Autor Wątek: Aborcja - za i przeciw  (Przeczytany 24554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Odp: Aborcja - za i przeciw
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Lipca 2008, 14:47 »
Własnie Ela kazdy inaczej przezywa wiec po co piszecie ze cos jest gorsze od czegos ? Skoro dla jednego strata zegarka bedzie gorsza od straty ukochanego psa i odwrotnie ?

Oponko a w czym Twoja wypowiedz jest niby taka wyjatkowa ze jej cytowac nie wolno ?
Nie Ty jedna przezylas tragedie, te ktore wiedza o co chodzi to wiedza.

I chodzilo mi o to ze musi ktos przezyc i to i to by moc to porownac. A 99 % z Was nie przezyla ani jednej z tych rzeczy.

Gdybanie tak ale stawianie tego za pewnik to juz inna historia.

I nie jestescie w stanie przewidziec co by bylo gdyby .... czlowiek czasem w takiej chwili podejmuje decyzje o ktorych by wczesniej nawet nie pomyslał.

Dobra koncze te wypowiedz bo i tak nie zrozumiecie.

Macher a Twoje zdanie nie wymagam od Ciebie szacunku bo Twoje zdanie dla mnie nie istnieje i tyle.

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
  • Życie w bólu to przywilej bycia Człowiekiem.
  • data ślubu: 04.06.2005 rok
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Lipca 2008, 17:39 »
Przypomnę tylko temat wątku

"Aborcja - za i przeciw"

temat nie brzmi Antalis wie wszystko  :!: :!: :!:  a reszta nic nie rozumie.

PS. można ten wpis potraktować jako nie istniejące zdanie

Witaj  Gość   Życie jest Piękne

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Lipca 2008, 20:21 »
Uff ale tu się zrobiło groźnie :o Słuchajcie temat aborcji to temat rzeka. Można pisać, kombinować jak taką sprawę rozwiązać, ale tak naprawdę każdy z nas ma prawo do wypowiadania swojego zdania i każdy może się z nim nie zgodzić.
Ja na dzień dzisiejszy zgadzam się z wypowiedziami gosiaczekkk, rybki  i machera, chociaż nie twierdzę, ze moje zdanie na pewno nie ulegnie zmianie. Nie wiem jak to jest ???, nie wiem co bym zrobiła ???
Myślę, ze to jest jest indywidualna sprawa.
A wracając do kwestii mężczyzn:
uważam, że mój mąż tak samo miałby coś do powiedzenia na ten temat jak i ja - a ja na pewno brałabym jego zdanie pod uwagę (nie chodzi mi o gwałt tylko o wszelkiego rodzaju wady wrodzone, zagrożenie życia matki itd)
Tak więc nie wiem czy ma sens złoszczenie się na kogoś za jego opinię. Przecież po to powstał ten wątek.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Lipca 2008, 16:03 »
Oczywiście Macher, zresztą ludzie wszechwiedzący są raczej nieszczęśliwi, a dlaczego to każdy wie. Skoro wszystko wiesz to po co się wypowiadasz.

Mógłby ktoś takie beznadziejne kłótnie stąd wykasować???

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Lipca 2008, 22:13 »
Mógłby ktoś takie beznadziejne kłótnie stąd wykasować???
Kasowanie nie ma sensu, natomiast uspokojenie tej dyskusji jak najbardziej i o to proszę.

Każde z Was dokłada swoje do tej miłej atmosfery, a można chyba rozmawiać spokojnie, no przynajmniej w miarę spokojnie. Nie nakręcajcie się.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2008, 22:15 wysłana przez merkunek »

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Lipca 2008, 22:22 »
merkunek - Pełna zgoda  ;) ja już nawet stary budzik wyrzuciłem  co by nie czuć się  nakręconym  ;D ;)

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Lipca 2008, 11:31 »
Poprostu zawsze trzeba się kulturalnie zachowywać, tylko że nie wszyscy potrafią.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Lipca 2008, 13:10 »
Oponko z całym szcunkiem dla Twojej osoby włąśnie takie pisanie - że nie wszscy potrafią siekulturalnie zachowywać jest podkręcaniem atmosfery- zupełnie wg. mnie niepotrzebnym.
A w samym temacie aborcji wiadomo nic nie jest czarne ani białe, nigdy przenigdy nie chciałabym być w takiej sytuacji, tak jak większość uważam, że aborxja powinna byćdozwolona w kilku przypadkach - zagrożenie życia i zdrowia matki, ciężkie wady rozwojowe dziecka, które uniemożliwiłyby mu choćby w miarę normalne funkcjonowanie, ciąża w wyniku gwałtu.
Sama pewnie nigdy bym się na taki krok nie zdecydowała, ale nie potępiam tych którzy to zrobili - poza przypadkami o któych same pisałyście (np. piąta aborcja itd.)
Nie mylmy tylko pojęć matka nie może zostać panem życia swojego dziecka. Chociaż z drugiej strony co z tego, że zakazałoby się aborcji całkowicie przecież"podziemie aborcyjne" kwitnie już teraz, może warto byłoby dać szansę tym, które i tak to zrobią na ludzkie i higieniczne warunki, bo takie zabiegi robione byle gdzie nadal często kończą się źle dla samej matki.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Lipca 2008, 13:18 »
Nie rozumiem pewnej sytuacji... mamy w ustawie wymienione przypadki kiedy można dokonać aborcji, jest to prawnie uregulowane i sa to dokładnie te przypadki o których większość pisze
uważam, że aborxja powinna byćdozwolona w kilku przypadkach - zagrożenie życia i zdrowia matki, ciężkie wady rozwojowe dziecka, które uniemożliwiłyby mu choćby w miarę normalne funkcjonowanie, ciąża w wyniku gwałtu.

Po co wiec prace nad nową ustawą ??? czy nie warto zastanowić się nad opieką dla takich kobiet ?? Psychologiczną, ginekologiczną??? a nie nad tym co i tak już jest .... uważam że w Polsce dobrze nam idzie z uchwalaniem nowych ustaw - kiepsko natomiast z realizacją. Ale dobra i skuteczną realizacją. Bo co z tego że jeszcze raz podkreslimy w ustawie że kobieta moze dokonac aborcji jeśli istnieje zagrozenie dla jej życia jeżeli : po pierwsze będzie sama musiaała szukac lekarza, po drugie nie otrzyma fachowej pomocy psychologa, a po tzrecie nikt jej dokładnie nie wytłumaczy jak co i dlaczego.   

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Lipca 2008, 13:20 »
Nika masz rację, ale poprostu zdenerwowała mnie jedna wypowiedź i uważam, że nie powinno jej być. A mi szkoda gadać i szkoda nerwów na takie dyskutowanie. Dlatego to napisałam.  Nie można myśleć, że pozjadało się wszystkie rozumy. Ja już kończę temat, ja się już wypowiedziałam.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Lipca 2008, 13:22 »
Gabiś zgadzam się  z Tobą, co z tego że ustawa jest skoro ciężko znaleźć lekarza ( chociaż większość z tych którzy nie robią zabiegów "państwowo" w gabinetach prywatnych nie mają nic przeciwko). Lepiej byłoby tak jak piszesz zająć się realizacją istniejącej już i ewentualnym "ulepszeniem" pomocy dla takich kobiet, które zabiegom się poddały z wyżej wskazanych przyczyn.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Lipca 2008, 13:26 »
Nika dokładnie tym bardziej że często czas jest bardzo ważny. Kobieta ma prawo dokonac aborcji do konkretnego tygodnia ciąży... a często zanim znajdzie lekarza który zrobi to profesjonalnie po prostu tego zrobic prawnie już nie może. Ja mam swoje zdanie - wiem że bym tego nie zrobiła. Ale skoro jest coś prawnie dozwolone to dlaczego Państwo nie umie zapewnić prawidłowej opieki ?? i dlaczego zgwałcona kobieta boi sie pójść do lekarza ??? No własnie dlatego że będzie musiałą od razu pójść na Policję - a czesto sie tego boi...

Offline macher

• Tatko-Dziadek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Lipca 2008, 14:07 »
Gabi niestety w większości Kobieta nie boi się pójść na policję a wstydzi się tego, że trafi na ludzkie języki, że zaczną się domysły czy aby została na pewno zgwałcona a nie odbył się stosunek za jej zgodą. Czasami są to nawet dyskusje we fleszach kamer ..... Łyż.... i spółka. Gwałt jest ścigany na wniosek pokrzywdzonej nie z urzędu to tak dla przypomnienia. 
Niestety żyjemy jeszcze w społeczeństwie gdzie niektóre kobiety trzeba namawiać do okresowego badania piersi. Zawsze będą wątpliwości i odmienne zdania bo jak ocenić Kobietę, która zaskarżyła Polskę i wygrała w sprawie możliwości dokonania aborcji ze względu na jej wzrok. Co się stanie gdy "mądry" pismak wykorzysta ten temat za lata i zapyta tej już dorosłej dziewczynki co sądzi o tym, że Mama chciała ją zabić :?: Jak widzicie nawet ujawnienie tematu dokonania aborcji może okazać się szkodliwe.
Uważam, że powinniśmy zdawać sobie sprawę, że forum to nie wszystkie Kobiety w Polsce, że wiedza i świadomość Kobiet piszących na tym Forum to nie wiedza wszystkich Polek a co najważniejsze to każdy przypadek jest indywidualny i nie da się go rozpatrywać z klucza Ty tak TY nie.     

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Lipca 2008, 14:30 »
Macher  :brawo_2:  :Najlepszy:

Nie nadużywamy emotów.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2008, 14:37 wysłana przez merkunek »

Offline kaska87
  • forumowicz
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Lipca 2008, 14:39 »
kurcze faktycznie trudne pytanie ??? ja uważam, ze dziecko do 2 miesiąca życia to jeszcze nie dziecko a zarodek, moim zdaniem każdy kto decyduje sie na sex niezaleznie ile ma lat wie, że sex=możliwość zajścia w ciążę!!!!

Napisze może tak ja dzieci póki co chiec nie chcę(mój narzeczony chce) jestem ofiarą "wyścigu szczurów"-a co najgorsze podoba mi się to- czy jak to sie tam mówi: najpierw studia później może 2 albo podyplomówka jeszcze nie wiem w przyszłym roku dopiero obrona :) później praca, remont domu, zmiana auta itd i jakoś w tym wszystkim nie widzę siebie jako matki, bo nie wyobrażam sobie przez tam 6 miesięcy siedzieć w domu bo wiadomo taki noworodek to musi być z matką  ??? i wtedy praca papa na 6 miesięcy...
po tym co napisałam to niektórzy pomyśla, że jestem wredna znieczulica itd ale wiem, że NIE USUNEŁABYM ciąży! postarałabym się pokochac to małe "coś" co jest cząstką mnie i mojego narzeczonego

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Lipca 2008, 15:20 »
po tym co napisałam to niektórzy pomyśla, że jestem wredna znieczulica itd ale wiem, że NIE USUNEŁABYM ciąży! postarałabym się pokochac to małe "coś" co jest cząstką mnie i mojego narzeczonego
dobrze,że sie jeszcze nie decydujesz na dziecko, bo nie jesteś gotowa na to "COś"
do dziecka trzeba dojrzeć...
i do roli matki też
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline kaska87
  • forumowicz
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Lipca 2008, 15:22 »
"coś" oznacza to, ze nie wiem czy chłopak czy dziewczynka nie traktuję dziecka jako rzecz choć może to takm "zabrzmiało" 

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Lipca 2008, 15:23 »
tak przynajmniej zabrzmiało...
lepiej było napisać tego kogoś
bo tak zabrzmiało bardzo przedmiotowo
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline kaska87
  • forumowicz
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Lipca 2008, 15:27 »
dlatego dałam cudzysłów  :-X

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Lipca 2008, 15:56 »
kurcze faktycznie trudne pytanie ??? ja uważam, ze dziecko do 2 miesiąca życia to jeszcze nie dziecko a zarodek, moim zdaniem każdy kto decyduje sie na sex niezaleznie ile ma lat wie, że sex=możliwość zajścia w ciążę!!!!
Wybacz ale nie zgodze się z tobą... jak możesz pisac że do 2 miesiąca to nei jest dziecko ??? a co ??? coś ??? bez pzresady... możemy być za lub pzreciw aborcji ale nie mówmy że dziecko  nie jest dzieckiem....

MAcher tak masz rację... własnie o to mi chodzio oz tą policja... bo policjant to też człoweik. I różnie reaguje. Pzrede wszytskim w małych miastach gdzie kazdy każdego zna.........

Offline kaska87
  • forumowicz
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Lipca 2008, 16:06 »
dziecko jest dzieckiwm od kiedy bije jego serce

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Lipca 2008, 16:09 »
dziecko jest dzieckiwm od kiedy bije jego serce
Absolutnie się z Tobą niezgodze.. po 1 dlatgo że 2 miesiac ciązy to 8 tydzień i serce już bije, apo 2 dlatego że chyba nigdy nie widziałaś dziecka na usg.... I chyba w oczach przyszłych matek twoja wypowiedź jest bardzo kontrowersyjna. A co one niby mają w brzuchu ? i dlaczego płaczą jak poronią nawet w 2 tygodniu ciąży ???

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Lipca 2008, 16:15 »
Tia... Gabiś szkoda emocji. Kaśka87 gratuluje decyzji o nieposiadaniu narazie potomstwa.
W mojej subiektywnej ocenie to jedyna rzecz, z którą się z Tobą zgodzę.
Dla Twojej informacji- serce dziecka zaczyna bić ok 21 dnia fazy lutealnej. Jest to sporo wcześniej niż 8 tc....

Offline kaska87
  • forumowicz
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Lipca 2008, 16:53 »
wiem, ze w 21 dniu zaczyna bić serce  ???
w sparwie aborcji moge tylko powiedzieć, że jeśli kobieta usunie ciąże to początkowo myśli, że to był dobry krok ALE...  wiele kobiet później żałuje tej decyzji i myśli jakie było by jej dziecko ile miało by teraz lat itd

czasem skutki są też takie, że już nie mozna zajść w ciążę

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Lipca 2008, 17:35 »
Oponka bo TOBIE sie nie spodobala jedna opinia, jeden post to nalezy go skasowac? Wybacz ale mnie czasem sie zdaje ze Ty myslisz ze wiesz wszystko. Co do tematu watku to rzeczywiscie aborcja to bardzo sliski temat, sa rozne przyczyny, kazdy ma wlasne zdanie. Wg mnie powinno zostac jak jest-tylko w razie koniecznosci.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Lipca 2008, 19:46 »
wiecie co dziewczyny...?Mnie to wygląda na prowokację:
Napisze może tak ja dzieci póki co chiec nie chcę(mój narzeczony chce) jestem ofiarą "wyścigu szczurów"-a co najgorsze podoba mi się to- czy jak to sie tam mówi: najpierw studia później może 2 albo podyplomówka jeszcze nie wiem w przyszłym roku dopiero obrona Smiley później praca, remont domu, zmiana auta itd i jakoś w tym wszystkim nie widzę siebie jako matki, bo nie wyobrażam sobie przez tam 6 miesięcy siedzieć w domu bo wiadomo taki noworodek to musi być z matką  Huh? i wtedy praca papa na 6 miesięcy...
i kojarzy mi sie od razu z jednym: Igraszka, okruszek (stare forumki będą wiedziały o co chodzi...)
mądrze to wyraziłaś
mnie poraziło...
tak w środku

ja wiem,że to trudne
dlatego wyraziłam swoją opinię i nie drążę tematu
każdy ma w tym rację...

Offline kaska87
  • forumowicz
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Lipca 2008, 19:47 »
 trochę mnie przeraża to co piszesz, że niektóre kobiety po kilka razy poddają sie aborcji, przykre, ze niektórzy traktują to jako metodę antykoncepcji

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Lipca 2008, 19:57 »
kaska87 wybacz ale mysle że chyba nie wiesz zupełnie o czym piszesz... najpierw mówisz że dzieck ojest czymś, potem mówisz że jesteś pzreciwniczką aborcji... Przykro mi ale ja tez myslę że to prowokacja. Twoje wypowiedzi wyglądają jakbys miała 15 lat.. maksymalnie. Uważam że jesli na jakiś temat nie masz nic mądrego do powiedzenia to po prostu nie pisz ponieważ urażasz poglądy niektórych osób.

martini   :mdleje: :mdleje: :mdleje: Chyba nie umiałabym pracowac w takim zawodzie.. musisz byc bardzo silna psychicznie...

Offline kaska87
  • forumowicz
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Lipca 2008, 20:02 »
w 1 wypowiedzi napisałam, że nie jestem za aborcją nawet gdybym teraz była w ciąży, prosze dokłądnie czytać

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Lipca 2008, 20:05 »
my własnie dokładnie czytamy...