Ta piosenka juz bardzo stara jest.. kiedys dawno temu widzialam jakis wywiad albo relacje z koncertu, albo cos takiego.. i tam byla o tym mowa. zreszta na forach weselnych tez takie adnotacje znajdziesz, bo ludzie czesto gesto wcale sie nie zastanawiaja tylko biora.. tak samo jak "winda do nieba", co tez przeciez tak naprawde nie pasuje..
jak spojrzysz na tekst w czasie przeszlym:
Kto wstawi się na nami
u Pana co drogami
krętymi każe iść
Kto nas usprawiedliwi
gdy Pan się będzie dziwił
że to już właśnie my
Ja wstawię się za Tobą
i z podniesioną głową
dziękował będę, że
Pan dał mi właśnie Ciebie
w radości i w potrzebnie
na lepsze i na złe
A Ty choć powiedz słowo,
że zawsze byłem z Tobą,
bo chciałem tak i już
I razem chleb jedliśmy
i równym krokiem szliśmy
wśród wichrów, pośród burz
Ty wciąż mnie ratowałaś,
za rękę mnie trzymałaś,
gdy z drogi chciałem zejść
A ja otuchy krople,
gdy oczy miałaś mokre,
nie raz musiałem nieść
I tak będziemy stali
aż w tej niebieskiej sali
do tańca zaczną grać
Ja wtedy z pierwszym taktem
poproszę Cię i raptem
Zaczniemy wirować, wolniutko walcować
I kręcąc się kręcić na palcach na pięcie
Troszeczkę bezmyślnie jak wiosną przebiśnieg.
Ty nieco szalona, coż - żona to żona
I w mojej Twa ręka, niebieska piosenka
Za serca nas chwyta niebieska muzyka
to hm... dla mnie jasna sprawa.
ALE czesto wybieraja to na pierwszy taniec mimo wszystko. Bo w koncu JASNE jest, ze mozesz interpretowac to inaczej, jesli tego chcecie. Bo piosenka jest jak najbardziej pozytywna.
na jakims forum nawet czytalam, ze sie dziewczyna jakas smiala, ze im to pasuje, bo sie na pielgrzymce poznali i ten fragment:
I razem chleb jedliśmy
i równym krokiem szliśmy
wśród wichrów, pośród burz
Ty wciąż mnie ratowałaś,
za rękę mnie trzymałaś,
gdy z drogi chciałem zejść
A ja otuchy krople,
gdy oczy miałaś mokre,
nie raz musiałem nieść
jest w sumie jakby o nich...
ja bym nie dala rady jej brac na pierwszy taniec, bo skoro wg tego co pamietam wiem, w jakich okolicznosciach Tomczak pisal, to nie umiem sobie tego "wylaczyc". zwlaszcza, ze piosenka jest naprawde wyjatkowa i piekna i nie pisana jako hit i w ogole..
Ale to jest Wasza decyzja. jak ze wszystkim zreszta. i to zalezy od tego jak WY to czujecie.. tak to juz z muzyka itp. jest... Nikt nie musi analizowac "co mial autor na mysli", jesli sobie nie zyczy..
a na marginesie piosenek przytulancow jest duzo, mozna poszukac razem tutaj, jesli chcesz.. ja nie szukam polskiej, wiec male mam rozeznanie.. co mi sie kojarzy na poczekaniu to chocby lady pank "zawsze tam gdzie ty"
http://www.youtube.com/v/nT8mG-FlCusale to pewnie tylko preludium

na bank dziewczyny maja wiele pomyslow

Musi byc po polsku?
Podsumowujac: nie przejmuj sie. najwazniejsi jestescie w tym momencie Wy.
a z kiecka to mysle, ze to norma co Cie czeka..
obojetnie, czy babki Ci ta suknie zamawiaja, czy maja dopasowac na Twoja figure, chca sie zabezpieczyc. Przeciez Ty nie ryzykujesz, ze Ci z suknia znikna, bo po co.
A one, ze Tobie sie cos pozmienia i owszem. Czy to planowo, czy ksztaltowo, czy wizje bedziesz miala inna.. umowy nie spisalyscie pewnie, wiec chca gotowke.. mysle, ze nie masz sie czym martwic. no i wyboru chyba tez nie masz, skoro takie sa ich warunki.
ale moze sie myle.