Autor Wątek: Obiad weselny zamiast wesela?  (Przeczytany 73659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kalether
  • nowicjusz
  • *
Obiad weselny zamiast wesela?
« dnia: 23 Stycznia 2006, 12:41 »
Podjęliśmy decyzję, że nie będziemy organizować wesela, ale obiad weselny dla naszych nielicznych gości. Oczywiście nie mamy w tym żadnego doświadczenia, a jedynie same pytania i wątpliwości. Może znajdą się jacyś forumowicze, którzy mają miłe wspomnienia i  doświadczenie w organizowaniu obiadu weselnego? Jak przebiegał? Jak i kiedy się zakończył? Czy goście byli zadowoleni? I przede wszystkim: czy można miło spędzić czas nie organizując imprezy na 100 osób  :?:

Offline Moongirl

• zapaleniec
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2006, 12:58 »
Cytat: "Kalether"
można miło spędzić czas nie organizując imprezy na 100 osób

Kamcia nie każdy musi urządzać imprezę na 100 osób żeby się dobrze bawić. Urządzając przyjęcie mniejsze, oszczędzacie sobie więcej kłopotów i troszkę kasy. A wiesz jak taka decyzja o większej imprezie u nas się zakończyła...
Wnioski: mniej kompleksów, damy radę:)))))

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2006, 20:25 »
myślę,ze to dobry pomysł.. u mnei ten numer nie wyszedł..

1) piotrek jest jedynakiem
2) jak to ślub bez wesela???
3) chciałam być w białej sukni

jeśli macie małą rodzinkę  (lub nieliczne grono najnajbliższej rodziny) to obiadek to super pomysł  a potem na teneryfę  :mrgreen:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Moongirl

• zapaleniec
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2006, 21:02 »
Cytat: "monia"
a potem na teneryfę

Hehheh no widzisz Kamcia:)))) Tam wypoczniecie sobie po wszystkich stresach i wydacie reszte kasy, żeby było co wspominać wpłacając kolejną ratę kredytu:))))) To tak jak my, tylko że na naszą podróż poślubną pieniążków wystarczy tylko do Międzyzdrojów:)))))))) :lol:

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2006, 21:07 »
no.. daleko bedziesz miała.. 3 h piechotą  :wink:

Offline Moongirl

• zapaleniec
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2006, 21:13 »
Cytat: "monia"
no.. daleko bedziesz miała.. 3 h piechotą

Nie no Monia nie przesadzaj:)))) W końcu to podróż poślubna więc przejedziemy się busem nawet. A co tam! Zaszalejemy żeby było co wspominać:))))))))

Offline Kalether
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2006, 10:42 »
Monia, a co z tą białą suknią bo nie rozumiem? Obiad weselny po ślubie wyklucza białą suknię? Ciemniak ze mnie    :drapanie:  

Właściwie to Rafał też jest jedynakiem....  :Blee:

Offline Julia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2006, 10:52 »
Cytat: "Kalether"
Obiad weselny po ślubie wyklucza białą suknię?

Niby dlaczego? Jasne, że możesz wybrać taką suknię na jaką tylko masz ochotę. Rodzaj zabawy po ślubie nie decyduje przecież o modelu i kolorze kreacji.

Offline asikus
  • nowicjusz
  • *
mam ten sam problem
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2006, 15:30 »
Również chcielibyśmy zorganizować przyjęcie weselne w bardzo okrojonym składzie i nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać.. Czy wynająć salę w jakimś lokalu, restauracji, jakie menu planować, w jakich godzinach powinna odbywać się taka uroczystość i co z muzyką...
Będę wdzięczna za wszelkie rady i opinie.. Ślub planujemy na wrzesień, październik ale jeszcze nie zaczęliśmy niczego załatwiać.. Dodam, że na przyjęciu tym obecny będzie nasz 4-5 miesięczny synek, który planuje przyjść na ten świat w maju  :serce: Z jednej strony bardzo się cieszę, ale z drugiej to chyba troszke komplikuje sprawę samej organizacji..

Pozdrawiam
Asia

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia 2006, 15:43 »
Cytat: "asikus"
chyba troszke komplikuje sprawę samej organizacji..

asiu, nic nie komplikuje! To cudownie móc weselic sie z własnym dzieckiem! W niektórych lokalach/restauracjach mają specjalne miejsca dla dzieci, a i możesz kogos wynając na te parę godzin abyś mogła troszke zaszaleć :) taka okazja się nigdy nie powtórzy :)
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline asikus
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Stycznia 2006, 15:57 »
dzięki za słowa otuchy :) jestem trochę przerażona bo w sumie ten pomysł ze ślubem padł całkiem niespodziewanie.. wcześniej myśleliśmy żeby odczekać rok dwa, aż maluch podrośnie, ale jakoś natchnęło nas ostatnio.. a właściwie to chyba bardziej mnie  :lol: ach te hormony hehe

Offline Misia

• zapaleniec
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Stycznia 2006, 19:09 »
przede mną też stanęlo widmo że wesele nia będzie(na razie postanowiliśmy że będzie..ale nic nie wiadomo jeszcze)....i pojawil się pomysł taki...obiadek dla rodzinki najbliższej(nie jest ona liczna)...a poźniej...nawet w innym terminie impreska dla znajomych...w klubie wynająć 3 loże..postawic wodke...dogadac się z wnisieniem przekąsek,chrupakow ,slodkości(w niektorych klubach da sie dogadać.)..no i balu balu do rana....a kasy wyda się ba to wszytko 4 razy mniej.....

Offline Julia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Stycznia 2006, 19:15 »
Misia, dokładnie tak zrobili nasi znajomi : w dzień ślubu obiad dla rodziny, a w późniejszym terminie imprezka dla przyjaciół i znajomych. Był grill w ogródku :D

Offline Kalether
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Stycznia 2006, 19:19 »
Cytat: "Misia"
obiadek dla rodzinki najbliższej(nie jest ona liczna)...a poźniej...nawet w innym terminie impreska dla znajomych...

To świetny pomysł! Niby nic wielkiego, a nie wpadłam na to  :oops:
Misia wielkie dzięki za podpowiedź   :Daje_kwiatka:

Offline Misia

• zapaleniec
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Stycznia 2006, 19:29 »
plose:).....i jeszcze PS..kiecke to możesz sobie mieć ślubna jaką chcesz bo to będzie twoje świeto...i nawet do klubu możesz ja mieć...i  jak nie jesteś tradycjonalistka to pokombinowac z sukienką.....może jakaś balowa-tańcowa..albo nogi ukazująca..biała...albo inny kolor.

Offline Moongirl

• zapaleniec
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Stycznia 2006, 20:57 »
My również rozważaliśmy możliwość zaproszenia na ślub tylko najbliższej rodziny, a znajomych i przyjaciół ugościć w innym terminie. Ale jest to ciężkie do pogodzenia. U mnie jest to nierealne, ponieważ nie wyobrażam sobie, że ktoś jechał specjanie 100 km postać w kościele i odeślę go potem do domu (biorę ślub w Świnoujściu, a większość znajomych ze Szczecina). POza tym jest to WIELKIE ŚWIĘTO i uważam że radością należy się dzielić ze wszystkimi bliskimi, niezależnie od tego czy jest to rodzina czy nie. Oczywiście można się ograniczyć do minimum.... sama muszę przemyśleć tę opcję...

Cytat: "Misia"
i jak nie jesteś tradycjonalistka to pokombinowac z sukienką

To jeśli już się ograniczać w kosztach, to właśnie może w ten sposób?

Offline plusik
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Stycznia 2007, 21:22 »
Ja również myślę o opcji z obiadem, szukam restauracji i jestem trochę zaskoczona... cena za obiad od 1 osoby to min 75 zl.. :mdleje:
Obrączki wybrane i nic wiecej :/ brrrr....
Miłego dnia ;)

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Stycznia 2007, 21:25 »
no bo  obiad ślubny ;)

a co wchodzi w skład???

starter?? pierwsze?? drugie?? deser??

jesli  4 cześci to naprawdę niewiele za osobe zapłacisz (75zł)

ciekawe ile zapłace za obiad po chrzcinach zuzi..  w lutym umawiam się na spotkanie z panem ulińskim w nordzie

Offline Mitchan

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Stycznia 2007, 22:11 »
Moja siostra przetestowała kilka lat temu patent, który ja mam zamiar po niej powtórzyć - wynajem sali w jakiejś ładnej szkole + cateringu (czasami szkolne panie kucharki potrafią za niewielkie pieniądze bardzo ładnie się sprawić z jedzeniem dla ok. 50 osób). Wychodzi naprawdę tanio!
Siostra za weselisko (oprócz obiadu była też możliwość potańczenia na przystrojonej sali gimnastycznej) na 100 osób zapłaciła w sumie 4000 zł.

Offline davyjohn
  • entuzjasta
Odp: Obiad weselny zamiast wesela?
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Stycznia 2008, 18:08 »
No i jak, przez ostatni rok ktoś zebrał jakieś doświadczenia w tym temacie?

Offline asik131
  • forumowicz
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Kwietnia 2008, 08:45 »
10 maja jadę do Krakowa na ślub i bankiet weselny. /tak napisali na zaproszeniu/. Ślub jest o 12, a autokar powrotny będzie już o godzinie 18 z minutami. Jak bedzie po to zdam relacje  :ekxpert:

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Kwietnia 2008, 15:11 »
My mielismy obiad po slubie kościelnym, na 30 osób. Było bardzo miło.

Przystawki staly na stołach a dania cieple i zupy byly serwowane przez kelnerów.

Offline evcia-e1

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 25.09.2010
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Listopada 2009, 21:09 »
ja tez planuje zrobic tylko obiad. powiedz mi czy grala u ciebie muzyka podczas obiadu, dj czy z cd tylko?

Offline fiziak19
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18.06.2011
« Odpowiedź #23 dnia: 3 Grudnia 2009, 08:31 »
Witam!!
z narzeczonym planujemy właśnie taki obiad weselny dla najbliższej rodizny i pary bliskich znajomych.   staramy się ograniczyc liczbe gości do minimum i dlatego mam problem:
czy wypada zapraszać delegacje z pracy na taki obiad, czy nie jest to konieczne??

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #24 dnia: 3 Grudnia 2009, 12:55 »
uważam, że absolutnie nie jest to konieczne a powiedziała bym, że wręcz nie na miejscu jeżeli obiad jest dla najbliższej rodziny

sama robiłam taki obiad - przyjęcie więc służę radami

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Kokieteria

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 5 Sierpnia 2010, 13:19 »
Anulla i jak to u Was wyszło?
Wszyscy mnie straszą, że na obiedzie weselnym może być sztywno i nudno, bo rodziny się nie znają, nie ma pląsów na parkiecie ani zabaw, które integrują towarzystwo.  Tego się boję najbardziej, choć zredukowaliśmy liczbę członków rodziny do minimum i zaprosiliśmy dużo młodych ludzi. 
I drugie pytanie: ile trwał Wasz obiad weselny?
Będę wdzięczna za podpowiedzi.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26 dnia: 5 Sierpnia 2010, 15:19 »
i jak to u Was wyszło?
to takie trochę ogólne pytanie jest  ;D dobrze wyszło
chodzi CI o jakieś konkretne szczegóły?
to ja się spytam w takim razie: na ile osób ma być ten obiad? bo u mnie było 15 a u Rybki 4 posty wyżej 30 osób więc i możliwości towarzyskie zaproszeni mają większe.
obiad weselny trwał u nas 5 godzin

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Kokieteria

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 5 Sierpnia 2010, 22:04 »
No tak, pora na konkrety  :P
No więc, będzie około 40 osób (takie są plany jak na razie). A precyzując pytanie, to czy gdybyś miała powtórzyć ślub (tfu, tfu, na psa urok, odpukać), to czy drugi raz też byś się zdecydowała na obiad weselny a nie zabawę do białego rana?
Czy goście się ze sobą integrowali?
I czy mieliście "grajka - umilacza" w tle?
My jesteśmy zdecydowani kategorycznie nie robić wesela.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28 dnia: 5 Sierpnia 2010, 22:59 »
Po przemyśleniu sprawy jestem na 90% pewna tego, że decyzja była by taka sama
ale pamiętaj, że na decyzję ma wpływ wiele czynników więc przy ewentualnej powtórce może być inaczej  :P

Trudno tu mówić o integracji przy 15 osobach jeżeli osoby te znały się wcześniej. Co prawda np: moi rodzice nie znali dziadków mojego męża ale tego tupu problemy można rozwiązać odpowiednim rozsadzeniem gości i wówczas "muszą" się zintegrować  :) Ktoś może powiedzieć, ok to dziadków jego i Twoich sadzasz razem tylko co w przypadku kiedy wszyscy moi dziadkowie już nie żyją... Czasem mimo niewielkiej liczby gości to nie jest proste ale sama najlepiej znasz swoją rodzinę, wiesz kto jest duszą towarzystwa a kto nie koniecznie. To od Was będzie zależało czy się zintegrują czy nie. Jeżeli Twoi rodzice i przyszli teściowie już się poznali to połowa sukcesu za Wami.

Nie było żadnej muzyki
Gdzie planujecie robić przyjęcie?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 7 Sierpnia 2010, 10:52 »
U nas w tle rozmów leciała muzyka, potem na tarasie restauracji potańczyliśmy troche - goście jak wypili po jednym to sami nas zache cali do tańca  ;D