Autor Wątek: Urlop macierzyński i wychowawczy  (Przeczytany 195240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Urlop macierzyński i wychowawczy
« Odpowiedź #240 dnia: 7 Sierpnia 2009, 13:48 »
jaki?
wypoczynkowy?
no to dostanie....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #241 dnia: 8 Sierpnia 2009, 08:45 »
tak wypoczynkowy..ale jak bedzie rozwiazana sytacja to w poniedzialek sie dowiemy ...

Offline sylvia1pl

• Małżeństwo to słodka,dożywotnia kara za miłość :)
  • entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #242 dnia: 11 Sierpnia 2009, 16:29 »
Słuchajcie mam pytanko

Miałam umowę na czas określony do końca czerwca Jak wiadomo urodziłam po terminie dokładnie 9 lipca i przedłużyli mi Ją tylko do dnia porodu.Pytanie moje brzmi czy mogę się ubiegać o pieniążki za urodzenie dziecka z polisy zakładowej no z tej w której byłam ubezpieczona w pracy?Mam nadzieję,że zrozumiale napisałam o co mi biega :)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #243 dnia: 11 Sierpnia 2009, 19:05 »
wg mnie tak - bo w dniu porodu byłaś jeszcze pracownikiem tego zakładu. Dopiero dnia następnego zostałaś zwolniona, więc  śmiało.

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #244 dnia: 12 Sierpnia 2009, 16:54 »
ja też tak uważam. Miałaś umowę do dnia porodu a to, że następnego dnia byłaś już bez umowy nie jest ważna. Urodziłaś dzidzię będąc objęta umową o pracę.

Offline sylvia1pl

• entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
« Odpowiedź #245 dnia: 13 Sierpnia 2009, 10:59 »
Jak wam coś powiem to padniecie.Mam nadzieje,że dobrze siedzicie.Wczoraj dzwoniłam do kadr w sprawie papierów przesłanych do ZUSU i tej polisy.Dowiedziałam się,że papiery zostały przesłane dopiero 30 lipca a co do polisy to w ogóle nie byłam ubezpieczona rozumiecie to?? Ja myślałam,że wyjdę z siebie przy tym telefonie i stanę obok!! >:(

Dzwoniłam tez do ZUSU co mam zrobić z moją książeczką ubezpieczeniową gdzie Ją podbić żeby była ważna a tu pierw się dowiaduje,że w Zusie a druga babka mi mówi,że mam se jechać do NFZtu i zgłupiałam

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #246 dnia: 13 Sierpnia 2009, 12:59 »
wg mnie do ZUSu - w końcu on Cię teraz ubezpiecza;

a co do polisy to niezła ściema - nie pytali Cię przy zatrudnieniu czy chcesz być ubezpieczona? bo mnie np nie pytali ale jak na pierwszym pasku zobaczyłam, że mi potrącili 40zł za ubezpieczenie - to zaraz się wypisałam z tego  ;D

Offline sylvia1pl

• entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
« Odpowiedź #247 dnia: 13 Sierpnia 2009, 13:34 »
No mi się właśnie też zdaje,że to ZUS powinien podbijać mi książeczkę.Powiem szczerze,że idzie w tym naszym kraju zgłupieć!!!!

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #248 dnia: 13 Sierpnia 2009, 16:18 »
A ja mam pytanie troszkę nie na temat, ale odnośnie książeczki ubezpieczeniowej.
Ja pracuję w Szczecinie, a siedzibę gdzie mamy odsyłać książeczkę do podbicia to Bielsko-Biała, wiadomo że nie odsyłam jej regularnie, bo jak odeślę to 2 tygodnie książeczki nie mam i tu mam pytanie, słyszałam, że można iść albo do Zusu żeby podbili albo miec comiesięczny pasek z listy płac i w razie co iść do lekarza z tym. Czy to prawda?

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #249 dnia: 13 Sierpnia 2009, 20:35 »
moja siedziba też jest w wawie
ale ja sobie przystawiam pieczątkę i mi kolega podpisuje
i tak nikt ci tego nie sprawdzi kto to podpisał
w sumie to można jakąkolwiek parafkę walnąć
a czekanie na książeczkę ok tygodnia w naszym przypadku nie wchodzi w grę

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #250 dnia: 13 Sierpnia 2009, 20:41 »
Bielsko-Biała

hehe przepraszam ale tu mieszkam   :brewki:

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #251 dnia: 13 Sierpnia 2009, 20:42 »
Parafkę ok, ale z pieczątką jest problem. Tzn może i nie jest problem, bo to też się da załatwić, ale pytam żeby to nie było takie robienie "na lewo"  ;)

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #252 dnia: 13 Sierpnia 2009, 20:43 »
ja wysyłałam bo myslałam że to jakaś specjalna pieczątka
a tam mi przystawiali taką zwykłą adresową z nipem którą tez mamy w oddziale

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #253 dnia: 13 Sierpnia 2009, 20:52 »
No my właśnie takiej nie mamy... Wiem, że niektórzy dają taką pieczątke danego punktu, ale to nie jest właściwa pieczatka a potem jak odeślę kiedys książeczkę to nie wiem czy coś gadać nie będą...

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #254 dnia: 13 Sierpnia 2009, 21:01 »
możesz nosić pasek z wypłaty - często uwzględniają :-)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #255 dnia: 13 Sierpnia 2009, 21:05 »
No właśnie, często - ale może jakaś przychodnia odesłać mnie z kwitkiem bo tego nie uwzględnią... A jest jakiś przepis do tego czy nie? Bo w sumie nawet po ustaniu pracy to jeszcze przez miesiąc jest się ubezpieczonym?

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #256 dnia: 13 Sierpnia 2009, 22:21 »
z tym paskiem to też trochę głupio
po co jakies pani w rejestracji mają wiedzieć ile się zarabia????

u mnie zresztą tych pasków nie dostajemy albo dostajemy hurtowo za ostatnie pół roku co też jest trochę głupie
dlatego trzeba radzić sobie w inny sposób
ja nie wpisuje daty i wpisuje tylko jak jest taka konieczność bo ta nieszczęsna książeczka jest ważna tylko 2 miesiące

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #257 dnia: 13 Sierpnia 2009, 22:34 »
ja chodziłam z niepodbitą książeczką i tłumaczyłam, ze przecież ciężarnej nie zwolnili... a jak nie skutkowało- dawałam pasek i tu już nikt nic nie gadał. W ostatecznośći wystawią Ci rachunek i będziesz miała chyba 14 dni na doniesienie podbitej legitymacji.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #258 dnia: 13 Sierpnia 2009, 23:19 »
W ostateczności wystawią Ci rachunek i będziesz miała chyba 14 dni na doniesienie podbitej legitymacji.

i to jest najbardziej prawdopodobna wersja...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #259 dnia: 14 Sierpnia 2009, 09:01 »
agulkaaa no pewnie spojrzą ile człowiek zarabia, ale tam jest składka zdrowotna zapisana i to mają sprawdzić na pasku.
Dobry pomysł mi dałaś, żeby nie wpisywać daty... A ja głupia zawsze wpisuję datę... Ale teraz już będę pamiętać :)

dziubasku no dobry tekst, w razie co wykorzystam :) Ale chyba 7 dni jest na doniesienie książeczki, bo jak byłam w szpitalu a akurat jej nie mialam to podpisywałam kwitek, że w ciągu 7 dni doniosę.

W każdej przychodni mówią inaczej, w jednej książeczka jest ważna miesiąc w innych dwa miesiące, i jak to w końcu jest??

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #260 dnia: 14 Sierpnia 2009, 09:07 »
W każdej przychodni mówią inaczej, w jednej książeczka jest ważna miesiąc w innych dwa miesiące, i jak to w końcu jest??

legitymacja jest "ważna" do końca miesiąca, w którym była stemplowana + 1 miesiąc, nazwijmy to karencji ;)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #261 dnia: 14 Sierpnia 2009, 09:50 »
o kurcze to nawet o tym nie wiedziałam...

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #262 dnia: 14 Sierpnia 2009, 11:12 »
Kobitki - mam pytanie. Moja sąsiadka z bloku powiedziała mi wczoraj, że u niej w pracy (w banku) nie ma żadnych ulg jako matka karmiąca, ma 6 miesięcznego szkraba, karmi piersią, dojeżdza do pracy do Warszawy i pracuje w pełnym wymiarze godzin. Czy przypadkiem nie powinna pracować krócej ze względu na karmienie? Pomożecie? Może jakiś paragafik lub artykuł? Bedę wdzięczna.

Offline sylvia1pl

• entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
« Odpowiedź #263 dnia: 14 Sierpnia 2009, 11:26 »
"Przepis art. 187 k.p., przewidujący prawo do przerw w pracy dla pracownic karmiących dziecko piersią, nie wprowadza żadnych ograniczeń czasowych dotyczących korzystania przez pracownicę z tego uprawnienia. W związku z tym twierdzić należy, iż prawo do przerw w pracy przysługuje kobiecie przez cały okres karmienia dziecka piersią. Uprawnieniu pracownicy w tym zakresie odpowiada obowiązek pracodawcy udzielania pracownicy takich przerw, dopóki faktycznie karmi dziecko w naturalny sposób."

To twoje prawo

Zgodnie z kodeksem pracy, jeżeli:

•  karmisz jedno dziecko i pracujesz nie dłużej niż sześć godzin, ale nie krócej niż cztery, możesz skorzystać z półgodzinnej przerwy;

•  pracujesz dłużej niż sześć godzin, to przysługują ci dwie półgodzinne przerwy na karmienie. Wolno ci je połączyć w jedną. Wtedy będziesz mogła wyjść z pracy o godzinę wcześniej lub przyjść do niej o godzinę później.

•  karmisz dwoje dzieci, należą ci się przerwy czterdziestopięciominutowe.

Uwaga! Prawo do korzystania z przerw w pracy przysługuje wszystkim kobietom karmiącym bez względu na wiek dziecka.

Bywa, że zakład pracy prosi o przedstawienie zaświadczenia od pediatry stwierdzającego, że dziecko jest karmione piersią.

"Przerwy w pracy matce karmiącej dziecko piersią przysługują z samej racji karmienia. Nie są one uzależnione od wieku dziecka. Fakt karmienia oznajmia pracownica karmiąca pracodawcy. Ten może jednak zażądać potwierdzenia tego faktu przez lekarza, sprawującego opiekę nad pracownicą karmiącą. Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie. Pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie."

Może nie wyjaśnia do końca problemu ale jakoś chociaż pomaga??

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #264 dnia: 14 Sierpnia 2009, 14:18 »
Kobitki - mam pytanie. Moja sąsiadka z bloku powiedziała mi wczoraj, że u niej w pracy (w banku) nie ma żadnych ulg jako matka karmiąca, ma 6 miesięcznego szkraba, karmi piersią, dojeżdza do pracy do Warszawy i pracuje w pełnym wymiarze godzin. Czy przypadkiem nie powinna pracować krócej ze względu na karmienie? Pomożecie? Może jakiś paragafik lub artykuł? Bedę wdzięczna.

ale najpierw upewnij się, że pracuje na umowę o pracę, a nie na umowę zlecenie (co w bankach jest nagminne)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #265 dnia: 14 Sierpnia 2009, 14:30 »
pracujesz dłużej niż sześć godzin, to przysługują ci dwie półgodzinne przerwy na karmienie. Wolno ci je połączyć w jedną. Wtedy będziesz mogła wyjść z pracy o godzinę wcześniej lub przyjść do niej o godzinę później

to co podkreśliłam jest często przedmiotem sporów bo moje drogie panie, nie ma czegoś takiego, że jak przysługują te dwie przerwy to można sobie przyjść później albo wyjść wcześniej - pracodawca może się na to nie zgodzić i będzie "na prawie". Połączenie obu tych przerw jest dobrą wolą pracodawcy, moze on się zgodzić lub nie - tak samo jak może się zgodzić na wcześniejsze czy późniejsze wyjścia ale może też ustalić, że jedna łączona przerwa w środku dnia i nic na to nie poradzimy

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #266 dnia: 14 Sierpnia 2009, 20:34 »
Ja aktualnie leze w szpitalu. Tak zeszlo ze sie ie dorobilam ksiazeczki ube. ale wystarczy pokaazac RMUA zpracki i wszytko jst oki

Offline sylvia1pl

• entuzjasta
  • Szalone małżeństwo
« Odpowiedź #267 dnia: 17 Sierpnia 2009, 09:39 »
Wiecie co??powiem wam tak wkurza mnie ta nasza polityka i tyle!!Ile trzeba się nagimnastykować żeby cokolwiek załatwić!!Ja jeżdżę jak taka głupia i załatwiam albo i nie!!Odsyłają Cię z jednego do drugiego i tak na okrągło!!Wściec się idzie!!

Oczywiście nikt nie wie kto ma mi podbić książeczkę skoro ZUS będzie mi płacił macierzyńskie!!Szlak mnei trafia!!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #268 dnia: 17 Sierpnia 2009, 14:03 »
moja siedziba też jest w wawie
ale ja sobie przystawiam pieczątkę i mi kolega podpisuje
i tak nikt ci tego nie sprawdzi kto to podpisał
w sumie to można jakąkolwiek parafkę walnąć
a czekanie na książeczkę ok tygodnia w naszym przypadku nie wchodzi w grę

Ja robie dokładnie tak samo:) Kumpela mi zawsze parafke walnie, a sama sobie stempluje  :D
U nas są karty Chip więc nie trzeba tego tak pilnowac na szczeście.

Ja mam godzinna przerwę na karmienie i mogę wychodzuic wcześniej, ale w sumie nie wiem czy to decyzja mojego pracowdawcy. Napisaly mi HR, że mogę łaczyc tą przerwę i wychodzic wcześniej co czynię z usmiechem na twarzy  ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #269 dnia: 17 Sierpnia 2009, 15:53 »
Ja sama sobie stempluję i podpisuję ;D mam firmówkę to korzystam ;)