Autor Wątek: Wakacje z maluszkiem  (Przeczytany 356050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
Odp: Wakacje z maluszkiem
« Odpowiedź #930 dnia: 25 Kwietnia 2015, 11:57 »
Dołączam do wątku i będę podczytywać jak na razie bo na razie nie planuję wakacji za granicą.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #931 dnia: 25 Kwietnia 2015, 12:14 »
Kurczaczku, wątek ogólny o wakacjach, także w Polsce :)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #932 dnia: 25 Kwietnia 2015, 13:34 »
A to widzisz bo gdzieś przeczytałam że o wakacjach za granica.
A jak już jesteśmy w temacie to mam pytanie....może głupie...nie boicie się lecieć z dziećmi małymi za granicę na wczasy?
Co jak zachorują?

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #933 dnia: 25 Kwietnia 2015, 13:40 »
Ja mogę też zachorować. I mąż może zachorować.
Mąż znajomej mojej mamy umarł na rodzinnych wczasach w Hiszpanii.

Nie ma co się bać :)

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #934 dnia: 25 Kwietnia 2015, 15:35 »
kurczaczek nie ma co się bać, każdy może zachorować .. gdziekolwiek pojedziesz czy polecisz..

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #935 dnia: 25 Kwietnia 2015, 15:47 »
nie boicie się lecieć z dziećmi małymi za granicę na wczasy?
Co jak zachorują?
Kurczaczku, no patrz mieszkam za granicą i czasem choruję ;D ;)
Za tzw granicą też są lekarze to znaczy mam na myśli to, że  jak wyjeżdżasz musisz koniecznie mieć ze sobą kartę EKUZ i wszędzie Ci pomogą. Każdy członek rodziny musi mieć własną. Jak przylatuję do PL też mam taką kartę wydaną w UK żeby nie płacić za lekarza jak się coś stanie.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #936 dnia: 25 Kwietnia 2015, 16:57 »
Jak zachoruja mamy podst. apteczke. Jakby cos grubszego to nie lecimy do centrum afryki tylko do cywilizowanych krai- tam tez sa lekarze, apteki.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #937 dnia: 25 Kwietnia 2015, 17:01 »
A jak już jesteśmy w temacie to mam pytanie....może głupie...nie boicie się lecieć z dziećmi małymi za granicę na wczasy?
Co jak zachorują?

Jak zachorują to pójdę do lekarza. Zawsze dodatkowo się ubezpieczamy. Jak byłam w ciąży korzystałam z opieki zdrowotnej w Austrii i za wszystko zwrócili mi pieniądze.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #938 dnia: 25 Kwietnia 2015, 17:15 »

Ja zachirowałam drugiego dnia pobytu w Turcji. Zapalenie spojówek miałam.
Uciążliwe, szczególnie przy ostrym nasłonecznieniu.
Już w trakcie wizyty dostałam krople i mogłam wypoczywać
Zawsze opłacamy dodatkowe ubezpieczenie i bierzemy kartę z NFZ

• Chuck Norris
« Odpowiedź #939 dnia: 25 Kwietnia 2015, 19:39 »
Dziewczyny, które lataja z małymi dziecmi jak zabezpieczyć wózek, żeby mi go nie zniszczyli?

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #940 dnia: 25 Kwietnia 2015, 20:02 »
Dziewczyny no pewnie ze i dorośli mogą zachorować ale dorosły sobie poradzi a taki maluch nie powie a np jak dostanie biegunki to przeważnie kończy się szpitalem. Była z Was któraś w takiej sytuacji? Chodzi o.to czy można być z dzieckiem 24h na dobę jak u.nas?  Nie wiem czemu ale ja Pl czuje się bezpieczniej jeśli chodzi o wakacje...sama nie wiem czemu?

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #941 dnia: 25 Kwietnia 2015, 20:20 »
Martyna, nie zabezpieczysz. Nie ma w sumie jak. Podjeżdżasz wózkiem z dzieckiem pod dziób samolotu, wyjmujesz dziecko, składasz wózek  i tak zostawiasz. Ja osobiście nie mam pomysłu na zabezpieczenie wózka.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

• Chuck Norris
« Odpowiedź #942 dnia: 25 Kwietnia 2015, 20:34 »
Szkoda. Mam ubezp bagaze,jak mi zniszcza to moze ubezpieczenie pomoze.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #943 dnia: 25 Kwietnia 2015, 20:55 »
Martyna owinac wozek folia babelkowa i do torby.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #944 dnia: 25 Kwietnia 2015, 21:27 »
Martyna jak uszkodzą to nie wychodzisz z lotniska zanim nie spiszą raportu i potem linia lotnicza zwraca koszty, najczęściej jest to kasa równowartości wózka. Np. na Stansted jest specjalny punkt do składania wszelkich reklamacji. Jest on w hali na której odbiera się bagaże z taśmy. Więc trzeba dobrze obejrzeć sobie wózek zanim wyjdzie się z tej hali bo potem to "pozamiatane". Możesz wózek zabezpieczyć i nadać jako bagaż ale wówczas zapłacisz za niego jak za dodatkowy bagaż.
 kjp83 nie wiem czy Ty kiedykolwiek leciałaś gdziekolwiek z wózkiem ale na ramę wózka przyczepiona jest nalepka z nazwą portu lotniczego docelowego oraz kod paskowy. Nie wolno tego zdjąć ani w żaden sposób zasłaniać. Myślę więc, że porada typu wsadzić wózek w torbę jest co najmniej chybiona. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić mamusię która siedzi pod samolotem (a nie wolno tego robić ze względów BEZPIECZEŃSTWA) i mota swój wózek w folię bombelkową ;D ;D

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #945 dnia: 25 Kwietnia 2015, 21:51 »
Rok temu zaliczyłam dwa loty z dwoma wózkami (nasz i znajomych) i nic się z nimi nie stało. Trzeba mieć trochę zaufania do obsługi. Nie wydaję mi się, żeby nimi rzucali  :-\

• Chuck Norris
« Odpowiedź #946 dnia: 25 Kwietnia 2015, 22:04 »
Japcio,właśnie na innym forum czytalam,że rzucaja,dlatego pytam :/

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #947 dnia: 25 Kwietnia 2015, 22:19 »
Nie lecialam z wozkiem, a owijanie folia to raczej nie pod samolotem tylko tuz przed/ po odprawie. Sa specjalne torby do wozkow, wiem ze wiele osob korzysta ale jak pisalam nie lecialam z wozkiem wiec moge sie mylic.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #948 dnia: 25 Kwietnia 2015, 22:23 »
Po odprawie to raczej nie da się już wózka zapakować w torbę  :-\
Ma naklejkę na stelażu z kodem kreskowym i musi być ona na wierzchu.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #949 dnia: 26 Kwietnia 2015, 08:03 »
A to widzisz bo gdzieś przeczytałam że o wakacjach za granica.
Co jak zachorują?

A ja boje sie jeździć busami i autokarami. Przed ciąża jezdzilam na wycieczki fakultatywne autokarem wiele godzin, na wycieczki objazdowe, a teraz sie boje. Tyle sie ich rozbija, ze w życiu nie wsiade, a tym bardziej z małym.
Autobusami miejskimi tez nie jeździe.
Jak pomyśle o wycieczkach szkolnych to słabo mi sie robi .

Samolot bezpieczniejszy.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #950 dnia: 26 Kwietnia 2015, 08:58 »
Martka mi w ogóle słabo się robi jak pomyślę że autem teraz jedziemy, tyle wariatów drogowych...

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #951 dnia: 26 Kwietnia 2015, 09:13 »
Ja bym przywiązała kółka celem zabezpieczenia  ;) Na fuercie M odebrał wózek bez kółka, w rezultacie godzinę szukał tego kółka z załogą po całym samolocie a ja w tym czasie siedziałam z małymi w autokarze i grzecznie tłumaczyłam współpasażerom czemu mamy godzinne opóźnienie z wyjazdem z lotniska  ;D

A poważnie dodam że kółko odpadło bo już wcześniej było problemowe, nie była to wina obsługi samolotu  :) Więc ja bym z wózkiem nie robiła nic  :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #952 dnia: 26 Kwietnia 2015, 09:18 »
MARTKA Twój syn tez nie korzysta z komunikacji miejskiej?? dla moich to frajda, bo z reguły wszędzie samochodem , wiec czasem specjalnie jedziemy tramwajem lub autobusem  :) w przedszkolu sa wyjazdy sprawdzonymi autokarami z pasami, ale już syn w pierwszej klasie jechał z Pania i opiekunami własnie autobusem mzk  - więc nie dajmy sie zwariowac....
kurczaczek83 podstawa, to zaufanie do własnego kierowcy  :) my robimy naprawde dlugie trasy i już kilka razy mąż musiał szybko reagować, ale to są marginalne sytuacje.....za to mnie na warunkowym skręcie koło domu już dwa razy o malo samochod nie rozjechał  ::) wiec wcale daleko nie trzeba wyjezdzać, jak coś ma się stać....

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #953 dnia: 26 Kwietnia 2015, 09:25 »
Same widzicie - każdy ma swoje fobie  ;)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #954 dnia: 26 Kwietnia 2015, 09:35 »
Miśka a pewnie że może się coś stać jak pójdziesz śmieci wywalić, ale jak wariat jedzie na 3 i nie masz możliwości ucieczki to masakra jest....

A ja czekam az Igor będzie chodził to biorę go na wycieczkę, tzn wsiądę w autobus pojedziemy do mojej mamy, a co!

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #955 dnia: 26 Kwietnia 2015, 09:41 »
kurczaczek83 masz rację, ale trzeba sobie po prostu życzyc tyle powrotów, co wyjazdów i tyle  :) poza tym jezdzimy po Polsce już kilka dobrych lat i naprawdę stan polskich dróg się poprawił, miejmy nadzieje, ze świadomośc kierowców również....
a propo fobii to mój mąż bez obaw moze jechac kilkaset km samochodem, a póki co do samolotu nie wsiadzie  :mdleje:

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #956 dnia: 26 Kwietnia 2015, 09:49 »
Kjp chyba chodzi o specjalne pokrowce na wózek...w cholerę drogie. Taka torbę z wózkiem należy nadać normalnie jako bagaż rejestrowany oczywiście dodatkowo płatny bo jest za dużych rozmiarow ;)
Ja bym nic nie robiła a jak rozdała to odszkodowanie od linii bym żądała.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #957 dnia: 26 Kwietnia 2015, 10:41 »
Tak sobie pomyślałam, że z tą folią bąbelkową to tylko żart ;D

Taka torbę z wózkiem należy nadać normalnie jako bagaż rejestrowany oczywiście dodatkowo płatny bo jest za dużych rozmiarow ;)
Ja bym nic nie robiła a jak rozdała to odszkodowanie od linii bym żądała.
Dokładnie to samo pisałam kilka postów wyżej.
I pieniądze linie lotnicze  też zwracają za uszkodzone wózki bez większych problemów. Trzeba tylko to uszkodzenie zgłosić przed wyjściem z lotniska.
Widziałam jak wózek zsuwa się z taśmy i spada na płytę lotniska około 4m wysokości. Czyli pan, który położył wózek na taśmie zrobił to źle, dostał op...dol od pana, który te wózki odbierał. Tak więc zdarzają się takie sytuacje i trzeba wózek przy odbiorze dokładnie obejrzeć.

I tak największym problemem zawsze był płacz i awantura Hani bo - jak to jakiś obcy facet zabiera JEJ wózek ;D

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #958 dnia: 26 Kwietnia 2015, 14:58 »

kjp83 nie wiem czy Ty kiedykolwiek leciałaś gdziekolwiek z wózkiem ale na ramę wózka przyczepiona jest nalepka z nazwą portu lotniczego docelowego oraz kod paskowy. Nie wolno tego zdjąć ani w żaden sposób zasłaniać. Myślę więc, że porada typu wsadzić wózek w torbę jest co najmniej chybiona. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić mamusię która siedzi pod samolotem (a nie wolno tego robić ze względów BEZPIECZEŃSTWA) i mota swój wózek w folię bombelkową ;D ;D

a ja mam specjalną torbę na wózek , i oddaję jako bagaż główny i nie płacę za to nic bo dziecku przysługuje wózek w nie których liniach nawet można jeszcze mieć fotelik samochodowy . Tylko ja wózek oddaje przed odprawą nie targam go pod samolot :). zawsze też coś wkłądam sobie do tej torby np.pampersy i zawsze jest ok . a leciałam już nawet nie wiem ile razy

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #959 dnia: 26 Kwietnia 2015, 14:58 »
MARTKA Twój syn tez nie korzysta z komunikacji miejskiej?? dla moich to frajda, bo z reguły wszędzie samochodem , wiec czasem specjalnie jedziemy tramwajem lub autobusem  :) w przedszkolu sa wyjazdy sprawdzonymi autokarami z pasami, ale już syn w pierwszej klasie jechał z Pania i opiekunami własnie autobusem mzk  - więc nie dajmy sie zwariowac....
kurczaczek83 podstawa, to zaufanie do własnego kierowcy  :) my robimy naprawde dlugie trasy i już kilka razy mąż musiał szybko reagować, ale to są marginalne sytuacje.....za to mnie na warunkowym skręcie koło domu już dwa razy o malo samochod nie rozjechał  ::) wiec wcale daleko nie trzeba wyjezdzać, jak coś ma się stać....

Nie korzysta. Jeździ tylko ze mną lub tata autem. W ogóle nie jezdzimy niczym poza autami.
Dlatego w Pradze ma obiecane metro. Nie wiem jak ja to przeżyje.