Autor Wątek: EWA SLUB SIERPIEN 2010! SZCZECIN WITAM  (Przeczytany 42903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariposa221

• bywalec
  • data ślubu: 06.08.2010
Odp: EWA SLUB SIERPIEN 2010! SZCZECIN WITAM
« Odpowiedź #120 dnia: 9 Marca 2009, 18:25 »
Ksiądz stwierdził, że to dzień postny, ale z tego co wiem, to przepisy się  już dawno zmieniły i można jeść mięso nawet w Wigilię.  Poza tym ciężko z terminami tym bardziej jak się ma małą rodzinę.  Także myślę, że powinni na ten jeden dzień w życiu zrobić wyjątek i udzielić dyspensę.   Mam nadzieję kivi_23, że uda nam się w końcu wszystko załatwić bez większych problemów.  Zresztą kontaktowałam się w tej sprawie z kurią i dali nam do zrozumienia żebyśmy się wstzrymali, bo może akurat się zmieni proboszcz do sierpnia 2010  w naszej parafii.  Poza tym że zakazał nam on ślubu w piątek to wprowadził szereg różnuch nakazów np.  zakaz sypania ryżem, dekoracji zewnętrznej, na slubie może grać tylko organistka z naszej parafii itp.
Co do pokoi to my w DH nie wynajmujemy, ponieważ prawie cała rodzina ze Szczecina, także zorganizujemy tylko transport o 4h.  Z tego co wiem to Pani Hania nie wynajmuje pokoi na wesela piątkowe żebyście mieli wyłączność na sobotę.  Wybieram się w ten czw i może uda nam się dowiedzieć więcej szczegółów i obejrzeć ten kościółek w Koszewku.  :)
Cieszę się Oleandro że macie po nas :)
Też tak sobie pomyślałam, że może chodzi o dodatkowe pieniądze.  Malavi a jak ksiądz się pytał o ten alkohol, mięso itp.  to co odpowiedziała mu na to Twoja kuzynka? Zastanaiwm się jakich argumnetów mam ewentualnie użyć w rozmowie z nim następnym razem. . .

Offline malavi

• maniak
  • On zawsze "kuma" o co mi chodzi :)
  • data ślubu: 3.06.2010
« Odpowiedź #121 dnia: 9 Marca 2009, 18:34 »
Ona jest generalnie wesołą i kontaktową osobą i tak Go troche żartem wzięła, że no proszę księdza oczywiście że mięsa to dopiero po 24 i tańce tak samo, rodzina się lata nie widziała to do 24 będziemy rozmawiać, ale z tego co wiem to też coś przez kurię działała

Offline kivi_23

• uzależniony
  • data ślubu: 4 czerwca 2010 - 16:00
« Odpowiedź #122 dnia: 9 Marca 2009, 20:14 »
o kurcze.. mam nadzieje, że uda sie wszystko pozałatwiać.. bez kurii itp.

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #123 dnia: 9 Marca 2009, 22:33 »
Naprawde nie wiedzialam ze trzeba tak kombinowac gdy slub jest w piatek

Mariposa myslalam ze w Dworku mozna kilka pokoi wynajac na piatek. My z piatku na sobote bedziemy potrzebowali tylko okolo 3-4 pokoi, ale w sobote juz oczywiscie bierzemy wszystkie.

Wlasnie zastanawialismy sie jak to bedzie jesli nasi goscie przyjada w piatek to gdzie zjedza kolacje itp, wiec w ogole nie wiem czy ich w piatek zakwaterujemy w Dworku, no ale oczywiscie jeszcze duzo czasu do zaplanowania wszysstkiego :)

Offline mariposa221

• bywalec
« Odpowiedź #124 dnia: 9 Marca 2009, 23:31 »
W sumie do końca się nie orientuję jak to jest z tymi pokojami, nawet się o to nie pytaliśmy, bo i tak nie mieliśmy zamiaru rezerwować (jedynie może dla rodziców pomyślimy o tym) tak mi się tylko obiło o uszy, że raczej nie można, bo są potem problemy ze sprzątaniem, ale wszystko pewnie kwestia dogadania się.  Myślę Oleandro, że będziecie mogli wynająć pare pokoi, tylko faktycznie z jedzeniem problem, ale zawsze mogą przynieś gościom jedzenie do pokoju :)
Ja póki co obejrzę ten kościółek w Koszewku, ale jeszcze się wstrzymam z zaklepaniem terminu, bo może skoro zasugerowano że proboszcz ma się zmienić , to coś może w tym jest.  W każdym razie faktycznie może się jeszcze przejdę i postaram coś wskórać. . .  Jak będę nachodzić to może w końcu się zgodzi :)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #125 dnia: 10 Marca 2009, 11:22 »
Mariposa ja nie widzialam  kosciolka w Koszewku wiec nie wiem jak wyglada, tylko czytalam na forum w watku o Dworku.

Jeszcze raz powtorze ze dziewczyny bardzo mnie zaskoczylyscie z tym ze ksieza robia takie problemy ze slubemw piatek!

Offline kivi_23

• uzależniony
  • data ślubu: 4 czerwca 2010 - 16:00
« Odpowiedź #126 dnia: 10 Marca 2009, 17:45 »
mam nadzieje, że nie będzie tak źle :P

Offline katia25

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 4 Czerwca 2009, 00:24 »
Witam wszystkie PM 2010 :D Ja z narzeczonym jesteśmy w trakcie ustalania szczegółów menu w Hotelu Nord.  Jeśli wszystko się dobrze zakończy to 22 maja 2010 będziemy mieli tam wesele.  Cieszę się bardzo, że udało nam się znaleźć wolny termin właśnie w tym lokalu bo czytałam wiele waszych pozytywnych opini na jego temat.  Mieliśmy obawy co do pomieszczenia się gości bo wstępnie będzie ponad 110 os.  ale również czytałam że spokojnie się taka liczba tam pomieści. 

Co do ceny to we wcześniejszych wypowiedziach czytałam, że w 2010 cena waha się w granicach 140-145 zł, ale z tego co nam powiedział właściciel (bardzo fajny, sympatyczny i pomocny) to ceny na 2010 rok wahają się w granicach od 150 -175 zł bez napojów i alkoholu.  A to czy tort będzie to też zależy od wariantu.

Teraz mamy problem z menu - za duży wybór i nie jest łatwo konkretnie się na coś zdecydować.
Proszę o informację czy u was podobnie to wygląda??? :)

Pozdrawiam wszystkie PM 2010 :D:D:D

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #128 dnia: 4 Czerwca 2009, 13:52 »
Witaj Katia! Nord to na pewno sprawdzony wybor. Nie wiem dlaczego cena wzrosla  ??? wydaje mi sie ze to zdecydowanie zalezy od tego jakie wybierzecie menu.

Popytaj dziewczyn ktore juz tam mialy wesele jakie potrawy polecaja.

Ja mialam przykladowe menu z Nordu, ale jak zrezygnowalam z tego miejsca to chyba wyrzucilam, ale jeszcze sprawdze w domu.

Dla przykladu moge podac przykladowe menu z Dworku Hetmanskiego :) Wydaje mi sie ze na weselach je sie podobnie, nie zaleznie od miejsca :)

Soki z lodem w dzbankach (pomarańcz,  grejpfrut, jabłko)
Woda mineralna z cytryną bez gazu z lodem w dzbankach
Owoce (ananas, kiwi, mandarynki, banany, winogrono)
Chleb mix
Sałatka Kalifornia
Mięsa pieczone
Warzywa konserwowe
Ryba po Grecku
Pomidory farszerowane

18.10 Obiad
Rosół z makaronem
Danie główne podawane indywidualnie
ziemniaki gotowane
surówka mix
Sznycel Edelweiss

Po obiedzie - wódka w karafkach !

19.45
Pasztet z żurawiną
Śledzik w cebulce
Sałatka warzywna
Na gorąco: Piersi z kurczaka w sosie majerankowo-ziołowym

21:15
Deski serów
Rolada z kurczaka
Koktajl z krewetek
Na gorąco: Beaf Strogonoff + kluseczki

22:45
Pomidory z mozarella
Galantyna z kaczki
Na gorąco: Szynka płonąca + sos czosnkowy

00:00 Oczepiny
Po oczepinach TORT czekoladowo-smietnkowy

01:15 Barszcz czerwony z pasztecikiem

2.30. Udka z kurczaka w migdałach

Na stole szwedzkim: kawa, herbata, ciasta. Napoje gazowane serwowane przy barze. Wódka podawana bez ograniczeń

Offline katia25

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #129 dnia: 4 Czerwca 2009, 23:46 »
Witam Oleandro - dziękuję bardzo za odpowiedź.  Z tym menu nie było łatwo ale już ustaliliśmy menu dla nas i powiem że mamy podobne do Twojego :) Ale to czysty przypadek.  I potwierdza się to że na weselach obecnie w większości lokalach są podobne dania:)

Jutro dam znać jak po spotkaniu w H.  Nord i czy już na pewno 22 maj 2010 to nasz data ślubu:)

Pozdrawiam!

Offline doti29

• bywalec
  • data ślubu: 7/8/10
« Odpowiedź #130 dnia: 12 Lipca 2009, 17:34 »
Czesc Ewa!
Widze, ze bierzamy slub tego samego dnia :D

Ja tez pochodze ze Szczecina i takze mieszkam teraz w Uk a dokladnie to w w poludniowo-wschodniej Anglii w Chelmsford.
A gdzie jest Hull bo nie kojarze?

Pozdrawiam!

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #131 dnia: 12 Lipca 2009, 21:25 »
Witaj Doti!!! Ty mieszkasz w Essex, a ja w East Yorkshire to jest ponad 4 godziny jazdy od Ciebie na polnoc Anglii.

Jak ida przygotowania??? Ja wlasnie zaczelam szukac suknie slubnej.  W sobote bylam tutaj w salonie,  zmierzylam 3 suknie, cena kupna porownywalna, ale i tak chce wypozyczyc suknie w Polsce.

Offline doti29

• bywalec
« Odpowiedź #132 dnia: 13 Lipca 2009, 18:14 »
Czesc Ewa!

Ja tez juz sie troche rozgladalam za sukienka, ale narazie tylko w internecie.
Najbardziej przypadly mi do gustu suknie emmi mariage, farage i oksany mukha.  Sa one bogato zdobione, ale tego dnia chce wygladac jak ksiezniczka! ;D

Znasz jeszcze jakies innych projektantow ktorzy szyja takie "ksiezniczkowate "sukienki?bo pewnie cos przeoczylam.

tez bym chetnie wypozyczyla suknie, ale troche sie boje, ze zniszcze, zabrudze,podre takie to juz moje szczescie

Z drugiej strony troche szkoda wydawac tyle kasy na cos czego juz nigdy nie ubiore. . .

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #133 dnia: 14 Lipca 2009, 14:40 »
Ja rowniez zakochalam sie w sukniach Oksany Mukhy! bo rowniez w tym dniu chcialabym wygladac jak ksiezniczka  ;) Jednak nie mam do nichdostepu, poniewaz wiem ze jest salon w Bialystoku i we Lwowie a to niestety zbyt daleko dla mnie...

Polecam Pronovias, co prawda nie robia wiele sukni "ksiezniczkowych" ale maja kilka cudnych projektow. Moj typ to Pronovias Rio:

Nie ma nigdzie w Polsce tego koloru, jednak udalo mi sie znalezc i przymierzyc tutaj w Anglii i troszke sie rozczarowalam, poniewaz na zywo ten kolor nie jest zloty, tylko po prostu ecru.

Polceam rowniez sukienki Maggie Sottero, ja mierzylam w Anglii taka typowa ksiezniczkowa, wygladala cudnie. Nie jestem pewna czy sprzedaja je w Polsce.

Na innym watku widzialam ze planowalas slub w Dworku Hetmanskim :) my wlasnie tam mamy wesele 07 sierpnia :)

Offline mariposa221

• bywalec
« Odpowiedź #134 dnia: 14 Lipca 2009, 15:12 »
Suknie o których piszecie dostepne są też w paru innych salonach np. we Wrocławiu. :)
http://www.bellissima.pl/suknie_slubne.php

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #135 dnia: 14 Lipca 2009, 16:11 »
Mariposa bardzo dziekuje za link,  Wroclaw nieco blizej niz Bialystok :)

Z tego co wiem to nie mozna podawac linkow (tylko na priv), wiec pewnie ktos zaraz go usunie  ;) Mimo to dzieki za namiary :)
Mariposa w tym salonie we Wroclawiu maja mnostwo fajnych projektantow!!! wlasnie przejrzalam strone  ;)

Ja mierzylam w Anglii  Maggie Sottero Sabelle (zdjecie ponizej) - wygladala pieknie, ale ja chyba wole suknie ecru, zlota lub srebrna.

Szkoda ze Wroclaw tak daleko od Szczecina  :(

Offline doti29

• bywalec
« Odpowiedź #136 dnia: 14 Lipca 2009, 16:50 »
Tak Ewa dworek byl moim pierwszym typem, przepiekny no i ceny bardzo rozsadne. Nie slyszalam tez zadnej negatywnej opinii o dworku,

wiec wy nie musicie sie o nic martwic. Ale niestety wszystkie soboty w lecie byly juz zajete (dzwonilam tam 2tyg.temu).

Pani recepcjonistka powiedziala, ze maja jeszcze wolny piatek w sierpniu, ale to odpada bo my chcielismy poprawiny a w sobote to szybko bysmy musieli sie z tamtad wynosic bo przeciez w sobote kolejne wesele.

Co do sukienek to widze, ze mamy podobny gust ;), wszystkie Twoje typy sa sliczne.
Dziekuje za informacje.

Ty juz mierzylas suknie w Anglii napisz jak oceniasz obsluge w sklepach nie robia zadnych problemow, bo slyszalam wiele nieprzychylnych

histori o obsludze w Polsce, ale tutaj to chyba nie ma prawa sie stac, patrzac na te wszystkie mozliwosci zwrotow  i zamiany w angielskich sklepach nawet bez paragonu

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #137 dnia: 14 Lipca 2009, 17:41 »
Przyznam ze jeszcze nie mierzylam sukni w Szczecinie, jedynie czytalam na forum o roznych salonach, wiec nie wiem jak dokladnie  to  wyglada w Polsce.

Tutaj musialam sie zapisac na spotkanie, na szczescie udalo mi sie z dnia na dzien. Musze przyznac ze w salonie bylo milo.... ale Pani ktora mnie obslugiwala miala okolo 50lat i jakos nie do konca zlapalam z nia nici porozumienia  ::)  Zmierzylam trzy sukienki i Pani zapytala sie czy chce zmierzyc wiecej i w glebi duszy chcialam ale  mialam wrazenie ze ona ma bardziej ochote zjesc lunch (bo byla to pora lunchu w Anglii) niz zajmowac sie mna. Ale to tylko moje subiektywne odczucie.... Ogolnie jednak byla mila i pomocna!

Niestety tak samo jak w Polsce nie mozna robic zdjec w sukni.

Mowila, ze na suknie czeka sie 6 miesiecy, nie pytalam sie o mozliwosc zwrotu itp. Salon w kotrym ja bylam tylko sprzedawal suknie, nie wypozyczal. Chcialabym  isc do jeszcze jednego salonu ale nie wiem kiedy bede miala czas :)

Offline mariposa221

• bywalec
« Odpowiedź #138 dnia: 14 Lipca 2009, 19:53 »
Babola chyba strzeliłam z tym linkiem :) W każdym razie sukienki bardzo ladne, jak coś mi się rzuci w oczy wczasie poszukiwań to na pewno dam namiary na priv :) Póki co cieszę się bardzo bo mój dotychczasowy problem z kościołem w końcu się rozwiązał i będę miała ślub dokładnie tam gdzie chciałam uff :grin:

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #139 dnia: 14 Lipca 2009, 20:14 »
Mariposa jeszcze nikt nie zauwazyl i link dalej jest  ;)  ;)  ;) , ja juz sobie zapisalam w zakladkach i na pewno dokladnie obejrze suknie wszystkich projektantow.

A gdzie bedziesz miala slub? dlaczego mialas problem z kosciolem?

Offline mariposa221

• bywalec
« Odpowiedź #140 dnia: 14 Lipca 2009, 20:43 »
Miałam problem z kościołem, bo ślub mam w piątek i mój proboszcz nie chciał nam pozwolić. Zresztą nie pozwala też sypać ryżem i takie tam. Jednak jak zwykle okazało się, że chodziło po prostu o pieniądze... W każdym razie cieszę się bardzo, bo odkąd pamiętam marzyłam o ślubie w moim ukochanym sanktuarium :) Teraz już mogę sie przestać marwtić. Zamówiłam też ostatnio księgę gości i teraz już czekam na nią z niecierpliwością. pozdrawiam :)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #141 dnia: 14 Lipca 2009, 21:05 »
Rozumiem slub w piatek... wczesniej dziewczyny pisaly o problemach z tym zwiazanych.  Teraz to tak popularne, ze wydaje mi sie ze ksieza nie powinno robic problemow z udzielaniem slubow w piatek ale cos roznie to bywa.

Masz na mysli Sankturaium na Slonecznym??

Offline mariposa221

• bywalec
« Odpowiedź #142 dnia: 14 Lipca 2009, 22:01 »
Tak dokładnie to moja parafia, a stamtąd już prosta droga do dworku, jeszcze nie jest tak daleko.  :)
Co do piątku kwestia podejścia... Mimo wszystko nie podoba mi się, że za wszystko trzeba płacić - za to że piątek, za udzielenie sakramentu a i tacę zbierają często na ślubie. Ja w sumie miałam mały wybór, bo nie chciałam poprawin i robię wesele na około 70 osób, a większość lepszych lokali wprowadziła ograniczenie minimum 70 czy 80 gości i trzeba zamawiać noclegi. Stąd podjęłam taką decyzję a w innym przypadku wybrałabym sobotę, nawet nie wiedziałam, że będzie z pt tyle problemów. :Olaboga: Ale teraz mogę już spać spokojnie, bo najważniejsze załatwione.

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #143 dnia: 14 Lipca 2009, 22:42 »
Zgadzam sie Sanktuarium to piekne miejsce! Jak bylam bardzo mala  ;) to czasami jezdzilismy z mama na Prawobrzeze na zakupy do Heliosow i Pewexu  ;D ;D ;D alez to byly czasy i wowczas zawsze szlismy do Sanktuarium!! A wiec kojarzy mi sie bardzo przyjemnie...

Rzeczywiscie do Dworku bedziecie mieli blizej niz my z Katedry  ;)

A jak tam wybor sukni?

Offline mariposa221

• bywalec
« Odpowiedź #144 dnia: 15 Lipca 2009, 08:55 »
Ja mam dokładnie takie same wspomnienia :) Katedra też nie jest daleko i równiez pięknie się prezentuje, teraz konczą ją chyba remontować z tego co widziałam, więc na pewno bedzie ładnie. Co do sukni, to cały czas mam tylko jeden typ: pronovias nalon. Poza tym podobają mi się sukienki aspera bride i typ hiszpański - dużo koronek.

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #145 dnia: 16 Lipca 2009, 17:57 »
Jak bede w Polsce w sierpniu to koniecznie musze isc do katedry zobaczyc  jak wyglada po remoncie :)

Och te nasze sukienki :) to taki trudny wybor, jest mnostwo pieknych sukni az nie wiadomo co wybrac...

Offline esia84
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 28 Lipca 2009, 13:47 »
Cześć dziewczyny :)
Nie było mnie jakiś czas na forum ale powróciłam ;)
Jak pisałam wcześniej planujemy wesele w sierpniu 2010 :)
Czytam Wasze posty i jestem w szoku,bo macie już tyle spraw załatwionych a ja kompletnie nic :( W sobotę będziemy wszystko ustalać no i myślę że zaczniemy już załatwiać wszystko :)
Dzwoniłam po kilku lokalach i dowiadywałam się o terminy i koszta.
Jakie lokale byście poleciły?? Wesele będzie na ok 80 osób,bez poprawin...
Mam kilka typów : Ceremonia,Julian, Karczma biesiadna w Bartoszewie, Zajazd Ustowo,Villa Vivian.
Pozdrowionka :)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #147 dnia: 28 Lipca 2009, 14:43 »
witaj Esia84, najwazniejsze abyscie sprawdzili czy miejsca ktore wybraliscie maja wolne miejsca na sierpien. Miejsca ktorymi my sie intereseowalismy Nord, Dworek Hetmanski sa na pewno zajete na sierpien 2010.

Musze przyznac ze niewiele wiem o restauracjach ktore wspomnialas, wiem ze Julian mial kiedys zle opinie, ale czyba juz sie poprawili. Reszty naprawde nie znam. Ale na forum jest wiele opini, w linku powyzje znajdziesz odniesienie do prawie kazdego lokalu w Szcz

https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=3344.0

Offline esia84
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 28 Lipca 2009, 14:54 »
Dziękuję za link :)
Z tego co się dowiedziałam, to w Ceremonii na sierpień są terminy jeszcze, do Juliana dzwoniłam i Pan z którym rozmawiałam powiedział że są ale nie powiedział jakie konkretnie, do Karczmy Biesiadnej w Bartoszewie też dzwoniłam i też są terminy wolne.
Chyba też będziemy ślubować 7.08.2010,ale to zależy co z salą :)
Jeśli chodzi o Dworek to strasznie chciałam mieć tam wesele no ale niestety :( w Nordzie też chciałam ale brak terminów....więc musimy szukać czegoś innego :)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #149 dnia: 28 Lipca 2009, 15:04 »
No to super ze maja wolne miejsca! Warto pojezdzic, poogladac i poczytac opinie na forum bo sa baardzo pomocne  :D :D :D Ja przy wyborze sali opieralam sie na opiniach z forum, bo wiadomo ze kazdy pisze tutaj co chce  ;)

Teraz mi przyszlo do glowy, ze ladnym miejsce jest Gosciniec Pod Aniolami, jest dosc drogo, ale podobno ladnie i smancznie.