Autor Wątek: ile kosztuje???  (Przeczytany 20308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline koralik

• forumowicz
ile kosztuje???
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Czerwca 2005, 12:10 »
wszystko ładnie tłumaczycie i dyskutujecie, ale....bo zawsze jest jakies ale...kiedy mamy dać te kase ksiedzu/?? przed ceremonia?? po??przy zapowiedziach?? a właśnie!!!!!idąc na zapowiedzi dać co łaska?? co do kwoty to myślę ze 50 zł za zapowiedzi dam i jaies200-300zł co łaska za ślub. tam myślę teraz, zobaczymy co dalej.
prosze o odp jak to jest z ta kasa za zapowiedzi bo musimy isc w tym tygodniu, bo juz malo czasu zostalo, a my to go w ogole nie mamy:)

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
ile kosztuje???
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Czerwca 2005, 21:40 »
tuż przed ceremionią idziesz do zachrystii z dokumentami, dowodami osobostymi i spowiedziami.. właśnie wtedy daliśmy księdzu pieniądze...
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
ile kosztuje???
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Czerwca 2005, 19:20 »
Dzisiaj byliśmy u Dominikanów i pytaliśmy o "koszty" związane z udzieleniem ślubu. Ojciec Cezary - który najprawdopodobnie będzie udzielał nam ślubu - stwierdził, że to najmniej ważna sprawa i abyśmy się tym nie przejmowali. My sie tym nie przejmujemy  :wink:  ale ... naprawdę nie wiemy ile dać pieniążków aby było ok dla wszystkich  :roll:
Czy ktoś z forumowiczów miał może ślub u Dominikanów i może powiedzieć ile płacił "co łaska"? My chyba damy 200 zł dla księdza i 50 zł dla organisty ale jakby ktoś mógł nam pomóc w tej kwestii - bardzo prosimy!  :wink:

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
ile kosztuje???
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Czerwca 2005, 23:19 »
Cytat: "asia"
Dzisiaj byliśmy u Dominikanów i pytaliśmy o "koszty" związane z udzieleniem ślubu. Ojciec Cezary - który najprawdopodobnie będzie udzielał nam ślubu - stwierdził, że to najmniej ważna sprawa i abyśmy się tym nie przejmowali. My sie tym nie przejmujemy  :wink:  ale ... naprawdę nie wiemy ile dać pieniążków aby było ok dla wszystkich  :roll:
Czy ktoś z forumowiczów miał może ślub u Dominikanów i może powiedzieć ile płacił "co łaska"? My chyba damy 200 zł dla księdza i 50 zł dla organisty ale jakby ktoś mógł nam pomóc w tej kwestii - bardzo prosimy!  :wink:

My księdzu damy 200 zł, a dla organisty mamy przygotowaną 100. U mnie w kościele tez nie ma sztywnego cennika, a jak próbowałam podpytać księdza ile zazwyczaj dają pary młode, to mnie zbył mówiąc, że on nigdy koperty nie odbierał, a Kościól nigdy nie prowadził taryfikatora...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Violka

• bywalec
  • data ślubu: 27.08.2005
ile kosztuje???
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Czerwca 2005, 23:57 »
Ja niestety dowiem się tego przed samym ślubem. Teraz wysłał nas do poradni i na nauki przedślubne i kazał przyjść najpóźniej w środę przed ślubem i wtedy, jak to powiedział "omówimy sprawy materialne".

Mam nadzieję że nie padnę z wrażenia jak mi cenę zaśpiewa.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
ile kosztuje???
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Czerwca 2005, 10:16 »
Cytat: "demka"

My księdzu damy 200 zł, a dla organisty mamy przygotowaną 100. U mnie w kościele tez nie ma sztywnego cennika, a jak próbowałam podpytać księdza ile zazwyczaj dają pary młode, to mnie zbył mówiąc, że on nigdy koperty nie odbierał, a Kościól nigdy nie prowadził taryfikatora...

to powiem ci, że to dobry znak. znaczy ze biora naprawde "co Łaska".tak było u mnie. na pytanie ile powinnismy dac. powiedzial ze nic nie sugeruje u niego jest co łaska i dalismy 300 zł. a organiscie 50 zł.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Tapirro
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 18.08.2007
Odp: ile kosztuje???
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Maja 2007, 14:04 »
Ja jestem dalej w cięzkim szoku - poszliśmy z narzeczonym dac na zapowiedzi i wypełnic protokół, po czym powiedziałam że chciałabym złożyć datek ( 50 zł w kopercie - taki 'zapowiedzinowy' standard :).  Ksiądz PRZY NAS wyciągnął z koperty pieniądze, obejrzał i zapytał DLACZEGO TAK MAŁO??????? Wyszliśmy wmurowani w ziemię. . . .  wcześniej zapytał na ile osób wesele - planujemy 100 - i pewnie stwierdził,że skoro takie duże to NALEŻY SIĘ więcej. . .  naprawdę nie wiem co powiedzieć - oboje studiujemy - organizacja ślubu to spore koszta, obrączki, stroje, etc. - wesele organizują nasi rodzice, a resztę opłacamy sami. . . i to przecież nie była opłata za ślub tylko zapowiedzi. . . teraz się boję że nam jakiś numer na ceremonii wytnie. . .

Offline kasiulka_001
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Czerwca 2007, 16:17 »
W WIęKSZYCH MIEJSCOWOśCIACH JEST INACZEJ. . .
JA BIORę śLUB w małej a nawet bardzo małej miejscowości i ksiądz na pierwszym spotkaniu powiedział nam ile i za co. . .
a wyglądało to tak:
 - zapowiedzi w mojej parafii - 100 zł
-msza ślubna 400 zł
-siostra organistka - 200 zł
-kościelny- 100-150 zł
 na dokładkę , jeśli chciekibyśmy dodatkową porcje kwiatów, to musimy dopłacić na kwiaty i siostrze która będzie jej układać. . . .  nie wspomniałam o cenie zapowiedzi u narzeczonego. . .

po prostu wszystko za pieniądze. . . . . . 

chcemy żeby na mszy grał ktoś nba gitarze, więc musimy uzgodzić wcześniej piosenki które będą i spytać sie księdza czy takie mogą być. . . . .

po prostu szok. . . . . .

Offline bride1

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 06.10.2007
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Czerwca 2007, 22:47 »
no to niezle, u nas proboszcz powiedzial ze co laska wic damy z 200 zl i organiscie z 50-100, ale o koscielnym to nic nie slyszalam, w koncu ksiadz tez moze otworzyc kosciol a swiece zapalaja chlopcy ministranci wiec koscielnemu to niby za co sie placi?

Offline Marta30Szczecin
  • nowicjusz
  • *
A ile kosztuje "co laska" w katedrze w Szczecinie??
« Odpowiedź #69 dnia: 1 Lipca 2007, 21:18 »
Czy ktoś z forumowiczów wie ile kosztuje ślub w Katedrze w Szczecinie?? A może sami braliście tam ślub? prosze o opinie na maila marta26_77@wp. pl.  Pozdrawiam
Marta

Offline agi_82
  • bywalec
  • data ślubu: 11.08.2007r.     godz. 15:00
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Lipca 2007, 13:55 »
U nas  sprawa z opłatami wygląda następująco:
USC - 84 zł
Msza Ślubna - 330 zł
Zapowiedzi po 50 zł czyli - 100 zł
Kościelny jest organistą więc tylko - 50 zł
Kwiaty - 50 zł

SUMA = 614 zł

Offline ewajasz

• entuzjasta
  • data ślubu: 15-09-2007
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Lipca 2007, 14:36 »
U nas  sprawa z opłatami wygląda następująco:
USC - 84 zł
Msza Ślubna - 330 zł
Zapowiedzi po 50 zł czyli - 100 zł
Kościelny jest organistą więc tylko - 50 zł
Kwiaty - 50 zł

SUMA = 614 zł

no to nie dużo :)

My otwarcie spytaliśmy się księdza...i tak wyszło:
zapowiedzi = 100 zł.!!!!!!!!!
ślub = powiedział,że dają 600-700 zł.,ale UWAGA zdarzają się też większe sumy!!!!!
organista = 250 zł.
kościelny = 150 zł.

plus oczywiście kwiaty do Kościoła.....

Offline agi_82
  • bywalec
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Lipca 2007, 14:58 »
ewajasz chyba zwariowali z tymi cenami   :mdleje: a później się Księża dziwią dlaczego młodzi ludzie nie chą brać ślubu Kościelnego.

Offline ewajasz

• entuzjasta
  • data ślubu: 15-09-2007
« Odpowiedź #73 dnia: 16 Lipca 2007, 17:16 »
ewajasz chyba zwariowali z tymi cenami   :mdleje: a później się Księża dziwią dlaczego młodzi ludzie nie chą brać ślubu Kościelnego.

a no powariowali.....normalnie szkoda komentować >:(

Ja wiedziałam,że tak w mojej parafii jest dlatego spytaliśmy się od razu.....Damy księdzu 500 zł.,a reszcie tak jak chcą....Uważam ,że 500 zł. to i tak za dużo :( A ślubu i tak będzie udzielał Na,m mój Wujo  :)

Offline Ania P.

• Dopóki miłość nas dwoje łączy, świat się zaczyna, świat się nie kończy...
  • uzależniony
  • data ślubu: 11.08.2007 :*
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Lipca 2007, 09:56 »
U mnie księdzu daje się faktycznie co łaska, ale za to siostra organistka i zachrystianka biorą stałą sumę po 100 zł. każda. Za kwiaty trzeba płacić dodatkowo 500 zł. I już samo to wychodzi 700 zł. a gdzie reszta? Jeśli byśmy chcieli dać księdzu 500 zł. +100 zł. za zapowiedzi to wychodzi razem 1300 zł. !!! :o

Offline agi_82
  • bywalec
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Lipca 2007, 11:03 »
U mnie księdzu daje się faktycznie co łaska, ale za to siostra organistka i zachrystianka biorą stałą sumę po 100 zł. każda. Za kwiaty trzeba płacić dodatkowo 500 zł. I już samo to wychodzi 700 zł. a gdzie reszta? Jeśli byśmy chcieli dać księdzu 500 zł. +100 zł. za zapowiedzi to wychodzi razem 1300 zł. !!! :o
Aniu 500 zł za kwiaty?? czy oni oszaleli, chyba, że dywan wam z kwiatów robią. PRZESADA taka cena. A jeżeli Ksiądz bierze co łaska to ja bym 500 zł nie dawała bo to jest dużo. Wydaje mi się, że 300 to tak wystarczające, bo przecież za 500 zł nie kupi wam kwiatów i reszta będzie dla niego a jak będzie jeszcze jeden ślub to nieźle sobie zarobi.

Offline Ania P.

• Dopóki miłość nas dwoje łączy, świat się zaczyna, świat się nie kończy...
  • uzależniony
  • data ślubu: 11.08.2007 :*
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Lipca 2007, 13:05 »
Niestety siostra od kwitów życzy sobie tyle :(. Jedyna nadzieja w tym, że jest jeszcze jedna para w tym dniu więc może podzielimy się po połowie

Offline Magda_lenka

• forumowicz
  • data ślubu: 6.10.2007
« Odpowiedź #77 dnia: 1 Sierpnia 2007, 14:56 »
teraz czasy się zmieniły , nie"bipbipbip" się o gwiazdach :koncert:

coprawda za wypisanie aktu chrztu zapłaciłam w pionkach koło radomia 20zł (przepraszam... dałam co łaska) ale wiem ,ze za licencję z macierzystej parafii będę płacić (nie wiem jeszcze ile), za wydanie świstka,ze byłam bierzmowana też zabulę (nie wiem ile) o samym slubie już nie wspomne...

a czy nie jest to tak,ze się dostaje jeden papier? ja mam zaswiadczenie z parafii, w ktorej byłam chrzczona, natomiast druga parafia wysłała im dane o moim bierzmowaniu, co jest tez uwiecznione na  tym samym zaświadczeniu...
po ślubie też ksiądz wyśle dane o fakcie zawarcia małżeństwa do pierwszej parafii...dałam co łaska, chociaz koscielny, który wystawiał mi papier upomniał się o to...

Offline asik131
  • forumowicz
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #78 dnia: 2 Września 2007, 12:19 »
nam powiedzieli wprost:
200 zł ślub,
40 zł organista,
150 zł przystrojenie kościoła

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #79 dnia: 2 Września 2007, 12:31 »
U nas troche wiecej.
Slub 300
Organista 100
przystrojenie 100
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #80 dnia: 2 Września 2007, 12:33 »

a u nas

Slub 300
Organista 100
przystrojenie 50

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • data ślubu: Long time ago ;D
« Odpowiedź #81 dnia: 3 Września 2007, 08:03 »
A czy ktoś wie jak to wygląda w kościele na Bukowym (tym starym, na rogu Kolorowych Domów)? Tam są świetni księża. Nie wiem czy jak damy 300 zł za ślub to będzie ok i czy moge dać pieniądze na chwilę przed mszą ślubną. Pomóżcie proszę.

Offline Magda_lenka

• forumowicz
  • data ślubu: 6.10.2007
« Odpowiedź #82 dnia: 3 Września 2007, 14:41 »
a czy ktos wie jakie są ceny w parafii pw. Św. Antoniego z Padwy na Warszewie?
Ksiądz proboszcz powiedział co łaska,ale nikt nie wie ile to jest :).
Organistę spytalismy wprost -  gra za 100 zl. Kwiaty kupuje się samemu i jakas pani stroi kosciół co łaska. Ostatnio jak bylismy tam w sobotę, to stroiła przed slubem i powiedziała, że te kwiaty kosztowały 600 zł, ale było ich naprawdę sporo, wiekszość duże róże, więc raczej drogie kwiaty...Mam nadzieję, że nam uda się kupic trochę taniej kwiaty i tez będzie ładnie wyglądało...
zapowiedzi w mojej parafii nic nie kosztowały ( chyba,że ksiadz doliczy pozniej :) ), natomiast u M. co łaska ( dał 150 zł, bo nie wiedział ile dać ).

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • data ślubu: Long time ago ;D
« Odpowiedź #83 dnia: 3 Września 2007, 14:44 »
150 zł? to dużo. Ja dałam 30 zł. i chyba nie narobiłam sobie sita. No ale moga byc pewne różnice cenowe między Szczecinem a Warszawą.

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Grudnia 2007, 18:31 »
witam. my narazie zalatwilismy akt chrztu i bierzmowania i za kazde z tych dokumentow w kazdej z parafii zostawiliśmy 10 zł. Uwazam, ze nie ma co przesadzac z tymi datkami, bo śłub to i tak spoty wydatek.Teraz jestem ciekawa ile wyjdzie mi za licencje
( tego powinnam dowiedziec sie jeszcze w grudniu) a w maju dowiem sie ile zaplace w kosciele, w ktorym bede brala slub..na biezaco bedę pisała.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Grudnia 2007, 19:25 »
ja juz po i moge napisac jak to u nas wygladalo.
Za akt chrztu u mnie w poprzedniej parafi nic nie dalam. Moj polowek u siebie zalatwial akt chrztu i pozwolenia na slub i zapowiedzi i za calosc dal co laska czyli 20zl.(byl zwiazany z parafia i dal z wlasnej woli). Za zapowiedzi u mnie  nic nie chcieli ale ja dalam 20zl bo prosto i bez problemow zaltwilam. Za slub dalismy : na pierwszzym spotkaniiu 100zl a przed slubem 300 i zaprosilismy ksiedza na wesele. Super nas przygotowal do slubu, nie mielismy z nim zadnych problemow. Sama ceremonie bardzo fajnie poprowadzil w wrecz rodzinnej atmosferze. Dodatkowo z wlasnej woli organiscie dalismy 50zl  ichyba dlatego nie spiewal na slubie czego sie bardzo obawialismy).

Offline martadu
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 3 Czerwca 2008, 12:02 »
U nas nie było "co łaska" tylko ksiądz mówił ile się nalzeży:

akt chrztu: ja- 30 zł, chłopak-30 zł
akt bierzmowania: ja-20 zł, chłopak-30 zł
zapowiedzi: ja-50 zł, chłopak-100 zł
msza św.(ślub) 520 zł (z organistą i kościelnym) + 50 zł wystrój koscioła jak chcemy

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #87 dnia: 3 Czerwca 2008, 20:33 »
u nas akt chrxtu i bierzmowania- co łaska, dałam po 10zł

spisywanie protokołu- nic

zapowiedzi- 30zł w jednym, co łaska w drugim

slub- 300zł z organista

dekoracja kociola 100-150 dzielone na ilosc par- zdobi siostra zakonna:-)

Offline martchen
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23-08-2008
« Odpowiedź #88 dnia: 9 Czerwca 2008, 14:25 »
My na razie mamy:
Akt chrztu  A.  20 zł (A sam dal tyle).
Akt bierzmowania, bo nie mieli adnotacji w parafii "chrzcielnej" - 10 zł (również co łaska)
Pozwolenie na slub w innej parafii - 50 zł (ksiądz nawet słowem nie wspomniał o datku, sami tyle dalismy).
To w Warszawie.
A w Siedlcach:
Akt chrztu + bierzmowania mój - "Jak do slubu to bierzemy 50 zł" - myslałam, ze mnie szlag trafi, jak mama mi to opowiadała, bo ona mi załatwiała.  A mama w dodatku odetchnęła z ulgą, bo słyszała, że ktoś to i 100 musiał za to zapłacić.  Czyli biznes ślubny kwitnie nawet w kościele.  Ta sama fryzura na studniówkę ma zupelnie inna cenę niż do ślubu, tak samo to samo zaświadczenie inaczej kosztuje do ślubu a inaczej np.  do chrztu.  Bardzo dużo kosztuje ten wysiłek dopisania tych 3 wyrazów "do slubu kościelnego".  Cieszę się, ze juz nic w tym kościele nie muszę załatwiać.  Ciekawe ile sobie liczą za sam slub? Pewnie od 1000 w górę. . .

Offline bagunia

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Czerwca 2008, 21:38 »
My bylismy wczoraj zlozyc ostatnie dokumenty i jako ofiare dalismy 300 zl.Nie mamy organisty bo grac i spiewac beda nasi znajomi.Wiem ze czesto pary daja po 200 zl ale sa i takie co daja 500.