Autor Wątek: Nauki przedmałzeńskie w Szczecinie  (Przeczytany 143213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daenerys

• forumowicz
  • data ślubu: 28.08.2015.
Odp: Nauki przedmałzeńskie w Szczecinie
« Odpowiedź #390 dnia: 16 Kwietnia 2014, 06:12 »
no,a ja nie moge,bo pracuje na 1dna zmiane,a moj roznie. naiwna jestes,bez urazy. te nauki sa do bani-i nie chodzi mi akurat o ten kosciol tylko ogolnie. skoro co 2ga para do 25 roku zycia sie rozwodzi, a wiekszosc na te nauki chodzila, bo ma slub koscielny, tzn.,ze one nie zdaja egzaminu, wiec chodz sobie ile chcesz. jak nie masz na co czasu tracic:)lol :hahaha:

Offline DiamondOrchid
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 27.07.2013
« Odpowiedź #391 dnia: 16 Kwietnia 2014, 10:33 »
Daenerys, te Twoje komentarze są czasem poniżej poziomu.. równie dobrze mogę stwierdzić, że tak naprawdę to Wy tracicie czas jeśli już tak na to patrzeć. Wy poświęcacie w sumie 10 godzin na te spotkania a oni troche ponad 6. Nieważne, że są częściej, nie mają chociaż wtedy całego dnia zajętego spotkaniami. Poza tym jechać z drugiego brzegu tylko po to, żeby odbębnić spotkania to bez sensu. Może czasem spójrz z innego punktu widzenia i nie narzucaj ciągle każdemu swój.

Offline kluseczka_85

• forumowicz
  • data ślubu: 21.09.2013
« Odpowiedź #392 dnia: 16 Kwietnia 2014, 16:28 »
DiamondOrchid najlepiej to ignorowac wypowiedzi Daenerys, bo tak jak napisałaś są poniżej poziomu, trafił się troll forumowy, który wszytsko neguje, ślub jest beee i w ogóle to nie ma zamiaru wychodzić za mąż bo to bez sensu... wszystko jest bez sensu i nikt nie jest normalny, a i tak wszyscy się rozwiedziemy hahahah :)

te nauki sa do bani
Nie są, niektóre są bardzo ciekawe, warto posłuchać. My chodzilismy do NSPJ i było całkiem spoko. Byliśmy na 4 spotkaniach, bo tylko 4 były wymagane w naszym kościele.

Offline Daenerys

• forumowicz
« Odpowiedź #393 dnia: 16 Kwietnia 2014, 18:53 »
to Wy jestescie beznadziejne,nie czytacie ze zrozumieniem,wiec do siebie miejcie pretensje.moj jest z prawobrzeza,wiec mamy blisko,a skoro co 2ga para sie rozwodzi do 25 r.z.,to macie duze szanse,wiec..:)czego Wam mimo wszystko nie zycze.

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: lato.2015
« Odpowiedź #394 dnia: 16 Kwietnia 2014, 21:09 »
ale nie mozna patrzec na statystyki.....para sie kocha postanawia wziasc slub wiec tylko gratulowac i zyczyc szczescia...przeciez milosc jest najpiekniejsza rzecza jaka mozna obdarowac druga osobe.... a co do nauk....to jak kto woli, ja wraz z moja druga polowka nie mamy czasu dlatego jest taka sytuacja i ciesze sie z tego, ze jest tez takie rozwiazanie.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #395 dnia: 17 Kwietnia 2014, 10:23 »
ale nie mozna patrzec na statystyki.....para sie kocha postanawia wziasc slub wiec tylko gratulowac i zyczyc szczescia...przeciez milosc jest najpiekniejsza rzecza jaka mozna obdarowac druga osobe.... a co do nauk....to jak kto woli, ja wraz z moja druga polowka nie mamy czasu dlatego jest taka sytuacja i ciesze sie z tego, ze jest tez takie rozwiazanie.

Ejj...bez kitu, musze przyznać rację Daenerys....rozumiesz jeszcze poradnię, ale nauki przedmałżeńskie???
Jak ktoś może chcieć dobrowolnie i z chęcią chodzić na nie???
Przecież to jest średniowiecze. To jest dla ludzi, którzy czekają z seksem do ślubu.
NIe wiecie co do czego się wkłada (przepraszam za dosłowność) czy macie problem z obsługą prezerwatywy, z resztą potępianą przez Kosciół ??? Tam nie da się wysiedzieć, no chyba, ze ktoś jest totalną dziewicą/prawiczkiem i musi uczyć się obsługi" od kogoś...najlepiej od zakonnicy albo katechetki starej panny :D

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #396 dnia: 17 Kwietnia 2014, 10:47 »
My trafiliśmy na jakieś inne nauki w takim razie, bo księża w ogóle nie poruszali tematu seksu, a o planownaiu rodziny było raczej na wesoło, tzn,że jak facet spłodzi dziecko to nie wystarczy, musi być jeszcze ojcem i pomagać kobiecie :) I raczej życiowe anegdotki były śmieszne, że np domy starców są zemstą za żłobki, bo to w tym okresie rozwija się największa więź miedzy rodzicem, a dzieckiem, itp

Było też o tym,że kobiety i faceci myślą inaczej, tzn jak kobiety spytasz się "co się stało, o czym myślisz" a ona odpowie,że nic i o niczym, to wiedz,że coś się stało, a w jej głowie kłębią się setki myśli, jak facet na to samo odpowie, tak samo, to znaczy,że faktycznie o niczym nie myśli :) I tak jest na prawdę :)

Na jednych naukach ksiądz opowiadał historię dziewczyny, która tak bardzo planowała swój ślub, ze wszystkimi szczegółami,że zapomniała się cieszyć tym dniem, bo ważniejsze były motyle czy fontanna czekoladowa.... I to dało do troszkę do myślenia, więc jak bliżej ślubu zaczynała mi się włączać bridezilla to sobie przypominałam tamtą historię i troszkę odpuszczałam i nie dałam się zwariować w tym natłoku pracy i dodatkowo planowaniu ślubu...

Na tych naukach co byliśmy nie było nic średniowiecznego, temat seksu przedmałżeńskiego nie był w ogóle poruszany, i praktycznie nic o bogu nie było poruszane, może po prostu tarfiliśmy na fajnych księży, bardziej życiowych, którzy nie chcieli zanudzać i chcieli być cool...

Poradnia za to była masakryczna.... każdy wie jak robić dzieci i jak wygląda śluz płodny a jak nie płodny i kiedy jest owulacja i jak są zbudowane narządy.... blahhhh 2 godziny masakrycznych nud- powtórka z lekcji biologii z LO :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #397 dnia: 17 Kwietnia 2014, 10:54 »
Dziewczyny, jak czytam niektóre wypowiedzi to się zastanawiam po co decydujecie się na ślub w kościele :?:
Białą suknie można założyć do USC i to też z krótką pogadanką nt. rodziny, jako komórki społecznej  ;)

Poradnia za to była masakryczna.... każdy wie jak robić dzieci i jak wygląda śluz płodny a jak nie płodny i kiedy jest owulacja i jak są zbudowane narządy.... blahhhh 2 godziny masakrycznych nud- powtórka z lekcji biologii z LO

zdziwiłabyś się ale są takie osoby, które na biologii nie uważały i nie mają pojęcia o cyklu, a już kwestie śluzu to czarna magia  ;D
Pomijam fakt, że nie powinno się nikogo zmuszać do stosowania danej metody, a poradnia działa na takiej zasadzie. Nie zachęca, nie tłumaczą, tylko od razu atak i osaczanie - przynajmniej u mnie tak było. Straszna babka nam się trafiła ::)
Odmówiłam zakupienia zeszyciku do robienia wykresów, zagroziła
- powiem Proboszczowi to ślubu nie dostaniecie
 ;D

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #398 dnia: 17 Kwietnia 2014, 11:13 »
haha Maja historia jak z horroru :) Nam zeszyciku nei kazała robić, w ogóle jak tam byliśmy to ja się źle czułam bo mnie brzuch bolał, a ona do mnie o jej gratuluje :) hahhaha  A ja na to spokojnie to tylko okres :D W zasadzie o ontykoncepcji nam nie mówiła, tylko o tym kiedy się starać o dziecko, ja byłam na profilu biologicznym ,wiec musialam uwazac na lekcjach hahahah

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #399 dnia: 17 Kwietnia 2014, 11:15 »
Ja też w LO bio-chem ale zeszycik miał być  ;D Tak mnie wkurzyła, że odmówiłam też zrobienia wykresu. Powiedziałam, że uczciwei odmawiam, nie będę drukować gotowca z neta, tak jak to robi większość dziewczyn.
Wtedy się zagotowała  :P

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #400 dnia: 17 Kwietnia 2014, 11:27 »
Nam sie udało, bo poszliśmy do babeczki na 2h tam nieopodal Bogurodzicy, to jest chyba ulica Kaszubska, pogadała, karteczke podpisała i załatwiliśmy wszytsko 1 dnia, też się obawiałam,że będę musiała jakieś głupie kalendarzyki robić czy coś, ale wbrew temu co myślałam co nas na tych naukach czeka, byłam pozytywnie zaskoczona, też tam szłam nastawiona bojowo, ale wszystko okazało się nie takie straszne jak słyszałam :)

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #401 dnia: 17 Kwietnia 2014, 12:28 »
Ale nie ma sensu się że tak powiem ''klocic'' Jedna Para M ma czas chceci ochote chodzi na wieciej spotkan, jedna para ak jak ja nie mamy czasu ale checi sa :) wiec pojdziemy na te skrocone...kazde rozwiazanie jest dobre...to taak jak z cala cermonia, jedne pary chca skromnie inne w stylu american dreams....wiec po to sa wybory aby je podejmowac:) tak samo ze slubem, jedni  cywilny (z powodow swoich) inni koscielny bo sa wierzacy...a inni humanistyczny....to tak jakby komus wmawiac ze ma lubic kolor niebieski  i koniec.....kazdy z nas jest inny i ma inne upodobania i plany na przyszlosc:)

Offline Daenerys

• forumowicz
« Odpowiedź #402 dnia: 26 Kwietnia 2014, 11:28 »

Ejj...bez kitu, musze przyznać rację Daenerys....rozumiesz jeszcze poradnię, ale nauki przedmałżeńskie???
Jak ktoś może chcieć dobrowolnie i z chęcią chodzić na nie???
Przecież to jest średniowiecze. To jest dla ludzi, którzy czekają z seksem do ślubu.
NIe wiecie co do czego się wkłada (przepraszam za dosłowność) czy macie problem z obsługą prezerwatywy, z resztą potępianą przez Kosciół ??? Tam nie da się wysiedzieć, no chyba, ze ktoś jest totalną dziewicą/prawiczkiem i musi uczyć się obsługi" od kogoś...najlepiej od zakonnicy albo katechetki starej panny :D
dziekuje.najgorsze,ze tu wypowiadaja sie glownie cwaniary pracujace za granica lub co im rodzice sponsoruja wesele. jakby tak kazdy mial, to by sie na koszty nie ogladal.pozdrawiam serdecznie.

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #403 dnia: 26 Kwietnia 2014, 12:03 »
Hmm nie pracuję za granicą, na wesele zbieraliśmy 5 lat, sami za wszystko płaciliśmy, rodzice nie dołożyli ani grosza. Nawet jeżeli ktoś pracuje za granicą to jego decyzja, praca na emigracji jest równie ciężka co i w kraju, do tego dochodzi rozłąka z rodziną i przyjaciółmi... dlaczego tak generalizujesz? Jeżeli Ci źle w kraju też masz szanse na wyjazd... Zarobisz więcej kasy, ale zobaczysz,że życie na emigracji nie jest usłane różami... a nawet jeśli jest to róże mają kolce...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #404 dnia: 26 Kwietnia 2014, 12:51 »
Ja tez nie pracuję za granicą. Dodatkowo wychowuje dwójkę dzieci,a od rodziców w życiu bym kasy nie wzięła. Chyba nie jestem.cwaniara?

Offline Daenerys

• forumowicz
« Odpowiedź #405 dnia: 26 Kwietnia 2014, 13:24 »
nie napisalam, ze jest uslane rozami, ale za rozlake z rodzina maja lepsza kase i jakbym mogla, to bym od razu wyjechala,ale w ciemno nie pojade, a nie mam nikogo z  rodziny ani znajomych za granica niestety:(

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #406 dnia: 26 Kwietnia 2014, 16:33 »
''wszedzie dobrze gdzie nas nie ma'' jak to fajnie sie mowi jak sie siedzi w domku i mowi ''jak ja bym byla za granica to to i tamto'' .....tak normlanie za granica to leza pieniadze na ziemi, a dodatkowo rosna na drzewach i sobie je zbieram co miesiac....ja jestem za granica jestem 7 lat, dlaczego wyjechalam bo musialam....a nie dlatego bo polska jest bee....jestem z rodziny wielodzietnej i kazde z mojego rodzenstwa wszystko osiagnelo samo...rodzice pomagali owszem, jak mogli takze ciezka praca....wiec mi nie gadaj ze jestem cwaniara bo pracuje za granica...uczylam sie, skonczylam studia, kursy i dlatego teraz mam lepsza prace...a na poczatku bylo mi ciezko...zreszta co ty mozesz wiedziec, masz prentensje do swojego mezczyzny ze malo zarabia, to co to za milosc.....jestes wierzaca? Osoby wierzace sie tak nie zachowuja jestes jakas pokrecona materialistka......chcialam sie pochamowac naprawde ale dziewczyno.....zmien sie i swoje nastawienie....po za tym przeczytalam twoje posty wczesniejsze w jednych piszesz ze masz po znajomosci nauki zalatwione a twoj luby w szkole mial teraz piszesz ze idziesz na kurs wraz ze swoja polowa....wiec klamiesz na dodatek....moze nie wiem daj sobie na luz udzielanie sie na forum jezeli masz klamac ludzi do okola..........przepraszam was dziewczyny za moje slowa......ale skonczyla mi sie cierpliwosc.....(ps. zalatw sobie prace i wyjedz....zycze ci powodzenia, jak te pare gorszy wieciej sprawi to ze nic innego (ani zdrowie, ani milosc) da ci takie szczescie)

Offline Julanka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22.08.2015
« Odpowiedź #407 dnia: 28 Kwietnia 2014, 08:52 »
aurelka, bym Cię zalajkowała, ale to nie ten portal ;)
W każdym bądź razie podzielam Twoje zdanie i mam dokładnie to samo odczucie.

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #408 dnia: 2 Maja 2014, 16:58 »
Dziekuje:) A Propo nauk, dziewczyny wiecie moze gdzies w Centrum Szczecina np. takze robia takie nauki weekendowe??

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #409 dnia: 2 Maja 2014, 18:17 »
Aurelka tutaj masz rozpiske U Św.Krzysztofa, co prawda to nie jest centrum ścisłe, ale o innych niż tam nie wiem czy mają.

To jest ulica Robotnicza. BIURO: ul. Robotnicza 19/3, 71-712 Szczecin Nowy nr tel. 885-10-10-45. Biuro parafialne czynne we wtorki, czwartki i soboty w godz. 16.00-17.00

WEEKENDOWY = SKONDENSOWANY KURS PRZEDMAŁŻEŃSKI -stan na 30.04. 2014 godz. 12:15
1. 15-16 lutego 2014 (brak miejsc)
2. 15-16 marca 2014(brak miejsc)
3. 22-23 marca 2014 (brak miejsc)
4. 12-13 kwietnia 2014 (brak miejsc) .
5. 17-18 maja 2014(zwolniło się miejsce dla 1 pary)
6.  7-8  czerwca 2014 (brak miejsc)
7. 21-22 czerwca 2014   (oczekiwanie na dokończenie procesu rejestracji)
8. 19-20  lipca 2014  (przyjmujemy zgłoszenia)
9. 23-24 sierpnia 2014   (przyjmujemy zgłoszenia)
10. 13-14 września 2014  (przyjmujemy zgłoszenia)
11. 11-12 października 2014  (przyjmujemy zgłoszenia)
12. 15-16 listopada 2014  (przyjmujemy zgłoszenia)

Offline ANNaG
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23 maj 2015
« Odpowiedź #410 dnia: 2 Maja 2014, 19:17 »
Ja juz zrobil nauki właśnie w tym miejscu i kompletnie nie uważam tego za zmarnowany czas. Wcześniej tak do tego podchodziłam ale było ciekawie. Fajnie prowadzone i uważam ze czasem potrzeba żeby ktoś powiedział słowami to co w sumie wiemy i jest oczywiste. Ale jak ktoś to powie to inaczej się patrzy na niektóre rzeczy i co ta druga osoba może myślec. Dobre rady z komunikacji :) i podejścia do dzieci. Nawet Moj narzeczony był zadowolony i wziął sobie kilka rad do serca :)

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #411 dnia: 2 Maja 2014, 20:48 »
Dziekuje bardzo...:)

Offline evcus
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #412 dnia: 4 Maja 2014, 15:08 »
Można jeszcze pytać w Sanktuarium Niepokalanego Serca NMP, ul.  Rydla 61, Szczecin.
Również przeprowadzają weekendowe kursy przedmałżeńskie, najbliższy mają w dniach 16, 17 i 18 maja. 
Możliwe także że  zostanie również przeprowadzony kurs w dniach 30. 05 - 01. 06 jeżeli zbierze się grupa chętnych. . Zgłoszenia można kierować do p.  Monika Guzicka, m. guzicka@wp. pl

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
« Odpowiedź #413 dnia: 21 Maja 2014, 14:36 »
Aurelka - pod koniec kwietnia powiesiliśmy artykuł dotyczący nauk przedślubnych. Zerknij (link poniżej). przewertowaliśmy większość szczecińskich parafii. Może coś znajdziesz. Powodzenia.

http://e-wesele.pl/29-ciekawostki-i-porady/1052-nauki-przedslubne-kiedy-i-w-ktorej-parafii

Offline aurelka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #414 dnia: 22 Maja 2014, 14:26 »
Dziękuję  :)

Offline Delinka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 04.10.2014
« Odpowiedź #415 dnia: 12 Sierpnia 2014, 12:08 »
Ma ktoś jeszcze namiary na Panią z poradnictwa na Bogurodzicy?

Offline justine
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.06.2015
« Odpowiedź #416 dnia: 26 Września 2014, 22:08 »
hej! czy coś może wiecie o nowych terminach nauk, kurcze musimy to jakoś odpękać a nie wiem gdzie i jak, nie będę chodzić po każdej parafii w szczecinie :)

Offline Asija89

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 3.06.2015
« Odpowiedź #417 dnia: 1 Grudnia 2014, 01:32 »
U św.   Krzysztofa  są juz wyznaczone terminy na 2015 rok.   Kurs skondensowany  weekendowy.   Pozdrawiam

Offline Magdallllllena
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 24.06.2017
« Odpowiedź #418 dnia: 17 Grudnia 2015, 16:39 »
Czy są już jakieś terminy kursów najlepiej skondensowanych w Szczecinie? Jaka jest ich cena? Co polecacie?

Offline bogdan1166
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 24,05,2015
« Odpowiedź #419 dnia: 23 Grudnia 2015, 20:43 »
Jak chcecie to zostawiam wam email do goscia co prowadzi kursy fajnie bo szybko mozna sie z nim dogadac co do terminu.
szkoleniadlamlodych@wp.pl