Autor Wątek: Tort?  (Przeczytany 247442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
Odp: Tort?
« Odpowiedź #360 dnia: 18 Grudnia 2011, 18:31 »
Hmmm widzę, że cukiernia Złoty Lis ma pozytywne opinie może faktycznie sprawdzę jeszcze ich ciasta, tym bardziej że pierwszy raz słyszę/ czytam :) o tej cukierni. Chociaż mój M uparł się że chce mefisto z Staropolskiej. Tylko dziwię się że w Staropolskiej zaproponowali 5 jednakowych torów, ja jak byłam i rozmawiałam z babeczką to powiedziała mi że mogę sobie wybrać jakie chce torty np 2 torty mefisto, 1 czekoladowy i 2 inne.
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #361 dnia: 18 Grudnia 2011, 19:10 »
Natalusia co do cen - za kg tortu płaciliśmy 35 albo 40zł (nie jestem pewna), a za kilogram ciasta od 15 do 18 zł albo do 17zł. A ciasta mieliśmy różniaste, bo aż 5 rodzajów. Generalnie nasz tort ważył około 13 kg, a ciast mieliśmy chyba 20kg albo ciut więcej.  Tak czy siak wyszło nas o wiele taniej niż ze Staropolskiej. A jakościowo - od dziś jeśli kupuję ciasto to tylko ze Złotego Lisa, więc mówi to samo za siebie :) Tylko lody ze Staropolskiej są pycha :P

Lebara, nie wiem czemu nam tak powiedzieli, fakt, że to było rok temu, może coś sie zmieniło? a może Pani, która nam udzieliła informacji była nie do końca kompetentna? nie wiem, trudno mi powiedzieć.

A tego Rem Marco nie znam, może też maja smaczne, musicie się sami przekonać. My sobie kupowaliśmy po kawałku i oceniliśmy :)

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline niuniuśka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 25.06.2009
« Odpowiedź #362 dnia: 29 Grudnia 2011, 16:19 »
dziewczyny podbijam temat i zapytuję, czy któraś z Was miała może doświadczenia z Rzemieślniczą Awangardą?? Oglądałam ostatnio ich prace i wpadłam w zachwyt... robią torty jakie wymarzyły mi się na ślub :) tylko cena jest trochę powalająca :/

Hej Myszk@ .
Ja miałam tort z awangardy i jestem mega zadowolona.
Był piękny i bardzo smaczny ,ale najlepiej przekonaj się sama bo każdy ma swój gust.
 Ja byłam na darmowej degustacji (taki przywilej przyszłych Par Młodych) więc nic nie tracisz.
Ja osobiście polecam i do tej pory zamawiam tam torty i nigdy się nie zawiodłam.
 Co do ceny nie uważam by były wiele droższe niż u sowy a smak i wygląd dużo lepsze.
Pozdrowionka: Niunia

Offline ripo

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 15.06.2012
« Odpowiedź #363 dnia: 2 Stycznia 2012, 22:13 »
Czy ktoś może zna ciasta i torty z cukierni "Muszyńscy"? Nasza rodzina często kupuje od nich ciasta typu sernik czy makowiec. Podobno są dość tanie i dobrej jakości. Jestem ciekawa czy ktoś z forum mógłby się o tej cukierni wypowiedzieć.

Offline ewulka132
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #364 dnia: 25 Marca 2012, 19:39 »
Jezeli mial ktos tort zz awangardy, to prosze pochwalcie sie jaki smak mialyscie, bo ja sie nie moge zdecydowac miedzy smietankowym, a czekoladowo-pomaranczowym :( pomocy

Offline wss
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #365 dnia: 8 Maja 2012, 11:44 »
Waham się między sową a awangardą (mają piękne torty).  Czy ktoś orientuje się ile w awangardzie wychodzi za kilogram orientacyjnie? Sowa to 45 zł. 

Offline kinia87
  • forumowicz
  • data ślubu: 08.09.2012
« Odpowiedź #366 dnia: 12 Maja 2012, 15:26 »
Ja polecam Staropolską... chyba najlepszy smak ciasta, jaki znam :) Miałam od nich tort na cywilny (mefisto), nie zawiedli mnie :)

MOJE FINAL COUNTDOWN! Odliczajcie ze mną... -> https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=39013.0

Offline zielona_pyza
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.07.2012
« Odpowiedź #367 dnia: 13 Maja 2012, 11:29 »
A można w staropolskiej dostać torty piętrowe?
Byliśmy w tesco i pani w ofercie takich nie miała a nas tylko takie interesują. . .  A w awangardzie chyba odszedł ktoś, kto się zajmował dekoracją tortów.  Ostatnio zaglądaliśmy i nie ma tych, które nam najbardziej przypadły do gustu.  (np.  ten z kwitnącą wiśnią i pergolą) :(

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #368 dnia: 13 Maja 2012, 12:16 »
A można w staropolskiej dostać torty piętrowe?

My mieliśmy. Ale torty ślubne zamawiało się wtedy w centrali na Grunwaldzkiej (chyba nie pomyliłam ulicy....)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #369 dnia: 13 Maja 2012, 12:18 »
tak, tak na grunwaldzkiej my tez tam zamawialismy ;)...
ja polecam lekkie torty na stojakach, bo pietrowe musza byc ciezkie zeby sie utrzymaly pod swoim ciezarem...

Offline katarina25

• forumowicz
  • data ślubu: 30.06.2012
« Odpowiedź #370 dnia: 20 Maja 2012, 19:37 »
Waham się między sową a awangardą (mają piękne torty).  Czy ktoś orientuje się ile w awangardzie wychodzi za kilogram orientacyjnie? Sowa to 45 zł. 
Z tego co mo wiadomo koszt za kilogram tortu w awangardzie to 70-100 zł. Dziewczyny, które miały tort z tej cukierni, byłybyście tak miłe i pochwalicie się swoimi tortami, zdjęciami? Bardzo jestem ciekawa jak wyglądają te torty nie tylko w katalogu czy internecie... Mocno rozważam tą cukiernię.
:) :) ;) ;)

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #371 dnia: 20 Maja 2012, 22:07 »
Mój tort jest w katalogu na stronie, oni po prostu przed wydaniem tortu na salę pstrykają zdjęcia więc nie myślcie, że to tak dla picu te fotki  ;D Tort był rewelacyjny i bardzo smaczny.

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #372 dnia: 20 Maja 2012, 23:03 »
Czyli który to Twój Mysikróliczku? Jaki smak wybrałaś? Na ile osób?

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #373 dnia: 20 Maja 2012, 23:38 »
Tort był na 110 osób, smaki czekoladowy, truskawkowy i jakiś kokosowo migdałowy? A może marcepanowy? Kurcze nie pamiętam tego trzeciego, bo wybraliśmy go na degustacji spontanicznie :) Weszłam na ich stronę, ale widzę, że zmienili galerię i już nie ma mojego na stronce, są same nowe.

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #374 dnia: 21 Maja 2012, 09:49 »
Jakby Ci się chciało wykopać zdjęcie to bardzo poproszę  :brewki: To był Wasz projekt?

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #375 dnia: 22 Maja 2012, 22:47 »
I jeszcze jedno pytanie - jak to było u Was z tym tortem, chodzi mi o dopasowanie wielkości tortu do ilości osób. Czy zamawiałyście na wyrost? Ja się troszkę niepokoję żeby tortu nie zabrakło. Mam do wyboru tort z awangardy na 55 osób lub z Sowy na 60. Gości potwierdzonych jest 55. Ciekawa jestem czy te porcje są takie wymierzone czy umiejętne krojenie tortu przez kelnerów w restauracji nie pozwoli na sytuację że ktoś nie dostanie kawałka. Z drugiej strony często słyszę że tortu jeszcze zostało... A co do smaków w awangardzie to jestem po degustacji i jestem rozczarowana. I co gorsza do wyboru mieliśmy zaledwie 3 smaki!!

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #376 dnia: 23 Maja 2012, 09:46 »
Tortu masz po 10 dag na osobe na weselu. Tak kroja tak mowia.

3 smaki i nie wiecej ? czy tylko 3 do posmakowania :> ..

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #377 dnia: 23 Maja 2012, 09:52 »
To się nie postarali... u nas było tych smaków pełno :) Czekolada i truskawka były obłędne i zdecydowaliśmy się na nie od razu. Natomiast ten trzeci trochę z musu, bo trzeba było, a cała reszta była po prostu smaczna :) Tort był naszego projektu - to jeszcze do Twojego poprzedniego pytania :)

Na pewno nie wzięłabym tortu "na styk". U mnie było ok 85 osób, tort był na 110, a i tak nic nie zostało... goście maszerowali po dokładkę  ;D Poza tym co jeśli obsługa źle pokroi i powiedzmy 3 kawałków zbraknie? ... Nie, no nie wyobrażam sobie tego.

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #378 dnia: 23 Maja 2012, 13:29 »
Tortu masz po 10 dag na osobe na weselu. Tak kroja tak mowia.

3 smaki i nie wiecej ? czy tylko 3 do posmakowania :> ..

Informacja ile gram "mam" na osobę nie jest zupełnie pomocna. Przecież nie poinformowano mnie ile gram na osobę mam w tym torcie tylko na ile jest porcji. A cukiernie również przyjmują różne przydziałowe gramatury na osobę.

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #379 dnia: 23 Maja 2012, 13:33 »
Mysikróliczek, jeszcze zapomniałam dopytać - nie mieliście poprawin i tort zszedł na samym weselu? I miałaś tort nie na stelażach, osobno każde piętro tylko że tak to ujmę taki w stylu amerykańskim, jako jedna całość piętrowa?
Pandi - tyle smaków do posmakowania.

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #380 dnia: 23 Maja 2012, 13:48 »
Taki w stylu amerykańskim  ;) Jakkolwiek to nie brzmi  :D
Były poprawiny, ale tortu została taka resztka, że już jej nie podano. Moi rodzice chyba zabrali do domu, tak dokładnie nie pamiętam, natomiast to było tylko kilka kawałków.

Offline Myszk@

• bywalec
  • data ślubu: 22.09.2012
« Odpowiedź #381 dnia: 23 Maja 2012, 18:05 »
Mysikróliczek a wykończenie tortu mieliście z masy ticino (czy jakkolwiek się to pisze :P) czy może na gładko śmietanką :> Bo dla moich rodziców ta kwestia jest przy wyborze tortu najważniejsza  ::) nam się baardzo podobają torty z awangardy, ale rodzice się wzbraniają przed nimi jeżeli są z masą na wierzchu. Jak tłumaczą - przecież to jest tak słodkie, że nikt nie będzie jadł  ::) i dojdź z nimi do ładu :/

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #382 dnia: 23 Maja 2012, 19:03 »
Nie mam pojęcia czym jest masa ticino, ale nasz tort nie był wykończony śmietanką, bo chciałam ornament na bokach... tak czy siak nie była to niesmaczna, gruba warstwa marcepanu jaką zwykle się daje na tort.

Wrzucam dwa zdjęcia podglądowe, niestety całościowe zdjęcie to TYŁ tortu i to już bez ozdoby na górze więc dorzucam jak wyglądał topping z figurką... przód był pięknie kwiatami przyozdobiony, a nie widać tego na zdjęciu. Na stronie awangardy było widać...

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #383 dnia: 23 Maja 2012, 21:28 »
To czym pokrywane są torty w awangardzie (nie wiem czy wszystkie) to masa cukrowa. Co do próbek smaków to dowiedziałam się że otrzymaliśmy jedynie te śmietanowe (bo ludziom przeważnie te smakują ??? ). Są jeszcze kremowe. Tych smaków nie poznaliśmy.
Dziwie się że to jest tort na 110 osób? Spodziewałam się czteropiętrowego przynajmniej. Na stronie cztery piętra są na 80-coś osób...

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #384 dnia: 23 Maja 2012, 22:26 »
Tak, to jest tort na 110 osób, w awangardzie mają takie przykładowe torty gdzie możesz zobaczyć wielkość. On był dość szeroki, nie jest taki "wysoki i chudy"  :)

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #385 dnia: 23 Maja 2012, 22:28 »
Aaa, no i przypominam to tort sprzed dwóch lat... oni mogli pozmieniać formy.

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #386 dnia: 23 Maja 2012, 22:33 »
Informacja ile gram "mam" na osobę nie jest zupełnie pomocna. Przecież nie poinformowano mnie ile gram na osobę mam w tym torcie tylko na ile jest porcji. A cukiernie również przyjmują różne przydziałowe gramatury na osobę.

Z tego, co wiem, a pracuje troche w cukierni taka sie podaje orientacyjna. Przede wszystkim powinna interesowac Cie waga - bo porcja faktycznie nie zawsze idealnie sie "ciachnie" :D
Co firma to inne zwyczaje.
U nas do 1,5 kg okreslany jest jako 16 porcji / a realistycznie wychodzi ciut mniej .. :D.

Offline katarina25

• forumowicz
« Odpowiedź #387 dnia: 23 Maja 2012, 22:46 »
Kurde, ile to trzeba kwesti rozgryźć, aż z czasem staniemy się zamozwańczymi ekspertkami :-\ Ja nie potrafię rozgryźć czy tort na 60 porcji u p.S jest równe 60 porcją w awangardzie. A najśmieśniejsze jest to że w sumie podawanie gramatury na osobę to głupota. Jeżeli zamówię tort śmietanowy na 60 osób w awangardzie to przecież nie będzie on ważył tyle samo co tort truflowy (ciężki - bo sowa twierdzi, że tylko torty ciężkie nadają się do - jak się już wyraziłam - do tortów w stylu amerykańskim) u p.S. Czy się mylę?

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #388 dnia: 23 Maja 2012, 22:57 »
Ja za chwile jade zamowic i nie daj boze wezme za malo :P .. pff, smakiem bede sie na koncu martwić. w śmietance czy ticino kwestia ozobienia tortu i większego wyboru przy pierwszej opcji odnosnie smaków ..
Zapytaj - będzie wszystko bardziej przejrzyste.

Offline luka88
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23.06.2012
« Odpowiedź #389 dnia: 25 Maja 2012, 09:59 »
Niestety wraz z nadejściem sezonu ślubnego ceny tortów za kg idą w górę. . .  Zamówiłam tort z cukierni ,,Złoty lis" - cena za kg to 45zł, a u Sowy jak pytałam się tydzień temu to cena wynosiła 47zł za kg.  Mam jednak nadzieję, że dokonałam dobrego wyboru i torcik będzie wszystkim smakował:) (smak jaki wybrałam to królewski)