Autor Wątek: Tort?  (Przeczytany 247923 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agnieszka91
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 26.09.2015r.
Odp: Tort?
« Odpowiedź #480 dnia: 6 Sierpnia 2015, 12:12 »
Byliśmy tam tak jak pisałam. Mieli ruch i były tylko dwie Panie, także nikt do nas nie przyszedł. Dostaliśmy katalog, ale co nam po tym jak nawet nie było napisane jakie są dostępne smaki, także wybieramy się tam jeszcze raz w jakiś dzień z samego rana, może ktoś znajdzie dla nasz chwilę.
Jeśli chodzi o torty to są ładne :) tylko zastanawiam się czy to jest dobry pomysł, żeby każde piętro robić w innym smaku. Później się okaże, że ktoś dostał taki smak,a ktoś inny, a wolałby tamten ;) wiecie o co chodzi ... chciałabym cały ciasteczkowy, ale niestety nie można, bo się nie utrzyma. Muszę dowiedzieć się jeszcze raz jak to jest u Staropolskich. Czy to też tak musi być, że każde piętro inne, czy cały tort może być w jednym smaku? Wie ktoś? ;)

Offline dorcia308090
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #481 dnia: 6 Sierpnia 2015, 14:16 »
My właśnie chcemy każde piętro w innym smaku i Pani na targach ślubnych udzieliła nam informacji, że jest to problem ponieważ tylko 2 "wzory" tortów nadają się do takiego rozwiązania.  Doradziła nam żeby jednak lepiej wybrać wszystkie piętra w jednym smaku.  To ja nie wiem jak to w końcu jest:P

Offline blankowa
  • zapaleniec
  • data ślubu: 05.07.2014
« Odpowiedź #482 dnia: 6 Sierpnia 2015, 15:05 »
W Sowie na pewno nie można całego tortu cookies, bo jest dość ciężki, więc pierwsze piętro nie uniosłoby drugiego, dlatego wybraliśmy na górę hiszpańską (podali nam listę tych smaków, które mogą być na górze). Co do kilku smaków- nie jest to aż taki problem, ale też wolelibyśmy jeden smak, ale jak się nie dało, to się dostosowaliśmy (wszystkim bardziej smakował cookies ;)) Jak jest w Staropolskiej nie wiem, bo tam się nie interesowaliśmy - po pierwsze mają dobre torty tylko "lżejsze" w smaku, a my chcieliśmy słodki tort, no i nie mieli modelu angielskiego dwupiętrowego, tylko same duże.

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #483 dnia: 7 Sierpnia 2015, 15:49 »
byłam dziś w sowie pooglądać katalogi z tortami urzekł mnie ten z babeczkami czy któraś z Was orientuje się jak on cenowo wychodzi ?
wiem, że na górze jest torcik na 15 porcji nie wiem ile on może ważyć no i oczywiście + babeczki podobno jakieś 6,90 za sztukę

ktoś coś ?

Offline martunia220

• bywalec
  • data ślubu: 13.08.2016
« Odpowiedź #484 dnia: 28 Sierpnia 2015, 08:22 »
Nie czytałam wszystkich postów i nie wiem czy któraś wspomniała o rzemieślniczej awangardzie,
 torty super!

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #485 dnia: 31 Sierpnia 2015, 19:02 »

tort, WESELNY CZAR od SOWY
torcik na górze ma max 2 kg czyli 2 kg x 49,90 xł = 99,80 zł
babeczki jedna kosztuje 6,90 czyli 55 sz x 6,90 =379,50 zł
379,50 + 99,80 =479,30 zł
kaucja 800 zł...
dowóz 1,50 za kilometr w obie strony jeśli sala jest poza Bydgoszczą

torty 49,90 za kilogram ( angielskie i inne)
torty ekstradekoracyjne 69,90 zł za kilogram
figurki od 30 do 100 zł

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #486 dnia: 31 Sierpnia 2015, 23:12 »
Rozumiem, że ta kaucja za stelaż? Para naszych przyjaciół brała ślub trzy lata temu, to chcieli 500 zł kaucji. Cena za kilogram jak widać od zeszłego roku nie podrożała.

To ten babeczkowy wyjdzie niewiele więcej jak zwykły, więc spoko (rozumiem, że 6,90 to już cena ostateczna?). Ja bym brała  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #487 dnia: 3 Września 2015, 12:41 »
My nie płaciliśmy ani grosza kaucji za stelaż w Staropolskiej...masakra, że Sowa sobie liczy i to takie kwoty.

Offline iwonaaa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 13.06.2015
« Odpowiedź #488 dnia: 3 Września 2015, 13:01 »
dziewczyny to nie jest kaucja za stelaż :) ja brałam u Sowy tort w czerwcu i nie było żadnej kaucji za stelaż. Kaucja jest na poczet tortu. Płaci się 800zł i 2-3 dni po ślubie przyjeżdza się ze stelażem i wtedy dowiadujecie się ile ważył Wasz tort i tym samym ile on kosztował. My daliśmy 800zł kaucji a przyjechaliśmy po ślubie oddać stelaż to okazało się, że wyszedł leciutki i kosztował nas 500zł ( królewski śmietanowy, dlatego lekki). Dostaliśmy więc 300zł zwrotu :) w momencie gdy bierzecie tort kremowy z dodatkami to może wyjść cięższy i wtedy oddając stelaż może się okazać, że 800zł na niego nie wystarczyło i dopłacacie resztę :) to 800zł to po prostu zaliczka na zrobienie tortu, która jest rozliczana dopiero po weselu w momencie oddania stależa :)

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #489 dnia: 3 Września 2015, 13:25 »
jest dokładnie tak jak pisze iwonaaa to jest kaucja na poczet zrobienia tortu a nie za stelaż

z jednej strony mogliby w końcu zrobić jakąś rozpiskę jaki tort i ile waży

Offline blankowa
  • zapaleniec
« Odpowiedź #490 dnia: 3 Września 2015, 23:51 »
jest dokładnie tak jak pisze iwonaaa to jest kaucja na poczet zrobienia tortu a nie za stelaż

z jednej strony mogliby w końcu zrobić jakąś rozpiskę jaki tort i ile waży

To trochę zmienia postać rzeczy, bo ja myślałam, że to za stelaż ;)
Co do rozpiski zgadzam się - niby podają takie pi razy oko, ale asekurują się, że każdy tort ma trochę inną wagę (np. ten sam smak na 50 porcji raz będzie ważył 7 kilo, innym 6,5) to niech to zaokrąglą i tyle, np. ciasteczkowy na porcji kosztuje 350 zł i finito. W sumie taka prawda, że te ceny które podają na ogół się sprawdzają i różnią się najwyżej niewielkimi kwotami, ale klientów odstrasza sam fakt, że do końca nie wiadomo ile to będzie kosztować.

Offline weronafoto

• forumowicz
  • data ślubu: czerwiec 2015
« Odpowiedź #491 dnia: 10 Września 2015, 22:13 »
A ja jak zwykle i monotonnie będę polecać Tortoland! Patrzę na zdjęcia naszego tortu i oczom nie wierzę, był obłędnie piękny, a jak smakował....  ;D ;D ;D

Offline karolinka_87
  • forumowicz
  • data ślubu: 01.10.2016
« Odpowiedź #492 dnia: 4 Października 2015, 15:23 »
A ile w tym tortolandzie kosztuje tort?

Offline weronafoto

• forumowicz
« Odpowiedź #493 dnia: 7 Października 2015, 08:36 »
My płaciliśmy 700zł za tort na 80zł (mieliśmy 90 gości i starczyło)

Offline weronafoto

• forumowicz
« Odpowiedź #494 dnia: 7 Października 2015, 08:39 »
My płaciliśmy 700zł za tort na 80zł (mieliśmy 90 gości i starczyło)

Pomyłka! na 80 osób!  ;D

Offline martunia220

• bywalec
« Odpowiedź #495 dnia: 7 Października 2015, 11:39 »
byłam na stronie ich na fb czy te babeczki i tartaletki które mieli na zdjęciach też oni robią? chciałam zamiast zwykłego ciasta takie słodkości :)

Offline weronafoto

• forumowicz
« Odpowiedź #496 dnia: 7 Października 2015, 12:25 »
Tortoland to jedna miła Pani, która z zamiłowania robi te pyszności. Myślę że nic nie będzie dla niej problemem żeby wykonać. Napisz wiadomość prywatną na facebooku, pokaż co byś chciała i Pani Justyna napewno coś zaproponuje  :D

Offline martunia220

• bywalec
« Odpowiedź #497 dnia: 7 Października 2015, 12:35 »
super - dzięki za informację :)

Offline roxi291290

• bywalec
  • data ślubu: 08.08.2015
« Odpowiedź #498 dnia: 7 Października 2015, 13:14 »
Tortoland to jedna miła Pani, która z zamiłowania robi te pyszności. Myślę że nic nie będzie dla niej problemem żeby wykonać. Napisz wiadomość prywatną na facebooku, pokaż co byś chciała i Pani Justyna napewno coś zaproponuje  :D
W tortlandzie pracuje Pani Judyta ;)
Ale rzeczywiście jest wspaniała. Dała radę okiełznać pannę młoda w ciąży z buzującymi hormonami i wiecznym zmienianiem zdania ;) Współczuje jej współpracy ze mną ;) Ale całe szczeście to już za nią ;) A ja się prawie popłakałam jak zobaczyłam ten cudny tort
Zapraszam do relacji z mojego ślubu:
http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=50698.0

Offline Pudelek_29
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: Jesień
« Odpowiedź #499 dnia: 7 Października 2015, 19:02 »
My mieliśmy tort ze Staropolskiej o smaku alpejskim (bezowy z advocatem). 4 piętra, ostatnie, dolne, to była atrapa - za tort zapłaciliśmy równo 700 zł, było warto :)

Offline em_ka89

• bywalec
« Odpowiedź #500 dnia: 7 Października 2015, 19:19 »
u nas zarówno tort jak i ciasto było z rem marco
tort zrobili dokładnie według mojego projektu i zapłaciliśmy za niego 499 zł
za ciasto, 4 różne rodzaje z każdego po pół blachy łącznie zapłaciliśmy 250 zł
za dowóz nic nie chcieli
tort był bardzo smaczny , 4 różne smaki - cytryna,malina , kawa i czekolada - pychaaaaa

Offline roxi291290

• bywalec
  • data ślubu: 08.08.2015
« Odpowiedź #501 dnia: 7 Października 2015, 21:42 »
My mieliśmy tort ze Staropolskiej o smaku alpejskim (bezowy z advocatem). 4 piętra, ostatnie, dolne, to była atrapa - za tort zapłaciliśmy równo 700 zł, było warto :)

Przypomniałaś mi że muszę obsmarować Staropolską w mojej relacji ze ślubu i wesela ;)
Zapraszam do relacji z mojego ślubu:
http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=50698.0

Offline martunia220

• bywalec
« Odpowiedź #502 dnia: 8 Października 2015, 10:01 »
Moja siostra pracowała w budynku obok staropolskiej i powiedziała że nigdy już nic tam nie zamówi. Widziała jak przechowują ciasta i jak długo leżą. Masakra1

Offline weronafoto

• forumowicz
« Odpowiedź #503 dnia: 9 Października 2015, 07:50 »
W tortlandzie pracuje Pani Judyta ;)
Ale rzeczywiście jest wspaniała. Dała radę okiełznać pannę młoda w ciąży z buzującymi hormonami i wiecznym zmienianiem zdania ;) Współczuje jej współpracy ze mną ;) Ale całe szczeście to już za nią ;) A ja się prawie popłakałam jak zobaczyłam ten cudny tort

Masz rację, Pani Judyta!  ;D Tyle tych Justyn w pomocy ślubnej że już pokręciłam  :(

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #504 dnia: 12 Października 2015, 09:09 »
A ja jak zwykle i monotonnie będę polecać Tortoland!

Rok temu mieliśmy tort na roczek córci od pani Judyty. Był przepiękny i smaczny :)

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #505 dnia: 12 Października 2015, 12:26 »
Do kupna mojego toru jeszcze sporo czasu, wcześniej myślałam, że będę zamawiać ze staropolskiej, ale jak się zorientowałam to smak mefisto na 80 osób kosztuje 600zł, w mojej restauracji (Dwór Hulanka) można zamówić tort od Sowy, zamawia się u menagera i przedstawia on rachunek z cukierni, więc nie liczą żadnej prowizji a ma się komfort, że nie trzeba się martwić przedpłatą za tort ani dowozem itd. Koleżanka byla jakis czas temu w Hulance na weselu i prosiłam żeby później podpytała a kilka spraw panne młodą, oni zamawiali właśnie od sowy u menagera królewski (ten sam typ co mefisto) na 80 osob i płacili za 3 piętrowy bez figurki i ozdób żywymi kwiatami, 580 zł. Szczerze mówiąc królewski wygrywa w porównaniu z mefisto w moim odczuciu, więc chyba zdecyduje się na tą opcję.
Zawsze uwielbiałam kostkę alpejską, ale wiele osób uważa ją za zbyt słodką, kupiłam sobie ostatnio w weekend i stwierdziłam, że chyba się popsuła albo mi się przejadła (bo ja jakis czas wcześniej kupilam to też miałam takie odczucie).

Offline Nodi
  • Moderator
  • forumowicz
  • data ślubu: 26.09.2015
« Odpowiedź #506 dnia: 14 Października 2015, 08:20 »
Do kupna mojego toru jeszcze sporo czasu, wcześniej myślałam, że będę zamawiać ze staropolskiej, ale jak się zorientowałam to smak mefisto na 80 osób kosztuje 600zł, w mojej restauracji (Dwór Hulanka) można zamówić tort od Sowy, zamawia się u menagera i przedstawia on rachunek z cukierni (...)

Pierwsza moja myśl po przeczytaniu pierwszego zdania...a skąd wiadomo, że w tym rachunku prowizja nie została zawarta?  ;) Tak naprawdę tego nie jesteśmy w stanie zweryfikować, ale chciałem tylko ostudzić entuzjazm, żeby nie było zbyt pięknie ;) Ale tak poza tym, załatwianie tortu i ciast przez salę to super rozwiązanie, u nas też takie rozwiązanie było przyjęte i bardzo sobie chwalimy :)
A propo smaków tortów to proponuję iść za słowami "do odważnych świat należy" ;) i nie brać w kółko tych oklepanych smaków, bo są na topie...biszkopt...śmietana...biszkopt...smietana...i ewentualnie jakiśtam dodatek smakowy...no proszę Was...nudy :) Tyle fajnych smaków jest, których goście na pewno jeszcze nie znają...ale większość decyduje się na ten wariant "bezpieczny" :)
Żonki suknia na sprzedaż: suknia ślubna na sprzedaż: http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=55372.0

Koleżanka odstąpi termin 15.07.2017: http://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=56064.0

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #507 dnia: 14 Października 2015, 09:59 »
No akurat ja uwielbiam kostke królewską, a nie jestem absolutnie typem osoby która lubi eksperymentować ze smakami. Sama mało które ciasta jadam, ze słodkiego nie lubię np. rafaello, tofifi nic z tofi nie trawie, więc na pewno nie będę ekspetymentować nowych smaków. Poza tym śmietanowe są tańsze co dla mnie jest argumentem. Nie uważam, żeby wariant bezpieczny był nudny. Czekoladę 98% lubi a większość się nie znudziła nią. A wole żeby 80 na 90 osobom smakował niż żeby z  tych 90 np. połowa mówiła, ze dobry i taki nietuzinkowy a druga połowa, że dziwny i niezbyt smakowity.
Każdy robie wg swojego uznania, Ty lubisz ekspetymenty to pewnie Twój tort taki był i byc może zrobił furore ja wole sprawdzone smaki.  ;D  ;D
A co do rachunku, to jest rachunek z cukierni, i jest na nim napisane ile kg tort ma i ile wazy kg, jesli liczyliby prowizje to dodatkowo poza rachunkiem musieliby policzyc.

Offline martunia220

• bywalec
« Odpowiedź #508 dnia: 14 Października 2015, 12:21 »
Ja będę chciała ciasteczkowy który uwielbiam, porzeczkowy i malinowy mi bardzo smakował no i standard królewski :)
Chyba trzy poziomy będę miała więc muszę sie zastanowic nad malina albo porzeczką :)

Offline marmarika
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #509 dnia: 31 Października 2015, 21:13 »
Ja mam pomysł na mały torcik  królewski  i  babeczki  dla gości  ale  jeszcze wszystko w planach a jak u was ?