Autor Wątek: Kościół Jana Chrzciciela w Szczecinie - pani z kościoła  (Przeczytany 5572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aga_Krzysiek

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.06.2009
W czerwcu bierzemy ślub właśnie w tym kościele i chcielibyśmy wiedzieć coś na temat pani, która stroi tam kościół.  Czy jest otwarta na wszystkie propozycje i robi to co para sobie zażyczy, czy sama narzuca dekoracje. . .  Aha i czy nie ma problemu ze strojeniem kościoła przez jakąś firmę - bo to dla nas też jest bardzo ważne

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
Odp: Kościół Jana Chrzciciela w Szczecinie - pani z kościoła
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2009, 22:18 »
Aga z tego co ja wiem to ta Pani jest bardzo sympatyczna i na pewno mozna z nia sie dogadac. Wiem ze ma bardzo ciekawe pomysly, nie wszystkie moze wykorzystac w kosciele. Jesli dobrze pamietam jej corka jest artystka.

Offline kivi_23

• uzależniony
  • data ślubu: 4 czerwca 2010 - 16:00
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2009, 23:34 »
Mam pytanie odnośnie kosztu strojenia kościoła przez tą Panią..

Offline Aga_Krzysiek

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Stycznia 2009, 12:42 »
to zobaczymy, mamy nadzieje, że będzie ok :) :D
a co do kosztów to dziś idziemy rozmawiać z proboszczem to może czegoś się dowiemy i damy znać :)

Offline kivi_23

• uzależniony
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Stycznia 2009, 22:57 »
super.. czekam na informacje :)

Offline Aga_Krzysiek

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Stycznia 2009, 09:23 »
Byliśmy, rozmawialiśmy z proboszczem i dowiedzieliśmy się, że kościół stroi Pani (bo tego dnia są 4 śluby i nie może on pozwolić by było zamieszanie).  Co do ceny to konkretnie nie powiedział, ale stwierdził, że na 4 pary to nie wyjdzie drogo.  Poza tym w miarię możliwości starają się spełnić życzenia każdej pary.  Cena organistki wynosi 80 zł :)

Offline gawronek84

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18.07.2009
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2009, 10:37 »
ciesze sie ze ten post zostal zalozony, bo sama chcialam go zalozyc. . .
tez biore slub w tej BAZYLICE!! (podkreslal to proboszcz za kazdym razem jak sie mylilam i mowilam kosciol)

organistka jest ponoc bardzo dobra w tym co robi i wlasnie jest nie droga. . .

powiedzcie mi jezeli oczywiscie mozna ile pieniazkow trzeba liczyc dla ksiedza za odprawienie mszy?? mam z tym klopot, szczerze mowiac wsyztskie wesela w rodzinie byly organizowane ponad 10lat temu ( to i inaczej sie za to ksiedzu dawalo) a nie chce dac ani za malo ani za duzo. . . .
pomocy

ps.  wiem ze mowia co laska (ale ile to jest, tak zeby bylo ok)
a zdarzalo sie ze slyszalam tez o jakis cennikach? nie wiem jak jest w tym kosciele i jak sie do tego odniesc. . . . .

a no i czy moze macie jakies solistki, skrzypaczki grajace na mszy??
mozecie kogos polecic?

Offline kivi_23

• uzależniony
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2009, 20:09 »
Wydaje mi się, że odpowiednią kwotą jest 300 zł.. ale to tylko moje zdanie no i paru moich koleżanek z roku, które również planują ślub:)

Offline blanca85
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2009, 10:24 »
Ja również będę brała ślub w Bazylice w czerwcu i chciałam spytać o księży.  Ponieważ nie znam tam żadnego księdza, proszę o kilka słów na ten temat, bo muszę jakiegoś wybrać.  Poradźcie! :]

Aga i Krzysiek - a jaki jest proboszcz? Mieliście już nauki przedmałżeńskie? Na czym polega rozmowa z księdzem, który będzie udzielał ślubu? Mój narzeczony nie jest ze Szczecina i nie wiem jak to załatwić byle było by szybko, bez częstych spotkań.  Myślicie, że można się dogadać z księdzem i panią od nauk żeby je przyspieszyć ?

Pozdrawiam.

PS.  14 lutego jest ślub i można przyjść posłuchać jak gra organistka, ale nie pamiętam o której godzinie - chyba o 16-tej.

Offline Aga_Krzysiek

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Stycznia 2009, 11:21 »
Co do kwoty to wydaje nam się, że coś pomiędzy 300 a 500 zł, zależy jaka będzie dekoracja kościoła.  Ale w tej kwocie mamy na myśli organistkę, księdza i zdobienie kościoła :)

Blanca85 co do nauk przedmałżeńskich to mamy je już prawie za sobą (zostało nam jedno spotkanie i 2 spotkania z kobietą z poradni małżeńskiej)
Wydaje mi się, że co do przyspieszenia nauk to może być problem, gdyż są one prowadzone z różnymi osobami (jedynie 2 spotkania w poradni małżeńskiej prowadzi ta sama kobieta i tu chyba da radę coś skrócić) ale najlepiej pójść i porozmawiać z proboszczem, który jest w każdy poniedziałek od 16. 00 do 18. 00.  Jest on bardzo w porządku i do porozmawiania.
z tego co się dowiedzieliśmy:
- jeśli nie należycie do tej parafii do jedno z Was musi mieć zgodę z własnej parafii, by móc brać ślub w innej parafii (nas to czeka :) )
- jeżeli chcesz aby tata prowadził Cię do ołtarza i dziecko niosło obrączki to nie bierzcie księdza Tomasza, według niego jest to amerykanizm- mówił nam to na naukach.  Jest w porządku bo sam zaznaczył, że jeżeli tak chcemy to mamy go nie brać bo on tego nie lubi i nie chce się denerwować.

Offline blanca85
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Stycznia 2009, 17:00 »
Z tą kwotą - wiadomo, że każdemu zależy, aby zaoszczędzić.  Ja akurat nie jestem zwolenniczką "sponsorowania" kościoła i uważam, że kościół powinien być otwarty na zawieranie sakramentu małżeństwa.  Znam takie pary, które chciałyby zawrzeć ślub kościelny, a niestety nie przelewa im się finansowo i nawet 100 pln jest dla nich sporą kwotą.   Jeszcze na ten temat nie rozmawiałam z partnerem, ale myślę, że 200 pln w kopertę to i tak ładna kwota.  Tym bardziej, że tak jak wspomniałaś Aga, trzeba jeszcze osobno płacić za organistkę.  Na szczęście kościół jest ładny sam w sobie i nie trzeba przesadzać ze strojeniem kościoła, no chyba, że ktoś ma dużo pieniędzy i chce się pokazać.  Wolę więcej zapłacić za sesję u dobrego fotografa i mieć piękną pamiątkę na całe życie niż postawić w kościele kilka wazonów z kwiatami więcej.

A propos prowadzenia do ołtarza. . .  poruszyłaś dobry temat - tak chcę, żeby mój tato mnie prowadził, więc Twoja rada jest BAAARDZO cenna :))

I jeszcze jedno - ta pani z kościoła, która ma talent. . . .  jak rozwiązuje sytuację, jeśli jedna para chce mieć wstęgi i kwiaty bordowe, inna tylko białe a jeszcze inna np, pomarańczowe???ja się najmniej martwię, bo akurat mam ślub na godz.  15. 00 ale może być tak, że znajdzie się ktoś kto zapisze się jeszcze przed nami o 14.  Co o tym myślicie???

Offline Aga_Krzysiek

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Stycznia 2009, 22:02 »
Masz rację kościół jest przepiękny i nie trzeba przesadzać ze strojeniem bo nawet bogate strojenie tu nie pasuje.  Wydaje mi się, że co do strojenia to trzeba znaleźć środkowe rozwiązanie pasujące wszystkim parom np.  białe kwiaty - bo uniwersalne, i na pewno będą pasowały do każdej sukni :)
W Waszym przypadku blanca85 może być prościej bo pewnie Wy rozpoczniecie ślubną sobotę. . .  My akurat mamy ślub jako drudzy bo na 16 i mamy nadzieje, że nie będzie żadnego problemu - w końcu każdy chce by Ten dzień był przepiękny i wszystko odbyło się bez niemiłych wspomnień :)

Offline gawronek84

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Stycznia 2009, 12:13 »
a dziewczyny wiecie moze czy ta babeczka od strojenia dekoruje rowniez krzesla mlodych i swiadkow??
w sumie bardzo mi sie to podoba, a bez sensu byloby na same takie strojenie wynajmowac kogos, lub wypozyczac pokrowce...

nawet nie wiecie jak mnie pocieszylyscie co do kwoty....
juz tak zglupielismy slyszac rozne opinie, ze zaczelismy sie bac ze bedzie z tysiaka trzeba dac....dla mnie te kwoty ktore wymieniacie, to jest cos rozsadnego, czyli 200-300 + strojenie (mysle ze to tak gora 100-150 zl) + organistka 80 zl, czyli najwiecej wychodzi troche ponad 500zl (a to i tak sporo).

raz jeszcze zapytam czy znacie kogos (jakas solistke i skrzypaczke) kto moze dodatkowo ladnie oprawic muzycznie msze??

i tez chce zby prowadzil mnie tatko i w dodaku martwilam sie ze nie mam nikogo w rodzinie z malym chlopcem, ale znalazlam wsrod znajomych - synek chrzestnej mlodego ;) super!!

Offline gawronek84

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 4 Lutego 2009, 12:51 »
mam jeszcze taka prosbe do Was forumowiczow - my 18 lipca sie tam pobieramy, a gdyby ktos z Was tez by chcial brac slub w tym kosciele tego dnia to wyslijcie mi na priv info....
zawsze bedzie lepiej zalatwic jakies strojenie czy cos ;)

pozdrawiam wszystkich oczekujacych na Ten Dzien ;)

Offline blanca85
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 4 Lutego 2009, 23:15 »
gawronek84 - Pani u której się wpisujesz w termin ślubu poinformowała mnie, że jak będzie trzy miechy przed datą ślubu i jest więcej ślubów tego dnia niż jeden to kontaktuje pary, tzn.  podaje numery, by można było tańszym kosztem uzgodnić wystrój.  Zapytaj po prostu czy są jeszcze jakieś śluby.

pozdrawiam

Offline gawronek84

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 5 Lutego 2009, 22:22 »
to ja to wiem ze podaja numery
tylko zwracam sie do forumowiczow....bo poki co to koszty strojenia kosciola sa dla mnie kosmiczne i chcialam wiedziec czy ktos moze tez ten kosciol na ten dzien sobie upatrzyl....

no nic pozostaje mi widze jeszcze cierpliwie troche poczekac....moze za 2-3 m-ce bedzie wiecej wiadomo
pozdrawiam

Offline kivi_23

• uzależniony
« Odpowiedź #16 dnia: 6 Lutego 2009, 18:45 »
powiedz.. proszę co oznacza "kosmiczna cena".. aż się wystarszyłam..:/

Offline gawronek84

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 7 Lutego 2009, 14:41 »
samo strojenie kosciola przez firme, wliczajac w to materialy puszczone przy lawce, co 2 lb 3 lawka jakis stroik (nie koniecznie z zywych, raczej sztucznych bo zywe to jest kolejne 150 zl wiecej), dywan (o ile kosciol nie ma swojego - ale to akurat jest najtansze), no i strojenie krzesel dla mlodych, swiadkow i klecznikow
to jedyne 500 zl....do tego dolicz bukiet przed oltarz od 200-300, bukiety jakies na bok oltarza tez po conajmniej 150-250 zl....
jak dla mnie to jest sporo, a chcialabym jakos ten kosciol przyozdobic....

bo to wszedzie sie tak robi tu 400, tam 200, tu 300 i sie kurczaki zbiera calkiem spora suma...
patrzylam na kupno materialow i robienie samemu
powiem szczerze ze moim zdaniem za duzo nie zaoszczedzisz....bo biorac pod uwage ze pozniej tego nie wykorzystac to jest wyrzucona kasa...a taniej moze bedzie (samo stronjenie nie bukiety) o jakies 100 gora 150 zl taniej....(ale i to nie wiem bo pokrowce na siedzenia sa strasznie drogie, czesc z tych agencji dekoratorskich nie wyporzycza..) no i wziac trzeba pod uwage ze jednak w sobote rano, zamiast zajac sie soba ty stroisz kosciol i nie daj bog jeszcze sale.... a dla kogos kto nie ma wprawy to jest naprawde nielada wysilek, stres i jeszcze cos moze nie wyjsc..

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #18 dnia: 7 Lutego 2009, 15:24 »
Ja brałam ślub w katedrze rok temu, pani która dekorowała kościół jest bardzo sympatyczna. To jest tak, że można się skontaktować z parami które biorą ślub w ten sam dzień dogadać się z nimi jak ma to strojenie wyglądać i wtedy koszty dzieli sie na ilość par. My tak robiliśmy, trafiliśmy na parę z którą można było się dogadać i wyszło nam chyba po 200 zł

Offline Aga_Krzysiek

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Lutego 2009, 19:11 »
Racja ceny strojenia kościoła mogą być bardzo wysokie ale zależy to od tego co się chce i ile ma być żywych kwiatów (są zdecydowanie ładniejsze od sztucznych :) )
Na szczęście ten kościół jest piękny i bogaty sam w sobie że dużo nie trzeba stroić.  Akurat w dniu naszego ślubu, ślub biorą łącznie 4 pary.  Mamy nadzieje, że wspólnie ustalimy ładny wystór i nie wyniesie nas to dużo bo będziemy dzielić się na 4 :)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Lutego 2009, 10:06 »
Ja też tam brałam ślub rok temu i nie widziałam się z innymi parami :) Pani od razu nam powiedziała, że wystrój jest biały, żeby go nie zmieniać dla każdej pary osobno... w zasadzie, to mi jakoś szczególnie na tym nie zależało. A kościół jest piękny sam w sobie więc i tak będziecie mieli najładniejsze zdjęcia. Przyznam się szczerze, że nam ten kościół podpowiedział nasz fotograf, bo stwierdził, że tam wychodzą najładniejsze ujęcia :)
A z tego co pamiętam, to my za wystrój płaciliśmy 50 zł. Pani powiedziała co łaska, a później nam wydała resztę :)
Organistka jest rewelacyjna i jeśli macie jakąś skrzypaczkę czy kogoś takiego, to bardzo chętnie się z tą osobą dogada, co do repertuaru. My mieliśmy dodatkowo własną skrzypaczkę i wszystko wyszło rewelacyjnie :)
Co do księdza, to gorąco polecam proboszcza Aleksandra Ziejewskiego. Wprowadził taką miłą atmosferę, że zapomniałam się denerwować :) I na prawdę mogę wyrażać sie o nim tylko w samych superlatywach, chociaż powiem szczerze, że moje zdane o niektórych księżach nie jest zbyt pochlebne  :oops:

Offline gawronek84

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lutego 2009, 10:10 »
to troche mnie uspokoilyscie, bo juz zaczelam tak na powaznie sie martwic, ze za takie w sumie nie wygorowane przystrojenie tyle kaski....

zobaczymy czy sie ktos wpisze na ten dzien.... ;)