Autor Wątek: DJ czy ORKIESTRA ???  (Przeczytany 17167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Romah
  • nowicjusz
  • *
Odp: dj zibi
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Października 2009, 11:08 »
jeżeli chodzi O MNIE - wesele bez muzyki na żywo to nie wesele.  Dj nie trzeba być można włączyć winampa wcześniej ustalić kolejność piosenek i znaleźć kogoś kto zabawy poprowadzi. 
Wesele moim zdaniem to nie dyskoteka, muzyka na żywo ma swój niezaprzeczalny urok który "dj" chociaż by nie wiem jaki nie jest w stanie oddać bo jest tylko bardziej zaawansowanym wiampem.  Takie jest moje zdanie.
Amen.

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: DJ czy ORKIESTRA ???
« Odpowiedź #91 dnia: 22 Października 2009, 19:42 »
a ja się nie zgodzę z tobą, trzeba jeszcze umieć zabawić ludzi
byłam na weselu gdzie grał dj i było super
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #92 dnia: 23 Października 2009, 14:21 »
Wszystko zależy co kto lubi, rzecz gustu, a z gustami się nie dyskutuje :D.

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
« Odpowiedź #93 dnia: 23 Października 2009, 15:17 »
Dla mnie nie ma większej różnicy, ważne żeby goście się dobrze bawili to i ja będe zadowoona :D

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #94 dnia: 23 Października 2009, 18:56 »
mka zgadzam się z tobą
Dziękujemy

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #95 dnia: 25 Października 2009, 00:15 »
Ja z kolei zespołu w ogóle nie brałam pod uwagę, wiedziałam, że albo DJ albo nikt ;) wszyscy byli zachwyceni (starsi goście również) ;D
I nie zgodzę się, że można sobie winampa ustawić ::) trzeba dopasować muzykę do gustu gości i reagować na bieżąco. Zespół ma swój określony repertuar i gra to co umie, DJ może zagrać wszystko :)

Offline MELODYJKA

• bywalec
  • data ślubu: oj dawnoo;)
« Odpowiedź #96 dnia: 25 Października 2009, 08:35 »
dj tez nie ma wszystkiego, uwierz:) ja wole zespół,a dj dobrego widzialam tylko raz ,to byl dj wodzirej ,ktory robil wszystko z taką pasją w oczach,ze szok! latal po calej sali z mikrofonem i bawil ludzi..ale gdyby mi przyszlo wybierac,to wzielabym zespol
prawdziwy przyjeciel wie o Tobie wszystko ...a mimo to nadal Cię lubi...

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #97 dnia: 25 Października 2009, 09:58 »
Ok, nie ma wszystkiego, ale jeśli mam jakieś życzenia- uzgadniamy to przed weselem, jeśli akurat tego nie ma w swoich zbiorach, to jest w stanie to załatwić ;) DJ, który prowadził nasze wesele nie latał po sali, zwyczajnie nie było takiej potrzeby ;) grał tak, że ludzie z parkietu nie schodzili i nie trzeba ich było dodatkowo zachęcać. No i tak jak wcześniej wspomniałam- PROWADZIŁ wesele a nie tylko grał ;)
Bo z kolei ktoś opowiadał, że znajomi zatrudnili na wesele jakiegoś znanego DJ`a z radio a okazał się na weselu kompletnym niewypałem, bo nie potrafił go prowadzić ;)

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #98 dnia: 25 Października 2009, 12:47 »
dokładnie zgadzam się z agu-s dj musi umieć nie tylko grać ale i prowadzić wesele
Dziękujemy

Offline MELODYJKA

• bywalec
« Odpowiedź #99 dnia: 25 Października 2009, 13:14 »
z zespolem tez mozesz uzgodnic swoje zyczenia wczesniej i dobry zespol tez gotow jest zagrac:)

ale o czym my gdybamy jak jestesmy juz po wlasnych weselach ;)

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #100 dnia: 27 Października 2009, 19:41 »
ja jeszcze przed :)
Dziękujemy

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Października 2009, 19:44 »
A ja po .... :D

Offline MISIEK

• Nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej
  • zapaleniec
« Odpowiedź #102 dnia: 29 Października 2009, 11:28 »
dokładnie zgadzam się z agu-s dj musi umieć nie tylko grać ale i prowadzić wesele

a zespół nie musi umieć poprowadzić imprezy? ;) wystarczy że gra i już ?  ;) (oczywiście są to pytania retoryczne)  ;D

zarówno zespół jak i Dj muszą nawiązać kontakt z weselnikami , inaczej impreza będzie drętwa i nudna, innej możliwości nie ma.  :) Muzykę można sobie puścić z przysłowiowego magnetofonu i też będzie ok , ale musi być osoba -  wodzirej - który l(ub która) doprowadzi atmosferę na sali do temperatury wrzenia , czego wszystkim Młodym Parom życzę z całego serca

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 29 Października 2009, 13:04 »
A wiecie, że byłam na weselu, gdzie był DJ, który nie mówił nic - miał tylko grać. I było super, parkiet pełny cały czas, goście wytańczeni. Odpowiednio dobierał muzykę po prostu, inna sprawa, że wśród gości przeważali ludzie młodzi, którym nie potrzeba było wodzirejowania do dobrej zabawy.

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 29 Października 2009, 13:12 »
Emiliana: to dobrze ,że tak było, ale nie powiesz chyba,że nic nie mówił zupełnie. No dla mnie takie coś to trochę dziwne, przecież trzeba zapowiedzieć toast, przywitać gości itd.. Faktem jest,że tej gadaniny mamy na codzień w radiu, telewizji i gdzie tam jeszcze, no ale wesele jest to specyficzna impreza, i jakiś kontakt obsługi muzycznej z gośćmi musi być.
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #105 dnia: 29 Października 2009, 13:53 »
Prawie nic nie mówił :)
To było bardzo nietypowe wesele, bez oczepin, podziękowań dla rodziców i innych tego typu elementów. Było mało mówienia, za to dużo tańczenia. I nawet spontaniczne śpiewanie przy stołach się rozkręciło w między czasie.
DJ wypowiedział się może 2 razy i to było takie minimum, czyli powitanie wszystkich na sali, rozpoczęcie imprezy, potem pierwszy taniec. No i kilka dedykacji w trakcie.
Pierwszy toast był już w USC i wygłaszał go świadek. Na sali również był pierwszy toast, ale bez żadnej zapowiedzi i wygłoszony został przez dobrego znajomego młodej pary. Sto lat zaśpiewali goście spontanicznie, i to było super. Inne toasty też wygłaszali już goście, spontanicznie - w ogóle ja uważam, że od tego są goście, a nie zespół. Ale nie było za wiele toastów, czy gorzkiej wódki, gdyż para młoda i połowa gości piła wino, a druga połowa piła wódkę.
I mwcale nie było sztywno na tym weselu, naprawdę, do dzisiaj je wspominamy jako przykład udanej imprezy.

A co do powitania gości, to najbardziej podoba mi się, jak czyni to sama para młoda - w końcu to ich goście, a nie orkiestry czy DJ, prawda? Więc miło, jak powie od siebie kilka słów na przywitanie.

Wesele to specyficzna impreza, ale czasami można zrobić ją zgodnie ze swoimi upodobaniami i też wszyscy, łącznie z gośćmi, będą zadowoleni
Wolę indywidualne podejście od schematów :)
Dodam jeszcze, że sama rozważałam DJ m.in z tego względu, żeby było jak najmniej mówienia. Orkiestra czasem za dużo mówi, komentuje, a ja nie cierpię np tekstów w stylu: "Brawa dla młodej pary" w trakcie 1 tańca, albo "a teraz idziemy na jednego" czy tam "parkiet jest duży, wszyscy się bawią". Nie lubię sztucznych toastów wywoływanych przez zespół i wymyślonych dedykacji, że niby to od pana młodego dla panny młodej.
I wszelkie tego typu teksty zespołu chcę ograniczyć do minimum. Im mniej gadania, tym lepiej :)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #106 dnia: 29 Października 2009, 14:05 »
Są wesela podczas których jakakolwiek konferansjerka jest zbędna. Przyczyna jest prosta, goście sami się świetnie bawią i nie ma potrzeby ich do tego zachęcać. Ale też jest druga strona medalu. żeby dobrze się bawili musi być dobry repertuar wybrany przez DJ-a lub dobrze wybrane i zagrane piosenki przez zespół. Tak czy inaczej dobra zabawa zależy także od nich. Emiliana, widocznie Ty byłaś na takim weselu. Wielu Młodych życzyłoby sobie takich gości.

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 29 Października 2009, 14:27 »
Rozumiem o co chodzi. W sumie to racja, że czasem zachęcanie do zabawy, prowadzenie wesela jest potrzebne, bo nie zawsze goście bawią się chętnie sami z siebie. Na tamtym weselu było dużo młodych, rozrywkowych ludzi i właściwie oni wszystko rozkręcali sami z siebie, nic innego nie było potrzebne. I ważne było to, że DJ bardzo dobrze dobierał repertuar, pod tym względem umiał prowadzić imprezę.

Hm, więc powiem tak - wolałabym, żeby u mnie na weselu zespół mówił mało, bo właśnie liczę na swoich gości, że sami się rozkręcą i jakieś teksty ze strony zespołu będą tylko czymś zbędnym. Ale jeśli przeceniam własnych gości i będzie konieczna zachęta ze strony zespołu, to w porządku :)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #108 dnia: 29 Października 2009, 14:45 »
Własnie o to mi chodzi. Prowadzący zespół, jeżeli jest na tyle inteligentny (nie obrażając nikogo) to  będzie wiedział czy ma się odzywać i kiedy. :D. Czasami, jak pisałem zespół czy też DJ jest tylko tłem (jakże ważnym :D) i nic poza tym. Niepotrzebna konferansjerka jest tylko popisywaniem się przed publiką, a ona nie jest przyjmowana z entuzjazmem :D

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 29 Października 2009, 15:02 »
To chodzi nam o to samo w takim razie :)
Ja się trochę boję mimo wszystko, że nasz zespół wyskoczy z czymś, czego wcale nie chcemy, z jakimiś tekstami itd, albo będzie gadał bez potrzeby ;) Chociaż myślę, że to kwestia dogadania się i ustalenia pewnych rzeczy :)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #110 dnia: 30 Października 2009, 08:26 »
Po prostu trzeba im powiedzieć jaki macie punkt widzenia na te sprawy i zastrzec  , że nie życzycie sobie, aby takie teksty "leciały". Jeżeli w trakcie wesela okaże się, że ponosi ich fala "radosnej twórczości"  :D to można ich od razu ostudzić. Ale myślę, że nie będzie takiej potrzeby.  :)

Offline MELODYJKA

• bywalec
« Odpowiedź #111 dnia: 30 Października 2009, 09:28 »
jestem bardzo ciekawa jak wypadnie Twoje wesele:)oby Ci goscie dopisali:)Pozdrawiam

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 30 Października 2009, 13:02 »
Jeszcze prawie rok do wesela, wiele koncepcji może mi się zmienić ;)
Zresztą nie wykluczam, że może się tak zdarzyć na weselu, że część osób będzie się bawiła bez zachęt ze strony zespołu, a część już nie i wtedy jednak zdamy się na zespół i ich sposób prowadzenia, zachęcający do zabawy różnymi sposobami :)

Też jestem ciekawa, jak to wypadnie :) Obiecuję się podzielić wrażeniami :D

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #113 dnia: 30 Października 2009, 15:23 »
Misiek oczywiście że zespół też musi umieć prowadzić wesele
dyskusja się zrobiła :)
Dziękujemy

Offline Wunderbahr
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Października 2009, 17:08 »
byłem w życiu na paru weselach - na niektórych grał dj, na innych zespoły.  Swego czasu też wydawało mi się, że na weselu zespół jest obowiązkowy i żaden dj się nie umywa.  A potem zobaczyłem kilku dj'ów w akcji i zdanie zmieniłem (: Ogólnie sądzę, że nieważne, czy za muzykę odpowiada dj, czy zespół - ważne, żeby ten, kto dzierży mikrofon był jednocześnie wodzirejem.  Od tego bardzo często zależy sukces wesela.  Osoba, która potrafi rozkręcić weselicho to podstawa, niezależnie od tego czy to dj, czy członek zespołu.  Generalnie sądzę, że warto zespół albo dj poprosić o film z wesela, na którym grał i zobaczyć jak bawili się goście.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Października 2009, 18:40 »
byłem w życiu na paru weselach - na niektórych grał dj, na innych zespoły.  Swego czasu też wydawało mi się, że na weselu zespół jest obowiązkowy i żaden dj się nie umywa.  A potem zobaczyłem kilku dj'ów w akcji i zdanie zmieniłem (: Ogólnie sądzę, że nieważne, czy za muzykę odpowiada dj, czy zespół - ważne, żeby ten, kto dzierży mikrofon był jednocześnie wodzirejem.  Od tego bardzo często zależy sukces wesela.  Osoba, która potrafi rozkręcić weselicho to podstawa, niezależnie od tego czy to dj, czy członek zespołu.  Generalnie sądzę, że warto zespół albo dj poprosić o film z wesela, na którym grał i zobaczyć jak bawili się goście.
[/b]

Czy film z wesela może być wiarygodny?. Nie zawsze.  Zespół może być bardzo dobry pod względem grania jak i konferansjerki, ale nie zostanie to pokazane przez kamerzystę bo kamerzysta ma np.  inne priorytety.

Offline Emiliana
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 30 Października 2009, 20:48 »
no tak. ale jak w inny sposób przekonać się, jak zespół prowadzi wesele i gra?
Nie zawsze ma się możliwosć uczestniczenia w weselu, na którym ten zespół już grał :)

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
« Odpowiedź #117 dnia: 30 Października 2009, 21:32 »
Myślę, że watro obejrzeć film z poczynań zespołu/dj/wodzireja,ale w większości przypadków zespoły/dj`e "jadą"  :auto:  na opinii PM u których grali na weselu. Wiadomo, że jednym może się coś podobać a innym nie, warto więc zasięgnąć opinii na forach internetowych i tym podobnych. Nikt nie jest nieomylny i niestety może sie zażyć, że wybraliśmy źle...nie da się tego w 100% przewidzieć. Ważne, żeby w razie niepowodzeń podejść do tego z dystansem, bo czasem goście nie zauważają pewnych rzeczy, a PM jak zawsze wszystkim się nadmiernie przejmują  :Olaboga:

Offline ananasek11

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25-12-2008
« Odpowiedź #118 dnia: 2 Listopada 2009, 09:42 »
Ja uważam, że jeśli wesele to tylko orkiestra, to ma swój klimat. Jeśli chcę posłuchać i potańczyć przy DJ to można iść w każdej chwili na dyskotekę, a wesele ma się raz w życiu.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #119 dnia: 2 Listopada 2009, 09:44 »
no tak. ale jak w inny sposób przekonać się, jak zespół prowadzi wesele i gra?
Nie zawsze ma się możliwosć uczestniczenia w weselu, na którym ten zespół już grał :)

Własnie, i tu jest ten problem ;).