Autor Wątek: Obrączki  (Przeczytany 15145 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martin77
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.04.2008
Odp: Obrączki
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Marca 2009, 21:30 »
MagdaMa   mhm.... znów by trzeba z pomocy żonki skorzystać hehe:)  na paragonie mam datę odbioru 20.03.2008, a czekaliśmy na grawer jak dobrze pamiętam około tygodnia, slub mieliśmy 12.04. czyli podsumowując- około miesiąc przed ślubem załatwialiśmy. także masz jeszcze troszkę czasu do swojego w maju:) ale mimo wszystko proponuję Ci troszkę się streszczać bo na ostatnią chwilę to zawsze coś lubi się zepsuć, a nerwówki przed ślubem będziesz miała wystarczająco dużo. :)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Marca 2009, 21:32 »
też tak myślę;
mam właśnie zamiar już w tym tygodniu to załatwić i mieć z głowy;
ceny poszły w górę i to bardzo, ale zobaczymy co nam zaoferują;
jak sprawdzę to dam znać :)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Marca 2009, 14:43 »
byłam i zamówiłam na Kościelnej w Sosnowcu;
950-1000zł będą kosztowały - jaka waga to się okaże;
proste - gładkie, wklęsłe z grawerem;
byłam w Auchan - ceny mnie powaliły; takie jakie my zamówiliśmy - 1600 za parę;  inne: proste, gładkie, wypukłe - ceny od 700zł za sztukę; z dodatkami już od 900/1000zł - za sztukę;

polecić Wam więc mogę spokojnie jubilera na Kościelnej; ceny ma bardzo dobre, w porównaniu z innymi [a trochę pochodziłam];
robociznę też ma tanio - robię sygnet z własnego złota dla dziecka, tzn będzie to pierścień atlantów; wszędzie mi mówili że będzie to kosztowało w granicach 150-250, a tu mi facet powiedział - 100/120zł; więc jest różnica;
kupowałam tam już inne rzeczy - kolczyki, łańcuszek, 2 wisiorki - wszystko bdb wykonane i nadal mi służy;

o dziwo, ale ogólnie rzecz biorąc...... w centrum jest najtaniej :P

Offline aga8207

• bywalec
  • data ślubu: 06.06. 2009 Catamaran :)
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Marca 2009, 08:15 »
Witam dziewczynki zrobiliśmy prawie chyba końcowy maraton po jubilerach.
Byliśmy w Dąbrowie na Tysiąclecia. I tam za zrobienie obrączek z naszego złota powiedział nam 750 więc dość sporo.
W Sosnowcu na Modrzejowskiej chyba 19 w tym nowym salonie po ciastkarni za obrączki które nam się podobały (biało żółte złoto)1600 za model z prostym środkiem i ok. 1900 za wypukłe. Te same obrączki zrobi nam pan na końcu Modrzejowskiej za kinem Helios z naszego złota za 450 zł. a jako że mamy nawet więcej  złota niż potrzebujemy to reszę złota też  zabiera i odliczy nam od ceny obrączek albo nam coś zrobi.  Więc różnica jest kolosalna. Taką samą cenę podała nam pani z salonu na targowej (B....) , 450zł. , gratis rodowanie, grawer 1,90 za literkę.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Marca 2009, 10:12 »
wejdź jeszcze na Modrzejowskiej do bramy, 1 lub2 brama po prawej przed Kościelną (w bramie tej jest też Lombard);
tam złotnik za zrobienie obrączek powiedział 150-250zł [w zależności od wzoru];  no i spytaj na kościelnej - to niedaleko, też jest niedrogi [jak już wyżej pisałam]

Offline arvena

• zapaleniec
  • Mów, niech Twoje słowa wzburzą krew...
  • data ślubu: 25.07.2009
« Odpowiedź #35 dnia: 3 Kwietnia 2009, 13:57 »
My pytaliśmy o robociznę w centrum Dąbrowy - na 3-go maja.  Jak ma się swoje złoto, to można nieźle zaoszczędzić na obrączkach.  Potrzeba ok 11g.  I tam powiedzieli mi za robocizne 350 zł + za cechowanie chyba złotówka za gram.  I ewentualny grawer wedle życzenia 1,5 za literkę. 
Dostałam tez namiary do pani w s-cu na pogoni, numer tel.  mogę wysłać na prv - za robociznę z własnego złota ok 400zł. 

odliczam

Offline Malinka2009
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #36 dnia: 3 Kwietnia 2009, 20:59 »
My też wybraliśmy obrączki na Modrzejowskiej  w bramie - z zółtego złota i bałego na brzegach + diamenciki trzy ;-)

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #37 dnia: 5 Kwietnia 2009, 00:31 »
nie poleciła bym jubilera na Kościelnej 1 w sosnowcu

Pani nie ma jasnych zasad stosuje różne ceny, nie potrafi odpowiedzieć na najprostrze pytania! Cen może nie ma wysokich, powiedziała bym standardowe ale chodzi o fakt braku jakiegos konkretnego cennika. Jednym liczy tak drugim siak.
Na pytanie od czego zalezy cena robocizny przy wykonywaniu obraczek z wlasnego złota, Pani odpowiada
" no wiecie Państwo co sie dzieje na rynku od stycznia?? ..."
za chwile coś gada o spadku dolara o globalistach    :mdleje: !!
Śmiać mi sie dosłownie chciało  :hahahaha: . Nie lubie czegoś takiego jak cos kupuje to chce wiedzieć wszystko na ten temat a nie że babeczka mówi, ze takie ceny jej pracownia dyktuje i takie podaje !! Masakra Kobieta sie miesza w tym co mówi! Zaczeła coś kombinować że może ktos zamawiał mniej pracochlonne obraczki, ale i z tym jej sie nie udalo bo mówimy, że my przeciez zwykle  standardowe zamowilismy!
Najzabawniejsze jest to że spisalismy umowę z cena a babka dzwoni do nas za 2 godziny i mowi ze jeszcze zapomniala nam powiedziec o odbarwieniu zlota i jak chcemy to jeszcze dodatkowo 50 zł.
Kobieta poprostu oszukuje, nasz blod polega na tym że weszlismy tam z nastawienie odrazu zamówienia i babeczka to wyczuła. Tu raczej trzeba wejsc poprosić o jasne czytelne zasady, zastanowic sie przyjsc nastepnego dnia!!

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #38 dnia: 5 Kwietnia 2009, 01:00 »
na szczęście ja tam nie kupuję;
tzn  na Kościelnej,ale obok biura Małgosi i tam jubilerem jest facet (prawie naprzeciwko UŚ/biblioteki)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #39 dnia: 5 Kwietnia 2009, 01:02 »
nie poleciła bym jubilera na Kościelnej 1 w sosnowcu

Pani nie ma jasnych zasad stosuje różne ceny, nie potrafi odpowiedzieć na najprostrze pytania! Cen może nie ma wysokich, powiedziała bym standardowe ale chodzi o fakt braku jakiegos konkretnego cennika. Jednym liczy tak drugim siak.
Na pytanie od czego zalezy cena robocizny przy wykonywaniu obraczek z wlasnego złota, Pani odpowiada
" no wiecie Państwo co sie dzieje na rynku od stycznia?? ..."
za chwile coś gada o spadku dolara o globalistach    :mdleje: !!
Śmiać mi sie dosłownie chciało  :hahahaha: . Nie lubie czegoś takiego jak cos kupuje to chce wiedzieć wszystko na ten temat a nie że babeczka mówi, ze takie ceny jej pracownia dyktuje i takie podaje !! Masakra Kobieta sie miesza w tym co mówi! Zaczeła coś kombinować że może ktos zamawiał mniej pracochlonne obraczki, ale i z tym jej sie nie udalo bo mówimy, że my przeciez zwykle  standardowe zamowilismy!
Najzabawniejsze jest to że spisalismy umowę z cena a babka dzwoni do nas za 2 godziny i mowi ze jeszcze zapomniala nam powiedziec o odbarwieniu zlota i jak chcemy to jeszcze dodatkowo 50 zł.
Kobieta poprostu oszukuje, nasz blod polega na tym że weszlismy tam z nastawienie odrazu zamówienia i babeczka to wyczuła. Tu raczej trzeba wejsc poprosić o jasne czytelne zasady, zastanowic sie przyjsc nastepnego dnia!!

a w ogóle to jakaś dziwna kobieta jest...

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 5 Kwietnia 2009, 01:15 »
MagdaMa dziwna - to mało powiedziane!
Po pierwsze jak powiedzielismy ze ktos tam płacił tyle to nie zaprzeczyła, wiec widać że kombinuje!
Po drugie jak zaczelismy tak juz dłuzej z nia gadać to kobieta nagle sie wystraszyła jakbysmy nie wiem conajmniej chcieli jej wyniesc polowe złota ze sklepu!

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #41 dnia: 5 Kwietnia 2009, 11:13 »
Ja mam stamtąd obrączki i nam powiedziała cenę wówczas najtańszą ze wszystkich jubilerów w Sosnowcu  ;)
Z obrączkami jest wszystko w porządku - były takie jakie zamowilismy wszystko ok, waga tez sie zgadzała  ;)

Jak my rozmawialiśmy to Pani była bardzo miła i wszystko po kolei powiedziała co ile kosztuje . Więc powiem jak to było:
- 250 zł robocizna
- zmiana barwy złota 1 zł od grama - nam wyszło ok 90 zł za to
- grawer - 1,6 zł za literkę

Cena na umowie była 340 zł plus grawer - ponieważ nei podaliśmy go od razu .
Zadzwoniłam za tydzień- podałam grawer - wyszło nam za niego 80 zł - jest długi  ;)

Dzień przed odbiorem zadzwoniłam zapytałam czy sa gotowe i cos mnie tknęło żeby zapytać ile pieniędzy mamy przygotować - a ona do mnie że 470 zł  :-\ więc o 50 zł więcej niż my sobie wyliczyliśmy , spytałam jak to ze to nei możliwe ze za tyle kasy to my graweru nie mamy , a Ona że jeszcze tzreba doliczyć zmianę barwy złota - a ja jej mowie że to juz jest wliczone , a ona ano tak rzeczywiście .
Jak przyszliśmy do niej to przeprosiła ze tego nie policzyła i zapłaciliśmy 420 zł

Tylko teraz się tak zastanawiam płaciliśmy 1 zł od grama , a u Ciebie mikoala , jak i u mnei potem chciała doliczyć za to 50 zł  :drapanie: rzeczywiście jakiś dziwny system.

Jednak cieszę się że obrączki sa takie jakie chcieliśmy i wszystko było w porządku ,na czas itd

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #42 dnia: 5 Kwietnia 2009, 12:52 »
to dobrze że wszystko ok;
co nie zmienia faktu że coś nie bardzo z tym jubilerem jest...

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43 dnia: 5 Kwietnia 2009, 13:00 »
u nas nie liczyła od grama tylko odrazu że 50 zł zmiana barwy jakbysmy chcieli, gdyby liczyła tak jak Wam, to tez około 90zł by wyszło! A za jedną literkę liczy 1,5

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 5 Kwietnia 2009, 13:04 »
Nam za literkę na bank 1,6 zł
Dlatego napisałam ze u nas inaczej policzyła za tą zmianę barwy , a później chciała jeszcze za  to 50 zł , ale nie dalismy  się jej  ;D

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 5 Kwietnia 2009, 13:13 »
Dlatego mówi kobieta ma jakieś nie dokońca jasne zasady, a gdy chce sie czlowiek cos wiecej dopytac zasłania sie tajemnicą jubilerską  :glupek:  :glupek:  :glupek: przeciez kobieta sobie sama robi tym krzywde ehhh! Ale nas na koniec pocieszyła nie martwcie sie Państwo obrączki będą idealnie wykonane   :glowa_w_mur: !!!

Offline anulkak1982

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 09.05.2009
« Odpowiedź #46 dnia: 5 Kwietnia 2009, 23:14 »
A ktoś zamawiał może na targowej tam jest pracownia złotnicza witek czy jakoś tak ,mieli chyba najniższa cenę ze wszystkich

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #47 dnia: 6 Kwietnia 2009, 08:54 »
Z moich dość wnikliwych obserwacji i analiz porównawczych wynika, że najtaniej w Sosnowcu jest jednak na Modrzejewskiej w bramie "Promenada".

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 6 Kwietnia 2009, 10:10 »
No widzisz ineeze a nam wcale tam nie powiedział tak tanio , wręcz podał nam cene jedną z droższych w sosnowcu  ;)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #49 dnia: 6 Kwietnia 2009, 11:02 »
to wszystko zależy co chcemy ;)
mnie osobiście najtaniej wyszło na Kościelnej - a ile dokładnie, to napiszę jak odbiorę;

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 6 Kwietnia 2009, 11:46 »
My chcieliśmy klasyczne płaskie obrączki z zółtego złota ew z jakimś paskiem matowym bądż wyżłobionym, więc nic bardzo wymyślnego  :D

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #51 dnia: 6 Kwietnia 2009, 13:58 »
ja mam zwykłe, bez żadnych zdobień, z żółtego złota, tyle że wklęsłe a nie wypukłe;
i mimo tego różnica w cenach pomiędzy złotnikami była w granicach +- 300zł więc dosyć sporo;

Offline szatina

• forumowicz
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #52 dnia: 6 Kwietnia 2009, 17:55 »
Ja robiłam z własnego złota u Witka na ul. Targowej i jestem baaardzo zadowolona.Za obroczki z żółtego złota (moja z diamencikiem) +grawer zapłaciłam 530 zł co dla mnie jest bardzo mało w porównaniu z renomowanymi jubilerami. U tego pana już wcześniej przerabiałam sobie pierścionki i do dnia dzisiejszego nic sie z nimi nie stało,wiec moge śmiało polecić.

Offline INKA
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.09.2009
« Odpowiedź #53 dnia: 4 Maja 2009, 21:19 »
Witam,
czy ktoś robił może obrączki w DG w centrum tzn. idąc kościuszki w górę za byłym kinem ARS i już przy skręcie na Bandrowskiego na rogu jest złotnik. Bylismy tam i sa super obraczki ktore chcielibysmy zrobic, ale czy może nam ktoś podpowiedzieć czy ceny są tam podobne jak w innych salonach, jakie wykonanie itd. Moze ma ktos doswiadczenie z tym złotnikiem. Pozdrawiam

Offline króliszek
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 5 września 2009
« Odpowiedź #54 dnia: 5 Maja 2009, 17:58 »
My w zeszłym tygodniu zamówiliśmy obrączki  :). Najpierw oczywiści był skipping po jubilerach w celu orientacji cenowej. Różnice nas przeraziły. Byliśmy zainteresowani klasycznymi, półokrągłymi obrączkami o szerokości 5 mm.  W Chorzowie ceny oscylowały między 450 a 560. U jednego jubilera pani powiedziała, że oni nie robią obrączek ze złota klienta, ale mogą kupić złoto od nas (jako złom rzecz jasna) a my możemy u nich kupić obrączki. Próbowała nas przekonać, ze interes jest dla nas opłacalny i nawet mamy grawer gratis :). W Sosnowcu ceny było już dużo lepsze 250, 210, grawer 2 zł. Byliśmy już praktycznie zdecydowani jednak przy okazji oddawania butów do reklamacji w centrum DG na 3 maja wstąpiliśmy do jubilera i szok :o oczywiście pozytywny. Cena 160 zł plus złotówka za gram za cechowanie, grawer 1,50. Oczywiście zdecydowaliśmy się. Pod koniec maja idziemy na przymiarkę :)

Offline hebdzia
  • bywalec
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #55 dnia: 7 Maja 2009, 11:29 »
myśmy tam robili swoje obrączki tylko, że z naszego złota
jestesmy zadowoleni nasze obrączki są z łaczonego złota dość szerokie i masywne, takie jak chcieliśmy
ponieważ zlota naszego było więcej resztę pan odliczył od ceny a grawer mieliśmy gratiś i poprakę (mąż powiększał sowją) również gratis
wczesniej było mówione że za grawer mamy płacić ale jak oddaliśmy do grawerowania to nic nie płaciliśmy
wykonane były szybko
ceny są podobne jak u złotników w sosnowcu

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #56 dnia: 7 Maja 2009, 19:25 »
My zamówiliśmy obrączki w Onyxie w DG (koło schodów na Sobieskiego). Będą z białego i żółtego złota, 6 mm, półokrągłe, z grawerem. Cena ok. 1500 zł, a dokładną poznamy przy odbiorze. Mieliśmy swoje złoto, którego wartość została odliczona od 1500. Napiszę, jaki będzie efekt :)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline anetka1232

• forumowicz
« Odpowiedź #57 dnia: 7 Maja 2009, 19:47 »
z tego co sie orientuje to moja kolezanka za obroczki z bialego zło i zółtego takie jak mieli w aparcie dała 800 zł w DG na tysiąclecia. dodam że nie dawała złota

Offline dziuniac23
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 19.09.2009
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Czerwca 2009, 21:06 »
Fachowa i miła obsługa jest w Sosnowcu na Targowej.  My tam robi z żółtego i białego złota.  Można również zaproponować swoją wersję (otwarci są na propozycje :) )

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Czerwca 2009, 21:36 »
mogę teraz  spokojnie polecić złotnika na Kościelnej, na przeciwko biblioteki;
obrączki są świetne, bdb wykonane, bdb się je nosi, żadnych zastrzeżeń;
bardzo miła obsługa;