Artykuły powiązane

 Zmiany zachodzące w różnych dziedzinach życia nie ominęły również cukiernictwa. Minęły czasy, w których klientów satysfakcjonowała prostota, brak stylu i finezji w wyrobach cukierniczych, a zwłaszcza w tortach weselnych.

 Pojawił się styl bardzo powszechny i modny w Anglii nazwany przez Polaków stylem angielskim. Jest to metoda "budowy" tortów składająca się z wielu pięter umieszczonych na finezyjnych paterach lub specjalnie przystosowanych o futurystycznych kształtach stojakach tortowych. Drugim ciekawym sposobem jest również układanie tortów "jeden na drugim" bez użycia pater i stojaków.

 Modne stało się wykorzystywanie do wykończeń i ozdób marcepanu naturalnego i mas cukrowych, z których w dzisiejszych czasach można stworzyć kwiaty o różnorodnych kształtach nawiązujących kolorem i wyglądem do kwiatów naturalnych.

 Rewolucję przeszły też smaki kremów. Wymogi klientów zmusiły cukierników do stworzenia nowych trendów smakowych tj. tiramisu czy też casanova. Odeszły w zapomnienie tradycyjne kremy na bazie masła i margaryny, a w zamian przebojem na rynek produkcji cukierniczej weszły kremy na bazie śmietany wysokotłuszczowej i śmietany roślinnej. Są to lekkie kremy o puszystej konsystencji i stabilnej strukturze. W połączeniu z nowymi kompozycjami smakowymi tworzą rozkosz dla podniebienia.

 Najnowszą dziedziną sztuki cukierniczej jest produkcja w karmelu. Ta dziedzina jest także wykorzystywana przy produkcji na styl angielski. Z karmelu wyrabiane są najczęściej główne dekoracje tortów weselnych: pary młode, łabędzie, obrączki i różnej wielkości bukiety kwiatów.

Autor: Cukiernia Lipka z Olsztyna