jutro planujemy ruszyć do kościoła wypełnic jakiś wstępny formularz no i umówić sie na wypełnienie protokołu przedślubnego..mam w związku z tym pytanko-o co chodzi z tym protokołem wstępnym.o co tam pytają?
Jestem świerzo po części wstępnej protokołu. To jest taki formularz; a więc tak: pierwsza część to wszelkie dane: imiona, nazwisko, data urodzenia, data chrztu i bierzmowania, wyznanie, itp. Ksiądz też się nas pytał czy wszyscy mogą wziąść ślub i...

Zadawał nam pytania ale równierz wyjaśniał nam od razu te pytania (bo bez tego byłaby pewna trudność na odpowiedzi na nie). Nie było tak źle, a nawet muszę napisać, że było całkiem przyjemnie. A i byliśmy razem w pokoju, tylko ksiądz dziekan najpierw zadawał pytaanie Darkowi, a potem mi. Na drugą turę spisywania protokołu mamy przyjść w tygoniu przed ślubem (najlepiej w poniedziałek). I w tedy musimy mieć dane świadków, metrykę zapowiedzi (od pana młodego) i karteczki z poradni rodzinnej.
Acha, myśmy wczoraj mieli juz "dane" na zapowiedzi. Więc moi drodzy weźcie trochę kaski

My byliśmy nieprzygotowani, więc za ponad miesiąć musimy troszkę dopłacić

. A zapowiedzi opłaca się w obu parafiach.