Autor Wątek: Ślub w kościele pw. Św. Trójcy w Bydgoszczy  (Przeczytany 32169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zygi28
  • użytkownik
  • **
Ślub w kościele pw. Św. Trójcy w Bydgoszczy
« dnia: 18 Października 2009, 20:57 »
Hej!
Planujemy ślub w kościele pw. Św. Trójcy. Może macie informacje, jak w tym kościele wygląda kwestia zdobienia kościoła. Czy rzeczywiście wyłączność ma tam jakaś Pani i nie można wynająć firmy zewnętrznej. No i bardzo bym chciała, aby na naszym slubie spiewał chór, czy nie będzie to problem? Będę wdzięczna za informację. A może znajdę kogoś kto tak ja my bierze ślub w tym kościele 25.09.2010.

Offline martafly

• nowicjusz
  • *
Odp: Ślub w kościele pw. Św. Trójcy w Bydgoszczy
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2009, 21:19 »
Witaj!

Ja mogę Ci jedynie podpowiedzieć, że nie można angażować firm z zewnątrz, ponieważ dekoracją kościoła zajmuje się tylko Pani Kościelna.
Można zamówić jej dekorację -  cen jednak nie znam.
Jeżeli chcesz to mogę Ci wysłać jakieś zdjęcia tej dekoracji oraz innych za czasów, kiedy jeszcze można było dekorować kościół pw. Św. Trójcy przez firmę.

W razie czego pisz na maila:  biuro@alejkislubne.pl

Serdecznie pozdrawiam

Offline hanka

• forumowicz
  • Bo ja, bo Ty, bo tylko my...
  • data ślubu: 1.05.2010
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2009, 22:10 »
zygi28 my też mamy ślub w Świętej Trójcy - proboszcz jest naprawdę bardzo sympatyczny i ugodowy ( nie jest to ani moja ani narzeczonego parafia ale zdecydowaliśmy się na nią właśnie ze względu na bezproblemowość proboszcza ). Dla nas dekoracja nie jest tak ważna jak oprawa muzyczna - też jestem w takiej sytuacji, że mamy zaprzyjaźniony chór, który ma dla nas śpiewać ale jak byłam u proboszcza to nie zdążyłam spytać czy nie będzie problemu z jego wprowadzeniem ( mam nadzieję, że nie ;) ). W listopadzie idziemy do niego znowu to dam Ci znać co i jak. Wiem tylko, że faktycznie nie mogą dekorować firmy zewnętrzne. Pozdrawiam.

Offline iza22

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2009, 22:57 »
do tej pory tez myślałam, że trzeba mieć panią z tego kościoła do strojenia, ale w tą sobotę stroiłam ten właśnie kościół, więc nie ma z tym chyba problemu, ale nie wiem też w jaki sposób załatwiła to młoda para

Offline Soobieska

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28-08-2010
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2009, 22:13 »
ja tez bede miala w sw.  trojcy:) zufalam fotografowi, nawet nie widzialam na zywo kosciola, wiec mam nadzieje, ze bedzie oki:)

chcialam zapytac jakiego typu kazania mozna sie spodziewac? ;)

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2009, 13:27 »
Pewnie zależy kto Wam udzieli ślubu ale ja słyszałam same pozytywy o tej Parafii i księżach :) I też idę tam w ciemno na własny ślub ;)

Offline Marta_Lewa123
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14.08.2010
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Grudnia 2009, 21:10 »
Witam! Również mam ślub w kościele Św.  Trójcy 14. 08. 2010.  Z tego co wiem to faktycznie nie można wprowadzać żadnych firm dekoracyjnych z zewnątrz.  Ale bywam w tym kościele i dekoracje robione przez tą Panią są naprawdę przepiękne więc można jej zaufać

Offline zygi28
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Grudnia 2009, 23:45 »
Widziałm te dekoracje na zdjęciach i rzeczywiście są piękne oraz co ważne niedrogie. Popzdrawiam

Offline Soobieska

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudnia 2009, 17:57 »
jakie sa ceny dekoracji tej pani? mozna sie z nia dogadac co do kwiatow i generalnie dekoracji?
jeszcze jedno pytanko, tym razem odnosnie oprawy muzycznej? czy tutaj tez są jakieś konkretne wytyczne? :) czy jednak mozna miec wlasna oprawe muzyczna, etc?

proboszcz tez wydal sie w porzadku, choc nie chcial powiedziec ile co laska :) ktos wie jaki jest koszt uroczystosci? :)

Offline zygi28
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudnia 2009, 22:05 »
Jeśli chodzi o wystrój kościoła, to nie wiem czy można się dogadać co do radzaju kwiatów, ale sądzę, że tak. Rozmawiałam z księdzem i powiedział że koszt zdobienia jest w granicach 150 zł ( na parę chyba - nie wiem dokładnie, bo nie był do końca zorientowany, ale 150 to wg mnie nie dużo).
Na mszy św. u nas będzie chór i nie ma z tym problemu tylko, że muszą zdąrzyć zwinąć sprzęt nagłaśniający przed następną parą, albo zrobić to po nich.
Jeśli chodzi "ile co łaska", to moja koleżanka miała 2 lata temu ślub razem z chrzcinami i było dosłownie "co łaska" bez żadnego minimum.

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudnia 2009, 22:27 »
zygi28 dobrze, że piszesz o chórze - my też będziemy mieli własny ale zapomnieliśmy spytać proboszcza czy w ogóle jest taka opcja żeby mieć swoją oprawę muzyczną
a w Świętej Trójcy "co łaska" oznacza naprawdę "co łaska" a nie tak jak gdzie nie gdzie "co łaska = minimum 500zł" ;) właśnie dziś wróciliśmy od proboszcza i op raz kolejny utwierdziliśmy się w słuszności wyboru tego kościoła :):):)

Offline elena1982
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.09.2010
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Stycznia 2010, 10:22 »
Cytat: zygi28 link=topic=18331. msg1054328#msg1054328 date=1255892273
Hej!
Planujemy ślub w kościele pw.  Św.  Trójcy.  Może macie informacje, jak w tym kościele wygląda kwestia zdobienia kościoła.  Czy rzeczywiście wyłączność ma tam jakaś Pani i nie można wynająć firmy zewnętrznej.  No i bardzo bym chciała, aby na naszym slubie spiewał chór, czy nie będzie to problem? Będę wdzięczna za informację.  A może znajdę kogoś kto tak ja my bierze ślub w tym kościele 25. 09. 2010.
Witaj Zygi28 :) My również bierzemy ślub 25. 09. 2010 r.  w kościele św.  trójcy:) O której godzinie ślubujecie?

Offline zygi28
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Stycznia 2010, 20:00 »
Cześć elena1982! My ślubujemy o godz. 17, a Wy?
Myśleliście już o strojeniu kościoła? Fajnie byłoby się spotkać. Pozdrawiam

Offline aga1709
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18 września 2010
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Stycznia 2010, 19:49 »
My bierzemy ślub w tym kościele 18 września.  Osobiście znam księży z tej parafii i są naprawdę świetni :) A Proboszcz jest osobą bardzo przyjazną.  Moim zdaniem jest to najlepsza parafia w Bydgoszczy

Offline elena1982
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.09.2010
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Stycznia 2010, 11:43 »
Cytat: zygi28 link=topic=18331. msg1140380#msg1140380 date=1263841212
Cześć elena1982! My ślubujemy o godz.  17, a Wy?
Myśleliście już o strojeniu kościoła? Fajnie byłoby się spotkać.  Pozdrawiam
A my o 18-stej :)).  Jeszcze się zastanawialiśmy nad wystrojem.  Ale możemy podzielić koszty na pół :)) Wyslę Ci maila na priv.

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Stycznia 2010, 22:41 »
Kochani ....

W sierpniu mialam w tej parafii slub:

po pierwsze co łaska to co łaska - nie ma cennika

po drugie do strojenia kosciola mozna wziasc zewnetrzna firme ale Probosz tego nie lubi a to z tego wzgledu ze zazwyczaj firmy zaraz po slubie zwijaja manatki i juz ich nie ma i wtedy Pani ktora na codzien stroi koscio w ciagu 3 minut musi ustroic go dla innej pary - chodzi tu o czysto zegranie wszytskiego aby wszyscy byli zadowoleni !!
Ale ze szczerego serca poleca Pani ktora koscil stori - naprawde robi to pieknie - jesli zalezy Wam na konkretnym kwiatku czy kolorze zawsze mozna do niej podejsc i zapytac sie czybedzie taka mozliwosc - Pani jest bardzo otwarta na propozycje i bardzo mila !!
Wystojenie kosciola jest w cenie "co laska" dlatego mysle ze bawienie sie w dodatkowa firme jest tu zbedne !!

po trzecie jesli macie ochote np na ten chor to sraczy isc porozmawiac z ksiedzem proboszczem i powiedziec ze bardzo bysmy chcieli to i to, ze nam zalezy, czy nie bedzie problemu - naprawde proboszcz to "zlota" osoba, wszytskich wyslucha i w miare mozliwosci pomoze, zaakceptuje !!

po czwarte Jesli macie ochote to zapraszam do mojej relacji ze slubu - tam jest caly kosciol - ja prosilam wlasnie o takie kwiatki, ktore mialam ale co do formy wystojenia zdalam sie na p. Marie  ;) !!

Na tej stronie sa zdjecia z kociola
Św.Trójcy_Natalia i Piotr

moze znajde jeszcze jakies zdjecia gdzie jest wiecej widac przystrojenia to Wam tu wkleje  ;)

po piate GRATULUJE wszytskim ktorzy wybral ten kosciol na swoj slub - wg mnie jest to najpiekniejsza parafia i ksieza w niej "pracujacy" sa przemili, przesympatyczni i zawsze chetnie pomoga  ;)

Jesli macie jakies pytania co do ograizacji slubu w tym kosciele dajcie znac - wszytsko za mna wiec jesli bede potrafila to pomoge  ;D

Buziaki  :-* :-* :-* :-*

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Stycznia 2010, 23:03 »

Offline zygi28
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Stycznia 2010, 20:07 »
Natalia przeczytałam Twoje wspomnienia ze ślubu. Są bajeczne. Kościół pięknie wystrojony i to, że wyszło po Was aż 6 księży???? SUPER. Już się nie mogę doczekać naszego ślubu i wesela.  :D :D :D

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Stycznia 2010, 21:38 »
Bardzo dziękuje :)

Zycze powodzenia w przygotowaniach  ;)

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Stycznia 2010, 00:16 »
Hej, poszukuję par ślubujących 1 maja w kościele p.w. Świętej Trójcy :0

Offline k8

• "Miłość jest radością świata, Słońcem życia, wesołą melodią na pustyni. "
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.06.2010
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Lutego 2010, 23:18 »
My również bierzemy ślub w Kościele św.  Trójcy, dokładnie 5 czerwca 2010 r.  Jesteśmy już po spisaniu protokołu przedślubnego i muszę przyznać, że proboszcz to naprawdę świetny człowiek.  Ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni, ze właśnie tam będziemy ślubować sobie miłość.
Pozdrawiam  ;)
www. suwaczek. pl/cache/3c4e18ded0. png

Offline Madlinka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Kwietnia 2010, 20:24 »
my slubujemy 1 maja, chciałabym porozmawiac na temat dekoracji kosciola.
jakby co moj nr tel 691 177 988 (Ania).

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Kwietnia 2010, 21:58 »
Ok, odezwę się - a o której godzinie macie ślub?

Offline Madlinka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Kwietnia 2010, 17:03 »
o 17.  my juz wszystko ustalilismy z Panią Marią.  kolory bukietow, jak maja byc ulozone itd.  ale jakbys do mnie zadzwonila to bym powiedziala Ci wiecej.

Offline martika131
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Kwietnia 2010, 22:29 »
Kuzyn miał w tym kościele na wejście puszczoną muzykę Enyi z płyty.  Ten proboszcz to niesamowity człowiek.

Offline Sandra87

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.06.2010 :):)
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Kwietnia 2010, 19:01 »
Witam!
Pierwszy raz spotkałam takiego ksiedza- prawdziwego, z powałania... Spowiedz u niego.... można mu powiedzieć wszystko... Bardzo sie ciesze że wybraliśmy tę parafie na slub :-)
Czy jest jeszcze jakaś para która bierze slub 12.06.2010 w parafii Świętej Trójcy?? Pozdrawiam!
Nagle los mi dał
Wszystko co chciałam mieć
W końcu jesteś Ty, jestem ja
Zabrał całe zło
Bym mogła wierzyć Ci,
Że będzie zawsze tak
Jak w tę noc. . .

Offline Soobieska

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Kwietnia 2010, 12:20 »
ja chętnie poznam pary z 28 sierpnia, slubujace w sw. trojcy :d

a jaki jest organista? do dogadania? ma moze kogos do spiewania z polecenia albo skrzypka/ skrzypaczkę?

Offline Madlinka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Kwietnia 2010, 13:27 »
organistow jest w Trojcy dwoch: Pani i Pan.  kto bedzie gral to zalezy od nich, u nas np.  a slubujemy w weekend majowy bedzie gral on, w ta sobote bedzie np.  grala na slubie ona.  Pani podobno jest rewelacyjna, z tego co sie orientuje to uczeszcza do szkoly dla zawodowych organistow.  natomiast Pan Paweł bardzo symatyczny i elastyczny, zagra wszystko co Para sobie wymysli.  on bierze 150zł, ona 200zł.
wiem, że Pani organistka ma znajomego skrzypka, moja kolezanka bedzie z niego korzystala, slubuja w ta sobote.  kosztuje to podobno 200zł.  Pan bardzo ladnie gra i zna swietnie akustyke kosciola.  gra w naszej orkiestrze na weselu.

Offline Caro34
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Kwietnia 2010, 23:22 »
Mam bardziej ogolne pytanie, nie dotyczace tylko tego kosciola : czy cena podawana przez kosciol za odprawienie mszy slubnej zawiera juz oplate za organiste czy tez do tych 400 czy 500 zl (w zaleznosci od kosciolow) nalezy jeszcze dorzucic oplate za organiste?

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Kwietnia 2010, 08:26 »
Ro zależy od kościoła ale najczęściej tzw. "co łaska" za Mszę nie dotyczy oranisty. Z nim trzeba się już dogadywać indywidualnie i płaci się mu zwykle zaraz po Mszy.