Od lat podczas przyjęcia na sali weselnej jest wyznaczane miejsce, w którym skupione są wszelkie łakocie. Biorąc to pod uwagę, słodki kącik nie jest nowością, a jednak został ogłoszony jednym z trendów ślubnych nadchodzącego sezonu.
Przyjrzyjmy się zatem temu, co proponują ci, którzy wyznaczają ślubną modę i obowiązujące w niej trendy.
Na topie
Wierząc opiniom słodki kącik (obok między innymi fotobudki) będzie najbardziej rozchwytywaną atrakcją nadchodzącego sezonu. Jeżeli chcecie być na czasie, koniecznie zadbajcie o to, aby owego „candy baru” nie zabrakło podczas waszego przyjęcia weselnego. I oczywiście postarajcie się, aby zaistniał w najmodniejszym wydaniu.
Stylowo
Stół ze słodkościami musi mieć charakter. Aby tak się stało powinniście wybrać kolorystykę, w której ta atrakcja zostanie zaprezentowana. Kolor może nawiązywać do tematyki przyjęcia, barwy przewodniej lub stylistyki sali weselnej. Romantyczny, rustykalny, vintage, shabby chic, morski, wytworny lub iście królewski – wszystko zależy od was i waszego pomysłu na wesele.
Różnorodnie
Kiedyś w kąciku z łakociami gościły głównie domowe ciasta z tortem weselnym w roli głównej. To się zdecydowanie zmieniło. Współczesne wydanie słodkiego kącika jest bardziej gustowne i wytworne. Klasyczne wypieki raczej się nie pojawiają (byłoby to nie na miejscu). Mile widziane za to będą bajeczne muffinki, kolorowe makaroniki, pralinki, różnego rodzaju kolorowe żelki, lizaki, puchate pianki, maleńkie lub większe beziki, migdały w lukrze lub czekoladzie, pierniczki. A wszystko odpowiednio kolorystycznie skomponowane.
Przezroczyście
Aby słodki kącik zachwycał i przyciągał uwagę, wszystkie łakocie powinny być odpowiednio podane. Świetnie sprawdzą się wszelkie szklane naczynia, które są proste i uniwersalne. Idealne będą większe i mniejsze misy, patery, słoje. Jeżeli będziecie chcieli nadać temu miejscu konkretny charakter, najlepiej zrobić to poprzez użycie odpowiednich dodatków, w tym właśnie naczyń nawiązujących do odpowiedniej stylistyki.
Nie tylko słodycze
To szczególne miejsce nie musi być zarezerwowane wyłącznie dla słodyczy. Śmiało możecie umieścić tam także owoce sezonowe, które będą stanowiły lżejszą przekąskę. Owoce i małe, kolorowe warzywa (dynie, papryczki) mogą być jednocześnie bardzo oryginalną dekoracją.
Istotne szczegóły
Chcąc ułatwić zadanie waszym gościom, możecie przygotować tabliczki z informacją, co znajduje się w poszczególnych naczyniach. Dzięki temu, goście będą mogli bardziej świadomie decydować się na konkretne słodkości. Tabliczki same w sobie (odpowiednio przygotowane) będą stanowiły dodatkowy element dekoracyjny.