Autor Wątek: ile kosztuje???  (Przeczytany 19275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
ile kosztuje???
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Kwietnia 2005, 11:25 »
U mnie w parafii ślub kosztuje 300zł już z organistą! Zapowiedzi natomiast 50zł! U nas zapowiedzi będa tylko w jednym kościele, ponieważ jesteśmy z tej samej parafii! Czytając te inne wypowiedzi myślę, że nie jest to aż tak dużo (na szczęście)! :)  :)  :)

Relacja i fotki z naszego pięknego dnia:
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=4077

Offline Violka

• bywalec
  • data ślubu: 27.08.2005
ile kosztuje???
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Kwietnia 2005, 22:20 »
:shock:
Czytając  wasze wypowiedzi jestem lekko podłamana.
Skąd te rozbieżności w cenach?
Ceny wahają się pomiędzy 300 a 1500 zł. Ta końcowa cena to przesada.
Jeszcze nie wiem ile mnie to będzie kosztowało. Mam oczywiście nadzieję, że będzie to ta tańsza wersja.
Uważam, że jeśli już funkcjonują takie nieoficjalne cenniki (niby co łaska) to powinni je zalegalizować i ustalić stawki. Przynajmniej wszędzie byłyby takie same ceny.
A tak czeka nas niespodzianka ile ksiądz sobie zażyczy.

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
ile kosztuje???
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Kwietnia 2005, 23:20 »
Violu masz rację niektóre ceny są "zwalające z nóg"!  :urwanie_glowy: Dużo zależy od księdza i parafii! Teraz już chyba we wszystkich kościołach ksiądz nie mówi co łaska tylko są stałe cenniki! :(

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
ile kosztuje???
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Kwietnia 2005, 00:49 »
Może jeszcze się zdarzają :D
U nas ksiądz powiedział że sakrementy są UWAŻAJCIE.... BEZPŁATNE!
Zdarzają sie wyjątki :D Oczywiście damy "co łaska", tyle ile będziemy uważali za stosowne ale żadnego cennika nie było i tak powinno być :)
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline aniac

• entuzjasta
ile kosztuje???
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Kwietnia 2005, 07:08 »
ja w czw. ide podpisac te cale parotokoly itd w kosciele i takze dac na zapowiedzi.
zastanawiam, sie czy powinnam teraz dac "co laska" czy pozniej, czy moze teraz cos za zapowiedzi (beda w 2 kosciolach, bo slub nie jest w naszej parafii) i wypisanie licencji a pozniej jeszcze przed slubem.
02.07.2005

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
ile kosztuje???
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Kwietnia 2005, 08:18 »
asiu - w naszej parafii ksiadz K. zażyczył sobie 50zł za zapowiedzi....
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline bujolka
  • użytkownik
  • **
ile kosztuje???
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Kwietnia 2005, 08:43 »
Powiem szczerze że po przeczytaniu kilku opini chyba będę musiała zmienić kwotę przeznaczoną na formalności kościelne. Jestem przerażona. :(

Mam też pytanie, czy spotkaliście się z problemem aby w  parafii w której będzie ślub -  udzielał go Wasz znajomy ksiądz ale z innego kościoła?  co wtedy z opłatą?

Ps. czy ktoś z was będzie może brał ślub w kościele w Zdrojach???
 :D

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
ile kosztuje???
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Kwietnia 2005, 08:59 »
Hm, my bierzemy slub w Katedrze i nie musimy placic za zapowiedzi z tego wzledu, ze ich po prostu nie bedzie w Szczecinie, tylko w NL, natomiast co do oplaty to jak juz kiedys wspomnialam wczesniej, Katedra nie ma "cennika" i na drzwiach kancelarii parafialnej wisi kartka, cos w sensie takim, ze ewentualna ofiare mozna dac wedle wlasnego sumienia itd. Czy ktos z wie, chociaz tak w przyblizeniu ile daje sie "normalnie" w Katedrze? Pytam, bo rozpietosc "cenowa' jest tu ogolnie naprawde ogromna. Zdaje sobie jednak sprawe, ze nasza msza bedzie troche nietypowa (w sensie np. takim, ze mama R. bedzie czytala bibilie po holendersku, a moj R. z tego wzgledu, ze nie ma prawa slubowania w kosciele katolickim chce wyglosic jakas przemowe) wiec pewnie bedziemy musieli dac troszke wiecej niz normalnie  :?

Offline Kiatek
  • użytkownik
  • **
cennik
« Odpowiedź #38 dnia: 3 Maja 2005, 22:17 »
wiecie co, jak to wszystko czytam to dochodzę do wniosku, że wybierając kościół należy od razu pytać o "ceny" i rozmawiać z kompetentną osobą
każdy kościół sobie panem, właściwie to nawet każdy ksiądz
oszaleć można
w mojej byłej parafii proboszcz potrafi na kazaniu w niedzielę powiedzieć, że Kowalski dał tyle i tyle na tacę podczas kolędy, czyli dużo za mało!!!!
a panie w kancelariach to najlepiej zorientowane we wszystkich plotach panie! ( przynajmniej ta z mojej byłej parafii )
moja siostra musiała wybrać już 3 zaświadczenia dla świadków potrzebne w kościele ( jest lubiana i już w sumie 4 razy świadkowała ) i ta baba powiedziała jej, że musi być bardzo bogata skoro już tyle razy świadkuje!!!!!
A KOGO TU INTERESUJE ILE ŚWIADEK MA PIENIĘDZY?

co to się z tymi ludźmi porobiło!?
Kiatek

Offline olimpx
  • użytkownik
  • **
ile kosztuje???
« Odpowiedź #39 dnia: 4 Maja 2005, 13:18 »
A my idziemy do ksiedza w sobote i  nie mamy zamiaru sie pytac ile mamy zaplacic. Wlozymy 200 - 300 zl do koperty i po prostu mu ja damy.Nas na naukah tez uczyli ze sakramenty sa bezplatne ;-)

Offline aniac

• entuzjasta
ile kosztuje???
« Odpowiedź #40 dnia: 4 Maja 2005, 15:39 »
ja za zapowiedzi w swoim kosciele sama dlam, nikt mnie nie prosil.
w kosciele gdzie bierzemy slub w sumie jest wszystko zalatwione,ale stwierdzilismy, ze damy co laska dzien przed slubem. my chcemy dac 700zl.
02.07.2005

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
ile kosztuje???
« Odpowiedź #41 dnia: 4 Maja 2005, 18:37 »
Magduś! Nie wiem czy mam sprawdzone wiadomości i nie chcę Ciebie podłamać ale słyszałam, że za ślub w Katedrze księża biorą od 1 tys!
Bujolka! Nie wiem jak teraz jest w parafii w Zdrojach ale zawsze księża byli tam bardzo w porządku!  :D

Offline Karina
  • zapaleniec
  • data ślubu: 2005-06-25
ile kosztuje???
« Odpowiedź #42 dnia: 4 Maja 2005, 20:51 »
hej
ja slyszalam, że wlaśnie w Katedrze co łaska :) ale nr !!! - ilu osób, tyle zasłyszanych opinii.

my u siebie w parafii:
na zapowiedzi daliśmy 100,
za slub damy 200 - sami, ksiądz nic na ten temat nie mówił

Wiem, że u Salezjan na Witkiewicza też jest co łaska - przynajmniej tak mówił Ks. proboszcz na naukach:)

Offline Akna74
  • użytkownik
  • **
ile kosztuje???
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Maja 2005, 09:20 »
Kurcze nie przeczytałam tego watku wczesniej i chyba głupio wyszło bo za licencję i zapowiedzi w kosciele w którym bierzemy slub dalismy 50zł  :oops:  teraz mysle ze to chyba za mało. Ale mamy jeszcze z ksiedzem 2 spotkania (u was tez az tyle razy trzeba do ksiedza chodzic???) i na ostatnim mamy ustalic co i jak z organistą i . Chyba wtedy damy wiecej kasy "na kościół" ale chyba około 500zł max! juz z organistą.
A za ta poradnie przedmałzenską (my mamy spotkanie w kancelarii u ksiedza z pania psycholog) podobno 3 spotkania ale mamy nadzieje sie wykrecic po jednym bo moj chłop to nie ma czasu na nic ( hihi nie wiem czy znajdze czas na nasz slub!  :wink: ) i co jej tez dac kase?? czy juz nie? czy to wliczone w "usługę ślubną"?
Ania

Offline Akna74
  • użytkownik
  • **
ile kosztuje???
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Maja 2005, 09:26 »
aha jeszcze cos, na naukach przedmałzenskich juz pod koniec jak ksiad mowił o tym ze rozda nam dokumenty potwierdzajce kurs, mowił ze mielismy tutaj paru gosci i trzeba im cos dac w kopercie ale " jak macie dac 5 lub 10 zł to nic nie dawajcie - nie róbcie z kościoła DZIADOSTWA" myslałam ze padne!!!! Było tam pare młodych naprawde młodych par i widac ze nie za bogatych! my jak na złosc dalismy po 20 zł! a co kurcze!
Ania

Offline aurelyah

• użytkownik
  • **
ile kosztuje???
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Maja 2005, 11:47 »
U nas wygląda to tak:
- kościół - mamy zamiar dać 200-250 zl
- organista i schola 170 zl
- siostra zakonna -  50-70 zl na kwiaty
- zapowiedzi - planujemy dać 50 zl
Za nauki przedmałżeńskie i odpis aktu chrztu księża nie chcieli od nas pieniążków...

Offline obri

• Zosia jest już z nami! :-)
  • entuzjasta
ile kosztuje???
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Maja 2005, 12:53 »
Ciekawy temat! Jak się odnaleźć w sytuacji  gdy nie ma oficjalnego cennika, co wypada, co nie wypada, co sumienie podpowiada  :roll:

U nas wygląda to tak mniej więcej:
-świadectwa chrztu itd.. daliśmy ofiarę po 10 zł
-nauki, poradnia...???? nie mam pojęcia...(czy ktoś wie jak to jest na Bogurodzicy?)
-zapowiedzi w naszych parafiach: planujemy dać po 50 zł
-ślub 500
-organista 100
-kwiaty do kościoła 100 (no chyba, że w ten dzień będzie więcej ślubów)

Całkiem droga imprezka wychodzi  :?

Mój Aniołeczek 19.02.2008 (*)

Offline aniaj
  • nowicjusz
  • *
ile kosztuje???
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Maja 2005, 14:51 »
My za zapowiedzi daliśmy 50zł, jako ofiarę za uroczystość zamierzamy dać 200 zł, i jeszcze 100 zł na kwaity. Za świadectwa i zgodę na ślub w innej parafii nic nie daliśmy.

Offline ulka
  • nowicjusz
  • *
ile kosztuje???
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Maja 2005, 01:12 »
To ja was wszytkich chyba przebije. My płacimy 16oozł:!: Sporo, nie? I to we wszytkich kościołach w tym mieście (Zambrów/podlaskie) tyle samo sobie życzą.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
ile kosztuje???
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Maja 2005, 01:17 »
szooook

Offline olimpx
  • użytkownik
  • **
ile kosztuje???
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Maja 2005, 09:12 »
Cytat: "ulka"
To ja was wszytkich chyba przebije. My płacimy 16oozł:!: Sporo, nie? I to we wszytkich kościołach w tym mieście (Zambrów/podlaskie) tyle samo sobie życzą.

To ja bym na twoim miejscu brała ślub na Pomorzu :)

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
ile kosztuje???
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Maja 2005, 09:15 »
1600zł  :shock:
To już "lekka" przesada...

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
ile kosztuje???
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Maja 2005, 12:28 »
Gdybym miała pieniądze i chciałabym zainwestować w ślub w Bazylice Św. Piotra - nie ma sprawy.... Ale myśle, że "trochę" przesadzają niektórzy księża... Przecież msza trwa około 45 minut!!! A poza tym księża powinni zastanowić się przez chwilę - młodzi nie zawsze mają pieniądze, są często na dorobku... Kościół powinien wspierać a nie dobijać ludzi.... ehhh

Offline Tusia
  • użytkownik
  • **
ile kosztuje???
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Maja 2005, 13:38 »
1600 to faktycznie przesada ... u nas w trójmiescie za ślub w Katedrze Oliwskiej płaci sie z tego co wiem ok 200 -300 zł gdzie jest to bardzo populane miejsce z racji tego ze katedra jest piękna, za to w Gdyni gdzie bedziemy mieli slub w Kolegiacie NMP płacimy ok 400 zł i tak uważamy ze jest to dużo ale z racji tego że mogą być tam tylko 2 ślub dziennie to nie liczą sobie aż tak bardzo, a miejsce jest to popularne bo to jeden z niewielu zabytkowych kościołow w Gdyni.

Offline didi

• entuzjasta
ile kosztuje???
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Maja 2005, 14:03 »
Za to w diecezji płockiej zycza sobie od 2000zł :shock:  :twisted: 1000 to kosztują zapowiedzi :roll:

A propo zapłaty za nauki na w Jana Chrzciciela na Bogurodzicy (bo ktoś pytał) to chodziłam i nikt nie zażadał nawet złotówki w ogóle nie było mowy o kasie.
Nas opłaty kościelnie wyniosły 500 zł (z organista i przystojeniem kościoła)
Bezwarunkowo kocham tylko zwierzeta bo ludzie czasami mnie wkurzają !!!!

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
ile kosztuje???
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Maja 2005, 14:33 »
Cytat: "asia"
Gdybym miała pieniądze i chciałabym zainwestować w ślub w Bazylice Św. Piotra - nie ma sprawy.... Ale myśle, że "trochę" przesadzają niektórzy księża... Przecież msza trwa około 45 minut!!! A poza tym księża powinni zastanowić się przez chwilę - młodzi nie zawsze mają pieniądze, są często na dorobku... Kościół powinien wspierać a nie dobijać ludzi.... ehhh

Asiu całkowicie się z Tobą zgadzam!
MOIM ZDANIEM TO KSIĘŻA NA PRAWDĘ PRZESADZAJĄ! Poza tym to jest ich obowiązek udzielić ślubu młodym, którzy teraz coraz częściej nie mają pieniędzy. Teraz młodzi mają dużo cięższy start w życiu niż te kilkanaście lat temu! Takie samo mam zdanie na temat pogrzebów i innych sakramentów udzielanych w kościele!
To jest zupełnie bez sensu, że księża mają określone stawki za określone sakramenty. Tak jak w sklepie! I wychodzi z tego, że jak nie masz kasy to ksiądz ślubu nie udzieli, nie ochrzci dziecka itd.
Księża wogóle nie znają realiów życiowych, że teraz ludziom żyje się coraz gorzej, bo nie ma pracy itd. Oni tego nie rozumieją i nie wiedzą co to znaczy mieć dziecko, ubrać je, wyprawić do szkoły, dać jeść, kupić leki jak jest chore! Nie wiedzą co to znaczy stracić pracę!
A poza tym to kto zarabia 1600 zł. w 45 minut.
Wiele osób pracuje cały miesiąc i takich pieniędzy nie widzi!
Wstyd po prostu wielki minus dla księży! :dno:
Wkurzyłam się! :evil:  :nerwus:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
ile kosztuje???
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Maja 2005, 22:27 »
Cytat: "ulka"

to są jakieś jaja :bredzisz:  :zdziwko:
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
ile kosztuje???
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Maja 2005, 23:53 »
normalnie żenada. Ktoś powinien to opisać!!! lub zrobić program. Napiszcie do Uwagi, albo "Sprawa dla reportera"

Offline Marta

• phpBB Moderator
  • Chuck Norris
ile kosztuje???
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Maja 2005, 09:29 »
Cytat: "asiek"
normalnie żenada. Ktoś powinien to opisać!!! lub zrobić program. Napiszcie do Uwagi, albo "Sprawa dla reportera"

O tak! To by się im należało! :ok:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
ile kosztuje???
« Odpowiedź #59 dnia: 6 Czerwca 2005, 19:52 »
My właśnie przyjechaliśmy z kościoła , byliśmy spisać protokół itd . Ksiądz się zapytał czy chcemy odrazu zapowiedzi , wiec się zgodziliśmy i nie zapłaciliśmy nic !! Ksiądz był młody , początkujący i jak się zapytaliśmy czy trzeba zapłacić , on nam odpowiedział , że nie . My mu na to , że wśród znajomych wszyscy placili więc i my byliśmy przygotowni na płacenie , odpowiedział , że nikt od nikogo nie nie wymaga zapłaty...więc nie ciągneliśmy już rozmowy o zapłatę za zapowiedzi .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -