Autor Wątek: Wyprawka niemowlaka  (Przeczytany 526921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline takakasia
  • bywalec
  • data ślubu: 6.09.2014
Odp: Wyprawka niemowlaka
« Odpowiedź #3930 dnia: 30 Grudnia 2015, 09:25 »
Dziekuje dziewczyny, wlasnie nie moge odszukac odpowiedniego watku, szukam e dzieciaczki i znalesc nie moge ☺☺

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #3931 dnia: 30 Grudnia 2015, 09:38 »

Offline takakasia
  • bywalec
« Odpowiedź #3932 dnia: 5 Stycznia 2016, 12:40 »
Czy miała któraś z was nawilżacz powietrza beaba?

Offline takakasia
  • bywalec
« Odpowiedź #3933 dnia: 6 Stycznia 2016, 12:28 »
Stoje przed kolejnym dylematem, przymierzam sie do dokarmiania w sytuacjach awaryjnych małego mm i teraz moje pytanie jak sobie radziłyscie z sterylizacja butelek i podrzewaniem , czy sterylizator i podgrzewac są niezbędne? co Wy używałyście, narazie pewnie będe korzystała sporadycznie ale myślę co najlepiej zakupić na przyszłość, koleżanki polecają butelki mam które maja funkcję samosterylizacji w mikrofali - ale musiałabym kupić mikrofale więc nie wiem czy nie lepiej sterylizator parowy... no ale moze mikrofala pozniej sie przyda do jedzonka itd? co u Was sie sprawdziło najlepiej?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #3934 dnia: 6 Stycznia 2016, 12:33 »
wystarczy wymyć butelkę - można w zmywarce
naprawdę sterylizacja nie jest potrzebna...
świat nie jest sterylny...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #3935 dnia: 6 Stycznia 2016, 12:49 »
Ja co prawda karmiłam butelką od 9 miesiąca, ale po prostu parzyłam butelki, albo i nie, po prostu myłam a co któreś przeparzałam.
Podgrzewacz u mnie się nie sprawdził, pilnuje żeby mieć przygotowana wodę w czajniku i jak potrzebuje to podgrzewam i tyle ;-)
Co do sterylności, moja siostra wyparzała smoczek co chwile i jej dzieci miały plesniawki, ją tylko sprawdzałam  czy nie ma paprochow, włosów i plesniawek brak ;)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #3936 dnia: 6 Stycznia 2016, 13:40 »
ja miałam już tu polecany sterylizator do butelek ten do mikrofalówki głównie do smoczków używany co jakiś czas  ,ale często rzeczy lądowały w zmywarce jak Lilla pisze

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3937 dnia: 6 Stycznia 2016, 13:41 »
pierwsze i jedyne pleśniawki Nadia dostałą jak miała 1,5roku i poszła do przedszkola

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #3938 dnia: 6 Stycznia 2016, 14:05 »
Ja sterylizowalam tylko laktator, butelki były myte i tyle, bez przesady, nie można świrowac z czystoscia, tak jak lilian pisze nie separujmy dzieci od zarazków, bakterie są wszędzie i nie wszystkie przecież są te złe, bez bakterii nie dało by się zyc...
Nasz młody praktycznie nie choruje, jak poszedł do żłobka chodził z zasmarkanym nosem chwile, teraz w przedszkolu pogrom wśród dzieciaków, a on nic, idziemy po obiedzie pobawić się na sniegu;p

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #3939 dnia: 6 Stycznia 2016, 15:03 »
Ja bym sterylizator odpuściła. Od 2 m-ca karmię wyłącznie MM i butelki myje najczęściej w zmywarce, wyparzałam do ok 6 m-ca, teraz już nie.

Podgrzewacz mam bo jeśli karmi się tylko MM to bardzo się przydaje. Nie muszę pamiętać o ciepłej wodzie w czajniku, wlewam do butli wstawiam do podgrzewacza i heja ;) Podgrzewacz mam zwykły, tani Baby Ono i daje rade.
Jeśli planujesz karmić MM tylko od czasu do czasu to też na razie podgrzewacz możesz odpuścić.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #3940 dnia: 6 Stycznia 2016, 15:05 »
Kasia, ja na poczatku sterylizowalam wszystko po kazdym uzyciu  ::)
Pozniej, raz dziennie. A teraz to juz prawie w ogole :P Z biegiem czasu matka madrzeje ;)
Wiec nie ma sensu zebys kupowala sterylizator + mikrofala.
Ja mam taki plyn z Medela do mycia i on fajnie myje (moje mleko jest mega tluste).

Podgrzewacz mam taki prosty, bo jak zostawie na noc butelke w kuchni na granitowym blacie, to mleko szybko sie robi zimne. Ale jak bedziesz robila mm na biezaco to tez specjalnie nie musisz kupowac.

A jak to jest u Was, mleko podaje sie cieple? MM miesza sie z jaka woda?
Bo u nas w temperaturze pokojowej i cytuje instrukcje "zapytaj swojego lekarza czy musi byc przegotowana woda" ::) Czyli nawet z kranowy robia jak lekarz nie zaleci inaczej.

W ogole to swietnym wynalazkiem sa gotowe butelki z mm. Na wyjscia idealne, nie potrzeba wody ani podgrzewania.
W szpitalu tez tym karmia, nikt nie bawi sie w rozrabianie mm

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3941 dnia: 6 Stycznia 2016, 15:14 »
u nas w szpitalu daja mleko do dokarmiania z takich gotowych buteleczek z mm :-)
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3942 dnia: 6 Stycznia 2016, 15:20 »
A i polecam butelki MAM, wlasnie ze wzgledu na funkcje sterylizacji, ale tez antykolkowa.

Kasia, ja mam taki podgrzewacz i on nadaje sie do butelek roznych rozmiarow i do sloiczkow wiec mikrofala zbedna jak cos.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #3943 dnia: 6 Stycznia 2016, 15:21 »
To fakt.
Ja kilka gotowych szklanych buteleczek kupilam na poczatku i byly super funkcjonalne tylko drogie hak.. ;)

Edzia my lejemy do butelki wode z butli 1.5l i tyle.
Chyba na poczatku przez bardzo krotki czas gotowalam wode butelkowa albo i nie?  ??? ::)

Dla nas najlepszym wynalazkiej byl monitor oddechu i podgrzewacz :-D
Podgrzewacz stoi do dzis ;)

Offline takakasia
  • bywalec
« Odpowiedź #3944 dnia: 6 Stycznia 2016, 17:07 »
A i polecam butelki MAM, wlasnie ze wzgledu na funkcje sterylizacji, ale tez antykolkowa.

Kasia, ja mam taki podgrzewacz i on nadaje sie do butelek roznych rozmiarow i do sloiczkow wiec mikrofala zbedna jak cos.

tylko z tego co mi sie wydaje to funkcja sterylizaxji butelek mam polega na tym ze bezposrednio mozna wlozyc je do mikrofali bez zadnych pojemnikow, a co to za podgrzewac firma?

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #3945 dnia: 6 Stycznia 2016, 17:12 »
Przy Alanie  miałam sterylizator TT na 6 butli bodajże, praktycznie tylko mm..nic tylko strata kasy, czasu i miejsca;-)))
bardzo cieszy mnie teraz informacja,że butle można myć w zmywarce;-)))) smoczki też???
Co do podgrzewacza, mnie szlak trafiał- szczególnie w nocy z podgrzewaczem ( też tt) jakoś nie potrafiłam się z tym dobrodziejstwem obchodzić i poszedł w kąt na rzecz termosików;-))))

także na dzień dzisiejszy sterylizator i podgrzewacz dla drugiego dziecka mówię nie;-)))

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #3946 dnia: 6 Stycznia 2016, 17:19 »
wlasnie mialam pisac o termosie ;) woda w termos i w nocy zrobienie mleka trwa pol minuty :P bez zbednych pochlaniajacych miejsce i kase gadzetow

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #3947 dnia: 6 Stycznia 2016, 17:28 »
Dardua ten podgrzewacz tt jest do bani, bo nie mozna ustawic odpowiedniej temperatury :-\
nam podgrzewacz bardzo sie przydal przy nocnych karmieniach mm, nastawialam odpowiednia temp i do tego mialam pojemnik z odmierzona iloscia mm, dorzucalam do butli z woda, 3sek i gotowe - pomocne przy niecierpliwych maluchach ;)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3948 dnia: 6 Stycznia 2016, 17:36 »
może masz rację;-))) nie pamiętam nawet, ale tam jakieś pokrętło było , może to na zasadzie- bardzo gorąca,chłodniejsza,zimna.......jak dłużej mi zeszło przebieranie- najpierw przebierałam , to woda była jak wrzątek;-))))
tutaj często widzę,jak kobiety korzystają z tych właśnie gotowych buteleczek z mlekiem,albo wręcz przelewają mleko zwykłe z butelki z lodówki i dawaj;-)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3949 dnia: 6 Stycznia 2016, 18:16 »

tylko z tego co mi sie wydaje to funkcja sterylizaxji butelek mam polega na tym ze bezposrednio mozna wlozyc je do mikrofali bez zadnych pojemnikow, a co to za podgrzewac firma?
Tak, wlewa sie wode i wklada do mikrofali.
Podgrzewacz firmy boon, mam jeszcze od nich suszarke "trawe", bardzo sie u mnie sprawdza.
Ja tam lubie ladne gadzety 8)

Offline justyna85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3950 dnia: 6 Stycznia 2016, 19:23 »
ja podgrzewacz miałam z funkcją podłączenia pod zapalniczkę do samochodu i to nam się super sprawdziło, bo dużo autem jeździliśmy i zawsze jakiś obiadek można było podgrzać

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3951 dnia: 6 Stycznia 2016, 19:51 »
edzia,a to suszarka tylko na butelki???? strasznie mi się widzi i pasowałaby mi do kuchni na takie no wiesz okapnięcie ze zmywarki czasem , czy jakieś myte ręcznie szklanki ...czy są tego dwa kolory??bo jak patrzę, to widzę dwa odcienie tej zieleni i nie wiem, który kolor to ten rzeczywisty.....

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3952 dnia: 6 Stycznia 2016, 20:19 »
Ja mam sterylizator do mikrofalowki ale tylko dlatego, że został po Zuzi bo kupilismy w komplecie i maż od czasu do czasu sterylizuje butle, a tak to myje wodą gorącą...
Smoczek...zgodnie z zasadą jak nie lezy 5 sekund to wsadzam do dzioba :D jak dłużej myje pod bieżącą wodą.
Od czasu do czasu wypażam.
Podgrzewacz mam bo moje mleko tam podgrzewam.

Edzia u nas też są takie gotowce mleczne ale mega drogie.
A mleko do mm ja daje podgrzane lekko.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #3953 dnia: 6 Stycznia 2016, 20:30 »
Zamiast sterylizatora polecam butelki Lovi, które się sterylizuje w mikrofali. Od początku je mamy i rewelacja.

My po każdym karmieniu sterylizowaliśmy. Teraz rzadziej tylko dlatego, ze butelka 300 ml nie mieści sie do nasze mikrofalówki.
« Ostatnia zmiana: 6 Stycznia 2016, 20:32 wysłana przez loona »

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3954 dnia: 6 Stycznia 2016, 21:54 »
edzia,a to suszarka tylko na butelki???? strasznie mi się widzi i pasowałaby mi do kuchni na takie no wiesz okapnięcie ze zmywarki czasem , czy jakieś myte ręcznie szklanki ...czy są tego dwa kolory??bo jak patrzę, to widzę dwa odcienie tej zieleni i nie wiem, który kolor to ten rzeczywisty.....
no niby na dzieciece akcesoria, ale kto Ci zabroni uzywac inaczej ;)
Jest jeden kolor zieleni, ten ciemniejszy jest przeklamany, w rzeczywistoscie jest taki jak podgrzewacz, ktory wczesniej wkleilam
A i sa dwa rozmiary tych trawek i tez taki waski pasek

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3955 dnia: 6 Stycznia 2016, 21:59 »
dzięki loff, już tu nie zaśmiecam;-)))) chociaż jak kupię, to butlę dla bejbika też tam postawię;-))) czyli jakby w temacie;-)))

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3956 dnia: 6 Stycznia 2016, 22:00 »
Koniecznie dokup to drzewko, przydaje sie do suszenia smoczkow.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3957 dnia: 6 Stycznia 2016, 22:11 »
a zmierzyłabyś mi to edzia??? rany zamęczę Cię dziś;-))) wszędzie jest specyfikacja,  a miary brak;-))) drzewko mówisz???? ok;-)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3958 dnia: 6 Stycznia 2016, 22:27 »
W cm?
Ja mam ta mniejsza i to jest ok 23cmx23cm, chociaz niby 10x10inch, a to powinno byc 25cm w przeliczeniu, no ale w rzeczywistosci ciut mniejsze
Wieksza: 33cmx28cm

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3959 dnia: 6 Stycznia 2016, 22:32 »
dzięki;-)