Autor Wątek: Kościół- gdzie brac slub??  (Przeczytany 40973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ska
  • forumowicz
  • data ślubu: 25-04-2009
Odp: Kościół- gdzie brac slub??
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Sierpnia 2009, 10:05 »
my mieliśmy w św.jadwidze- każdego ujął kazaniem ksiądz Grzegorz. Piękne trio umiliło nam uroczystość. Jedyny minus- nie można dekoracji z firmy zewnętrznej. Ale siostra też dała radę-ołtarz był śliczny :). I żadnych przepytanek nie było.
Za to jedna rada, nie bierzcie w kościele gdzie obok jest cmentarz :(( nawet jak to jest któregoś/ejś parafia. Trochę przytłaczająco było.... ???

Offline zygi28
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 31 Sierpnia 2009, 21:53 »
Hej!
Może ktoś może wie jak wygląda sprawa zatrudnienia firmy zewn. do dekorowania kościoła w kościele garnizonowym albo w Farze?

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #92 dnia: 31 Sierpnia 2009, 23:28 »
zygi28 jeśli chodzi o garnozowy to najlepiej napisz do japcio ona tam miała ślub

Offline martafly

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 2 Września 2009, 21:02 »
A więc tak:
* w kościele Garnizonowym Proboszcz nie ma nic przeciwko dekoracji - problem pojawia sie, gdy Para chce numery tel do innych Par,
zebu uzgodnic wersje dekoracji i podzielić się jej kosztami. Proboszcz uniemożliwia kontakt - efekt taki, że jeżeli chcesz udekorować sobie
pieknie kościół to jednocześnie stajesz się"sponsorem" tej dekoracji dla innych Par z tego dnia.
Oczywiście sąsposoby, żeby odnaleźć te Pary - ale o tym tu nie  będę pisać.
Jezeli chcesz mojej rady to naisz na priv lub podaj maila :)
Mam też zdjęcia z Garnizonowego różnych dekoracji, które też  mogę podeslać

* Fara - tam kiedyś z dekoracjami nie było problemów, obecnie Proboszcz jest bardzo sceptyczny,
bo kilkakrotnie firmy dekorujące wykazaly sie wyjątkowym brakiem wyobraźni stawiając wzdluz drogi do ołtarza świece
- stwarzając tym samym zagrożenie i niszcząc posadkę przez kapiacy wosk. Zdarzyło sie także, ze Pan Mlody i kamerzysta zahaczyli za świecznik
i oblali się woskiem !
Poza tym Proboszcz nie lubi przepychu i nadmiaru sztuczności, dlatego w grę wchodzą jedynie bardzo subtelne dekoracje ławek oraz krzeseł i klęczników.
Zdjęcia też mogę wysłać na maila ;)

Jeżeli macie jakieś pytania odnośnie innych bydgoskich kościołów to piszcie - podpowiem co i jak mozna załatwić , co można a czego nie wolno w danym kościele. Piszcie na priv, albo najlepiej na maila !

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #94 dnia: 2 Września 2009, 21:06 »
martafly, oo super, że posiadasz takie informacje! To ja poproszę tyle ile się da jeśli chodzi o bazylikę bydgoską, ale żeby nie robić zamieszania to może w tym wąteczku: https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=16563.0  Może orientujesz się również jak tam wygląda sprawa z sypaniem ryżem po wyjściu?

Offline Majax2
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2010
« Odpowiedź #95 dnia: 3 Września 2009, 08:39 »
W kościele rektorskim św Ducha ksiadz nawet sam powiedzial,ze jak bedzie inna para brala slub tego samego dnia da im nasz nr tel,zebysmy mogli uzgodnic wersje dekoracji i podzielić się jej kosztami.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #96 dnia: 3 Września 2009, 14:03 »
mysikróliczku z tym sypaniem to może być hmmmmmm sprawa wygląda tak,że jak wy wychodzicie z Kościoła,to jakis Pan kieruje was w określone miejsce do składania życzeń troszkę z boczku ,aby następni goście mogli wchodzić na kolejny ślub ,także raczej nie uda się sypnąc ryżem jak będziecie wychodzili.....chyba że tam gdzie się składa życzonka właśnie.. u mnie nie sypano,Pan po prostu kierował Nas wszystkich na prawo i tam sobie stanęliśmy do życzeń,a potem jak goście z kolejnego ślubu juz byli w środku,zrobiliśmy sobie wspólna fotkę na schodach.....przed Nami też nie widziałam żadnych oznak sypania ;-))) także może zapytaj proboszcza jak to wygląda,a zresztą nei powiesz przeciez gościom nie sypcie;-)))sypna to sypną chyba nikt ich za to nie skarci......

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #97 dnia: 4 Września 2009, 07:02 »
Oto nasza dekoracja w Kościele Garnizonowym

Jak się potrafi rozmawiać z ludźmi to wszystko załatwi się z księdzem ;)

Kościół dekorowała pani z kwiaciarni współpracującej z kościołem. U niej zamawialiśmy także bukiet, butonierki, dekorację auta, kwiaty dla rodziców, kwiaty pod ołtarz. Czyli wszystko :) I spisała się na medal!

Mieliśmy namiary na drugą parę, ale nie zależało im na dekoracji i nie chcieli dzielić kosztów. A my nie chcieliśmy ich sponsorować, więc swoimi sposobami załatwiliśmy, że po naszym ślubie dekoracja zniknęła :) Zresztą spotkaliśmy się z tą parą dzień przed ślubem w kościele i zrobili na nas złe wrażenie. Dlatego zdecydowaliśmy się na taki krok.

Offline asiul
  • zapaleniec
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #98 dnia: 14 Października 2009, 19:34 »
japcio, a mogłabyś napisać, ile wyszło Was opłacenie wszystkich tych kwiatów i dekoracji u tej pani? bo się zastanawiam nad wyborem jednej osoby właśnie 'do wszystkiego' a nie pięciu florystek do każdego z dekoracyjnych pomysłow ;)

Offline Grzybola

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 2011
« Odpowiedź #99 dnia: 29 Czerwca 2010, 20:39 »
Proszę o pomoc !!!
Parafia moja i mojego nazyczonego  czyli MBKM jest juz zajeta w dniu naszego slubu  :'( wolna jest Kaplica, ale nie chcemy w Kaplicy slubowac >:(. Czy ktos moze nam doradzic jaki kosciol mamy wybrac teraz we Fordonie, Św. Marka to sa Salezjanie czy Św. Mateusza. Bo jeden i drugi Kosciol mi sie w srodku podoba ale np nie znam zadnych ksiezy, nie wiem jacy sa fajni i uprzejmi a jacy sa "ble" no i nie wiem tez jak ze strojeniem jest czy robia problemy jakies?
Dziewczyny prosze piszczie co wiecie  ;)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #100 dnia: 29 Czerwca 2010, 23:19 »
ja bede miala slub u mikolaja w fordonie...proboszcza znam od wielu lat, czloweik bardzo pozytywny, nienachalny jesli chodzi o finanse...kosciol mi sie osobiscie strasznie podoba :) a jesli chodzi o dekoracje to ksiadz zgadza sie tylko na strojenie lawek, zadnych bram czy ustrajanie krzesel ale moim zdaniem jesli chodzi o te krzesla czy kleczniki to ma racje - sa barokowe, przepiekne i nie mozna niszczyc i naturalnego piekna jakims materialem narzuconym....

Offline Olka1983
  • uzależniony
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #101 dnia: 30 Czerwca 2010, 00:01 »
Grzybola idz do parafiii sw Mikolaja, tam proboszcz jest super, napewno nie bedzie problemu ;) ja mialam tam slub, a dekoracje robila pani z kwiaciarni floris w fordonie, ale nie polecam, wziela kase a wystroj mi sie bardzo nie podobal

Offline Grzybola

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 30 Czerwca 2010, 20:31 »
Wiem wiem dziewczyny ze tam jest milusio w tym kosciele, ale moja Polowka nie chce w Starym Fordonie, chce w Nowym no i coz ja poradze :P, na kompromis musze isc  ;), ale  latwiej goscia mi bedzie wytlumaczyc jak tam maja dojechac do tych moim kosciolow, bo oni beda spoza Bydg i Polski takze tlumaczenia i tak duzo bede miala  ::). Ale dziekuje dziewczyny za odp :).
Czekam na inne odp :P

Offline Daisy87
  • uzależniony
« Odpowiedź #103 dnia: 3 Lipca 2010, 15:55 »
ja będe miała ślub w Mateuszu bo to moja parafia :) fakt że Kosicioł może nie jest piękny ale od kilku lat robi się tam coraz ładniej :) ja mam ślub dopiero w przyszłym roku ale jak byłam zaklepać sobie datę to dowiedziałam się , ze jeśli chodzi o dekorację i oprawę muzyczną to nie ma problemu żeby był ktoś z zewnątrz ;)

Offline OlaSzelag

• Już na zawsze razem !!!
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #104 dnia: 5 Lipca 2010, 14:26 »
ale w ogóle latwiej goscia mi bedzie wytlumaczyc jak tam maja dojechac do tych moim kosciolow,

Ja co prawda też w Mikołaju ale wytłumaczenie gościom dojazdu było banalnie prosto.
-jednym jadącym od strony Torunia  mówiłam że za mostem maja skręcić w prawo i jechać prosto aż zobaczą kościół po lewej
-innym jadącym od poznania 80-tką że Fordońską cały czas prosto i jak będą mieli most po prawej nadal prosto aż dojada do kościoła po lewej
-jeszcze jadącym od Koronowa innym że wjeżdżając do Bydgoszczy w 256 maja jechać prosto aż zobaczą kościół po lewej stronie

A proboszcz jest przesympatyczny nie robi problemów dał do siebie nr komórkowy żeby w razie czego łatwiej go było złapać!!

Każdemu nie zdecydowanemu polecam Kościół w starym Fordonie pw. św Mikołaja a i gdzie zdjęcia zrobić jest i życzenia przyjąć !!

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #105 dnia: 5 Lipca 2010, 17:02 »
Tak czytam i czytam ...

Pierwszy raz slysze o testach przed slubem ... Czy moze wiecie czy cos takiego jest w Parafi Matki Boskiej Fatimskiej na Ogrodach (wyzyny) ?? ??
Ktos juz mial tam slub ?

Teraz troszke sie stresuje czy my czegos takiego nie bedziemy miec ...

Offline OlaSzelag

• Już na zawsze razem !!!
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #106 dnia: 6 Lipca 2010, 08:51 »
Pierwszy raz slysze o testach przed slubem ... Czy moze wiecie czy cos takiego jest w Parafi Matki Boskiej Fatimskiej na Ogrodach (wyzyny) ?? ??
Ktos juz mial tam slub ?

Ja też pierwszy raz słyszę o czymś takim. Może chodziło o protokół przed ślubny który spisują narzeczeni z księdzem. Jest on w formie pytanie odpowiedź możne komuś się skojarzył  testem??

Offline asiul
  • zapaleniec
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #107 dnia: 6 Lipca 2010, 11:10 »
a ja miałam bardzo poważny egzamin, wcale nie chodzi o protokół. Było około 10 pytań otwartych i do nauczenia z 10 modlitw :) na wszystko mieliśmy czas na przygotowanie z miesiąc. I było... przesympatycznie, zabawnie i fajnie :D Nie przesadzajmy więc, nikt Wam nie będzie na żadnych testach wstawiał brzydkich ocen i nie wiem jak pod górę robił :)

Offline sylwik
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 08.09.2012
« Odpowiedź #108 dnia: 7 Kwietnia 2011, 21:35 »
Ja mam pytanie odnośnie nowego proboszcza w kościele garnizonowym.  Czy miał już ktoś przyjemność z nim rozmawiać o ślubie?

Offline Marcella82
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 02,06,2012
« Odpowiedź #109 dnia: 7 Kwietnia 2011, 23:08 »
Proszę o pomoc !!!
Parafia moja i mojego nazyczonego  czyli MBKM jest juz zajeta w dniu naszego slubu  Cry wolna jest Kaplica, ale nie chcemy w Kaplicy slubowac Angry.  Czy ktos moze nam doradzic jaki kosciol mamy wybrac teraz we Fordonie, Św.  Marka to sa Salezjanie czy Św.  Mateusza.  Bo jeden i drugi Kosciol mi sie w srodku podoba ale np nie znam zadnych ksiezy, nie wiem jacy sa fajni i uprzejmi a jacy sa "ble" no i nie wiem tez jak ze strojeniem jest czy robia problemy jakies?
Dziewczyny prosze piszczie co wiecie

Witaj Grzybola.
Parafia św.  Marka to bardzo fajna parafia.  Ja w przyszłym roku tam będę brała ślub a rok temu w tej parafi brała ślub moją kuzynka.  Księża nie robią żadnych problemów.  Jeli nie masz jeszcze dekoracji kościoła to mogę Ci dać namiary na bardzo sympatyczne panie.
Pozdro

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #110 dnia: 8 Kwietnia 2011, 23:24 »
a my bedziemy slubowac w Mikolaju ;D...bardzo polecam, swietny proboszcz, nie ma zadnych problemow...no i bardzo mi sie kosciol podoba w srodku i z zewnatrz jest rownie ciekawy ;)...

Offline burberry84
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14-04-2012
« Odpowiedź #111 dnia: 24 Sierpnia 2011, 14:23 »
też w mikołaju:) proboszcz jest genialny takiego księdza to naprawdę ze świecą szukać, Nie jest to nasza parafia ale po niemiłych przezyciach z moim księdzem zdecydowaliśmy się na ten Kościół i mam nadzieję,że do końca będziemy zadowoleni.

Offline Grzybola

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 24 Sierpnia 2011, 19:34 »

Witaj Grzybola.
Parafia św.  Marka to bardzo fajna parafia.  Ja w przyszłym roku tam będę brała ślub a rok temu w tej parafi brała ślub moją kuzynka.  Księża nie robią żadnych problemów.  Jeli nie masz jeszcze dekoracji kościoła to mogę Ci dać namiary na bardzo sympatyczne panie.
Pozdro
[/quote]

Dzięki Marcella, ale ja już jestem po ślubie :P. Ja miałam dekorację z Alejek Ślubnych i byliśmy zachwyceni jak nasza droga do ołtarza wyglądała, czuliśmy się znakomicie idąć wzdłuż niej i panie które szykują te alejki są przesymatyczne. A co do księdza , nazwiska nie podam bo nie wiem, bo nie jestem z tej parafii, z mężem należymy do MBKM i tam też już miejsca dla nas nie było, a w Kaplicy nie chcieliśmy, no ale ksiądz poprowadził nam msze super, bardzo ładnie, to była jedyna msza która wysłuchałam od samego poczatku do końca :D.
Także ja polecam Salezjanów z całego serca.

Offline maala89
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15 wrzesień 2012
« Odpowiedź #113 dnia: 25 Sierpnia 2011, 22:31 »
Witam:)a orientuje się może ktoś jak to wygląda u o. o.  Jezuitów przy Placu Kościeleckich?