Autor Wątek: IMIONA  (Przeczytany 183973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: IMIONA
« Odpowiedź #930 dnia: 1 Listopada 2011, 20:45 »
Imię mojej córki też się nikomu nie podoba, ale cóż poradzę, nam się podoba i koniec, ja się w tej kwestii o zdanie nie pytam, tym bardziej, ze młoda ma już prawie 3 lata i mleko dawno się wylało, a nadal pojawiają się tacy co czuję się w obowiązku poinformowac nas, ze imię młodej im się nie podoba :D

W związku z tym na pytanie o imię dla młodego wszystkim mówimy, ze Mieczysław i teraz też trwa zbiorowa akcja przekonywania nas, zebyśmy dziecka nie krzywdzili ;D, tymczasem jak młodynaprawdę będzie miał na imię dowiedzą się wszyscy jak urodzę i wyślę sms-a z porodówki ;)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #931 dnia: 1 Listopada 2011, 20:47 »
kjp83 pisałam u siebie w wątku. Igor lub Gabriel. Karina lub Daria.

tymczasem jak młody naprawdę będzie miał na imię dowiedzą się wszyscy jak urodzę i wyślę sms-a z porodówki ;)
Dobra metoda :)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #932 dnia: 1 Listopada 2011, 20:52 »
 :glupek: no tak teraz już pamiętam :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #933 dnia: 1 Listopada 2011, 21:40 »
Mnie rozbawia moja teściowa, która na wieść, że jej drugi wnuk będzie miał na imię Kajetan, kleła ja szewc, wyrzucała stwierdzenia "po moim trupie" i takie tam kwiatki, a później, jak koleżanki z pracy pochwaliły nasz wybór to obrosła w piórka i mówiła, że od początku jej się podobało :P

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #934 dnia: 1 Listopada 2011, 21:54 »
Heheh Lila,z ust mi wyjęlas to co powiedzialas nt imion..albo o cos pyta albo sie cos oznajmia,po cholere robic wode na mlyn..

My jeszcze myslimy nad imieniem ..niemniej jedna osoba z bliskiego otoczenia zakomunikowala nam ze i tak bedzie Młodą nazywac powiedzmy "kasią" mimo ze my wybierzemy inne imie..to dopiero hardcore ::)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #935 dnia: 1 Listopada 2011, 21:56 »
nie chcesz wiedzieć, co ja bym tej osobie zakomunikowała... ;)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #936 dnia: 1 Listopada 2011, 22:03 »
nie chcesz wiedzieć, co ja bym tej osobie zakomunikowała... ;)
no powiedz ;D ;D ;D ;D nie daj sie prosic ;D ;D ;D ;)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #937 dnia: 2 Listopada 2011, 08:12 »
Mnie rozbawia moja teściowa, która na wieść, że jej drugi wnuk będzie miał na imię Kajetan, kleła ja szewc, wyrzucała stwierdzenia "po moim trupie" i takie tam kwiatki, a później, jak koleżanki z pracy pochwaliły nasz wybór to obrosła w piórka i mówiła, że od początku jej się podobało :P
JEZUNIU,jaka hipokrytka :boks_4: Mnie się szalenie podobają wybory imion dla Twoich chłopaków,szczególnie Nikodem ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #938 dnia: 2 Listopada 2011, 09:46 »
nieeee po prostu ma krótką pamięć :P

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #939 dnia: 2 Listopada 2011, 09:56 »
U nas przy synku reakcje ludzi były bardzo ciekawe - widok dziadka, który ze skrzywioną miną upewniał się czy na pewno będzie Ksawery - bezcenny  :) (no bo jak to zdrabniać? jak to jak - jest tyle opcji!).
Za to córka ma bardzo popularne w tym pokoleniu imię. Jedna z dalszych ciotek męża (moja "ulubiona") na początku mówiła do Julki po nazwisku... Oj, gotowało się we mnie, nie raz zwracałam jej uwagę. Efekt - teraz mówi do niej "Dżulia". Bo Julia jej się nie podoba... Na szczęście nasze kontakty ograniczone są do minimum, a ja odpuściłam, szkoda nerwów...
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #940 dnia: 2 Listopada 2011, 10:09 »
Ania, powaznie się dziwią  :o....Nikodemów znam małych ok 5, Katków - fakt nie znam, ale imie jest mi doskonale znane.

Moja Zuzanna zawsze była Zuzanną i mam gdzieś, że jest ich pełno, o dziwo w przedszkolu, na angielskim i w naszym otoczeniu nie ma innej ZUzki oprocz naszej.
A o najfajniesze w tym imieniu, to odmiana go na milion sposobów ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #941 dnia: 2 Listopada 2011, 10:16 »
a moja babcia pytała jak się zdrabnia imię Szymon :P to nie wiem co by powiedzieli gdybyśmy rzeczywiście wybrali np. Ksawery, pewnie nigdy takiego nie słyszeli ;) ale z drugiej strony co się dziwić, w końcu to starsi ludzie, a wiele obecnych pomysłów jest dość nowatorskich ;) co nie zmienia faktu, że niektóre komentarze osób nieproszonych są na prawdę wkurzające i jak mi się ktoś spróbuje wtrącać to będzie zadyma ;)
ale tete, za taki tekst jak tego Twojego znajomego to bym chyba przywaliła  :boks_4:

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #942 dnia: 2 Listopada 2011, 10:51 »
Ja dopiero teraz zaczynam "słyszeć" Nikodemów- na osiedlu jest nawet rówieśnik Kajtusia o tym imieniu. Kajtka nie znam ani jednego, ale kilka razy o uszy obiło mi się to imię... nie wiem tylko czy wołano do dziecka, czy psa :P :P :P   Kiedyś w bawialni zagadnęła mnie jedna z mam mówiąc, że dzieci jej przyjaciół mają na imię Nikodem i Kajetan tylko u nich jest odwrotnie- młodszy to Nikoś, a starszy Kajtuś ;) Nie jest to zatem żaden kosmos, ale w starszym pokoleniu naprawdę widać duże zdziwienie.

Anusia, może Twoja Zuzia będzie miała takie szczęście jak ja- dopiero na studiach w jednej grupie miałam 2 Anie obok siebie, a tak całe życie solo :P Niemniej jednak z ogromną zazdrością patrzyłam na dzieci ze szkoły, które miały niespotykane imiona, mimo, że jak wiadomo- część z nich spotykało się z małym uznaniem rówieśników... Jakn ktoś powiedział "Gniewko", "Mieszko", "Krystian" czy w tamtych czasach "Miłosz" to od razu było wiadomo, kto to- nie trzeba było dodawać "nooo ta Asia z 5b, ta ruda, z krzywymi nogami" :P I o to mi właśnie chodziło, aby dzieciom nie doklejać niepotrzebnych łatek- będzie jeden, góra dwóch i luz...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #943 dnia: 2 Listopada 2011, 11:24 »
Fakt, Kajtek to pies sąsiadów, ale inni, którzy już na szczęście się wyprowadzili mieli psa Zuzie więc w tym temacie też mnie juz nic nie zdziwi ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #944 dnia: 2 Listopada 2011, 11:31 »
hehe,moja babcia nie może nawet zapamiętać Nikodema,a jak byłam  w ciąży i powiedziałam,ze będzie Nikoś to mówi:"a może dacie Jarosław,takie ładne imię..." :mdleje:

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #945 dnia: 2 Listopada 2011, 11:38 »
hehe,moja babcia nie może nawet zapamiętać Nikodema,a jak byłam  w ciąży i powiedziałam,ze będzie Nikoś to mówi:"a może dacie Jarosław,takie ładne imię..." :mdleje:

Moherowe berety zawsze czujne ;D

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #946 dnia: 2 Listopada 2011, 13:07 »
haha dobre  ;D ja jestem ciekawa co na nasz wybór powie moja druga babcia, bardziej wtrącająca się. już widzę jej minę, bo pewnie ma własny pomysł na imię dla naszego dziecka, ale nic z  tego, nawet jakbym chciała je nazwać Genowefa to musi przyjąć do wiadomości :P
co do psów to kiedyś modne dla nich było Kuba... a kot znajomych nazywał się Andzia, kolejnego chcieli nazwać Michalina... jakieś dziwne kompleksy mają :P

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #947 dnia: 2 Listopada 2011, 13:35 »
babcie są the best  ;D

Moja ostatnio do mnie dzwoni i pyta sie jak ma na imię jej prawnuczka .. za chiny nie może zapamiętać, chociaż Nicola miała teraz roczek..
ale to nic w porównaniu z dwoma prawnukami : Gracjan i Dorian.. jeden ma 5 lat, drugi 2, roku a babcia jak nie pamietała, tak dalej nie pamięta ;)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #948 dnia: 2 Listopada 2011, 13:37 »
na Szymka teściowa mówiła " Szymcia". Fakt sama ma dwóch synów, chciała wnuczkę ale bez przesady  ;D

♡ Szymon & Leon ♡

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #949 dnia: 2 Listopada 2011, 13:37 »
aaa , jeszcze nalepsze..
następna prawnuczka to Jagoda.. która nie raz nazywana była Malinką albo co lepsze Borówką  :hopsa:

Babcia cała szczęsliwa, że my daliśmy na imię Mateusz, to imię zapamiętała  ;D

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #950 dnia: 2 Listopada 2011, 14:36 »
Anetka, pewnie dlatego, że to Biblijne imię :P moja mama to zapytała raz, zawiedziona trochę, czy zrezygnowaliśmy z pomysłu "Maria Magdalena", bo bardzo przypadło jej do gustu, ale powiedziałam, że nie nazwę dziecka po cudzołożnicy ;D poza tym tego nawet nie można było nazwać pomysłem, raz tak po prostu rzuciłam, a ona podłapała. no ale, nie upiera się na szczęście :P
za to babcia krytykuje imię, jakie moja kuzynka wybrała dla swojej małej - Idalia, a mnie się tam podoba :)

Ale Jagódka-Borówka brzmi uroczo  ;D

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #951 dnia: 2 Listopada 2011, 20:06 »
..niemniej jedna osoba z bliskiego otoczenia zakomunikowala nam ze i tak bedzie Młodą nazywac powiedzmy "kasią" mimo ze my wybierzemy inne imie..to dopiero hardcore ::)
cóż, jak by to powiedzieć nie jesteś tete sama, taką opinię ma moja własna matka a chodzi o to jak by był ewentualny wnuk to ona bez względu na nadane przez nas imię będzie wołać Kajtuś. Do tego stopnia, że mój chrześniak ma na imię Konrad a ona zaczęła za nim wołać właśnie Kajtuś aż sam mój chrześniak mając wówczas około 4,5 roku zwrócił jej uwagę, że on nie jest żaden Kajtuś to się trochę opanowała, bo gdy inni zwracali jej uwagę to było zero reakcji. Wiem teraz, że potrafią być ludzie i parapety.
A przy okazji dziubasku, imię Kajetan bardzo mi się podoba i znam nawet jednego, który w tej chwili ma 20 lat, więc imię z całą pewnością nie jest jakieś wymyślne. Konrad też ładnie, tak miał na imię mój dziadek. Uważam, że należy szanować decyzje rodziców i wołać tak jak nazwali dzieci a własne komentarze można sobie włożyć w kiszeń.

A tak przy okazji jak już się rozpisałam (przepraszm) poproszę o zdrobnienia dla: Gabriel i Konstanty  :)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #952 dnia: 2 Listopada 2011, 20:40 »
Gabryś i Kostek  :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #953 dnia: 2 Listopada 2011, 22:02 »
cóż, jak by to powiedzieć nie jesteś tete sama, taką opinię ma moja własna matka a chodzi o to jak by był ewentualny wnuk to ona bez względu na nadane przez nas imię będzie wołać Kajtuś. Do tego stopnia, że mój chrześniak ma na imię Konrad a ona zaczęła za nim wołać właśnie Kajtuś aż sam mój chrześniak mając wówczas około 4,5 roku zwrócił jej uwagę, że on nie jest żaden Kajtuś to się trochę opanowała, bo gdy inni zwracali jej uwagę to było zero reakcji.

nie rozumiem
skąd się tacy ludzie biorą...
jakie mają pobudki...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #954 dnia: 2 Listopada 2011, 22:38 »
na cmentarzu widziałam swoją byłą sąsiadkę z jej synami. Mają naimię Klemens i Ksawery.  I mój tata tak zaczął sięzastanawiać jak oni te imiona zdrabniają. I szzczerze to ja nie bardzo moge jakies zdrobnienie wymyśleć. Klemensik? Ksawcio ?

Ninka u mojej Zuzi w przedszkolnej grupie jest dziewczynka o imieniu Marika. I ma ona starszą siostrę Blanke.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #955 dnia: 2 Listopada 2011, 22:45 »
W moim otoczeniu są dzieci o imionach Władzio (Władysław), Józek (Józef) , August, ja mam chrześniaka Kajtka i chrześnice Nine.

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #956 dnia: 2 Listopada 2011, 22:51 »
U mnie z moją mamą nie było żadnych problemów co do imienia, ona ma politykę nie wtrącania się, zostawia nam do podjęcia decyzje o naszym dziecku ona swoje już nazwała i wychowała więc zostawia nam pole do popisu :)

Ostatnio to mi się wydaje, że w obecnej chwili to właśnie RZadkie imię dla dziewczynki to było by Kasia, Ania czy Asia lub Basia. Bo tych imoim jakoś nie spotykam wcale. Dla chłopca to chyba ciężko bo wiele starszych imion wróciło np. Franciszek, Stanisław, Antoni ,Piotr, Mateusz. Chyba co mi się nie obiły o uszy ostatnio to Andrzej, Łukasz, Marcin lub Mariusz, a ostatnie mi się podoba ale już mąż ma tak na imię :P więc wykorzystać nie można już.

Najgorszy jaki ja usłyszałam komentarz odnośnie wybranego przez nas imienia dla dziecka (dziewczynki) gdy jeszcze byłam w ciąży to stwierdzenie, że kojarzy się z rosyjską dziwką i najgorsze było to, że powiedziała to moja dobra koleżanka. Zabolało ale stwierdziłam, że chyba w tej chwili mózg wyłączyła i nie wdawałam się w dyskusje po prostu puściłam mimo uszy jej uwagę.

ortografia

« Ostatnia zmiana: 2 Listopada 2011, 22:53 wysłana przez liliann »

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #957 dnia: 2 Listopada 2011, 22:52 »
Lila nie mam pojęcia dlaczego ona tak ma...
na szczęście mąż powiedział, że jak tylko raz usłyszy to kobieta znaczy moja matka będzie miała taką jazdę, że sama zapomni jak ma na imię a znając mojego męża wiem, że to zrobi i nie będę mu przeszkadzać  ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #958 dnia: 2 Listopada 2011, 22:55 »
anulla....ja po pierwszym ostrzeżeniu wywaliłabym babę z domu...
i powiedziała, że może wrócić jak się nauczy imienia wnuka...
— Richard M. Devos

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #959 dnia: 2 Listopada 2011, 23:01 »
to też bardzo dobry pomysł i jeden z możliwych scenariuszy, byle do połówkowego, pożyjemy zobaczymy i najwyżej będę szeroko drzwi otwierać