Organizując zimowe przyjęcie weselne koniecznie wpiszcie do menu rozgrzewające napoje. Teraz nastał ich czas i właśnie teraz smakują najlepiej.
Welcome drink
Po przybyciu na salę weselną goście witani są welcome drinkiem. W tym charakterze zwykle serwowane jest wino musujące. W okresie letnim taki trunek przyjemnie nas schłodzi. Podczas zimowych przyjęć warto zadbać o rozgrzewające trunki. Lubiany przez wszystkich grzaniec lub nieznany większości, ale wart uwagi skandynawski glogg będą drinkami idealnymi właśnie na jesień i zimę.
Kawa pachnąca świętami
Jeżeli jesteście kawoszami i lubicie poeksperymentować z tym popularnym napojem, mam propozycję wzbogacenia kawowego naparu cynamonem, kardamonem oraz wanilią. Nie dość, że kawa w takim wydaniu będzie obłędnie pachniała, to równie wspaniale będzie smakowała.
Herbaciane szaleństwo
Herbatę można przygotować na mnóstwo sposobów. Do ulubionego naparu warto dodać np. cynamon, cytrynę, pomarańczę, aronię, maliny, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon, papryczkę chili, miód. Będzie bardzo aromatycznie, zdrowo, pysznie i rozgrzewająco.
Z gałązką rozmarynu
Nowatorskie spojrzenie na herbatę. Wystarczy do ulubionego herbacianego naparu włożyć gałązkę rozmarynu, a klasyczny do tej pory napój ujawni zupełnie nowe oblicze. Dodatkiem może być plasterek cytryny, pomarańczy lub odrobina miodu.
Czekoladowe smaki
Czekolada na gorąco rozgrzewa, dodaje energii i pysznie smakuje. Aby nadać jej zimowego sznytu, dodajcie do czekoladowego napoju odrobinę chili.
Cydr na gorąco
Po cydr, który latem wspaniale orzeźwia, można sięgnąć także jesienno-zimową porą. Tyle, że wówczas najlepiej podać go w wersji na gorąco. Wystarczy do cydru dodać cukier trzcinowy, korę cynamonu, anyżowe gwiazdki, goździki i świeże jabłka. Całość podgrzać i serwować na ciepło.
Eggnog
Świąteczny drink, który jest bardzo popularny w krajach anglosaskich. Jest to rodzaj lekkiego likieru przygotowywany na bazie jajek, mleka i alkoholu, z dodatkiem korzennych przypraw takich jak cynamon, gałka muszkatołowa czy wanilia. Serwowany w wersji na gorąco. Smakowo nawiązuje do ajerkoniaku.
Klasyczny grzaniec
Wkraczamy w świat jeszcze bardziej rozgrzewających receptur. Klasyczny grzaniec zimą smakuje najpełniej. Wystarczy czerwone wytrawne wino, cynamon w laskach i sproszkowany, skórka pomarańczowa, goździki, miód. Podgrzane wino z dodatkiem przypraw (ewentualnie miodu) można podawać z laską cynamonu.