Madziq a ja mam inne informacje. Jezeli dziecko jest karmione piersią (lub w większości), to w 5 miesiacu, a na modyf. w 6. Poza tym "Obecnie obowiązujący schemat zaleca wprowadzenie - jako pierwszej - niewielkiej ilości glutenowej kaszki (2-3 g ugotowanej kaszy manny) dodanej do przecieru jarzynowego. Ta nowość pojawia się w diecie dziecka karmionego piersią nie wcześniej niż w 5. miesiącu i nie później niż w 6. miesiącu. U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym dzieje się to w 6. miesiącu życia. Od 7. miesiąca niemowlęta (i te karmione piersią i butelkowe) zaczynają dostawać także niewielkie ilości kaszki bezglutenowej (kukurydzianej, ryżowej) na mleku lub wodzie. Nadal także dostają przecier jarzynowy (z dodatkiem mięsa, ryby lub połowy żółtka jaja) z niewielką ilością kaszy manny (lub innej kaszki glutenowej).".
Rozmawiałam też tydzień temu na temat glutenu z ekspertem żywieniowym dla dzieci. I powiedziała, ze można kupić kaszkę pszenną np. z BObovity i dodawać 2 płaskie łyżeczki do mleka modyf lub odciągniętego z piersi do 6. miesiąca, a potem dopiero wprowadzać inne pokarmy np. jabłka, marchewkę itd.
Ja póki co jeszcze nić Małej nie podałam, w środe skonsultuję się z poediatrą i alergolog. Zobaczymy co powiedzą. Ale zwariować można z tym jedzeniem...