Autor Wątek: butelka wódki dla każdego gościa ??  (Przeczytany 12419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zabawex
  • maniak
  • data ślubu: 9.10.2010
Odp: butelka wódki dla każdego gościa ??
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Grudnia 2009, 13:51 »
U nas nie ma "tradycji" w obdarowywaniu gości wódką, jednak goście faktycznie tę wódkę dostają. Głównie z tego względu, że po prostu dużo wódki zostaje. Kilka butelek można zostawić "na chrzciny" a resztę się rozdaje. Szczególnie tym, którzy są z daleka i przyjechali nie w komplecie z różnych względów, to żeby rodzina, która nie dotarła mogła się napić weselnej. To samo z ciastem. Mało kto je ciasta dlatego dużo go zostaje, a szkoda wyrzucić. U mojej kuzynki na weselu, z racji że nie było poprawin rozdawano jedzenie, coby goście nie musieli w domu na kacu gotować. W każdym przypadku zasada jest taka sama - zostało, więc rozdajemy. Nigdy nie spotkałam się z tym, żeby to był jakiś przymus. Ani z tym, żeby goście oczekiwali, że dostaną wódkę po weselu. Więc chyba nie ma się czym przejmować. Jak dacie wódkę to fajnie, jak nie dacie to też dobrze, w końcu każdy się  najadł i napił.

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Grudnia 2009, 14:08 »
Oczywiście, że nie jest to żaden przymus, ale jest to miłe (dla gości  :D)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #32 dnia: 1 Stycznia 2010, 15:40 »
U nas rozdawanie wódki(jesteśmy ze śląska, część rodziny A. z okolic Bydgoszczy) nie jest żadną tradycją, ale oczywiście jest to miły gest ze strony Młodych. My na początku nastawiliśmy się na nie rozdawanie wódki. Po poprawinach jednak stwierdziliśmy że wódki było na tyle dużo, że jednak daliśmy każdej parze na odchodne po jednej butelce(a i tak jeszcze nam zostało "na chrzciny" :P ) :) No i były też sytuacje że jakaś tam ciotka poprosiła bo chciała dla syna i jego żony który na wesele przyjechać nie mogli, to oczywiście też tej wódki nie odmówiliśmy.

Uważam za absurd 10 flaszek na autobus ;) Kilka faktycznie jest ok. Rok temu na weselu u siostry mojego męża jechaliśmy właśnie autobusem i na cały autobus były 3 butelki, i było ok :) Nikt nie spił się za bardzo :P A wszyscy mieli humorek i w ogóle :) Był to wesoły autobus ;D

Mnie rozzłościła najbardziej tradycja wymyślona przez rodziców A. - że musimy przeznaczyć 10 flaszek wódki na całą klatkę schodową, bo niby przed weselem trzeba przejść się po całej klatce i rozdać wódkę(oczywiście to my tą wódkę musieliśmy zakupić). Poza tą rozdaną wódką, musieliśmy przeznaczyć 4 flaszki na strojenie klatki, a poza tym kilka flaszek na bramy którzy zrobili Ci sami sąsiedzi w dzień ślubu ::) (u mnie moi sąsiedzi nie chcieli słyszeć o ŻADNYM alkoholu, a jak usłyszeli o tej wymyślonej tradycji, to byli w ciężkim szoku ::) Dodam, że mieszkamy w tym samym mieście, kilka bloków od siebie ;) ) Dla mnie to głupota, bo ponad 20 butelek praktycznie na samą jedną klatkę poszło ::) (Teściowa na pytanie czy gdybyśmy mieszkali w wieżowcu, to mielibyśmy przeznaczyć ponad 30 butelek na samo rozdanie i wszystkim roznieść mimo że każdego się nawet dobrze nie zna, odpowiedziała że owszem tak bo taka tradycja ::) ) A moim zdaniem wesele jest dla młodych i gości weselnych, i to im "należy się" wódka, a nie sąsiadom żerującym na alkohol ::) No, ale skoro taką mieli tradycję, to musieliśmy to uszanować, chociaż mojemu A. też się to nie podobało(najbardziej zła byłam o to że kontakt z tymi jego sąsiadami jest totalnie zerowy, ja mam sąsiadów zgranych i w ogóle), no ale zagryźliśmy zęby. Uważam więc że chyba powinnaś uszanować tradycję swojego Narzeczonego, nesa, biorąc pod uwagę właśnie fakt że w każdym regionie są różne tradycje. A skoro Twoja rodzina nie ma takiej tradycji i sama powiedziała, że źle by się tak czuła, gdybyście dali im wódkę, to po prostu jej nie dawajcie.

Ale się rozpisałam ;) Podsumowując - przed naszym weselem nie byłam przekonana do rozdawania alkoholu(nie chodziło o pieniążki, ale o fakt że to wesele jest od picia i jedzenia), jednak po weselu przekonałam się do tego i myślę że jest to jak najbardziej ok :) Przez cały tydzień po weselu rodzinka dzwoniła do nas chwaląc się że piją weselną ;D

A i jeszcze co do jedzenia - też trochę rozdaliśmy, ale nie wszystkim gościom, tylko rodzince która akurat u nas w mieszkaniu się zatrzymała, oni się załapali na jedzonko weselne ;) A nie rozdawaliśmy go wszystkim gościom, bo sami pozostałe jedzenie dostaliśmy po zakończeniu poprawin, gdy już większość się rozjechała :)

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #33 dnia: 6 Stycznia 2010, 21:58 »
W mojej rodzinie też tak jest, że butelka wódki dla gości, czasem ciasto i na każdym weselu którym byłam ostatnio (6) tak było, dla mnie to normalna tradycja. 

Offline patik

• entuzjasta
  • Dziś już wiem że zawsze jesteś blisko mnie..
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #34 dnia: 7 Stycznia 2010, 23:39 »
ja mam wlasnie z tym problem.. bo ja mam wodke w cenie, tzn. na sali razem z menu alkohol jest do oporu.
to samo jest z ciastem..

wiec generalnie osobno od siebie nie bedziemy kupowali nic z tych rzeczy (poza wodka na bramy,zastawy itp).

wychodzi na to ze gosciom na odchodne nic nie bedziemy dawac- czy to nie wyjdzie zle?

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #35 dnia: 9 Stycznia 2010, 23:47 »
A jak zazwyczaj bywało w Waszych rodzinach?

Offline lechu

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.05.2011
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Stycznia 2010, 22:58 »
A ja zapytam troszkę z innej strony (ale temat wódki jak najbardziej podtrzymany).
Ile kupowaliście wódki mniej więcej w przeliczeniu na osobę?

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Stycznia 2010, 07:34 »
Ja proponowałbym 1 litr na głowę. Lepiej żeby zostało niż miałoby zabraknąć. Byłem na weselu na którym zabrakło tego boskiego trunku. Pełna kicha. ;D

Offline lechu

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Stycznia 2010, 12:09 »
No właśnie myślałem czy 1l czy 0,7. Zależy też jak liczyć.
Bo ja liczyłem 0,7x liczba gości. A można by policzyć ile osób nie pije (bądź nie pije wódki) i policzyć po 1l na łeb pijącego (+ jakiś zapasik). Pytam bo nie chciałbym zostać (tak jak parę osób na tym forum) z 40 czy 60 butelkami.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Stycznia 2010, 14:07 »
Tego nie wyliczysz. Jeden wypije 0,5 litra, drugi 1,0 litr, trzeci jeszcze więcej, a następny nic. Nie będziesz się przecież pytał każdego ile wypije bo to byłby obciach. Podejrzewam, że tak i tak większość odpowiedziałaby, że piją mało, z umiarem co później w praktyce okazuje się wręcz przeciwnie. :D

Offline lechu

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Stycznia 2010, 14:22 »
Nie chce pytać ile kto wypije. Ale wiem kto z moich gości wódki (bądź w ogóle alkoholu) nie pije.
Nie mam zamiaru wyliczać co do butelki ale nie chciałbym też kupić powiedzmy 200 butelek z czego 100 mi zostanie :) (będę miał zapas na pół życia z moim zapałem do czystej) :P

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Stycznia 2010, 14:29 »
Niestety nikt Ci nie doradzi . Będziesz musiał sam podjąć decyzję. Podczas wesele okaże się czy słuszna :D. Czasami lepiej zostać z zapasem niż z obciachem. :pijaki:

Offline lechu

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Stycznia 2010, 14:46 »
Obciachu nie będzie bo nie problem wskoczyć w auto i podjechać do sklepu :P
Ehh dużo jeszcze czasu mam na myślenie - po prostu zapytałem, żeby wiedzieć jak inni to mniej więcej liczyli.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Stycznia 2010, 17:22 »
My mieliśmy wesele z poprawinami, oba dni na sali. I liczyliśmy litr wódki x wszystkich gości, włącznie z dziećmi. W tym wódka była już na bramy itd. Zostały nam hmm... Jeden karton plus kilka butelek. Czyli około 20-25 butelek. No, ale zaznaczam, że dużo wódki rozdaliśmy gościom, bo tak to by zostało dużo więcej...

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Lutego 2010, 17:38 »
Ten wątek z pewnością nie porusza tematu sukni ślubnych ::) A Twój post stachu wygląda mi tylko i wyłącznie na reklamę, co zresztą widać po ostatnich wiadomościach wysłanych przez Ciebie na forum ::)

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #45 dnia: 2 Marca 2010, 21:27 »
Uważam, że wręczanie gościom  butelki wódki weselnej i/lub ciasta to miły akcent, z tego też założenia wyszliśmy i my na naszym weselu :)