Autor Wątek: Nauki przedmałzeńskie w Szczecinie  (Przeczytany 143271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline majcia

• bywalec
  • data ślubu: 18.07.2009
Odp: Nauki przedmałzeńskie w Szczecinie
« Odpowiedź #120 dnia: 12 Marca 2009, 07:08 »
Na Krzekowie nauki już się zaczęły jakiś czas temu, a dziś jest trzecie ( z pięciu ) spotkań. Nie wiem czy będziecie mogli dołączyć tak późno. Może spróbuj u Dominikanów

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #121 dnia: 12 Marca 2009, 09:39 »
Czy wiecie coś na temat przyspieszonych kursów małżenskich?

Czy do tego MB Różańcowej można jeszcze dołączyć - albo będzie za chwilę kolejne?

Czy wiecie może o jakichś aktualnych szybkich kursach?

Bardzo przyspieszone kursy odbywają się Warszawie - weekendowe, koszt 80zł od osoby. Dziś weszłam na stronę parafii, która to organizuje i dziś przed południem będzie formularz uczestnictwa, a kurs odbędzie się 21 marca. W google wpisz "dybow" - wybierz pierwszy link. I z lewej strony jest odnośnik "katechezy - warszawa". Może Wam się uda zapisać, a wiem, że jest ciężko :)

Co do parafii MBR to kurs, który zaczął się w poniedziałek jest tzw. kursem wielkopostnym, nie wiem czy będzie kontynuacja, ale zadzwoń, może przewidują. Telefon jest w necie. Wpisz w google  "mb różańcowej szczecin kuria" - pierwszy link. Gdyby nikt nie odbierał to wybierz się tam jutro - od 15:30 do 17:30 jest czynna kancelaria.

W trybie ciągłym odbywają się nauki w Katedrze - co środę o 19. Jeśli macie konkretną datę wyjazdu Twojego partnera to łatwo obliczyć czy uda Wam się je odbyć.

caril
  • Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 12 Marca 2009, 14:12 »
Wczoraj zaczął się nowy cykl nauk w Katedrze. Może warto zadzwonić i zapytać, czy można jeszcze dołączyć?

Offline mirta
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.09.2009
« Odpowiedź #123 dnia: 20 Marca 2009, 15:25 »
Bardzo dziękuję za pomoc w wskazówki;)
Objechałam z narzeczonym w/w kościoły i generalnie "ludzką twarz" okazała tylko katedra.
Nauki sa prowadzone w bardzo fajny sposób przez księdza Piotra, a ponadto: jak Wojtek wypłynie to ksiądz będzie mu po prostu przesyłał na e - mail nauki przedmałżeńskie.
Ja jako "słomiana wdowa" mam chodzić sama i zbierac podpisy.
Ale przede wszystkim to, że jego nie będzie nie przeszkadza w ukończeniu kursu - jak to miało miejsce w innych kościołach.

Pozdrawiam,
Marta

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #124 dnia: 20 Marca 2009, 16:02 »
No i super! Widzisz, wszystko jest możliwe  :)
Pozdrawiam

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #125 dnia: 20 Marca 2009, 16:51 »
Fajnie, ze pomogl Wam ktos (ksiadz) tak po ludzku i bez zbednych trudnosci  :brawo_2:

Offline netusia
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 28 Marca 2009, 18:25 »
Hej;) Mam pytanie czy nie wiecie gdzie teraz zaczynają się nauki? Wszędzie, albo są w środę(a My pracujemy), albo dopiero w maju - nawet u Dominikanów. Będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #127 dnia: 28 Marca 2009, 20:43 »
Co czwartek o 19 odbywają się nauki w parafii NSPJ (koło Medicusa). I chyba nawet w trybie ciągłym, że można dołączyć w każdym momencie. Tu jest link http://www.nspj.szczecin.pl/index.php?go=posluga_sakramenty  (chyba można umieszczać linki do parafii? :) )

do parafii można
 ;D ;D
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2009, 20:50 wysłana przez liliann »

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #128 dnia: 28 Marca 2009, 21:28 »
Kolejne informacje ze stron www parafii:

Parafia pw. Matki Bożej Jasnogórskiej, ul. Orawska 3, tel. 091 482-33-14

Katecheza przedmałżeńska w parafii prowadzona jest każdego miesiąca po II niedzieli od
poniedziałku do soboty w kancelarii parafialnej o godz. 20.00
z wyjątkiem miesięcy - I i VII.

Klasztor oo.Dominikanów, Pl. Ofiar Katynia 1, tel. (091) 442-58-60

Poradnictwo rodzinne - w czwartek w godz. 18.00 - 20.00
Kurs dla narzeczonych - w poniedziałek o godz. 19.15 (cyklicznie)

Offline netusia
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #129 dnia: 29 Marca 2009, 15:25 »
Jesteś kochana bardzo dziękuję :Daje_kwiatka:
W poniedziałek zadzwonie do NSPJ może nam sie uda;)
Niestety u Dominikanów nauki wznawiają dopiero w maju a ta druga parafia ma nauki cały tydzień a My pracujuemy popołudniu we środy
dzięki;)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #130 dnia: 31 Marca 2009, 17:23 »
Ja chodziłam do Parafii Rzymskokatolickiej pw.  Matki Boskiej Ostrobramskiej na ul.  Ułańska 10 w Szczecinie i jestem bardzo zadowolona.  Tylko 3 spotkania.  W pierwszą i trzecią środę każdego miesiąca, "zajęcia" rozpoczynają się o 17:30.  Najpierw jest spotkanie z Poradnią potem tego samego dnia o 18:50 (po mszy świętej) z Księdzem.  Polecam, nie trzeba być z tej parfii, żeby na nie uczęszczać :)

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #131 dnia: 1 Kwietnia 2009, 14:47 »
Ja od przyszłego tygodnia zaczynam nauki w kościele pod wezwaniem  miłosierdzia bożego na u. przyjaciół żołnierza. Bral tam ktoś ślub  i uczestniczył juz w naukach?

Offline Lilya

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #132 dnia: 25 Maja 2009, 10:38 »
Cześć  :) my już jesteśmy po naukach.  Trwały 10 tygodni w ,,Serca" w czwartki.  Ksiadz bardzo ciekawie wszystko tłumaczył, czasami sobie żartował.  Mimo, że to tyle trwało to przynajmniej nie przysypialismy  ;D

Offline katrishja

• entuzjasta
  • data ślubu: 18.09.2009
« Odpowiedź #133 dnia: 27 Maja 2009, 08:08 »
U nas na prawobrzezu są 4 spotkania (pon wt śr i czw o godz. 19:00).Z tego co proboszcz mówił teraz zacznie się po 6 czerwca.
Trwają ok godzinę.
Proboszcz super:)
My bylismy na 2 spotkaniach z miesiąc temu (na pozostałych nie dało rady bo praca).
Teraz znowu idziemy w czerwcu na 1 tylko bo mamy wyjazd akurat 10 nad morze więc tylko we wtorek pojdziemy. A to czwarte spotkanie  to może w lipcu się uda:D
Spokojnie mamy czas:D
kasia

Offline Fili25
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.05.2010
« Odpowiedź #134 dnia: 27 Maja 2009, 19:01 »
Katrishja, a możesz napisać w którym kościele na prawobrzeżu? Dzięki

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #135 dnia: 29 Maja 2009, 18:05 »
To jest parafia pw. Opatrzności Bożej na osiedlu Majowym ul. Marii Dąbrowskiej i tak jak pisałam wcześniej całe nauki trwają 4 dni (pod rząd) teraz zaczynają się po 6 czerwca i każde spotkanie trwa około godziny:)

Pozdrawiam!
kasia

Offline Fili25
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.05.2010
« Odpowiedź #136 dnia: 30 Maja 2009, 10:30 »
To moja parafia ;D, ja sie jeszcze tam o nauki nie dowiadywałam bo mam sporo czasu do slubu ale dobrze wiedzieć, że w sumie sprawnie to wygląda, a myślałaś już o poradni? którą wybrać?

Pozdrawiam

Offline katrishja

• entuzjasta
« Odpowiedź #137 dnia: 30 Maja 2009, 13:01 »
Pani ktora pomaga księdzu w tej parafii daje namiary na poradnie do jakiegos pana - takze pojdziemy tam a jesli chodzi o nauki to spokojnie mozecie isc dopiero 6 miesiecy przed teraz osoatnio byla para ktora dopiero zacznie nauki po 6stym czerwca a slub 1 sierpnia wiec luz:)
kasia

Offline frezyjka81

• entuzjasta
  • Uwierzyć w Anioły nawet gdy ich skrzydła są czarne
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #138 dnia: 30 Maja 2009, 22:06 »
Hej!
My tydzień temu zakończyliśmy nauki w Katedrze - 5 spotkań, można dołączyć w każdym momencie. Nauki odbywają się w środy o 19 -tej, trwają ok 30 min. Prowadzą różni księża, dla nas było to wspaniałe przeżycie. Księża mówią pięknie o małżeństwie, przestrzegają przed niebezpieczeństwami i dają parę dobrych rad.
Teraz czeka nas jeszcze spotkanie w poradni (telefon do Pani, która się tym zajmuje dostaliśmy od księdza prowadzącego nauki).
Katedra od niedawna ma nową stronę internetową, na której chyba jest zakładka dla narzeczonych.
Pozdrawiam!!! 

Offline Robin

• bywalec
  • data ślubu: 24-04-2010 :Serduszka:
« Odpowiedź #139 dnia: 8 Września 2009, 13:11 »
My chodzimy do Parafii Matki Boskie Ostrobramskiej (tam gdzie będzie ślub).
W każdą I i III środę miesiąca, trzeba być na 3 spotkaniach (dołączyć można w dowolnym czasie) - najpierw jest poradnictwo rodzinne, a potem nauki.
Jesteśmy po pierwszym spotkaniu i jest pod pozytywnym wrażeniem :)

Relacyjka Robin
Zapraszam :)

Offline słonik

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 18 Września 2009, 23:26 »
katrishja
To jest parafia pw.  Opatrzności Bożej na osiedlu Majowym ul.  Marii Dąbrowskiej i tak jak pisałam wcześniej całe nauki trwają 4 dni (pod rząd) teraz zaczynają się po 6 czerwca i każde spotkanie trwa około godziny:

witam!!!!
slub planujemy na sierpien wrzesien 2010 jeszcze nie mamy sali
ale czy orientujesz sie czy ksiadz akceptuje nauki ktore mamy z liceum robione na slonecznym
mamy zaswiadczenia o ukonczonym kursie(pamietam jak ksiadz swego czasu mowil ze to zawsze bedzie wazne i nam pozniej ulatwi sprawe ze slubem ale czy ksiadz z innej parafi moze tego niezaakceptowac?)
jesli tak to czy w maju nie bedzie za pozno  jak sie pokazemy ksiedzu osobiscie, oczywiscie jak znajdziemy restauracje i bedzie termin to rodzice pojda do niego i postaraja sie zarezerwowac termin
my osobiscie nie mozemy bo przebywamy za granica
prosze o odp, z gory dziekuje

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #141 dnia: 20 Września 2009, 16:26 »
drodzy forumowicze, krotkie pytanko.
Czy ktos bral slub lub podejmowal nauki przedmalzenskie w kosciele przy ul. kingi, na gumiencach? Parafia Przemienienia Panskiego. My zaczynamy tam kurs 5 pazdziernika ale nie wiemy kompletnie jak wygladaja tam formalnosci bo rozmawialam z jakims nowym ksiedzem, ktory chyba nic nie wiedzial albo przynajmniej nie chcial powiedziec. bede wdzieczna za wszelkie informacje :)

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #142 dnia: 20 Września 2009, 18:51 »
my slubowalismy  kilka lat temu.. o ile  nic sie nie zmieniło na pierwszym spotkaniu ( oczywiście przychodzicie razem)  proboszcz wypełnia  protokół.. bedzie 100 pytan  do .. potem ustalicie  date i godzine slubu ( tu juz jest dośc elastycznie.. slubowaliśmy o 16.30... ) i dostajecie karteczki  na nauki p/małżeńskie i  poradnię rodzinna..

nauki - w zasadzie bezbolesne.. 3 spotkania po 1h czasu ( o ile nie znajdzie isę inteligent który bedzie chciał na sile polemizowac z proboszczem)..  jak na szczecińskie mozliwości nauki na kingi to czysta formalnośc..

już na pierwszym spotkaniu  padnie pytanie o wywieszenie informacji o slubie ( zapowiedzi).. szykujcie się na wydatek około 50zł ( 4 lata temu).. lepiej zabierzcie kole 100zł ale  drobne ;) niby w kościele nie ma   cennika ale  kproboszcz wam  udowodni, ze jednak jest ;)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #143 dnia: 21 Września 2009, 09:46 »
heh tak myslalam, ze proboszcz jakis tam cennik chowa w kieszeni :P
dzieki monia za informacje :) a jesli jeszcze moge zaspytac to ile ksiadz zaproponowal "co laska" u Was?
pozdrawiam

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #144 dnia: 22 Września 2009, 15:01 »
a my zapomnieliśmy zapłacic za zapowiedzi;] jakos tak spieszylo się księdzu i nic nie dlaiśmy. damy jak spiszemy reszte protokołu

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #145 dnia: 23 Września 2009, 08:18 »
u nas "co łaska" wyszła 300zł .. slubowlismy w ubecności  ks.  hieronima ( rudy) i tyle wystarczyło..

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #146 dnia: 23 Września 2009, 09:26 »
aha no i swietnie. czyli mozna sobie "wybrac" ksiedza? proboszcza to raczej wolalabym uniknac ;)
pozdrawiam.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #147 dnia: 6 Października 2009, 20:23 »
my juz jestesmy po dwoch spotkaniach i jezeli ktos w swojej parafii nauki ma zle rozlozone w czasie (podobno w niektorych kosciolach nawet po 3 miesiace) to warto zorientowac sie kiedy w kosciele przy ul. kingi na gumiencach beda kolejne nauki, bo jest baaardzo bezbolesnie :) spotkania odbywaja sie przez 3 dni, oficjalnie przezz godzine, nieoficjalnie krocej, za kazdym razem z innym ksiedzem, ale wszyscy sa sympatyczni.

takze moniu mialas racje, to czysta formalnosc. mam jeszcze do Ciebie indywidualne pytanie nei zwiazane z tematem, ktore przesle na priw jesli mozna :)
pozdrawiam.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #148 dnia: 6 Października 2009, 22:28 »
ciesz się ,że nie miałas na pocztowej .. przedszkolanka  zuzki tam się "dokształcała" i .. uwazam ,ze nauki w tym kościele  powodują,ze młodzi rezygnują ze ślubu ;)

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #149 dnia: 12 Października 2009, 14:15 »
W kosciele na Krakowskiej zaczynaja sie nauki 19 pazdziernika - poniedzialek, sroda i pietek o 19.30. Trwaja do 30 pażdziernika