Autor Wątek: PROTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH  (Przeczytany 145821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
Odp: PROTOKÓŁ ROZMÓW KANONICZNO-DUSZPASTERSKICH
« Odpowiedź #180 dnia: 16 Marca 2011, 13:27 »
Ile płaciłyście za odpis z aktu chrztu??? :mdleje: :mdleje: :mdleje:

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #181 dnia: 16 Marca 2011, 20:52 »
co łaska :)

Offline gosiek 8513:)

• zapaleniec
  • Ja jestem jak noc Ty jesteś jak dzień...:*
  • data ślubu: 11.o9.2o1o
« Odpowiedź #182 dnia: 18 Marca 2011, 19:23 »
u nas było tak,że moja siostra pojechała po odpis a ksiądz do niej siostra dawała na kościół ??? ??? a moja siostra słucham no bo o co chodzi a ksiądz do niej no 50 czy 70 zł się za to należy :P ::) :hahaha:

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #183 dnia: 18 Marca 2011, 19:35 »
Co łaska za akt chrztu było 10 zł (zapomniałam o drobnych miałam wyjście albo 10 albo 50) a za świadectwo bierzmowania-30 zł :D :D :D

Offline ja.justysia

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.06.2011 r.
« Odpowiedź #184 dnia: 22 Marca 2011, 14:46 »
U nas spisywanie protokołu zbliża się wielkimi krokami, co mnie przeraża. . .
Wczoraj byliśmy w biurze parafialnym i dowiedzieliśmy się, że musimy mieć z sobą odpis z USC (koszt ok 80 zł) ,który ważny jest 3 miesiące ( a ślub mamy 25 czerwca) więc dopiero za kilka dni się tam wybieramy, zaświadczenia o ukończeniu kursu katechizacji przedmałżeńskiej ze szkoły średniej ( dodatkowo dostaliśmy skierowanie na 3 spotkania z pielęgniarką ;)), dowody osobiste i narzeczony świadectwo chrztu św.  i bierzmowania ( za które "co łaska" zapłacił 50 zł) ja na szczęście nie muszę nic wyciągać bo ślub bierzemy w mojej parafii. 

Teraz rozumiem co na myśli miał ksiądz mówiąc: "To się Młodzi nabiegacie i wykosztujecie"

Offline Fruzka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2011
« Odpowiedź #185 dnia: 23 Marca 2011, 21:30 »
Hej
A czy ktoras z dziewczyn brała ślub w świetym Tomaszu na Orlej? jak wygląda tam sprawa z "co laska" na wesele i z naukami oraz w ogole z ksiedzem? Pozdrawiam

Offline Pauli88
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 10 Sierpnia 2011, 17:39 »
Witajcie!
Przeczytałam z grubsza wątek ale mam jeszcze trochę wątpliwości, może ktoś pomoże mi od początku do końca wszystko ogarnąć. 
Otóż ślub mamy w innej parafii niż nasze w związku z tym będziemy pewnie potrzebować tej licencji.  Tu pojawia się problem bo nie wiemy do jakiej parafii się po nią zgłosić jeśli: Mój narzeczony został ochrzczony w parafi X, potem się przeprowadził i przyjął Komunię w parafii Y tam też mieszkał cały czas ale zameldowany jest pod takim adresem który należy do parafii Z.  Nadmienię jeszcze że mój przyszły mąż i jego rodzina nie była hmm. . . bardzo religijna tzn.  kolęd raczej nie przyjmowali i z kartkami do spowiedzi też bywało różnie.  Dlatego też nie wiem do której z tych parafii mamy się zgłosić po tą licencję i czy mu ją ksiądz da.
Dodam jeszcze ze ostatnio jak był u spowiedzi to kartkę miał z parafii Y tam gdzie przyjął komunię Świętą a bierzmowanie jest jeszcze w innej parafii.
Wiem ze to wszystko pogmatwane ale może ktoś przebrnął przez ten mój zawiły post i  miał podobną sytuację albo wie więcej.

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #187 dnia: 10 Sierpnia 2011, 17:57 »
Licencję możesz wziąć również ze swojej parafii jeśli u PMa będą problemy. A jeśli jednak chcecie u niego to trzeba to zrobić w parafii do której aktualnie należy-czyli tam gdzie przyjmuje księdza. Bo pamiętaj, że licencję bierze się tylko w jednej parafii. Czyli jak weźmiesz od siebie to od PMa już nie będzie potrzebna.

Offline Pauli88
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 10 Sierpnia 2011, 18:27 »
Dziękuję za odpowiedź.  Byłam przekonana że każdy ze swojej parafii musi mieć licencję.  Skoro tak nie jest to weźmiemy z mojej.  A jeszcze mam takie pytanie odnośnie zaświadczeń o Chrzcie, Komunii i Bierzmowaniu.  Czy je  wyciąga się z parafii w której miały miejsce czy z parafii w której miało się chrzest wszystkie (kiedyś ktoś mi mówił że tam wszystkie zaświadczenia trafiają)?

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #189 dnia: 10 Sierpnia 2011, 19:57 »
Tak, w kościele w którym miało się chrzest powinny być wszystkie informacje o komunii i bierzmowaniu i wtedy takie zaświadczenie można wybrać tylko z miejsca chrztu. Natomiast zdarza się tak - ja tak miałam- że informacji np. o bierzmowaniu nie przesłano (kościoły to robią między sobą "grzecznościowo") więc i tak musiałam iść osobno wybrać takie zaświadczenie.

Offline katarina0668

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 08.09.2011
« Odpowiedź #190 dnia: 13 Sierpnia 2011, 14:44 »
podpisujac protokol przedmalzenski ksiadz pytal nas czy to slub konkordatowy.. i powiedzielismy ze tak. zmienilismy teraz zdanie chcemy slub cywilny i koscielny osobno.. czy na protokole sa adnotacje ze to slub konkordatowy mial byc? czy nie bedzie problemu z braniem cywilnego osobno ?

Offline mka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #191 dnia: 15 Sierpnia 2011, 19:15 »
Trzeba to zgłosić księdzu jak najszybciej.

Offline Joane0509
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.07.2012
« Odpowiedź #192 dnia: 11 Kwietnia 2012, 16:28 »
Hej:)
 nie wiem czy tu jeszcze ktos zaglada. . .
Jestem tu nowa.  Bierzemy z narzeczonym slub 21. 07. 2012.  Slub bedzie w pl a my mieszkamy w Niemczech.  Moj narzeczony ma problem odnosnie urlopu na poczatek maja czyli wtedy kiedy my powinnismy sie stawic na spisanie tego protokolu. . .  myslicie ze jesli stawimy sie 2 miesiace przed to czy bedzie to problem???

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #193 dnia: 12 Kwietnia 2012, 10:08 »
Joane-to zależy od księdza i parafii, ustawowo-trzeba się zgłosić 3 mc przed wyznaczoną datą ślubu-o ile termin nie będzie już w danej parafii zajęty...choć już teraz mówią o zmianie przepisów-więc lepiej się pospieszyć:)
skoro jesteś za granicą-to przedzwon do parafii-i wypytaj poprostu!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline beata_i_rafał
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 1 sierpień 2015
« Odpowiedź #194 dnia: 1 Lutego 2013, 11:27 »
jakiej zmianie przepisów? Kurczę nic nie wiem.... ???

Offline boomba
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #195 dnia: 7 Lutego 2013, 19:29 »
Ja słyszałam same ploty, że ma się zmieniać, ale chyba jak na razie nic się nie zmieniło.

Offline blondii91

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 27 kwietnia 2013
« Odpowiedź #196 dnia: 25 Lutego 2013, 19:57 »
my spisujemy protokol we wtorek ;) a slub 27.04.13 ;)
" Ja biorę Ciebie za męża i ślubuję Ci . . .  <3

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
« Odpowiedź #197 dnia: 4 Marca 2013, 08:43 »
Spisaliśmy :D Całkiem spoko poszło

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline boomba
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #198 dnia: 29 Marca 2013, 21:33 »

Też mi się wydaje, że nie ma co się bać. W sumie nie słyszałam o żadnym przypadku nieudzielenie ślubu ze względu na "niezdanie" protokołu. Ja mam jeszcze wszystko przed sobą :)

Offline SlubNaCyprze_net
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #199 dnia: 29 Kwietnia 2013, 21:34 »

Też mi się wydaje, że nie ma co się bać. W sumie nie słyszałam o żadnym przypadku nieudzielenie ślubu ze względu na "niezdanie" protokołu. Ja mam jeszcze wszystko przed sobą :)

Oczywiście, że nie ma się czego bać. Sprawa jest co prawda poważna, bo protokół może posłużyć później jako powód do unieważnienia małżeństwa kościelnego. Dlatego podczas jego spisywania porusza się kwestie chorób psychicznych w rodzinie, potomstwa, itp.

Offline boomba
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #200 dnia: 29 Maja 2013, 14:17 »
Ech z tymi chorobami psychicznymi. Protokół mam już za sobą i w chwili szczerości wyznałam, że mój dziadek miał krótki pobyt w szpitalu psychiatrycznym. Wtedy ksiądz stwierdził, że chodzi o choroby, które uniemożliwiają wzięcie odpowiedzialności za wspólne życie i wychowanie potomstwa, więc wpisał, że wszystko ok. Oczywiście nie wytłumaczył o jakie dokładnie choroby mu chodzi. Na razie czuję się zdrowa na umyśle, ale w przyszłości, kto wie?  ;)

Offline m***
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 09-05-2014
« Odpowiedź #201 dnia: 29 Września 2013, 21:39 »
a czy jest tu ktoś to załatwiał sprawy z uk?

Offline czarnabarbie

• forumowicz
  • data ślubu: 02.06.2017
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #202 dnia: 18 Grudnia 2015, 10:29 »
No to siadamy i ustalamy odpowiedzi hihi , najbardziej boje sie pytania o aktywność seksualną bo wiem, że nasz ksiądz o to zapyta :)

Offline Patrycja_i_Michal
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 13.08.2016
  • Ślub w: Szczecinek
« Odpowiedź #203 dnia: 19 Grudnia 2015, 00:13 »
my na szczęście bierzemy ślub cywilny, więc ominie nas ten caaaały protokół ;D 8)

Offline MartaAdi

• forumowicz
  • data ślubu: 23.09.2016
  • Ślub w: Sianożęty
« Odpowiedź #204 dnia: 22 Stycznia 2016, 21:58 »
Trochę jest tych papierków do załatwiania... Mam nadzieję, że wszystko gładko pójdzie ;) a ile przed ślubem załatwialiście te wszystkie zaświadczenia, pozwolenia i tak dalej?  ??? My jak na razie zarezerwowaliśmy termin ślubu u księdza, a na resztę powiedział że mamy jeszcze czas :)