Autor Wątek: Ślub w kościele pw. Św. Trójcy w Bydgoszczy  (Przeczytany 32241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisssa_bdg
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05-09-2015
Odp: Ślub w kościele pw. Św. Trójcy w Bydgoszczy
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Grudnia 2014, 14:44 »
Witajcie :)
nie byłam zdecydowana co do parafii na ślub, w Św Trójcy byłam chrzczona i rozważałam ja tylko jako jedną z opcji ale po Waszych komentarzach jestem pewna że to własnie tam chcę poślubić mojego przyszłego męża ;)
czy wiecie jak wygląda dostępność terminów na IX 2015 ?

i takie małe pytanko. . .  czy przy rezerwacji terminu tez wrzuca się jakaś ofiarę do skarbonki? u moich znajomych różnie bywało. . .

Offline Majjj

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 23.04.2016
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Grudnia 2014, 20:40 »
Nic nie płacisz przy rezerwacji. Wszystkie formalności załatwiasz 3 miesiące przed ślubem, tj. metryki chrztu, zaświadczenie o ukończonym kursie przedmałżeńskim, ostatnie świadectwo religii, dowody osobiste i zgodę na zawarcie ślubu poza parafią (oczywiście jeżeli należycie do innej parafii).
Po spisaniu protokołu: zapowiedzi, dokumenty z USC (w przypadku ślubu konkordatowego), wizyta u księdza proboszcza, spowiedź i poradnia  :)

Offline kasik25
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 4.07.2015
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Grudnia 2014, 21:42 »
Czy ktoś wiec co w sytuacji kiedy nie posiada się zaświadczenia, że uczęszczało się na lekcje religii? Przez całe liceum nie chodziłam na religię, ponieważ mieszkam poza Bydgoszczą, a religia zawsze odbywała się w późnych godzinach wieczornych i nie miałam jak wrócić do domu, więc nie chodziłam na ten przedmiot.  Całą resztę dokumentów, łącznie z zaświadczeniem z kursu małżeńskiego, który zrobiłam pół roku temu mam.  Tylko na tę religię nie chodziłam ;/ Martwię się, że może to być problem dla księdza i nie będzie chciał nam udzielić ślubu.  Czy ktoś słyszał o takiej sytuacji? Może nie mam się czym martwić? Wiem, że ksiądz Proboszcz Kaczmarek jest bardzo w porządku i wyrozumiały, ale czy aż tak. . 

Offline Majjj

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 26 Grudnia 2014, 22:47 »
Oj to już musiałabyś się dowiedzieć u źródła... Dokumenty, które wypisałam są wymienione na druku, który dostałam właśnie od Proboszcza.

Offline Mania88
  • nowicjusz
  • *
  • Dreams come true
  • data ślubu: 04.10.2014
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Grudnia 2014, 17:47 »
Powinno wystarczyć ostatnie świadectwo z religii. Czyli np. ze szkoły podstawowej lub gimnazjum jeśli posiadasz.

Offline kasik25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 9 Stycznia 2015, 08:15 »
Super!
Dziękuję za informację, trochę mnie to uspokoiło, ponieważ ocenę z religii na świadectwie gimnazjalnym posiadam:-)

Offline agnieszka91
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 26.09.2015r.
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Stycznia 2015, 10:31 »
Witajcie! :)
Czy ktoś z Was również bierze ślub w 26.09.2015r.? :)

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #67 dnia: 1 Lutego 2015, 09:49 »
My dzień wcześniej ;) 25. 09

Offline annakupr
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.12.2015
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Maja 2015, 16:14 »
Czy ktoś ślubuje w Święta Bozego Narodzenia??? ;D

Offline pyrkathebride
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 17/10/2015
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Czerwca 2015, 18:02 »
Jakaś para  ma ślub w tym kościele 17. 10?

Jak tam wygląda dekoracja kościoła?

Offline Majjj

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 11 Lipca 2015, 09:14 »
Czy jest jakaś para która ślubuje 23.04.2016? lub dzień wcześniej? Chodzi o dekoracje kościoła :)

Offline agnieszka91
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 2 Sierpnia 2015, 22:54 »

Jak tam wygląda dekoracja kościoła?

Wczoraj byłam załatwiać dekorację i wygląda to tak:
Jest Pani która się tym zajmuje. Podstawowy koszt to 450zł. Jeśli jesteście jedyni to płacicie całość, jeśli jest więcej osób dzielicie tą kwotę.
Ci co idą pierwsi mają pierwszeństwo w wyborze kolorów ;) reszta się dostosowuje, ale wiadomo nie ma co za bardzo wymyślać, starajmy zrobić to neutralnie żeby każdemu pasowało. Awaryjnie jeszcze tej Pani podaje się numer telefonu, że w razie jakiś problemów można zadzwonić i się dogadać (np. Kasia chciała na różowo, a Basia na granatowo i co teraz ;)  )
Jest dostępny segregator ze zdjęciami także można sobie wybrać w jaki sposób ma to być wykonane.
Na karteczkach od Proboszcza jest podany numer telefonu do tej Pani. Proponuję zadzwonić i umówić się z Nią na jakąś sobotę (przy okazji zobaczycie jak wygląda dekoracja w kościele, bo teraz jest taki okres, że śluby praktycznie są co tydzień) i ustalić szczegóły.
Pozdrawiam :)

Offline kasik25
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 7 Sierpnia 2015, 12:30 »
Wygląda na to, że dokoracje podrożały. My mieliśmy ślub miesiąc temu - 4.07 i płaciliśmy na pół z parą, która miała po nas i wydaliśmy o 50zł mniej - 400zł. No, ale to niewielka róznica, szczególnie jeśli są dwa śluby tego samego dnia, bo to jedynie po 25zł więcej na parę. Ta pani dekoracje robi przepiękne, my z naszej byliśmy bardzo zadowoleni. Wybraliśmy najbardziej klasyczne - z żywych, białych kwiatów.

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
« Odpowiedź #73 dnia: 7 Sierpnia 2015, 12:38 »
Kwestia pewnie też miesiąca - w lipcu i czerwców jest dostępnych więcej kwiatów i są tańsze. We wrześniu nadal jest spory wybór, ale niektóre kwiaty odpadają. Zimą pewnie cennik jeszcze bardziej skacze w górę.

Offline agnieszka91
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 7 Sierpnia 2015, 13:50 »
Kwestia pewnie też miesiąca - w lipcu i czerwców jest dostępnych więcej kwiatów i są tańsze. We wrześniu nadal jest spory wybór, ale niektóre kwiaty odpadają. Zimą pewnie cennik jeszcze bardziej skacze w górę.

Dokładnie. Też mi się tak wydaje :) Poza tym Pani robi to naprawdę ładnie i w porównaniu do firm cena nie jest wysoka tym bardziej, że można to podzielić z innymi osobami, które biorą ślub w tym samym dniu :)

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
« Odpowiedź #75 dnia: 7 Sierpnia 2015, 14:21 »
My płaciliśmy (tylko w innym kościele) za całą dekorację 500 zł (wyszło 250 na parę) i nie czujemy się pokrzywdzeni. Kościół bardzo duży, a  kwiatów było mnóstwo-przy ostatnich ławkach (2 wazony), przed balaskami (2 wazony),na balaskach (2 ikebany), przy tabernaculum (2 wiązanki), przed dwoma pulpitami na ołtarzu (2 wazony). Wszystko w rozmiarze XL, bo inaczej by zginęło. Do tego ustrojone nasze krzesła i klęczniki, ławki z kokardami i co jakiś czas żywy kwiat, a na podłodze tealighty w szklanych świecznikach. Byłam pod wrażeniem. Czyli nie trzeba wydawać kilku tysięcy. Tym bardziej, że kościoły na ogół są same w sobie strojne (nasz jest klimatem bardzo podobny do Św. Trójcy), więc nie ma sensu przesadzać.

Offline pyrkathebride
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 17/10/2015
« Odpowiedź #76 dnia: 20 Sierpnia 2015, 07:57 »
Dziewczyny
A co  z innymi kosztami w tym kościele.
Ile księdzu?ile ograniscie?

Opowiadajcie :)

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #77 dnia: 20 Sierpnia 2015, 08:44 »
Księdzu co łaska. Proboszcz jest bardzo w porządku. Mojej sąsiadki koleżanka chodziła do proboszcza do spowiedzi regularnie, proboszcz wiedział, że krucho u nich z pieniędzmi, ślub robili skromny i nie wziął od nich ani grosza. My planujemy 400 zł dać. Organista i organistka biorą 150 zł i 200zł tylko nie pamiętam kto jest tańszy. Ja osobiście wolę jak organista gra i śpiewa.

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #78 dnia: 20 Sierpnia 2015, 09:31 »
a ja mam nr tylko do jednego z grajków
ustrojenie kościoła u tej
Pani kosztuje 400 zł
księdzu co łaska i to takie prawdziwe , Ksiądz Proboszcz jest suuuuuuuper   ;D

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #79 dnia: 20 Sierpnia 2015, 10:39 »
em_ka a na którą macie ślub?  Macie w piątek prawda?  My zarezerwowalismy 16 ale od jakiegoś czasu sobie myślę czy nie za wcześniej i nie lepiej 17 skoro to piątek - dzień pracujący. Bo 16:30 chyba nie można w tym kościele?

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #80 dnia: 20 Sierpnia 2015, 10:45 »
my mamy w piątek i właśnie o 16 i dobrze bo wyjdziemy z kościoła będzie 17 zanim dojedziemy na salę to będzie pewnie koło 18 ( wiesz życzenia itp a wesele mamy w gazdówce więc kawałek trzeba pojechać ) przynajmniej mamy więcej czasu na zabawę :D nie zmieniaj godziny :)

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #81 dnia: 20 Sierpnia 2015, 11:26 »
no mój narzeczony mówi, że musimy liczyć się z korkami w drodze na salę -to jest piątek ludzie na weekend bedą wyjeżdzać wiec duży ruch bedzie i o 17 i o 18. Ciekawa jestem czy będzie jeszcze jakaś para brała ślub w ten dzień co my (jak nie to do momentu wypisywania zaproszeń możemy zmienić zdanie), w piątki pewnie rzadko są dwie pary na ten sam dzień.

Offline Kara-90

• entuzjasta
« Odpowiedź #82 dnia: 20 Sierpnia 2015, 11:27 »
a właśnie zapomniałam o życzeniach to pewnie zejdzie nam podobnie jak Wam, rzeczywiście 16 chyba jednak lepsza.

Offline gwiazdeczka1987

• nowicjusz
  • *
  • Ślub w: Bydgoszcz
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Stycznia 2016, 01:24 »
Witam
Czy ktoś bierze ślub w siepniu 2016r w kościele Św.Trójcy ?Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o tej Parafii a także o Proboszczu czy jest w porządku ?

Offline Majjj

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Stycznia 2016, 11:30 »
Proboszcz bardzo w porządku  :)  Nie robił z niczym problemu (narzeczony i ja jesteśmy z innych parafii), powiedział co musimy załatwić, nie wymagał powtarzania nauk przedmałżeńskich. Nie robił też problemu jeżeli chodzi o świadków. Pod koniec stycznia muszę się tam wybrać (3 msc przed ślubem trzeba złożyć potrzebne dokumenty).

Nadal nie ma nikogo kto bierze tam ślub 22 lub 23 kwietnia?  ???

Offline gwiazdeczka1987

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Stycznia 2016, 13:24 »
Dziękuje za odpowiedz:) ...My dopiero idziemy do proboszcza w lutym ,zaklepaliśmy termin przez telefon...A z narzeczonym mieszkacie razem ? Proboszcz normalnie podchodzi do tego nie ma z nim problemu? ???i jakie dokumenty kazał wam przygotować ?Pozdrawiam :)

Offline Majjj

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 10 Stycznia 2016, 13:32 »
tak, mieszkamy razem. Powiedział: "Ze rozumie ze w dzisiejszych czasach trzeba sie czasem przytulic"  ;D

Dostaliśmy taką karteczkę co mamy przygotować 3 msc przed ślubem, co nalezy zrobić po spisaniu protokołu i co w dzień ślubu.

3 msc przed musisz przynieść metrykę chrztu, adnotację o bierzmowaniu, zaświadczenia o ukończeniu kursu, poradnictwa rodzinnego, ostatnie świadectwo religii, dowody osobiste i zgodę z jednej z parafii jeżeli narzeczeni nie są z parafii św. Trójcy.

Później zapowiedzi, dokumenty z USC, spowiedź, organista itd  ;)

Offline gwiazdeczka1987

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Stycznia 2016, 13:38 »
No to super ...Czyli nie mam się czym stresować ...bo już tyle nasłuchałam się o  tych proboszczach ,że zaczęłam mniej pozytywnie do tego wszystkiego podchodzić...ale od tej pory będę myśleć pozytywnie ..Jak byście coś więcej wiedzieli to piszcie o dalszych informacjach z tym kościołem np.jak wygląda sprawa z wystrojem kościoła ...Bo my też jesteśmy z innych parafii :)

Offline Majjj

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Stycznia 2016, 13:44 »
ok, jak będę coś wiedziała to na pewno napiszę.
Jeżeli chodzi o pieśni, to na tej kartce jest też nr do organisty. Można uzgodnić jakie pieśni mają być. Co do wystroju to proboszcz mówił, że mają swoją florystkę, jakby ktoś potrzebował. Cena pewnie zależy od tego ile par w danym dniu bierze ślub. No ale dokładnie dam znać, jak już odwiedzę biuro parafialne  :)

Offline gwiazdeczka1987

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Stycznia 2016, 13:53 »
Super  :)Dziękuję jeszcze raz za szybką odpowiedz :)Jesteśmy w kontakcie  :)Będę czekać za dalszymi informacjami  :)Pozdrawiam  :) :) :)