Autor Wątek: Potrzebuję Cię, ponieważ Cię kocham...  (Przeczytany 38083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
Odp: Potrzebuję Cię, ponieważ Cię kocham...
« Odpowiedź #180 dnia: 8 Lipca 2008, 13:19 »
Kochana w naszym regionie jakis wirus panuje u mnie w domciu prawie cala rodzinke dopadlo,mnie tydzien temu w poniedzialek  ale na szczescie po jednym dniu przeszlo,Pani w aptece dala mi jakis takie cukierki na gardlo jeden raz wzielam apap zeby zbic goraczke i pilam Calcium bo dryndalam do lekarza i powiedzial ze mam to pic i jakos przeszlo,na ten moment moj mezulek jest chory co prawda chodzi do pracy ale jest na antybiotyku,w niedziele spcjalnie wracalismy wczesniej od tesciow zeby jeszcze do lekarza wstapic bo on mowic nie mogl i temp mial wysoka,masakra.Wiec ja bym Ci polecila pic Calcium  ten taki musujacy,nie zaszkodzi to dziedzku a Tobie moze pomoc.A co do przygotowan to mnie to czeka sierpieh/wrzesien i juz sie boje:)ale jakos damy rade.Trzymaj sie cieplutko

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #181 dnia: 10 Lipca 2008, 20:18 »
ja kupilam je w ciuszku nad rzeką za bankiem PKO SA
ale ostatnio nic ciekawego tam nie ma
moze rozejrzyj sie na allegro bo czesto mozna jakies smaczki znalesc

ale powiem ci ze nie sprawdzają sie takie ciuchy
mozna miec jedną sukienke i jakis dresik a reszta to wygodne pajace i bodziaki
zbyt czesto nie bedziesz chodzic w gosci wiec strojenie zaczniesz troszke pozniej
powiem szczerze ze ja dopiero teraz zaczynam na to zwracac uwage

sukienki sie podwijają

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #182 dnia: 10 Lipca 2008, 23:38 »
Ok - zakodowałam! A więc jedna sukienusia wyjściowa.
A teraz pytanie odnośnie chusteczek dla małej - które są najlepsze? Pampers, dzidziuś czy np. takie z Rossmanna Babydream też moga być?

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #183 dnia: 11 Lipca 2008, 08:56 »
odnosnie chusteczek, to jeszcze nie wyprobowalam, ale jest temacik w bebikowie . wiem, ze dziewczyny polecaja nivea soft i te zakupilam na sam poczatek.
w promocji byly tez ostatnio dzidziusie, wiec wzielam na probe. (podobno zielone dzidziusie sa lepsze, duzo dziewczyn mowi, ze rozowe nie pachna za ladnie)

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #184 dnia: 11 Lipca 2008, 13:29 »
A więc zielony dzidziuś - jutro bede w Rossmanie to kupie, bo jest promocja. Widziałam też,że w pepco jest wyprzedaz i są fajne rzeczy na niemowlaka...

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #185 dnia: 15 Lipca 2008, 12:04 »
 ??? ??? ??? ??? ??? ???

Tak się mniej więcej czuje po wczorajszej wizycie u gina. Otóż moje dziecko jest w pozycji pośladkowej i lekarz twierdzi, że są nikłe szanse, że cokolwiek się zmieni :( Ta wiadomość spadła na mnie jak grom z jasnego nieba... Wiedziałam, że mała jest źle ułożona, ale ciągle żywiłam nadzieję, że się grzecznie odwróci... A tu nic.... Kolejna wizyta za 2 tygodnie i wtedy jak się nic nie zmieni to "się umawiamy na cesarke" - to cytat.

I tym sposobem, ja - zagorzała przeciwniczka cięcia cesarskiego- pewnie będę miała cesarke............................
Normalnie ryczeć mi się chce - dobrze, że mąż w pracy, bo nie chce żeby mnie w tym stanie widział :(

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #186 dnia: 15 Lipca 2008, 12:41 »
dosiado, może się malutka jeszcze obróci? :) w końcu ma jeszcze troszkę czasu :)
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #187 dnia: 15 Lipca 2008, 14:11 »
Kochana jak będziesz miała takie wskazanie to nic na to poradzisz, będziesz po prostu musiała zaprzyjaźnic się z tą myślą i tyle.

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #188 dnia: 15 Lipca 2008, 15:59 »
może się malutka jeszcze obróci?  w końcu ma jeszcze troszkę czasu

Też na to licze, ale z drugiej strony czekam na to od 20 tygodnia. Mój gin mówi, że tylko u 4% kobiet maleństwo pozostaje w złym ułożeniu. Chyba się do tych 4 % zaliczam niestety :(

będziesz po prostu musiała zaprzyjaźnic się z tą myślą i tyle.
ricardo - wiem, że to jedyne wyjście, ale ciężko mi z tym, bo od początku ciązy nie brałam takiej ewentualności pod uwagę. Byłam po prostu przekonana, że będę rodzić SN i koniec kropka!

Ano cóż - będzie tak, jak musi być....

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #189 dnia: 15 Lipca 2008, 16:43 »

Ano cóż - będzie tak, jak musi być....

Amen :)

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #190 dnia: 15 Lipca 2008, 19:07 »
Amen

:) :) :)

Teraz już mi trochę lepiej, przespałam się z tą myślą, poczytałam o cesarce i dochodze do wniosku, że musimy mieć drugie dziecko! Żebym wiedziała jak to jest rodzić naturalnie! Chyba tak uparte jak ta nasza nieznośnica  nie będzie... :)

Offline Lara_Croft

• maniak
« Odpowiedź #191 dnia: 15 Lipca 2008, 20:03 »
dosiado, tak na prawdę najważniejsze jest by dzidzia była zdrowa i się taka urodziła :) bez żadnych powikłań i dla niej i dla Ciebie :)  :przytul:
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #192 dnia: 15 Lipca 2008, 20:24 »
Nie stresuj się niepotrzebnie. Nie jest powiedziane, że będzie cesarka. Twoja uparciuszka ma jeszcze czas się przekręcić ;)
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 15 Lipca 2008, 21:54 »
Niektóre dzidzie obracają się na dobe przed porodem!

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #194 dnia: 15 Lipca 2008, 22:05 »
dosiado, tak na prawdę najważniejsze jest by dzidzia była zdrowa i się taka urodziła :) bez żadnych powikłań i dla niej i dla Ciebie :)  :przytul:
Fakt! Ale ja jak sobie coś w swoim głupim łbie ubzduram, to dąże do tego wbrew opiniom innych. W tym wypadku jednak zaufam lekarzowi - w końcu dzidzia jest najważniejsza, a nie moje chęci czy plany... Życie uczy pokory...

Nie stresuj się niepotrzebnie. Nie jest powiedziane, że będzie cesarka. Twoja uparciuszka ma jeszcze czas się przekręcić ;)

Niektóre dzidzie obracają się na dobe przed porodem!

Kochane - obyście miały racje! Mi cień nadziei jeszcze został.... A dziś maleńka (właściwie to nie taka maleńka - ma już 2200) rusza się jak szalona, wypina się, podskakuje i różne dziwne rzeczy ze mną wyprawia. Sponiewierała mnie jak rzadko - może zlituje się nad starą mamą i się obróci...

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #195 dnia: 16 Lipca 2008, 08:39 »
No i dobrze niech się wierci :D Ja z drugiej strony martwię się, żeby mój nie fikał za bardzo i nie usiadł na dupci :D ale uwielbiam jak fika ;D
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline Lara_Croft

• maniak
« Odpowiedź #196 dnia: 16 Lipca 2008, 10:40 »
dosiado, może właśnie dlatego tak fikała? żeby pięknie na główce "stanąć" :)

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline Ania P.

• Dopóki miłość nas dwoje łączy, świat się zaczyna, świat się nie kończy...
  • uzależniony
  • data ślubu: 11.08.2007 :*
« Odpowiedź #197 dnia: 16 Lipca 2008, 13:45 »
Dosiado zagladam do Ciebie po dłuższej nieobecności :) w końcu masz wakacje i możesz zająć się tylko przygotowaniami, napewno zdążysz ;)
co do cesarki to to może faktycznie nie jest jeszcze przesądzona a jesli nawet to nie będzie zaskoczenia.
buziaczki :-*

Offline Lara_Croft

• maniak
« Odpowiedź #198 dnia: 16 Lipca 2008, 13:47 »
o właśnia, Ania dobrze pisze, cesarka z zaskoczenia, nieplanowana jest najgorsza :)

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #199 dnia: 16 Lipca 2008, 15:14 »
dosiado, może właśnie dlatego tak fikała? żeby pięknie na główce "stanąć" :)

Oby, będę baaaaaaardzo szczęśliwa :)

Dosiado zagladam do Ciebie po dłuższej nieobecności :)
co do cesarki to to może faktycznie nie jest jeszcze przesądzona a jesli nawet to nie będzie zaskoczenia.

Witaj kochana - fajnie, że o mnie (nas) pamiętasz.

o właśnia, Ania dobrze pisze, cesarka z zaskoczenia, nieplanowana jest najgorsza :)

Tu się z Wami zgodze - lepsza cesarka planowana niż z zaskoczenia, można się psychicznie nastawić i przygotować.

Właśnie wróciłam z zakupków. Byłam obejrzeć wózeczki :) Co wypatrzyłam? Wkleje później, bo zaraz mężuś z pracy wraca a nie mam jeszcze obiadku...

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #200 dnia: 16 Lipca 2008, 18:56 »
zobaczysz,  wszystko bedzie dobrze... i zycze, zeby mala jednak fiknela glowka w dół  ;)

jestem ciekawa jaki wozeczek sobie wypatrzyłas.

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #201 dnia: 16 Lipca 2008, 19:27 »
Kochana nie martw sie na zapas bo moze sie wszystko ulozy,zreszta jak by nie bylo to bedzie dobrze bo Wasz skarb pojawi sie na swiecie:)Ja trzymam kciuki aby dzidzius sie obrocil...
Co do wózeczków to tez dzisiaj bylam z mężusiem ogladac  wózki w Kaliszu,ciekawi mnie jakie odnioslas wrazenie:)Bo ja mam jeden mętlik w głowie:)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #202 dnia: 16 Lipca 2008, 22:49 »
Hej! Długo nic nie pisałam, bo jakoś czasu nie miałam, ale podczytuję dzielnie. Kochana masz jeszcze ponad miesiąc by namówić dzieciątko do salta ;) Trzymam kciuki by się udało. Aaaaa i możesz się wspomagać ćwiczeniami, które mogą zachęcić ją do obrotu.

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #203 dnia: 17 Lipca 2008, 08:06 »
zycze, zeby mala jednak fiknela glowka w dół  ;)

Ja trzymam kciuki aby dzidzius sie obrocil...

Kochana masz jeszcze ponad miesiąc by namówić dzieciątko do salta ;) Trzymam kciuki by się udało. Aaaaa i możesz się wspomagać ćwiczeniami, które mogą zachęcić ją do obrotu.

Dziękujemy cioteczkom :) Ninka - jakie ćwiczenia masz na myśli? Mój gin żartował, że mam na głowie stanąć to może się mała odwróci! Żartowniś jeden :)

jestem ciekawa jaki wozeczek sobie wypatrzyłas.

Otóż znalazłam wózeczek o nazwie Jedo Bartatina Classic - wcześniej z nim się nigdzie nie spotkałam.

Podoba mi się w nim parę rzeczy:
- ogólne wrażenie jakie sprawia - jest stabilny ale nie taki "ukuty", miły dla oka
- kolorystyka - mi najbardziej przypadł do gustu ten kolor

- cena  - stelaż, gondola, spacerówka - 829 zł, z fotelikiem wychodzi trochę ponad 1000zł
Zresztą poczytajcie same
http://esklep.babyfant.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=355

Fajne jest to, że wózek występuje w dwóch odmianach stelaża:
- Bartatina - stelaż na wachaczach plastikowych daje wyjątkowy komfort w prowadzeniu - ten model jest bardziej sztywny
- Bartatina plus - stelaż na paskach o bardzo miękkim zawieszeniu - ten jest taki do lulania

Mam mętlik w głowie tak jak pisała kuchasia :(

Co myślicie? Jak Wam się podoba? Wada na pewno jest waga, ale ja mieszkam w domu jednorodzinnym i do pokonania mam tylko parę schodów wiec myśle, że można to przełknąć.... Sama nie wiem....

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #204 dnia: 17 Lipca 2008, 09:44 »
ja tez zastanawialam sie nad wozkiem jedo, ale nad modelem vedi.
o Jedo Bartatina  nic nie slyszlalam osobiscie, ale opinie na necie sa dobre, dziewczyny go polecaja  :D

a ile waży?
wiesz, wszystkie wozki z pomowanymi kolami waza w granicach 15 kg, niestety cos za cos  ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #205 dnia: 17 Lipca 2008, 09:44 »
Dla mnie bomba - ja bym brała, tylko na razie musiałabym w nim chyba kotę wozić ;D Ma duże pompowane koła i sprawia wrażenie stabilnego, sama mieszkam w domku więc wiem, ze waga nie ma większego znaczenia. Jeszcze tylko wymiary tej gondoli :drapanie: żeby nie była za małe, bo maluchowi nie może być za szybko ciasno. Jeśli wsio jest w porządku to nie ma się co zastanawiać - cena baaardzo przystępna ;)

Offline Agassi77

• Aga
  • maniak
  • Jesteśmy jak 2 puzle,tylko 1 pasuje do drugiego
  • data ślubu: 11.08.2007
« Odpowiedź #206 dnia: 17 Lipca 2008, 11:34 »
Dawno mnie nie bylo ale to dlatego ze synek pcha sie juz na swiat a jest jeszcze za wczesnie i mam prykas lezakowania.

Ale zagladam i ciesze sie ze wszystko jest u WAS ok.

Polozeniem corci sie nie martw, moj tez jeszcze lezy sobie w poprzek ale lekarz o cesarce jeszcze nic nie wspominal  ;)

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #207 dnia: 17 Lipca 2008, 14:09 »
o Jedo Bartatina  nic nie slyszlalam osobiscie, ale opinie na necie sa dobre, dziewczyny go polecaja  :D
a ile waży?

Ja też osobiście nic nie słyszałam,a opinie w necie rzeczywiście pozytywne. Waga - wersja głęboka 15,5 kg, wersja spacerowa 14 kg.

Dla mnie bomba - ja bym brała, tylko na razie musiałabym w nim chyba kotę wozić ;D Ma duże pompowane koła i sprawia wrażenie stabilnego, sama mieszkam w domku więc wiem, ze waga nie ma większego znaczenia. Jeszcze tylko wymiary tej gondoli :drapanie: żeby nie była za małe, bo maluchowi nie może być za szybko ciasno. Jeśli wsio jest w porządku to nie ma się co zastanawiać - cena baaardzo przystępna ;)

Maja - mnie właśnie to wrażenie stabilności tez bardzo odpowiada. Zresztą to nie tylko wrażenie bo pojeździłam wózeczkiem po sklepie i bardzo mi odpowiada. Waga myślę, że do przeżycia na nasze warunki mieszkaniowe. Cena - też mi się podoba :)  Wymiary gondoli:
długość: 79 cm
szerokość: 34 cm
głębokość: 22 cm
Myślę, że całkiem przyzwoite....

Polozeniem corci sie nie martw, moj tez jeszcze lezy sobie w poprzek ale lekarz o cesarce jeszcze nic nie wspominal  ;)

Serio? No to mnie baaaaaaaaaaaaaaaardzo pocieszyłaś :) :) :)

Wracam do kuchni - dziś u mnie dzień pod znakiem wiśni i fasoli. Robimy z mamą zapasy na zimę :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #208 dnia: 17 Lipca 2008, 15:18 »
"Można również zachęcić dziecko do zmiany pozycji, wykonując odpowiednie ćwiczenia. Połóż się na plecach, na ułożonej na podłodze poduszce. Unieś biodra do góry, podkładając pod nie kilka poduszek. W tej pozycji płód odsunie się od miednicy i może zacząć się poruszać. Jednocześnie można delikatnie masować brzuch, żeby skłonić dziecko do obrotu. Wykonuj te ćwiczenia przez 10 minut, kilka razy dziennie. Zanim dziecko się odwróci, może upłynąć od 10 do 14 dni. Jeśli tak się stanie i poczujesz zmianę, nie wykonuj tego ćwiczenia więcej. Zacznij dłuższe (godzinne) spacery, kucaj i schylaj się do przodu, żeby główka dziecka obniżyła się i skierowała do kanału rodnego.
Bardzo skuteczne są: akupresura i moksa. Przez akupresurę i moksę pobudzamy określone punkty na małym palcu obu nóg. W swojej praktyce wielu kobietom zalecałam te metody. Rezultaty były wyjątkowo dobre.

Pomocna może być także homeopatia (najczęściej stosuje się lek Pulsatilla 30 CH). W większości przypadków opisane powyżej metody dają pozytywny efekt - dziecko odwraca się, przyjmuje prawidłową pozycję, dzięki czemu możliwe jest uniknięcie zabiegu cesarskiego cięcia."

http://dziecko.onet.pl/955,5,8,nietypowe_polozenie_dziecka,artykul.html

Zmiana ułożenia dziecka
07.02.2008 Aniela Majcher
Witam serdecznie Panią. Czy będąc w 35-tyg ciąży mogę mieć wpływ na ułożenie dziecka do porodu, tak aby poród rozpoczął się główką ,a nie nóżkami, czy pośladkami? Czy są ćwiczenia lub cokolwiek. wiadomo tez ,ze pozycja dziecka może się jeszcze zmienić, do czasu porodu. Jak są jakieś ćwiczenia to jakie?
Ania

Droga Aniu!

Są szanse, jak najbardziej są. Jednak im bliżej rozwiązania, przynajmniej z punktu widzenia fizjologii, szanse maleją, co nie znaczy, że zanikają. Twoja dzidzia jest coraz większa, ma w związku z tym coraz mniej miejsca, już mniej fika i bryka, za to częściej się rozpycha i przeciąga, poza tym ilość płynu owodniowego powolutku zaczyna się zmniejszać, to też ogranicza trochę dziecku swobodę.

R E K L A M A   czytaj dalej

Jednak, co pewnie zabrzmi jak paradoks, szansą mogą być właśnie pośladki czy stópki. Są mniejsze od główki i bardziej miękkie, nie usadawiają się więc w dole kanału rodnego tak szczelnie jak twarda i większa od nich główka. Kości czaszki są jeszcze ruchome, niejako nakładają się na siebie w trakcie wstawiania się i przechodzenia przez kanał rodny, natomiast nie ma czegoś takiego w przypadku pośladków.

Samoistny, całkowity obrót dziecka, czyli główką skierowaną w dół kanału rodnego, możliwy jest nawet i pod sam koniec ciąży, a zdarza się i w trakcie samego porodu. Zawsze szanse są większe, gdy istnieje tzw. współmierność porodowa, tzn. dziecko (zwłaszcza główka), nie jest zbyt duże w stosunku do budowy i wymiarów miednicy.

Takiego obrotu z położenia miednicowego na główkowe dokonują również lekarze, poprzez powłoki brzuszne i pod osłoną usg, ale dopiero pod sam koniec ciąży, jednak to też są tylko próby, które nie zawsze się udają.

Lepiej, tak myślę, próbować samej. Jeśli wykluczymy niewspółmierność porodową, o czym wspominałam, szanse nawet są dosyć duże.

-Przede wszystkim tańcz, jak najczęściej wykonuj kołyszące ruchy bioder. Musisz rozkołysać, roztańczyć swoje maleństwo.

- Odpowiednio się poruszaj. Wyobraź sobie, że kości Twojej miednicy - to stelaże, a macica - to hamak, w którym ułożyło się Twoje maleństwo. Kiedy tylko możesz, tak się poruszaj, tak kołysz przy tym biodrami, jakbyś bujała swoje maleństwu do snu.

„Froteruj podłogi”, a dokładnie przyjmij pozycję wyjściową jak do „kociego grzbietu”, którą znasz zapewne ze szkoły rodzenia, jeśli nie, to uklęknij na czworakach z głową nisko opuszczoną w dół, a biodra unieś wysoko (nie oparte na nogach) i posuwaj się do przodu na kolanach, zaś rękami wykonuj okrężne ruchy, jakbyś chciała froterować podłogę. Jednak, uwaga! Pozycja ta nie może sprawiać Ci dyskomfortu, nie powinnaś odczuwać ani pobolewań w dole brzucha czy okolicy lędźwiowo - krzyżowej. Do tego ćwiczenia nie

- podchodź zbyt ambitnie, ponieważ w czasie ciąży nie są wskazane ćwiczenia, kiedy brzuszek „luźno” zwisa.

- Pomocne mogą być też ćwiczenia wodne na prowadzonym wg zalecanych standardów - basenie.

- Kiedy odpoczywasz, nawet w czasie snu, staraj się jak najczęściej tak układać, by nogi ułożone były wysoko, nawet na kilku poduchach.

- Jeśli dziecko w łonie matki ułożone jest miednicowo, w ostatnich 8 tygodniach ciąży, należy unikać siadania po turecku.

- Indianki podobno, w takiej sytuacji, kołyszą przyszła mamę w specjalnej chuście.

- Nie zapominaj, Aniu, że Twoje maleństwo myśli i czuje. Pamiętaj o falach mózgowych silnie oddziaływujących między Wami, dlatego nawiązanie łączności mentalnej między Wami wcale nie jest takie trudne (ja to czułam). Jeśli jeszcze tego nie próbowałaś, to wykorzystuj na to chwile relaksu i wyciszenia, głaskaj dzidziusia przez brzuszek, przemawiaj czule, zwierzaj się. Powiedz, że się trochę niepokoisz, że wolałabyś, żeby inaczej się ułożyło ..., myślę, że więcej nie muszę Ci podpowiadać, Ty sam zrobisz to dużo lepiej.

Aniu, życzę, aby wszystko ułożyło Ci się jak najpomyślniej.

Pozdrawiam serdecznie

Aniela Majcher

http://dziecko.onet.pl/5978,0,33,zmiana_ulozenia_dziecka,artykul.html

Położenie pośladkowe       Drukuj        Wyślij znajomemu

Ćwiczenia stymulujące dziecko do przyjęcia w macicy położenia "główkowego" gdy jest ono ułożone pośladkowo. (wg. prof. Fijałkowskiego)

Ćwiczenia powinno się wykonywać na dość twardym podłożu (materac, wykładzina) w pozycji leżącej.

Ćwiczenie 1
Kręgosłup leży płasko. Jedna noga przylega do podłoża, a drugą unosimy pionowo w górę do oporu (bez odrywania pierwszej nogi od podłoża) i odwrotnie. Oddychamy równo, spokojnie.

Ćwiczenie 2
Leżymy płasko na plecach, nogi ugięte w kolanach oparte o podłoże.
Opuszczamy kolana boki: kolejno, noga prawa w prawą stronę, powrót - noga lewa w lewą stronę.
Jednocześnie opuszczać obie nogi na boki, tj. lewa noga na lewą stronę, a prawą na prawą stronę.
Opuszczamy obie nogi złączone razem - raz w lewą, raz w prawą stronę.

Ćwiczenie 3
Sprawdzamy ułożenie dziecka - po której stronie naszego brzucha jest jego kręgosłup. Energicznie uginamy w kolanie tę nogę, która jest po stronie kręgosłupa dziecka.

Ćwiczenie 4
Sprawdzamy ułożenie dziecka w macicy. Delikatnie masujemy ręką kręgosłup dziecka w macicy ruchem od główki dziecka w dół, tj. od góry naszego brzucha w dół, ku spojeniu łonowemu. Kręgosłup dziecka jest wygięty w kształcie litery "C" i głaszcząc go zachowujemy jego kształt.
Myślami staramy się skłonić dziecko do obrotu, zmiany pozycji (namawiamy je do tego).

Uwaga.
Ten masaż i wszystkie poprzednie ćwiczenia wykonujemy uprzednio rozluźniając się i gdy macica nie jest twarda, napięta, gdy nie ma skurczu!

http://www.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=490&Itemid=65

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #209 dnia: 17 Lipca 2008, 16:45 »
Ninka - chyba Cię kochana ozłocę - nie wiedziałam, że mozna maleństwo niejako "zmusić" do obrotu! Zaraz zaczynam ćwiczenia - muszę sobie njapierw to druknąć... :) :)