Autor Wątek: Zuzolinka-moje kochane Słoneczko  (Przeczytany 9774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: Zuzolinka-moje kochane Słoneczko
« Odpowiedź #60 dnia: 5 Września 2009, 22:22 »
Madziq a ja mam inne informacje. Jezeli dziecko jest karmione piersią (lub w większości), to w 5 miesiacu, a na modyf. w 6. Poza tym "Obecnie obowiązujący schemat zaleca wprowadzenie - jako pierwszej - niewielkiej ilości glutenowej kaszki (2-3 g ugotowanej kaszy manny) dodanej do przecieru jarzynowego. Ta nowość pojawia się w diecie dziecka karmionego piersią nie wcześniej niż w 5. miesiącu i nie później niż w 6. miesiącu. U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym dzieje się to w 6. miesiącu życia. Od 7. miesiąca niemowlęta (i te karmione piersią i butelkowe) zaczynają dostawać także niewielkie ilości kaszki bezglutenowej (kukurydzianej, ryżowej) na mleku lub wodzie. Nadal także dostają przecier jarzynowy (z dodatkiem mięsa, ryby lub połowy żółtka jaja) z niewielką ilością kaszy manny (lub innej kaszki glutenowej).".

Rozmawiałam też tydzień temu na temat glutenu z ekspertem żywieniowym dla dzieci. I powiedziała, ze można kupić kaszkę pszenną np. z BObovity i dodawać 2 płaskie łyżeczki do mleka modyf lub odciągniętego z piersi do 6. miesiąca, a potem dopiero wprowadzać inne pokarmy np. jabłka, marchewkę itd.

Ja póki co jeszcze nić Małej nie podałam, w środe skonsultuję się z poediatrą i alergolog. Zobaczymy co powiedzą. Ale zwariować można z tym jedzeniem...

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #61 dnia: 21 Września 2009, 07:57 »
Dziewczyny co u Was ? Cisza taka tu :drapanie:

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #62 dnia: 21 Września 2009, 09:28 »
A u nas ostatnio sporo się działo. Ja znowu miałam zapalenie cyca i byłam na antybiotykach. Bolało, więc nie miałam na nic siły, ale już jest oki. Mała rośnie jak na drożdzach, przybiera na wadze. Zaczęłam ją dokarmiać i podaję już jabłuszko i gluten. Mała rozrabia, przewraca się czasami na brzuszek, jak jej się chce ;). Odkąd ja dokarmiam, czesciej budzi mi się w nocy. Zawsze karmiałam ja w lóżku, a od kilku nocy wstaje. Nie wiem, czy wtedy więcej je, ale spi coraz dłużej. Dzisiaj obudziła się o 4, a potem o 7.45. Oby tak zostało ;)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #63 dnia: 21 Września 2009, 13:29 »
Coś w tym musi być, dziecko je jak trzeba a nie podsypia, w szpitalu po urodzeniu na to zwracali uwagę aby nawet odkryć aby było

mniej komfortowo do snu...muszę od Ciebie zgapić, na początku pewnie będzie ciężko co ?

Zapalenie - skąd ?

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Września 2009, 20:01 »
No ciężko było, ja oczy na zapałkach miałam, ale teraz jak się później budzi ja jestem bardziej wyspana, więc jest lepiej.
A zapalenie wzięło się z zastoju. Miałam mnóstwo pokarmu a Mała nie chciała zjeść. No i tak sie zablokował kanalik, że wdało się zapalenie.
Czy wasze Mauchy też tak płaczą przy ubieraniu po kąpieli???
Kiedy powtarzamy spacerek?

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Września 2009, 20:17 »
w takich momentach cieszę się że moja jest butelkowa  ::)

Czy wasze Mauchy też tak płaczą przy ubieraniu po kąpieli???

nieeee, moja ten moment najbardziej lubi bo ją wszędzie całuję i gilgoczę i wtedy śmieje się na cały głos  ;)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #66 dnia: 21 Września 2009, 21:37 »
Moja ostatnio strasznie się wierci i ucieka przy ubieraniu, lubi z gołym doopskiem być chyba :drapanie: ;D

Zastoju nie zazdroszczę, raz miałam w szpitalu, ale obyło się bez dalszych problemów. A nie ściągasz laktatorem ? Tak wiesz, po

kilka mililitrów, aby ulżyć piersiom tylko ?

Spacerek możemy powtórzyć kiedy chcesz, w sumie to już nie choruję ;)

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Września 2009, 20:48 »
No i znowu długo nie pisałam. Ale trochę się działo. Urodził się niedawno kuzyn Zuzi i najpierw było dobrze, ale wczoraj trafił z żółtaczką do szpitala. No, ale już jest lepiej.
Ostatnio zaczęłyśmy chodzić na basen. Jest super, choć dzisiaj przy 3 zajęciach Mała czegoś się wystraszyła i zaczeła tak płakać, że musiałyśmy wyjść. No, ale mam nadzieję, że to chwilowe i minie przy następnym podejściu za tydzień.
Kupiłyśmy już kombinezon na zimę. Trafił nam się bardzo fajny z ZARA. Tylko się zastanawiam nad tym zapięciem. Jest takie od szyjki do kroku. Ale nie wiem czy nie byłoby wygodniejsze do połowy nóżki, albo do stopy. Nie wiem czy takie robią? Podpowiedźcie mi proszę ;). A i jak ubieracie Maluchy. Czy tylko w rajstopki, ewentualnie jakieś bawełniane spodenki, czy również w np. dżinsy. Nie wiem jak szerokie mają być nogawki.
Poza tym to zaczyna ładnie jeść. Waży 6200 g, niby mało, ale dla nas to i tak sukces. Dokarmiam ją Enfamilem, ale podaję już zupki i owocki. Już nabrałyśmy wprawę w jedzeniu łyżeczką ;).
Adianko może spacerek w piątek?

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Września 2009, 21:55 »
No nareszcie jesteś ;D

Ja choruję, nadal albo znowu, sama nie wiem, tym razem ma ostry katar i zawalone gardło z rana i na wieczór - mam nadzieję, że to nie

angina, bo bolą mnie węzły na szyi...a teściowa i szwagierka dzisiaj zakomunikowały, że mają anginę  ::) Kurde no.

Moje oba kombinezony są rozpinane na nóżce, z czego jeden idzie do połowy nogi a drugi po obu w dół się rozpina, w sumie ma dwa zamki

i powstaje coś jakby klapa ??? Robią różne i oczywiście, wygodniej jest im więcej się rozepnie. ale jak by nie było, dasz sobie radę.

Z małą nie wychodzę, nie licząc szybkiego wypady do Kołbaskowa - ale ubieram jej rajstopki i spodenki, bodziak na długi rękawek i sweterek.

W foteliku tylko do auta, więc na krótko jest tak na dworze, zawsze mamy jakiś kocyk do okrycia...Na spacerze nie byłam od dawna, bo ciągle

coś ze mną albo z czasem nie tak jest - chyba ostatnio jak byłyśmy razem :drapanie:

Pochwal się kombinezonem co :brewki:

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Października 2009, 14:26 »
jestem i ja ;D

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Października 2009, 14:30 »
Witam :)
Zuzka skończyła 5 miesięcy. Ten piąty był bardzo fajny, bo spokojny. Bez kolek, i ciągłego płaczu. Mała zaczęła ładnie też jeść. Chodzimy też na basen (SDS Wodne Hobby) i ostatnio po raz pierwszy nurkowała. Jest super, ładnie się bawi w wodzie, tylko żeby tak nie płakała przy ubieraniu.
A póki co to chyba idą ząbki, bo od wczoraj jest bardzo marudna, płaczkiwa, zaślinione i drapie się w dziąsła. A może się mylę... Zobaczymy. Fotkę kombinezonu wkleję.

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #71 dnia: 13 Października 2009, 14:42 »
oo na basen chodzicie :D :D super ;D ;D bardzo mi sie podoba jak takie maleństwa sie chlapią w wodzie i jaką radość im to sprawia :) :)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Października 2009, 10:32 »
Kobitki, w jakie dni chodzicie na basen ? I jak sobie radzisz z ubieraniem i takimi tam  ?

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #73 dnia: 16 Października 2009, 11:49 »
Chodzimy w środy o 9.15. Jesteśmy wtedy w max 3 dzieciaczków więc jest superowo. Największy problem mamy z ubieraniem, bo Zuza bardzo krzyczy. Ale są przewijaki, więc spokojnie można ubrać Malucha. No i ja mam dobrze, bo przychodzi do nas mój Tata, który przejmuje Małą, żebym mogła się spokojnie ubrać ;)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Października 2009, 12:59 »
Ja się "zapisałam" z młodą na czwartki - panie mi powiedziała, że wtedy ma wolne tylko miejsca...a najbardziej mnie martwi to ubieranie mnie.

No najwyżej pokrzyczy troszkę. Dzięki za odpowiedź. Muszę teraz męża namówić, żeby mi oddawał samochód raz w tygodniu, bo jak nie to

autobusem będę jeździć chyba  ::)

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #75 dnia: 16 Października 2009, 19:34 »
Dacie sobie radę, ja parę razy też byłam sama i jakoś sobie poradziłyśmy. Oj autobusem może być ciężko zimą... Ale wiesz co koło nas w hotelu Silver (tym przy rondzie) też są zajęcia pływania dla niemowląt. Jest bliżej, nawet busem i mają zajęcia po południu. Ja co prawda zostanę na SDSie, bo mi się tam mała przyzwyczaiła i jakoś nam pasuje bardziej poranek.

No, a jutro wybieramy się na Targi Ślubne. Będę się skupiała na ozdobacz stoły, kwiatach, pomysłach na sesję ślubną, samochodzie i ... sukni ;). Zobaczymy jak to będzie. Mam nadzieje, że znajdę jakąś inspirację. Niby jeszcze 9 miesięcy do weselicha, ale kurcze czas tak szybko leci...

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #76 dnia: 16 Października 2009, 21:47 »
No nie słyszałam o nich szczerze mówiąc, a jak oni cenowo wyglądają, wiesz może ?

W temacie Gali - ta teraz to jest taka mała, nie nastawiaj się na wielką wystawę, bo się rozczarujesz, taka konkretna będzie dopiero w

styczniu ? lub w lutym, tam to dopiero się dziej...

Też się muszę wybrać na tą teraz, bo potrzebuję organizera dla mojej PM  8)

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #77 dnia: 16 Października 2009, 21:58 »
Dokładnie tak jak Aga mówi, ta teraz gala to tylko kilku wystawców, chociaż pokaz sukni ślubnych ma być ale nie wiem o której godzinie. Za to na tej gali w styczniu będzie wszystko :D

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Października 2009, 22:29 »
Tak w styczniu w styczniu - dlatego mnie małż opuszcza  :'(

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Października 2009, 09:36 »
Aga, jedzie na Galę ?

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Października 2009, 20:51 »
Tak, bo tam się chcą zaprezentować i dlatego jedzie na święta już, żeby mieli chwilkę na dopracowanie oferty ;(
W sumie powinnam się cieszyć, ale tak mi smutno, że zostaję tu sama.

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #81 dnia: 18 Października 2009, 11:05 »
No i rzeczywiście rozczarowałam się.... Rzeczwiście pozostaje mi zaczekać na tą styczniową. Na tej styczniowej byłam chyba 2 lata temu na Zamku i było świetnie. Ale poradźcie dziewczyny, czy to nie za późno na wybór sukni???

U nas wszystko dobrze. Wczoraj po raz pierwszy Zuzia została na 4 godziny z Babcią. Bawiły się rewelacyjnie ;). Potem nam Mała u nich zasnęła o 18 i spała do 22.30 ;)! No, a ja nabyłam sobie kozaczki ;) i tunikę ;). No i oczywiście taki fajny komplecik dla Małej w H&M na zimę (body i kalesony z wełny). Jest to cieniutkie, cieplutkie i można włożyć ponoć o 2 warstwy mniej ubrań  ??? Za 3 tygodnie jedziemy na 5 dni do Karpacza, więc się przyda. Już nie mogę się doczekać wyjazdu.

Miłej niedzieli :)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #82 dnia: 18 Października 2009, 13:02 »
Ja kupowałam sukienkę na pół rok przed ślubem, także masz jeszcze czas  :D

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Października 2009, 12:21 »
Z suknią to wszystko zależy jaki salon, jaka produkcja i temu podobne. Chodziłam niedawno z moją PM po salonach i w jednym pani

powiedziała że sprowadza ze Stanów, więc to musi potrwać, jakieś 5-6miesięcy, bo jeszcze uszycie. Gdzie indziej było 2-3 miesiące.

A najmilej zaskoczyła nas pani z salonu z naszymi sukniami - piękne i rewelacyjne jakościowo, zaskoczyłam się podwójnie - 2-3 tygodnie.

Ja swoją kupiłam w...........lutym chyba, tak w lutym a ślub brałam w czerwcu.

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #84 dnia: 22 Października 2009, 22:10 »
A oto obiecany pokoik Małej ;)

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #85 dnia: 22 Października 2009, 22:13 »
Jaki piękny pokoik.karuzela super i  ta lampka jest cudna - gdzie ją nabyłaś? 

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #86 dnia: 22 Października 2009, 22:15 »
Teraz troszkę się w nim zmieniło :), tak wyglądał zaraz po remoncie. Ale i tak lubię na niego popatrzeć.
Kupiliśmy ją z Fishera w Niemczech w tym sklepie ToySRus, czy cosik takiego. To była pierwsza zabawka Małej. To jakaś edycja dla dziewczynek, cała różowo-zielona ;)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #87 dnia: 22 Października 2009, 22:15 »
Ślicznie  :D

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #88 dnia: 22 Października 2009, 23:08 »
Ach :D A mi się podoba dopasowanie przewijaka do reszty  8) Tylko gdzie zbliżenie na ten brokat hę  ::)

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #89 dnia: 23 Października 2009, 21:38 »
boski ma pokoik... uwielbiam takie kolory :D :D