Autor Wątek: Czy za orkiestrę i kamerzystę płaci się 100%???  (Przeczytany 32384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kaassia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.11.2010
Odp: Czy za orkiestrę i kamerzystę płaci się 100%???
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Września 2010, 10:56 »
U nas na sali jest zwyczaj, płatność 50%. Ale i porcje znacząco mniejsze. Dlatego zdecydowałam, że dania ciepłe będą mieli jak za 100%, a zimna płyta mniejsza, jak za 50%. I poproszę, żeby mi to obliczyli na sali. Bo przecież orkiestra i fotograf nie są tam po to, żeby napchać brzuchy, ale coś zjeść muszą. A daniami ciepłymi na pewno pojedzą :)
Madzia 20.01.2012
Wojtuś 27.02.2013
Agatka 18.10.2014

Żonkowo

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Września 2010, 11:55 »
U nas na sali jest zwyczaj, płatność 50%. Ale i porcje znacząco mniejsze. Dlatego zdecydowałam, że dania ciepłe będą mieli jak za 100%, a zimna płyta mniejsza, jak za 50%. I poproszę, żeby mi to obliczyli na sali. Bo przecież orkiestra i fotograf nie są tam po to, żeby napchać brzuchy, ale coś zjeść muszą. A daniami ciepłymi na pewno pojedzą :)

Nie podoba mi się takie określenie ;D.

Offline kaassia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Września 2010, 21:44 »
Przepraszam za określenie, ale wiesz o co chodzi ;)
Oni są w pracy, a nie jak goście, żeby być najedzeni, wybawieni i w ogóle super. Mają być syci, mają być zadowoleni, ale przecież nie trzeba im na stół dawać absolutnego maximum. U mnie jeszcze będzie gorący arek, więc mogą w każdej chwili pójść i sobie jeszcze czegoś dołożyć :)
Madzia 20.01.2012
Wojtuś 27.02.2013
Agatka 18.10.2014

Żonkowo

Offline kaassia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Września 2010, 21:46 »
Uuups! Barek... literkę mi odbiło ;)
Madzia 20.01.2012
Wojtuś 27.02.2013
Agatka 18.10.2014

Żonkowo

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #64 dnia: 1 Października 2010, 07:29 »
Nie pisałem tego złośliwie :D. Oczywiście, że masz rację.

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Października 2010, 19:42 »
my zdecydowaliśmy się na opcję 100% ale to była nasza decyzja,tak chcieliśmy.Doszłam do wniosku że już te parę osób nas nie zbawi a głupio by wyglądało gdyby jakieś danie wjechało na stoły gości a orkiestra by sie patrzyła. a że chłopaki cały czas właściwie w akcji byli to sporo zostało jedzenia ,każdy z gości coś tam od nas otrzymał i jeszcze do domu zabraliśmy

Offline asiunia26

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.06.2011
« Odpowiedź #66 dnia: 31 Stycznia 2011, 18:31 »
Mammamia :o Ja nawet o tym nie pomyślałam.  Chyba będę musiała skontaktować się z właścicielką naszego lokalu i dopytać jak to jest u nich.  Oj ja biedna zakręcona  :urwanie_glowy:
Przyjaźń poznaję po tym, że nic nie może jej zawieść, a prawdziwą miłość po tym, że nic nie może jej zniszczyć. 
— Antoine de Saint-Exupéry

Offline Scholla

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: luty 2011
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Lutego 2011, 17:45 »
Mamy zapisane z Dj-em w umowie, że zapewniamy mu jedzenie, porcję normalną jak dla gości (nie pamietam jak to dokładnie było zapisane). W sumie wydaje mi się, że porcja jedzenia dla obsługi może być mniejsza, no ale spełniająca jakies "normy" czyli obiad, 1-2 ciepłe posiłki ew. ciasto.
W końcu jedzenie na weselu charakteryzuje się przede wszystkim tym, że jest go dużo i nikt normalny nie zje "całej" porcji przeznaczonej dla jednego gościa (nie chcę nikogo obrazić, ale licząc wszystkie ciepłe posiłki, ciasta, sałatki i wędliny - to jest nie do przejedzenia dla jednej osoby).
Ja jednak nie będę robić z tego problemu i u siebie zapłacę za DJ-a jak za pozostałych gości, a to dlatego, że DJ jest JEDEN i nie robi mi to większej różnicy  ;D  :D
gorzej gdybym miała kilkuosobową orkiestrę+kamerzystę+fotografa - w tym przypadku koszt rośnie zdecydowanie i w takich wypadkach wydaje mi się, że warto ponegocjować niższą cenę za obiad dla nich.

Offline Myszuś

• zapaleniec
  • data ślubu: 30.04.2011
« Odpowiedź #68 dnia: 11 Lutego 2011, 07:51 »
u nas będzie orkiestra 3 osobowa, kamerzysta i fotograf na weselu i każdy z nich będzie miał "pełne wyżywienie"
fakt że sie ucieszyliśmy jak nam powiedzieli na sali, że za nich płacimy 50 %, ale jestem tego zdania, że oni odwalaja kawał dobrej roboty na weselu i wzmocnienie im sie należy
jedyny warunek z naszej strony był, że nie piją alkoholu podczas wesela!!
ale tak jak już wcześniej scholla powiedziała - nikt nie jest w stanie przejeść całej porcji i zawsze wystarczy dla wszystkich a wręcz zostaje

Offline konwalia2006

• forumowicz
  • data ślubu: ustalam
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Kwietnia 2011, 19:57 »
Zgadzam się że zespół nie powinien być traktowany jak wszyscy goście .Opcja 50% jest ok.
Pokój jest najczystszą formą szczęścia

Offline cherrypie

• bywalec
  • data ślubu: ..:: 2012/2013 ::..
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Sierpnia 2011, 15:10 »
Jedzenie dla obsługi powinno być zapewnione. Opcja 50% jest rozsadną opcją, jednakże to można negocjować. Zero alkoholu dl aobslugi, zwlaszcza zespołu, ale posilki im sie naleza. Przeciez oni pracuja ponad 8 godzin, czasem i 10! A taki fotograf jest z nami caly dzien od rana bez przerw. Juz nie popadajmy w skrajnosci, ich tez trzeba nakarmic. Przeciez nie wyslemy ich na przerwe godzinna.... Obciach by byl gdyby obsluga zamowila sobie pizze na wynos i by ja wniesli na sale weselna.... hehehe  ;)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #71 dnia: 1 Września 2011, 13:48 »
Jedzenie dla obsługi powinno być zapewnione. Opcja 50% jest rozsadną opcją, jednakże to można negocjować. Zero alkoholu dl aobslugi, zwlaszcza zespołu, ale posilki im sie naleza. Przeciez oni pracuja ponad 8 godzin, czasem i 10! A taki fotograf jest z nami caly dzien od rana bez przerw. Juz nie popadajmy w skrajnosci, ich tez trzeba nakarmic. Przeciez nie wyslemy ich na przerwe godzinna.... Obciach by byl gdyby obsluga zamowila sobie pizze na wynos i by ja wniesli na sale weselna.... hehehe  ;)

Kiedyś tak zrobiono ...  ;D

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #72 dnia: 6 Września 2011, 10:00 »
Osobiście usłyszałam opinie właścicielki sali, na której planuje urządzić wesele - padło stwierdzenie, że jak nakarmię orkiestre , fotografa i kamerzystę tak będa pracowac przez całą noc, wiec jak dla mnie nie ma co oszczedzać na ludziach, którzy mają rozkręcić mi impreze i uwiecznic ten wielki dzień :]

Offline kaassia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #73 dnia: 6 Września 2011, 12:40 »
Ale z drugiej strony wiecie sami, że na weselu nie da się wszystkiego przejeść. Jeśli orkiestra i ekipa foto-video dostanie za 50% to i ciepłego pojedzą i zimną płytą dopchają i głodni nie będą, a przejedzeni i do wyrzucenia jedzenie też nie będzie
Madzia 20.01.2012
Wojtuś 27.02.2013
Agatka 18.10.2014

Żonkowo

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #74 dnia: 6 Września 2011, 13:18 »
gorzej jak 50 % opcja nie zapewni im normalnej porcji :|

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #75 dnia: 6 Września 2011, 13:19 »
 CDN .... normalnej porcji jedzenia jaka potrzebuja i faktycznie beda glodni - trzeba sie zorientowac jaka gramature proponuja itd.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #76 dnia: 7 Września 2011, 10:01 »
Wiecie co, włos mi się jeży na głowie. Przecież organizując wesele są poważniejsze sprawy do załatwienia!. Nikt się nie zastanawia czy wujek, ciocia, czy też inny gość weselny jest w stanie wszystko zjeść, czy nie będzie za mało, czy w końcu będzie zadowolony z posiłków.  Każdy przejmuje się tylko kamerzystą, fotografem, czy zespołem. Uwierzcie mi, Oni dadzą sobie radę. Czy dla tych kilka osób zamawiając 50% stawki żywieniowej zaoszczędzi się jakąś wielką kwotę w stosunku do całych kosztów wesela? Nie sądzę. A tak na marginesie, większość kapel, kamerzystów i fotografów przychodzi na wesele aby pracować i zarabiać, a nie jak niektórzy myślą, na wyżerkę i popijawę.

Offline cherrypie

• bywalec
  • data ślubu: ..:: 2012/2013 ::..
« Odpowiedź #77 dnia: 7 Września 2011, 10:35 »
Obserwator masz trochę racji w tym co piszesz, ale przecież te osoby pracują dla nas cały dzień i potrzebują energii do pracy. Wynajmując salę weselną lub restaurację wiemy czego możemy się spodziewać jeżeli chodzi o posiłki dla naszej rodziny, tego nigdy nie zabraknie i z reguły jak się trafi na dobrą salę weselną to jedzonko będzie pyszne, starczy dla każdego i jeszcze zostanie.

Kwestia nakarmienia zespołu czy ekipy foto- video to coś o czym z reguły się nie myśli, każdy jest zdania, że obsługa jest tam żeby pracować a nie jeść. Oczywiście oni będą pracować, bo po to tam są. Przecież mają ustalone bloki kiedy grają, i są też przerwy, w których mogą coś przekąsić i odbudować utraconą energię. Uważam, że ciepły posiłek i  jakieś drobne przekąski w międzyczasie i napoje się im należą, przecież mają pracować całą noc, w przypadku ekipy foto video to też jest około 10 godzin pracy lub więcej jeżeli bierzemy ich na cały dzień.

Fajnie, że powstał taki wątek, bo dzięki niemu część osób zostanie na pewno uświadomiona, że jest to część planowania, o której z reguły nie pamiętamy dopóki kierownik sali o tym nie wspomni. Teraz przynajmniej ktokolwiek zajrzy do tego wątku nie będzie mieć niespodzianek :) Mnie to trochę uświadomiło, bo nie zdawałam sobie sprawy, że za obsługę też się płaci, myślałam, że restauracja po prostu daje im posiłki, jakieś mniejsze porcje czy coś, ale daje. Teraz na pewno w swoim budżecie zarezerwuję odpowiednią kwotę na posiłki dla obsługi ( zespół, fotograf lub filmowiec).

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #78 dnia: 7 Września 2011, 14:14 »
cherrypie nie wiem czy zostałem dobrze przez Ciebie zrozumiany. Ja osobiście jestem za traktowaniem obsługi ( fotograf, kamerzysta, zespół) na równo z gośćmi weselnymi. Obcinając im porcję żywieniową nic nie zyskamy, a wręcz odwrotnie, stracimy. Niestety, ostatnimi czasy  obsługa traktowana jest jak by była robotami a nie ludźmi. Nie ma szacunku dla pracy, którą wykonują. Dobry pracodawca wie, że pracownik syty i dobrze traktowany jest bardziej wydajny od głodnego i poniewieranego. :D

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #79 dnia: 7 Września 2011, 14:28 »
Zgadzam sie !!

Niektóre zespoły, kamerzyści, badz fotografowie umieszczają klauzulę na umowie o zagwarantowanym posiłku, bo widocznie się nacieli na sytuację, gdy zostali potraktowani gorzej :|..

Offline konwalia2006

• forumowicz
  • data ślubu: ustalam
« Odpowiedź #80 dnia: 11 Listopada 2011, 13:06 »
 ;D Ja też uważam ,że należy ich traktować na równi z goścmi.
Pokój jest najczystszą formą szczęścia

Offline Vimeiro
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14.07.2012
« Odpowiedź #81 dnia: 8 Stycznia 2012, 01:06 »
Hej

Nam powiedzieli że ogólnie płaci się jak za gości czyli 200 zl od osoby ale jest opcja żeby zamawiać dla nich z kart więc my wybierzemy tą druga opcję bo my w tą cenę 200zl mamy wliczony alkohol do oporu i taki można powiedzieć ful wszystkiego a przecież obsługa przychodzi do pracy a nie na zabawe więc po co za nich dopłacać wolałaby zaprosić za ta kasę dodatkowa osobę.

pozdrawiam