Autor Wątek: świadek, świadkowa - obowiązki  (Przeczytany 37266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wild_rose

• forumowicz
  • data ślubu: sierpień 2010
Odp: świadek, świadkowa - obowiązki
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Listopada 2008, 20:53 »
O świadkową jestem raczej spokojna, tylko nie bardzo mogę sobie wyobrazić świadka. Tzn. wydaje mi się, że w większości ludziom wydaje się, że jedynym obowiązkiem świadków jest złożenie podpisów.

U nas przyjęło się, że świadek np. kupuje bukiet świadkowej (tzn. płaci za niego). Nie do końca wiem jak jest z tą wódką przeznaczoną na wypadek "zastawy". My mamy ją kupić i dać świadkowi?

Mój M. zdecydował się na swojego kuzyna i też jakoś nie bardzo wyobrażam sobie go w roli organizatora wieczoru kawalerskiego...
Wypada zapytać przyszłego świadka czy zna swoje obowiązki? Czy raczej zwyczajnie nie obciążać go "finansowo"?

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Listopada 2008, 23:28 »
my nie chcieliśmy nikogo obciążać i finansowo i obowiązkami więc świadkowie nic nie musieli robić...
to już tylko zależy od Was :)

Offline wild_rose

• forumowicz
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Listopada 2008, 14:46 »
Też tak myślę... Oczekiwałabym od nich w sumie tylko podpisów, pomocy przy odbiorze prezentów i kierowaniu gości do stołów.

Chociaż świadkowa już planuje ;) (wieczór, wybór sukienki, co nie ukrywam jest bardzo miłe z jej strony :) )
mimo że to dopiero w 2010.
A co do kwestii finansowej to wydaje mi się, że ograniczymy wkład świadka do kupienia bukietu świadkowej :)

Offline paulikb

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Grudnia 2008, 20:22 »
My też mamy dwóch świadków. Ja mam tylko brata, a jakieś super  wyjątkowo bliskiej przyjaciółki nie mam, więc postawiłam na brata. Mój ukochany ma z kolei dwóch braci i siostrę, niezręcznie byłoby wybierać między braćmi, a siostra ma malutkie dzieci i raczej będzie im potrzebna, dlatego za świadka poprosił swojego bliskiego kuzyna. Tylko małe obawy, bo żaden z nich wcześniej nie świadkował, będzie ich trzeba uświadomić o obowiązkach, ale mam nadzieje że sami też od siebie coś wymyślą  :D

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Lutego 2009, 12:52 »
Z doświadczenia:
Obowiązki świadkowej-
1. Organizacja wieczoru panieńskiego (miejsca, powiadomienie zainteresowanych, konsultacja w sprawie prezentów i atrakcji na wp).
2. Pomoc podczas przymiarek sukni ślubnej- krawcowa w salonie pokazuje jak nalży np. obchodzić się z suknią PM, jak podpinać tren itp..
3. W dzień ślubu- przyjazd do PM na około 2 godz. przed uroczystościach- funkcja terapeutyczna oraz pomoc w ubraniu i wyczekiwanie PM z resztą świty:)
4. W kościele dbanie o ułożenie sukni ślubnej i welonu, trzymanie bukietu PM w odpowiednim momencie podczas mszy, podpisy na dokumentach, pomoc w zbieraniu grosików po wyjściu.
5. Po wyjściu świadkowie ustawiają się za parą młodą podczas składania życzeń odbierają kwiaty-kobieta, prezenty i koperty- mężyczzna.
6. Na sali świadkowie powinni zatańczyć wspólnie taniec, zaraz po 1-szym tańcu pary młodej.
7. Na sali pomagają parze młodej w kwestiach organizacyjnych.
Świadek podobne zadania jak w przypadku świadkowej z wyłączeniem dbania o suknię i welon:)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #65 dnia: 14 Marca 2009, 09:50 »
Funkcja terapeutyczna to świetne określenie! W czasie przygotowań już wychodzi, jak ważne jest, kogo prosimy na świadków, by wszystko było zapięte na ostatni guzik i by nie zastanawiać się nad niektórymi sprawami. Pozdrowienia dla mojej świadkowej :)))

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #66 dnia: 15 Marca 2009, 12:59 »
Dokładnie, sprawdzeni przyjaciele to właściwie gwarancja dobrego "świadkowania" wiemy, że nas nie zawiodą :)

Offline maja_tor

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 28.08.2010
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Czerwca 2009, 22:47 »
Ze świadkami też trzeba uważać. Niedawno byłam świadkową na ślubie swojej siostry. Świadkiem był brat męża siostry. Niestety za bardzo przejął się swoja rolą roznoszenia wódki i podczas oczepin mój narzeczony (nawet nie musiałam go prosić o to, bo jest tak kochany, że sam się zaoferował) przejął obowiązki Świadka. A świadek nie był w stanie nawet dotrzeć na poprawiny na drugi dzień.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #68 dnia: 2 Lipca 2009, 14:33 »
moją świadkową była moja siostra (niestety z musu trochę bo jak tu nie wziąć jedynej siostry) i mimo, że nie było wesela, bo tylko przyjecie ale co ona wyprawiała to ręce opadają. Minęło 5 dni od ślubu a ja w dalszym ciągu mam ochotę ją rozszarpać. Najgorszemu wrogowi nie życzę takiej świadkowej. Najciekawsze jest to, że była ona świadkową w zeszłym roku u swojej koleżanki więc myślałam, że rozumie o co w tym wszystkim chodzi. Niestety pomyliłam się.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Kitty007

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 16.07.2011
« Odpowiedź #69 dnia: 3 Lipca 2009, 04:27 »
Witam wszystkich! ;D

To ja się wtrącę do rozmowy, ponieważ już 18 lipca będę świadkową u swojej siostry. 
Anulla_p, cóż takiego Ci Twoja świadkowa uczyniła, że tak długo jesteś zła?

Ja już kilka dni wcześniej się przeprowadzę do siostry, żeby jej ze wszystkim pomóc.  Chociaż głównie po to, żeby porobić jej różne zabiegi domowego spa itp, itd, żeby czuła się maxymalnie zrelaksowana i piękna w ten dzień, hihi :D Poza tym, pewnie samych organizacyjnych "smaczków" na bank też nie zabraknie. 

Suknie na szczęście moja sis ma bez trenu i nie trzeba za bardzo przy niej się uwijać;P

Aha, mam pytanie (pewnie już to gdzieś wcześniej było, ale nie chce mi się "przekopywać";P), czy słyszałyście może o takim przesądzie, że świadkowa nie powinna być ani zamężna, ani "przy nadzieji"? Bo to ponoć pecha przynosi:/ Ja jestem dość przesądna i nie wiem, jak to traktować, bo w przyszłym roku ja sama wychodzę za mąż i wcześniej chciałam, żeby moją świadkową była właśnie siostra, ale teraz to już nie wiem. . . :/

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #70 dnia: 3 Lipca 2009, 08:44 »
Teoretycznie jest tak, że świadkową lepiej żeby była panienka ale przymusu nie ma.
W ciąży to tylko Chrzestną lepiej nie być ale to też zabobon

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #71 dnia: 3 Lipca 2009, 11:26 »
Jeżeli chcecie wiedzieć co wyprawiała moja siostra jako świadkowa to opiszę ale ostrzegam, że trochę tego będzie.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Kitty007

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 3 Lipca 2009, 12:12 »
Dawaj, jestem gotowa  :tak_2:

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #73 dnia: 3 Lipca 2009, 15:15 »
pewnie ze chcemy. U mni etez jest moja sisotra z ewzgledów rodzinnych itp... nie przegadasz moim rodzicom, chciałam przyjaciółke, a tak martwie sie jak to z moja sis wyjdzie

Offline malavi

• maniak
  • On zawsze "kuma" o co mi chodzi :)
  • data ślubu: 3.06.2010
« Odpowiedź #74 dnia: 3 Lipca 2009, 16:37 »
Ze świadkami , z wyborem, są czasem przeboje, zwłaszcza jak się rodziny uprą na rodzinne wybieranie, my na szczęscie nie mieliśmy żadnych porblemów, żeby wybrać przyjaciół. Pewnie to, ż eoboje mamy braci i to spoto nie pełnoletnich trochę pomogło  ;)
anulla dawaj, chętnie poczytamy!

Offline Kitty007

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #75 dnia: 3 Lipca 2009, 23:08 »
Ej, ale co jest z wybieraniem rodzeństwa na świadków nie tak?  ???
Ja na przykład najchętniej widziałabym w tej roli moją siostrunię, ale jak już pisałam, trochę jestem przesądna a poza tym ona chyba wolałaby sie bawić jako gość a nie latać za PM  :tak_2:

Offline malavi

• maniak
  • On zawsze "kuma" o co mi chodzi :)
  • data ślubu: 3.06.2010
« Odpowiedź #76 dnia: 4 Lipca 2009, 00:20 »
Wszystko jest tak, jeżeli tego chcesz :) pewnie gdyby mój brat był starszy tez bym go wzięła na świadka. Mi chodziło o przypadki kiedy młodzi są zmuszani do tego, a na przykład maja złe kontakty z rodzeństwem, albo o taki jak był u mnie w rodzinie że chodziło o kuzynostwo. Po prostu uważam, że młodzi powinni miec swobodę przy tym wyborze.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Lipca 2009, 19:02 »
Minęły dwa tygodnie od naszego ślubu i trochę już ochłonęłam, teraz tak jak pisałam wcześniej mogę już wypunktować co wyprawiała moja siostra jako  świadkowa, uwierzcie jak sobie przypominam to jeszcze się trzęsę.
Właściwie powinnam zacząć od informacji, że my mieliśmy dwie świadkowe a nie było żadnego pana jak świadka, trochę to nie typowe i pełno w tym przesądów ale to akurat było najmniej ważne.
Opiszę to tutaj po pierwsze ku przestrodze i po drugie również dlatego, że w swojej relacji chciała bym zachować tylko te miłe wspomnienia.

Zdecydowałam się szykować w domu mojego przyszłego męża z powodów takich, że moja siostra w domu rodziców potrafi zająć łazienkę i nie interesuje jej czy ktoś musi jeszcze korzystać

- zajęła łazienkę na 2 godziny (i to piszę bez przesady), od tego zajęła się komedia pomyłek o czym dowiedziałam się kilka dni później od rodziców
- rano, choć ślub był na godz. 12:30 ona zdecydowała się jeszcze na solarium!! z czego powstała obsuwa czasowa
- następnie stwierdziła, że coś nie tak jest z makijażem, co należy poprawić (czas ucieka!)
- poszła do garażu po samochód zapominając kluczy od tegoż garażu, trzeba cofnąć się do domu (czas!)
efekt tego był taki, że przez nią spóźnieni byli również moi rodzice
- zamiast parkować samochód gdziekolwiek pod zamkiem ona znalazła kogoś od bramy i wjechała na dziedziniec !!!!!!!!!!! dziewczyny ze Szczecina wiedzą o czym piszę (specyfika Zamku Książąt Pomorskich)
- na ceremonię przyjechała spóźniona 10 minut, cudem chyba pozwolono nam na nią poczekać, R już pytał męża drugiej świadkowej czy ma dowód
- przyjechała bez dowodu osobistego - zdziwiona czego my od niej chcemy i jak dowód??? (rok wcześniej była świadkową!!!)
- bieg "przełajowy" przez dziedziniec do samochodu po dowód, na szczęście prowadziła więc miała wszystkie dokumenty
- kiedy w urzędzie zdjęłam żakiet nie miała ochoty zabrać go z moich rąk aby podać np do mamy i nie zrobiła tego
- w momencie kiedy chciałam jej oddać torebkę (własnej nie miała) też tylko to potrzymania aby czas składania przysięgi zostać z samym bukietem, stwierdziła na cały głos, bardzo dobitnie tak, że słyszeli to wszyscy goście, że ona mojej torebki nie będzie trzymała i jak sobie ją wzięłam to mam sobie sama trzymać, torebka była mała delikatna i pasowała nawet do jej sukienki...

i do by było chyba na tyle, siostra ma 29 lat, została podsumowana przez gości jako osoba nieodpowiedzialna i jest to prawda ale nie sądziłam w najczarniejszych snach, że odstawi taką popisówę

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #78 dnia: 12 Lipca 2009, 19:11 »
ojoj jak to przeczytałam to az mi ciarki przeszły ... po prostu dramat ! Naprawdę nie spodziewałaś się tego po niej? Chyba sama jeszcze jest panna ...
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #79 dnia: 12 Lipca 2009, 19:17 »
jest panną, ale to nie ma znaczenia aadaa bo jak doczytałaś zapewne wcześniej ona świadkowała już raz u swojej koleżanki, niestety nie znam tej koleżanki i nie mogłam się zapytać jak się sprawdziła (widziałam tylko zdjęcia), jednak kolegują się w dalszym ciągu z czego wywnioskowałam, że chyba nie było źle
adusia ja była bliska zamordowania jej w trybie natychmiastowym

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #80 dnia: 12 Lipca 2009, 23:03 »
Anulla_p, współczuję świadkowej - siostry. Chyba w tym wszystkim zapomniała, że to był Twój dzień - a nie jej.

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Lipca 2009, 20:31 »
współczuję...

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #82 dnia: 15 Lipca 2009, 17:39 »
ojej no nie ciekawie!

Offline arvena

• zapaleniec
  • Mów, niech Twoje słowa wzburzą krew...
  • data ślubu: 25.07.2009
« Odpowiedź #83 dnia: 20 Lipca 2009, 00:14 »
ooj anulla nie strasz mnie, bo ja wzięłam barat - też w sumie wypadało ....
ale jeszcze mam najlepszą kumpelę - mam nadzieję, że się spisze :)
ale Ci siora dała popalić !

odliczam

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #84 dnia: 20 Lipca 2009, 00:23 »
Anjuschka masz racje chyba zapomniała, przyszła się dziewczyna wylansować  :-\
teraz po fakcie to ja nawet nic z tym nie robię, dzisiaj już trzy tygodnie i dalej mnie trzęsie jak sobie przypomnę  >:(

Offline katrishja

• entuzjasta
  • data ślubu: 18.09.2009
« Odpowiedź #85 dnia: 20 Lipca 2009, 08:53 »
Ja to bym dała popalić siostrze po czymś takim!
kasia

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #86 dnia: 20 Lipca 2009, 12:20 »
anulla_p no to widzę, że było ostro. Ja to był też udusiła taką świadkową  >:( Nie zazdroszczę.
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline Iza464
  • forumowicz
  • data ślubu: 05.06.2010
« Odpowiedź #87 dnia: 20 Lipca 2009, 12:58 »
o matko  :shock: przecież to się w głowie nie mieści!!!  ja chyba bym nie wytrzymała i jej już coś odpowiedniego powiedziała :biczowanie:

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #88 dnia: 20 Lipca 2009, 14:49 »
anulla_p współczuje Ci i ja właśnie z obaw przed takimi scenami swojej siostry nie wezmę na świadkową (chociaż to jedyna moja). Wolę postawić na kumpelę, po której wiem, czego mogę się spodziewać :) To jest zbyt ważny dzień, by znosić czyjeś fochy. Nie dziwiue się., że miałaś na nią takiego nerwa.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #89 dnia: 20 Lipca 2009, 15:12 »
Nie uogólniajmy, że teraz siostry na świadkową brac nie można. Mi świadkowała siostra, miała wtedy 17 lat i sprawdziła sie w 100%, chociaż normalnie ma czasem "humorki". Nawet najlepsza kumpela może czasem nawalic, tego niestety nie przewidzimy.

anulla oczywiście współczuję całej tej sytuacji :-\