Odświeżam watek aby nie zaczynać nowego.
Ja uważam, że szkoła rodzenia bardzo się przydaje dla mnie największy wpływ miała na złagodzenie panicznego strachu przed porodem.
Ale dużo pomogła także w zdobyciu wiedzy o pielęgnacji i karmieniu maluszka.
Jednak fakt jeżeli uczęszcza się do szkoły gdzie jest 20 par to jest ona mniej skuteczna niż taka gdzie uczęszcza kilka par.
Ale fakt faktem uczęszczanie w każdej szkole rodzenia przynosi wymierne korzyści i uważam że warto.
Ja korzystałam ze szkoły rodzenia w w Centrum Edukacji Okołoporodowej i co mi się najbardziej tam podobało to:
- przemiła atmosfera, bardzo kameralna, mało par więc można o wszystko zapytać bez skrępowania
- prowadzi doula i edukatorka okołoporodowa, więc nie jest tylko o kwestiach medycznych, nie ma straszenia, a jest także o bliskości, emocjonalnej stronie, rozwoju malucha i zmianach u mamy
- od strony medycznej jest oczywiście położna - można o wszystko zapytać, wyjaśnia, pracuje na Pomorzanach
- porad laktacyjnych udziela Małgorzata Szmygin - jedna z najbardziej znanych doradców laktacyjnych w regionie
ja płaciłam ok 500 zł ale było nas 4 pary i było 9 spotkań w tym jedno po porodzie co było dla mnie bardzo ważne
tak się rozpisałam że zapomniałam o tym aby napisać, że w przyszłym tyg od 6 do 12 października mają tam dni otwarte i mnóstwo zajęć i warsztatów za darmo więc warto skorzystać