioteras, Ania - gdzie zamówiliście obrączki?

sylvi u terpiłowskich..

z obrączkami jak z kieckami..dokładnie tak jak napisała Martini...przynajmniej w moim przypadku....

to tak jak u mnie :wink:  sukienka też mi sie na zdjęciu nie podobała a jak weszłam do sklepu i zobaczyłam ja na wystawie zakochałam sie w niej od razu :wink: .

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
« Odpowiedź #183 dnia: 24 Kwietnia 2006, 20:21 »
Kobieta mnie molestuje :(
Utwór "Ave Maria" Schuberta to lepiej miec w kościele spiewany po łacinie czy po polsku? Jaka to różnica? Czy to tylko dokładne tłumaczenie tekstu na polski? lepiej brzmi?

Offline donia

• entuzjasta
« Odpowiedź #184 dnia: 24 Kwietnia 2006, 20:26 »
A jak już o Ave Maria to w którym momencie on jest podczas ślubu (sorki Pioteras,że tak wtrącę to pytanie) ?? tzn też chcielibyśmy, zeby się pojawił na naszym ślubie (ale u nas to chyba skrzypki będą
 :D
Proszę jakiegoś aniołka w niebie, daj mi skrzydełka, ja chcę do Ciebie

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
« Odpowiedź #185 dnia: 24 Kwietnia 2006, 20:45 »
Wasze obrączki są mi znane  :wink: Też bralismy je pod uwage...Ale w realu ich nie widziałam... Gratuluję wam zakupu (no dobra, zamówienia na razie) obrączek - to naprawdę oznacza, ze ślub już tuż tuż  :wink:

Offline pioteras

• uzależniony
« Odpowiedź #186 dnia: 24 Kwietnia 2006, 21:40 »
Cytat: "donia"
w którym momencie on jest podczas ślubu

to za trudne pytanie jak dla mnie :D , gdzieś tam będzie  :mrgreen:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #187 dnia: 25 Kwietnia 2006, 09:41 »
U nas miało być na początku, w drodze do ołtarza

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
« Odpowiedź #188 dnia: 25 Kwietnia 2006, 13:42 »
U nas Ave Maria było po komuni...

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #189 dnia: 25 Kwietnia 2006, 13:54 »
Jak dla mnie Ave Maria tylko po łacinie...w innym języku nie brzmi tak pięknie (jak dla mnie)... Cudownie brzmi grane na skrzypcach, ale śpiewane powala na kolana i ściska serca...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Agutka

• maniak
  • data ślubu: 26.08.2006
« Odpowiedź #190 dnia: 25 Kwietnia 2006, 13:54 »
Ja znam dwie mozliwosci co do tego kiedy sie gra lub gra i spiewa Ave Maria-albo na wejscie, albo podczas komunii.
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #191 dnia: 25 Kwietnia 2006, 14:16 »
Tak na skrzypcach...hmm  :Wzruszony:

Offline anka24

• entuzjasta
« Odpowiedź #192 dnia: 25 Kwietnia 2006, 17:57 »
zapomniała ta moja gapa się pochwalić że zakupiliśmy albumy (notabene  śliczne) na prezebt dla nszych rodziców w ramach podziękowań na ślubie..teraz została nam zabawa w wklejanie zdjęć..ale będzie przy tym zabawy :wink:  ponadto jutro planujemy ruszyć do kościoła wypełnic jakiś wstępny formularz no i umówić sie na wypełnienie protokołu przedślubnego..mam w związku z tym pytanko-o co chodzi z tym protokołem wstępnym.o co tam pytają? :wink:

Offline anka24

• entuzjasta
« Odpowiedź #193 dnia: 25 Kwietnia 2006, 18:02 »
a tak w ogóle to stanęło na AVE MARIA po łacinie :wink:  piotruś jeszcze o tym nie wiem bo na trening pojechał..no i tradycyjnie miałam sie uczyć bo egzamin w przyszłym tygodniu a ja tradycyjnie na forum siedze..oj oberwie mi sie od  mojego kochanie  :urwanie_glowy:

Offline aniula

• entuzjasta
« Odpowiedź #194 dnia: 25 Kwietnia 2006, 18:08 »
Aniu tutaj masz pytania

https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=122

Na pytania w punktach "Przeszkody małżeńskie i  Wady oświadczenia woli zawarcia małżeństwa" odpowiadacie oddzielnie. Ja miałam spisywany protokół tydzień temu  :D Było bardzo wesoło

Aha i dane personalne punkt 5 i 6 tez osobno.

Offline anka24

• entuzjasta
« Odpowiedź #195 dnia: 25 Kwietnia 2006, 18:12 »
ale wszytsko od razu wypełnailiście? nam pan w kancelarii powiedział że z nim wypełanimy jakiś wstępony protokół a na reszte umawiamy sie z księdzem..dlatego zastanaiwam się o czym, on mówił :wink:  dzięki za pomoc aniula

Offline tulip

• zapaleniec
  • data ślubu: 1 lipca 2006
« Odpowiedź #196 dnia: 25 Kwietnia 2006, 18:51 »
Ech, dzieciaki :)

Ave Maria, to nic innego jak po prostu wyśpiewana modlitwa "Zdrowaś Mario". Jak ktoś to wie, to i po łacienie może się modlić. A jak ktoś nie będzie wiedział co jest w ogóle śpiewane, bo nie będzie rozumiał, to po co? Tak forma dla formy?  :roll:
W takich przypadkach jestem przeciwniczką odstawiania takiej "Szopki" :|

A co do momentu podczas Mszy, to jeśli być wiernym dokumentom kościelnym o muzyce w liturgii, to powinno się grać na koniec (na Rozesłanie), ale prawie nikt się do tego nie stosuje, więc gra się na Uwielbienie (po komunii św.), na komunię, lub na dary.

Ale generalnie patrząc na pieśni podczas mszy św. gra się:

Na wejście: (tu generalnie jest różnorodność, ale najbardziej wskazane są pieśni do Ducha św)

Na dary: Najlepiej, jesli będzie o ofiarowaniu, albo będzie się łączyło z czytaniami.

Na Komunię: Tu oczywiście powinno być o Chlebie, ciele Chrystusa, który nam się daje podczas przyjęcia najświestszego sakramentu.

Na Uwielbienie: Po komunii św, kiedy już wszyscy usiądą. Powinna być to pieśń chwaląca Boga Ojca, dziękczynna za wszystko to, co dokonało się na ołtarzu i w naszych sercach.

Na rozesłanie: Generalnie też pieśni chwalebne.

No, to była taka muzyka liturgiczna w pigułce :)

Jak będą pytania, to chętnie odpowiem  8)
Żonka od 1 lipca 2006 :D Maminka od 20 lipca 2007 :)

Offline anka24

• entuzjasta
« Odpowiedź #197 dnia: 25 Kwietnia 2006, 20:45 »
tulip chylę czoła za wiedzę..bez ciebie byśmy tu zginęły..dzieki za fachową pomoc :wink:

Offline pioteras

• uzależniony
« Odpowiedź #198 dnia: 26 Kwietnia 2006, 19:36 »
No dobra teraz poważniejsza sprawa niż jakieś tam pioseneczki ;)
Ania spac po nocy nie może, śnią jej się druciki (tak mówi) i nie myślcie zbereźnice o TYM druciku :P.
Oto co jej sie śni:

Ten sposób na wizytówki na stole zaproponował zibi, tylko czy ktoś wie gdzie zakupić takie lub podobne druciki ? :D

Offline donia

• entuzjasta
« Odpowiedź #199 dnia: 26 Kwietnia 2006, 19:43 »
Ania spac po nocy nie może, śnią jej się druciki (tak mówi) i nie myślcie zbereźnice o TYM druciku .
Oto co jej sie śni:

no to ma ten sam syndrom co ja, domyślam się, że Cię męczy tak jak ja męczę moją połówkę... :twisted:
jak się dowiem skąd wziąć drut to dam znać (znam jednego pana co robi różne pierdółki i ozdóbki min. z drutu)
 :D
Proszę jakiegoś aniołka w niebie, daj mi skrzydełka, ja chcę do Ciebie

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #200 dnia: 27 Kwietnia 2006, 09:06 »
Jak dla mnie to Ave Marija tylko po łacinie. Zresztą byłam na slubie na którym wszystkie  (albo prawie wszystkie) pieśni były śpiewane po łacinie. Było przepięknie.Zresztą pare razy byłam na mszy po łacinie (wspaniała Bazylika w Panewnikach Katowickich). Natomiast jak młodzi wstają spod obrazu i wychodzą z kościoła to gra się już marsza Mendelsona.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #201 dnia: 27 Kwietnia 2006, 09:29 »
jutro planujemy ruszyć do kościoła wypełnic jakiś wstępny formularz no i umówić sie na wypełnienie protokołu przedślubnego..mam w związku z tym pytanko-o co chodzi z tym protokołem wstępnym.o co tam pytają?

Jestem świerzo po części wstępnej protokołu. To jest taki formularz; a więc tak: pierwsza część to wszelkie dane: imiona, nazwisko, data urodzenia, data chrztu i bierzmowania, wyznanie, itp. Ksiądz też się nas pytał czy wszyscy mogą wziąść ślub i... :?  Zadawał nam pytania ale równierz wyjaśniał nam od razu te pytania (bo bez tego  byłaby pewna trudność na odpowiedzi na nie). Nie było tak źle, a nawet muszę napisać, że było całkiem przyjemnie. A i byliśmy razem w pokoju, tylko ksiądz dziekan najpierw zadawał pytaanie Darkowi, a potem mi. Na drugą turę spisywania protokołu mamy przyjść w tygoniu przed ślubem (najlepiej w poniedziałek). I w tedy musimy mieć dane świadków, metrykę zapowiedzi (od pana młodego) i karteczki z poradni rodzinnej.  
Acha, myśmy wczoraj mieli juz "dane" na zapowiedzi. Więc moi drodzy weźcie trochę kaski  :wink: My byliśmy nieprzygotowani, więc za ponad miesiąć musimy troszkę dopłacić  :evil: . A zapowiedzi opłaca się w obu parafiach.  :evil:  :evil:  :evil:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #202 dnia: 27 Kwietnia 2006, 09:34 »
Cytat: "Gosiaczek80"
Jak dla mnie to Ave Marija tylko po łacinie. Zresztą byłam na slubie na którym wszystkie (albo prawie wszystkie) pieśni były śpiewane po łacinie. Było przepięknie.Zresztą pare razy byłam na mszy po łacinie (wspaniała Bazylika w Panewnikach Katowickich). Natomiast jak młodzi wstają spod obrazu i wychodzą z kościoła to gra się już marsza Mendelsona.

Ale ze mnie gapa. W moich stronach Ave śpiewa się po błogosławieństwi, jak para młoda udaje sie do obrazu Matki Boskiej. I prawie przez całą pieśń modli się pod nim prosząć o wstawiennictwo.  A potem dopiero  jest marsz mendelona.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #203 dnia: 27 Kwietnia 2006, 10:50 »
No dobra teraz poważniejsza sprawa niż jakieś tam pioseneczki  
Ania spac po nocy nie może, śnią jej się druciki (tak mówi) i nie myślcie zbereźnice o TYM druciku

Też na te druciki chorowałam, ale nigdzie nie mogłam ich znaleźć (tylko takie wielkie co się wbija np w ciasta w cukierniach...ale do tego się nie nadawały!) no i podliczyłam koszt czekoladek i mnie zmroziło :( Macie pomysł żeby czymś innym zastąpić "roszerki"?

Offline pioteras

• uzależniony
« Odpowiedź #204 dnia: 27 Kwietnia 2006, 11:13 »
Może "kasztanki" ? :D mają dość dużą podstawę więc stabilnie by to stało no i są na pewno tańsze, a jak goście nie zjedzą to ja bardzo chętnie sprzątne ze stołu  :mrgreen:  :mrgreen:  uwielbiam kasztanki ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #205 dnia: 28 Kwietnia 2006, 17:48 »
Może "kasztanki"

nooo kasztanki to niezły pomysł!! tylko mi nie pasują do wystroju  dekoracji stołu... poza tym troche mnie już zmęczyło kombinowanie tego drucika. Nawet kupiłam na próbę taki zwykły drut i chciałam go tak łądnie powyginać, ale nic z tego!!! Zostaną, bynajmniej u nas, zwykłe wizytówki...  a szkoda bo pomysł jest super!!

Offline Molunia

• entuzjasta
« Odpowiedź #206 dnia: 28 Kwietnia 2006, 22:36 »
ależ dawno mnie nei było na waszym wątku ale przebrnęłem przez niego w całości :). Co do Ave Maria u nas było po polsku ale chyba teraz wybrałąbym po łacinie. Było nawet dwa razy na ofiarowanie były skrzypce a na komunię było w wersji śpiewanej.
Obrączki fantastyczne i bardzo mi się podobają, najlepsze z tych wszystkich co wklejaliście. Gratuluję wyboru!
Co do wina na 90 osób (wraz z poprawinami) mieliśmy 15 butelek (mieszane) i poszło wszystko mogło być ok. 3 but więcej ale niekoniecznie. Głównie winko poszło na poprawinach

Offline Molunia

• entuzjasta
« Odpowiedź #207 dnia: 28 Kwietnia 2006, 22:38 »
a druciki sami będziecie ukręcać  :mrgreen: bardzo fajny jest ten kwiatek ale chyba nieco pracochłonny, kasztanek to świetny pomysł a moze taki prawdziwy kasztan? Będzie nawet za darmo i zapałki wbić zamiast drucika?  :lol:

Offline anka24

• entuzjasta
« Odpowiedź #208 dnia: 30 Kwietnia 2006, 12:50 »
Cytat: "Molunia"
a druciki sami będziecie ukręcać

piotruś chyba ktoś się tu z nas nabija  :Szczerbaty:  

Cytat: "Molunia"
Co do Ave Maria u nas było po polsku ale chyba teraz wybrałąbym po łacinie.

u nas w końcu stanęło na wersji po łacinie.po raz 50ty dzwoniłam do organisty i podawałam kolejną wersję. :mrgreen:

a jesli chodzi o nasze przygotowania ślubne.to piotruś wczoraj był u bierzmowania.nawet nie wiecie jaka dumna z niego jestem  :i_love_you:  no ale nie będę mu odbierała tej przyjemności i sam o tym opowie :wink:

kurcze długi weekend a ja zamiast gdzieś szaleć i sie lenić to muszę zakuwać do egzaminu.ktoś chce sie zamienić :mrgreen:  :?:

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #209 dnia: 30 Kwietnia 2006, 13:32 »
ja na podczas komuni miałam pachelbela - canon in D.. super sprawa...
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"