Autor Wątek: Intercyza  (Przeczytany 17780 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
Intercyza
« Odpowiedź #90 dnia: 6 Października 2006, 14:44 »
Czy intercyzę można podpisać po ślubie?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Intercyza
« Odpowiedź #91 dnia: 6 Października 2006, 14:47 »
Cytat: "KIKI"
Czy intercyzę można podpisać po ślubie?

Można ją podpisać w każdym momencie małżeństwa....kiedy jest potrzebna...mozna z niej też w każdej chwili zrezygnować.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Intercyza
« Odpowiedź #92 dnia: 7 Października 2006, 17:13 »
oczywiście,ze mozna podpisac w każdym momencie..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline marbenia
  • bywalec
Intercyza
« Odpowiedź #93 dnia: 13 Lutego 2007, 17:28 »
A ja mam może banalne pytanie, ale już tak zamącono mi w głowie, że sama nie wiem... U kogo tak właściwie podpisuje sie u intercyzę: notariusza, prawnika czy radcy prawnego??

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Intercyza
« Odpowiedź #94 dnia: 13 Lutego 2007, 20:43 »
u noratiusza..

10 minut roboty.. :D

Offline marbenia
  • bywalec
Intercyza
« Odpowiedź #95 dnia: 14 Lutego 2007, 20:51 »
Dziękuje Moniu! Na Tobie zawsze można polegać :)

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Intercyza
« Odpowiedź #96 dnia: 14 Lutego 2007, 21:51 »
:los:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Intercyza
« Odpowiedź #97 dnia: 14 Lutego 2007, 23:10 »
Nawet nie miałam pojecia ze tak można  :drapanie:
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Intercyza
« Odpowiedź #98 dnia: 14 Lutego 2007, 23:43 »
ela

intercyze mozna podpisac w każdym moemncie - równeiz podczas trwania małżeństwa..

jesli uzgodnicie ,że costam bedzie jego albo twoje bierzesz pampiery zakupu ( lub akt notarialny) i spisujecie dokument o rozdzielności majątkowej..  :brewki:

jesli było cos kupione przed zawarciem związku małżeńskiego - po slubie  nadal jest twoje - to tzw. majątek osobisty.. nawet jesli spieniężysz ( np sprzedasz lokal, mieszkanie) i za te pieniazki kupisz cos innego to nadal jest to twoje gdyz zostało zakupione z pieniedzy z majątku osobistego.. tylko musi byc to odpowiednio udokumentowane..

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
Odp: Intercyza
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Lutego 2009, 13:12 »
Jak wygląda operat podpisania intercyzy i ile to kosztuje? Na ile wcześniej przed ślubem należy podpisać taki dokument?

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Lutego 2009, 13:20 »
my podpisalismy dzien przed slubem..

koszt.. z tego co pamietam około 800zł

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #101 dnia: 18 Lutego 2009, 14:51 »
można i po śubie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline megi82
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05-06-2010
« Odpowiedź #102 dnia: 17 Marca 2009, 10:59 »
Można podpisać w dowolnym momenci i może dotyczyć różnego zakresy majątku.

Offline maja_tor

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28.08.2010
« Odpowiedź #103 dnia: 25 Czerwca 2009, 22:34 »
Ostatnio mój kolega miał problem, bo przed ślubem chciał podpisać intercyzę! Niestety nie było łatwo. Trudnościami okazali się jego przyszli teściowie, którzy kategorycznie sprzeciwiali się tej decyzji. No i niestety jego narzeczona a obecna żona posłuchała się rodziców, bo nie chciał wojny z nimi. Nie podpisali przed ślubem intercyzy mimo, że on bardzo chciał ja posiadać ze względów praktycznych, gdyż prowadzi działalność gospodarczą i w razie niepowodzeń żona jego była w jakiś sposób zabezpieczona. Teściowie nie chcieli odpuścić. Niedawno poprosił pracownika o przelanie dużej sumy pieniędzy do jednego ze swoich kontrahentów. Przelew poszedł na inny rachunek (innego klienta). Wtedy to dopiero jego zona wystraszyła się i przejrzała na oczy i sama zaproponowała rozdzielność majątkową.
Historia ta zakończyła się happy endem. rozdzielność podpisana i pieniądze w końcu trafiły na odpowiednie rachunki.

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #104 dnia: 6 Września 2009, 11:54 »
Jestem za intercyzą, mój mąż niestety nie, rozmawialiśmy o tym, jednak on sie nie zgadza.

Offline frezyjka81

• entuzjasta
  • Uwierzyć w Anioły nawet gdy ich skrzydła są czarne
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #105 dnia: 6 Września 2009, 14:32 »
inezee
intercyzę można zawrzeć na wiele sposobów np:
Rzeczywiście zboczenie zawodowe się udziela Smiley ale do rzeczy - zawarliśmy umowę o rozdzielności majątkowej z wyrównaniem dorobków. Intercyza jak napisała już Olucha nie jest podziałem rzeczy co się komu należy i tak dalej, ale jest rzeczą niesamowicie korzystną jeśli jeden z małżonków lub oboje prowadzą działalność gospodarczą. Po pierwsze umowa reguluje majątek od chwili zawarcia małżeństwa (wszystko co nabyte przez małżonków przed ślubem nigdy nie będzie należało do wspólności) i można zawrzeć ją w dowolny sposób. My akurat zawarliśmy taką, że rzeczy nabyte w trakcie małżeństwa przez jednego z małżonków należ do niego, ale z wyrównaniem dorobków co oznacza, że w razie zmiany umowy bądź nie daj Boże rozwodu, strona która zgromadziła większy majątek musi "wyrównać" drugiej stronie jej część.
Dlaczego taka umowa jest potrzebna przy działalności gospodarczej - jeżeli jest wspólność majątkowa (czyli nie ma intercyzy), to w przypadku gdy jeden małżonek prowadzi działalność gospodarczą i popadnie w długi, to wierzyciel (czyli osoba której jeden z małżonków jest winien pieniądze) może uzyskać tzw. klauzulę wykonalności na małżonka dłużnika czyli na drugiego małżonka i wtedy może dochodzić długów od obojga małżonków - czyli np. mieszkania, samochodu itp. W przypadku gdy jest zawarta rozdzielność to wierzyciel (ale o umowie wierzyciel musi wiedzieć - trzeba ją okazywać kontrahentom itd.) takiej klauzuli uzyskać nie może, bo majątek jest odrębny. Same widzicie, że jest to korzystne i nie ma nic wspólnego z brakiem zaufania, a powiem więcej jest przejawem odpowiedzialności za drugą osobę.  Mój L. właśnie ma własną działalność i oboje wiemy, że sytuacje w życiu są różne. Mam nadzieję, że w miarę przystępnie to opisałam Smiley
Możecie umówić się do notariusza - wytłumaczy Wam wszystkie możliwe kombinacje, nie musicie od razu podpisywać takiej umowy. Możesz też pokazać mężowi w necie kodeks rodzinny i opiekuńczy od art. 24.
Szczerze mówiąc nie znam wśród moich znajomych pary (jeżeli któreś prowadzi działalność gosp.), która nie miałaby rozdzielności majątkowej.
Pozdrawiam!

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 6 Września 2009, 17:40 »
Jak nie prowadzisz działalności to intercyza jest równie przydatna.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #107 dnia: 7 Września 2009, 22:38 »
witam. chcialabym zapytac o jedna kwestie. mianowicie:

to przestroga dla tych, którzy rozważają późniejsze zdolności kredytowe-niekiedy w pojedynkę ma się większe szanse

wiem, ze napisal to "gosc" i to dawno temu ale moze ktos wie cos w tej sprawie? faktycznie po podpisaniu intercyzy, jak chce sie wziac kredyt, dajmy na to na mieszkanie to wtedy mozna miec wieksze szanse niz bez niej??  ??? pojecia nie mam na ten temat. ogolnie kwestia rozdzielnosci majatkowej wydaje mi sie byc bardzo rozsadnym podejsciem. moze my tez o tym pomyslimy w kwestiach zabezpieczenia tylko musze poczytac jak to aktualnie wyglada.

pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 7 Września 2009, 22:40 wysłana przez daisy86 »

Offline ismenka1986

• zapaleniec
  • data ślubu: 17.10.2009
« Odpowiedź #108 dnia: 7 Września 2009, 22:42 »
My oboje:) Ja i mój przyszły mężulek mamy negatywne nastawienie co do intercyzy:)

Pozdrawiam.