Autor Wątek: Jaka cena jest "normalna" ceną za usluge foto.  (Przeczytany 5459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
Odp: Jaka cena jest "normalna" ceną za usluge foto.
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Lutego 2010, 20:37 »
api ja naprawdę doceniam to co piszesz i rozumiem Twoją frustrację. Być może jesteś tym nielicznym,  prawdziwym PROFESJONALISTĄ, ale życie jest okrutne. Coś podobnego  odczuły bardzo dobre kapele w erze powstawania disco polo. W tym czasie obrodziło w tzw.  pseudo zespoły, które grały piosenki typu "majteczki w kropeczki". Wiele wspaniałych kapel odeszło w zapomnienie. Wypłynęły zespoły nic nie warte, które zaczęły zarabiać fortuny. Niektórzy dorobili się niezłych majątków. Dobre kapele w tamtych czasach musiały się bardzo starać, żeby sprzedawać płyty, inwestować w sprzęt i co najważniejsze w siebie, żeby być świetnymi, profesjonalnymi muzykami, prawdziwymi muzykami.  I to wszystko wzięło w łeb. Przyszli tacy, którzy nie umieli grać ani śpiewać. Zaczęli sprzedawać pseudo sztukę tzw. chodnikową,  co dziwne mieli wzięcie. Podobnie jest ze sztuką fotografowania, czy Ci się to podoba, czy nie. Nie zmienisz tego. Nie chcesz dopuścić do siebie prawdy, która Cię otacza. Ty, jak piszesz nie chciałbyś takich zdjęć, ale są inni, którzy chcą i płacą za ich tandetę. Muzycy grający dzisiaj na żywo mają te same problemy. Wkurza ich, że ktoś "zagra" na weselu z automatu i zainkasuje 2, a czasami nawet 3 razy więcej od nich, za ich zdaniem tandetę i udawanie grania robiąc przy okazji śmieszne, czasami głupie miny. Ja doskonale rozumiem, że prawda czasami boli. Twoje cytaty i rozważania na ten temat nic nie zmienią. Można nazywać ich kombinatorami, tandeciarzami i jak jeszcze wolisz, ale ONI robią kasę i się śmieją z takich jak Ty. Niestety.

Offline api
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Lutego 2010, 21:56 »
Cytat: obserwator link=topic=17008. msg1172961#msg1172961 date=1266349030
api ja naprawdę doceniam to co piszesz i rozumiem Twoją frustrację.  Być może jesteś tym nielicznym,  prawdziwym PROFESJONALISTĄ, ale życie jest okrutne.  Coś podobnego  odczuły bardzo dobre kapele w erze powstawania disco polo.  W tym czasie obrodziło w tzw.   pseudo zespoły, które grały piosenki typu "majteczki w kropeczki".  Wiele wspaniałych kapel odeszło w zapomnienie.  Wypłynęły zespoły nic nie warte, które zaczęły zarabiać fortuny.  Niektórzy dorobili się niezłych majątków.  Dobre kapele w tamtych czasach musiały się bardzo starać, żeby sprzedawać płyty, inwestować w sprzęt i co najważniejsze w siebie, żeby być świetnymi, profesjonalnymi muzykami, prawdziwymi muzykami.  I to wszystko wzięło w łeb.  Przyszli tacy, którzy nie umieli grać ani śpiewać.  Zaczęli sprzedawać pseudo sztukę tzw.  chodnikową,  co dziwne mieli wzięcie.  Podobnie jest ze sztuką fotografowania, czy Ci się to podoba, czy nie.  Nie zmienisz tego.  Nie chcesz dopuścić do siebie prawdy, która Cię otacza.  Ty, jak piszesz nie chciałbyś takich zdjęć, ale są inni, którzy chcą i płacą za ich tandetę.  Muzycy grający dzisiaj na żywo mają te same problemy.  Wkurza ich, że ktoś "zagra" na weselu z automatu i zainkasuje 2, a czasami nawet 3 razy więcej od nich, za ich zdaniem tandetę i udawanie grania robiąc przy okazji śmieszne, czasami głupie miny.  Ja doskonale rozumiem, że prawda czasami boli.  Twoje cytaty i rozważania na ten temat nic nie zmienią.  Można nazywać ich kombinatorami, tandeciarzami i jak jeszcze wolisz, ale ONI robią kasę i się śmieją z takich jak Ty.  Niestety.

Prawdą jest co piszesz - naprawdę ciężko jest się pogodzić z zalewem kiczu i taniej tandety.
Z drugiej jednak strony:
mimo wszystko posiadam cichą nadzieję - że w morzu tej bylejakości w atrakcyjnej cenie przetrwają i dobrzy muzycy i kamerzyści i fotografowie.  Mam podstawy uważać, że spokojnie znajdą dla siebie niszę. 
A mogę tak myśleć bo wiem, że np.  (no tak: z własnego podwórka) świetnie funkcjonują na rynku fotografowie tacy jak Kalina, Adam Trzcionka, B&W, White Smoke Studio i wielu, wielu innych (często równie dobrych - choć mniej znanych) - którzy za swoje zdjęcia wołają co prawda niemałe pieniążki - ale robią to co robią doskonale i co najważniejsze: bez problemu znajdują się ludzie którzy to doceniają i mogą oraz chcą wydać na taką fotografię większą sumę.  Wiadomo, że większość ludzi zadowoli się "taniością". . . - ale i prawdziwi profesjonaliści znajdą dla siebie miejsce (i znajdują).

Tak jest w każdej dziedzinie życia: równie dobrze funkcjonują bazary jak i sklepy z markową odzieżą - i jakoś nikt im nie wytyka, ze za "szmatę" trochę tylko lepszej jakości żądają kilkukrotnie więcej kasy (choć tu ewidentnie by można - bo jaki jest koszt wyprodukowania w Chinach takiej np.  bluzy? a za ile kupuje ją w Big Starze klient w PL??). 

Oczywiście bylejakości jest proporcjonalnie więcej - większe jest na nią wzięcie - bo raz: większość ludzi dysponuję małą kasą, i niestety nawet jeśli jest inaczej - dwa: mała jest jeszcze świadomość co to jest dobra fotografia (choć od pewnego czasu obserwuję w tej kwestii spory postęp) - więcej jest więc fotoziutków niż fotografów, kamerunów niż kamerzystów i zespołów disco-polo grających z dyskietki niż ambitnych grup z dobrą muzyką do zabawy. . .

Uważam po prostu, że nie można prawdziwym profesjonalistom odmawiać prawa do dobrej wyceny swojej pracy.

W skrócie - rynek w branży ślubnej jest dziś tak ogromny i różnorodny - że każdy znajdzie coś dla siebie - wg.  gustu i kieszeni.  ;) Ja staram sie propagować tylko jedną idee w tej kwestii: wybierajmy najlepszego fotografa na jakiego nas stać - bo on jedyny (z kamerzystą jeszcze) robi dla nas pamiątkę na całe życie!
Tylko tyle.   8)

Offline sebastianfrost
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Września 2001, 02:51 »
...Takich fotografów znam osobiście i to wielu. Powiem więcej. Zdjęcia, które później sprzedają Młodym naprawdę są świetne. Nie potrzebują sprzętu tak drogiego. Oni po prostu myślą , są przedsiębiorczy i wiedzą jak zarabiać pieniądze tanim kosztem. ...

Dotykamy sedna. Jedni fotografują i myślą tylko o pianiązkach która za chwile zgarną, a inni fotografują i myślą o dobrych zdjęciach i zadowoleniu swoich klientów. Spadek cen lustrzanek cyfrowych spowodował to, że teraz praktycznie każdego stać na taki aparat. I tu pojawia sie myśl, kurcze, tani aparat  + jakas lampa + jakis obiektyw to powiedzmy 3000, przy cenach 1000 zl za slub - po trzech slubach aparat splacony - wchodze w to... Oczywiście, nawet przez głowe nie przejdzie ze trzeba zalozyc firme, placic podatki itd itp, po co ... i mamy tysiące fotografów w "dobrych" cenach - 800-1500 zł. Którzy przy założeniu o których napisał obserwator "...wiedzą jak zarabiać pieniądze tanim kosztem..." w końcowym podsumowaniu zarabiają być może więcej niż Ci którzy biorą za ślub 3000 zł. Tyle tylko, generalnie, że tych za 3000 i więcej nie interesuje jak zarabiać pieniądze tanim kosztem, ich interesuje, jak robić lepsze zdjęcia, bardziej oryginalne, jak sprawiać aby fotografia ślubna przyjmowała po części na siebie rolę sztuki, ich interesują Wasze wzruszenia, wzruszenia rodziny, która poprzez zdjęcia wróci do wspomnień tego cudownego dnia. Jednym słowem, ich interesuje dobra fotografia. Myślę, że jeśli czytają ten wątek kamerzyści lub muzycy, oni mogą najlepiej powiedzieć, jak bardzo różne są podejścia do pracy fotografów z którymi przychodzi im sie spotykać na weselu. Jeden prawie wogóle nie będzie siedział, cały czas obserwując co się dzieje dokoła będąc cały czas w pogotowiu, inny ruszy się na chwilę zrobić kilka zdjęć, - żeby było. Najgorsze jest to, że o tym, że nie warto było oszczedzać, zazwyczaj pary przekonują się po fakcie. Mam nadzieję że zostałem dobrze zrozumiany. Zazwyczaj posługuję się obrazem, i z pisaniem nie idzie mi najlepiej.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Lutego 2010, 14:27 »
Jak na razie fala kiczu zalewa nas na każdym kroku. W branży weselnej także. Osobiście nie zauważam, żeby coś się zmieniało. Wręcz odwrotnie, jest gorzej.

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Lutego 2010, 14:52 »
 Oj prawdą jest, że wiele par po weselu jak ogląda zdjęcia zastanawia się czy warto było nawet te 1500 zł wydać. Zdjęcia są bo są i tyle, tak samo wygląda to z filmem z wesela.
Wszyscy mówią na czym nie warto zaoszczędzić na weselu, że jest to jedzenie i zespół, no dobra wódka, zapominają o dobrych zdjęciach. Chwila jest ulotna i warto ją utrwalić tak, żeby można było po miesiącu, dwóch, czy po kilku latach powrócić i zachwycić się po raz kolejny.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Lutego 2010, 15:00 »
Macie rację !
Zauważyłam że teraz prawie każdy łapię się za fotografię !
 I nie ważne że mu to nie wychodzi ! Ważne że ma lustrzankę , robi fotki i zgarnia kasę !
Po prostu jest teraz plaga fotografów !

A do tego trzeba mieć jakiś zmysł , instynkt , dobre oko no i dobre chęci i ...robić to z sercem .  :serce:

Sama mam lustrzankę i uwielbiam robić fotki , czasem wyjdzie mi coś fajnego..ale to nie uprawnia mnie do oferowania usług innym .
Mam inny zawód , co innego robię dobrze i na pewno nie "dorobie" sobie robiąc zdjecia  :Fotograf:
No i nigdy by mi nie przyszło do głowy aby samemu robić sobie fotki na ślub  czy inną okazję .

Profesjonalista to profesjonalista ! Ja mam swojego faworyta :D Rafała O...dalej nie powiem bo mnie posądzą o reklamę  :P
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2010, 15:03 wysłana przez ela »
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Lutego 2010, 15:09 »
A ja uważam, że takie perełki jak mówisz mam swojego fotografa powinny być reklamowane wprost, i powinno się mówić o nich otwarcie. Przecież kucharki i kwiaciarnie polecamy mówimy otwarcie. Więc ja polecam Sebastiana F.  ;)

obserwator masz jakiegoś sprawdzonego fotografa, bo ty przecie znasz ludzi?

RELACJA

Offline sebastianfrost
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Lutego 2010, 15:55 »
Gospodyni do fotografa na pewnym przyjeciu:

- robi Pan piekne zdjęcia, ale nic dziwnego, ma Pan taki dobry i drogi aparat...

- a dziekuję,  zupa tez jest smaczna, pewnie ma Pani drogie garnki...

Offline sebastianfrost
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Lutego 2010, 16:01 »
... Ja mam swojego faworyta :D Rafała O.......

Jesli druga litera nazwiska to "g" to rzeczywiscie profesjonalista.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Lutego 2010, 16:02 »
No właśnie ! Dobrze ujęte !

Tak R . Og ;) ze Szczecina :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Lutego 2010, 16:28 »
No i się dogadali.  ;) ;D ;D ;D

RELACJA

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Lutego 2010, 17:41 »
Jakiś czas temu oglądałam"album" znajomych , którzy mieli ślub kilka miesięcy temu....wiele fotek wyglądało jakby je kuzyn po kilku kieliszkach pstrykał , ale była to robota fachowca ;)
A jeśli chodzi o R.Ogł to jest prawdziwym profesjonalistą...zdjęcia z naszego ślubu i wesela zrobiły furorę nawet na Wyspie :D

Offline fenger

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Lutego 2010, 10:05 »
same rebusy, Seba zapodaj linka do Rafała Ogł... na pw  ;D

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Lutego 2010, 10:57 »
Oczywiście, że mam swojego faworyta :D. Kamera - Włodzimierz D.  zdjęcia - Marcin R. :)

Offline sebastianfrost
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Lutego 2010, 12:14 »
same rebusy, Seba zapodaj linka do Rafała Ogł... na pw  ;D
bez linkow to bez linkow - wystarczy wrzucic do google

1.Rafał O - to Rafał Ogłaza
2. Marcin R. - nie wiem czy zgadne - Marcin Rusinowski
3. Sebastian F. to - a tego to nie powiem ....

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Lutego 2010, 12:22 »
Nie potwierdzę, nie zaprzeczę...  ;)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Lutego 2010, 14:40 »
3. Sebastian F. to - a tego to nie powiem ....

No powiedz Sebastianie , powiedz  ;D

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Lutego 2010, 14:55 »
To ja powiem - chyba Sebastian Frost... ;D ;D ;D

RELACJA

Offline sebastianfrost
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Lutego 2010, 15:00 »
To ja powiem - chyba Sebastian Frost... ;D ;D ;D
podobnie jak obserwator
nie potwierdzam i nie zaprzeczam

p.s. Nie wiem jak u Was, ale koncowka tego watku wywoluje u mnie usmiech, ale to chyba dobrze, jak ktos kiedys powiedzial, szczescie to - usmiech wywolac i łzę otrzeć.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Lutego 2010, 10:09 »
Tak cieplutko i miło się zrobiło, ech ... niech ta chwila się nie kończy ;).

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Lutego 2010, 10:17 »
nomb :) ja też się cieszę sama do siebie czytając koncówkę :)

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Lutego 2010, 10:46 »
Ależ prywatę urządziliśmy... kilku osobowy wątek  ;D ;D ;D

RELACJA

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Lutego 2010, 11:56 »
Teraz pozostali się zastanawiają ,w co jest grane? ;D

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Lutego 2010, 13:48 »
 ;D ;D ;D

RELACJA