Autor Wątek: Katedra??  (Przeczytany 23956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
Katedra??
« dnia: 7 Stycznia 2005, 20:16 »
Czy ktos z was ma doswiadczenia ze slubem wlasnie w Katedrze? Czy sa problemy przy organizacji?Prosze wszystkich, ktorzy cokolwiek wiedza na ten temacik o komentarz. Kazda informacja na wage zlota  8)

Offline malgosiadd
  • forumowicz
Katedra??
« Odpowiedź #1 dnia: 7 Stycznia 2005, 20:29 »
jak przyjdziesz z licencja z Twojej parafii to problemów nie bedzie.. a jestes juz zdecydowana na Katedrę?
bo mi wydaje się troche zimna, pusta,  odarta z ozdobników..wole kościoły bardziej w stylu tego na Bogurodzicy (św. Jana Chrzciciela)
tez myslałam o Katedrze ale w końcu zdecydowałam sie na ten drugi, kamienice wokół sa niezbyt ale za to kosciół w środku - śliczny
poza tym na filmie te kamenice "sie wytnie"  :wink:  :lol:

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #2 dnia: 7 Stycznia 2005, 20:54 »
Tak, jestesmy juz zdecydowani na Katedre. Ja juz jako dziecko wyamrzylam sobie katedre jako miejsce mych zaslubin  :oops: , a mojemy narzeczonemy ten pomysl na szczescie bardzo sie spodobal. Poza tym wesele jest w zamku i wymyslilismy sobie dojazd z katedry do zamku bryczka  :)

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Katedra??
« Odpowiedź #3 dnia: 7 Stycznia 2005, 23:08 »
madziu...

zapomnij o pomysle sypania kwiatów i wnoszenia obraczek na podusi...

moje koleżanki tam wychodziły za mąz.... proboszcz sie nie zgodził na to..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #4 dnia: 8 Stycznia 2005, 10:45 »
Moniu, pomyslu z sypaniem kwiatow nigdy nie bralam pod uwage wiec to nie jest problem, ale z tymi obraczkami to troszke jest :(  Jak juz bedziemy omawiac szczegoly w katedrze, trzeba bedzie porzadnie poruszyc ten temat, bo ja juz mam obmyslony caly scenariusz mszy :twisted: hmm, szkoda, gdyby trzeba bylo go zmienic.

Offline didi

• entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2005, 08:48 »
Niestety ksiądz proboszcz w katedrze nie nalezy przynajmieniej w miom odczuciu do sympatycznych osób z którymi idzie sie łatwo porozumieć. Nie wspuszcza firm dekorujących (tak była na 4 slubach u moich znajomych) z niemałe pieniądze stawia brudne, ukurzone i okropne sztuczne kwiaty, do tego dywan który jest nie wiele lepszy. Zgadzam sie z opinia że katedra jest zimna, nieprzyjemna, cienma i uboga w dekoracje, a jak jeszcze ma sie mało gości to wyglada to tak jakby nie było n ikogo na slubie, nie zdecydowałam się w niej na slub między innymi na jej wygląd i podejście księdza proboszcza. Brałam slub w kościele Jana Chrzciciela na Bogurodzicy 3a i wszytko wypadło super a ksiądz proboszcz jest naprawde sympatycznym człowiekiem, Kościól był udekorowany kwiatami, ołtarz i ławki dla gosci, piekny czyściutki długi dywana, piekne klęczniki i krzesła dla młodych i swiadków. Jestem bardzo zadowolona i polecam wszytkim No i jeszcze  udzielaja sluby polsko-niemieckie (msza  w dwóch językach) a to bywa bardzo wazne dla miedzynarodowych par
Bezwarunkowo kocham tylko zwierzeta bo ludzie czasami mnie wkurzają !!!!

Offline aniac

• entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2005, 09:34 »
z tego co ja wiem, wlasnie w katedrze odbywaja sie tez sluby z obcokrajowcami, slyszalam o takich, ale byly w obecnosci tlumaczy.
moja kolezanka wziela tam slub z belgiem, i jak powiedziala duzo on ja kosztowal.....

wczoraj wybralam sie do Pani z USC i powiedziala mi ze przy slubie konkordatowym tlumacza nie musi byc jesli ksiadz tego nie bedzie wymagal.
tlumacz za to musi byc u niej przy podpisywaniu papierow o chec zawracia zwiazku (nie wiem jak to sie nazywa!)

ja biore slub na os. Bukowym, sliczny maly kosciolek na rokgu jak wierzdza sie na Bukowe, niestety rozbudowali go, ale w tym malym nadal moga odbywac rozne uroczystosci, w tym takze sluby.

ksiadz sam wyszedl z inicjatywa zeby msze poprowadzic w 2ch jezykach, byl naprawde przesympatyczny i sam dawal nam rozne pomysly.
mowil ze ma duzo dekorajcji ktore nam uzyczy i zebysmy nei wynajmowali firm poki nie zobaczymy co on ma.
wiec bardzo mi sie podobalo spotkanie z nim.
no i kazal sie holendrowi samemu duchowo przygotowac do malzenstwa, zamiast tu chodzic na nauki.

dokladnie bede wiedzila wszytko na poczatku lutego, bo teraz tylko zaklepalismy termin, wtedy zdam wam relacje.

PS nie wiem czy na dobrym poscie pisze, bo to w sumie do katedty sie ten tyczy....
02.07.2005

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Katedra??
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2005, 10:41 »
Widzę, ze katedry w każdym mieście mają taki właśnie "urok" księdza proboszcza. Ja, początkowo, też chciałam ślub w stargardzkiej katedrze, bo piękna XII wieczna a poza tym zabytek klasy "0" ale...
tam nic nie wolno
 :arrow: stroić samemu albo przez dekoratora, nawet zakup kwiatów trzeba uzgodnić
 :arrow: iść do ołtarza z tatusiem
 :arrow: poduszeczka pod obrączki? a co to za pomysł  :?
 :arrow: panna młoda i świadkowa najlepiej jakby były ubrane w zbroję po samą szyję  :roll:
Ślub wzięliśmy w kościele, do którego należymy. Kościół nowy ale powolutku pięknieje i nabiera uroku  :wink: i nikt nie robił nam problemów, jedynie ksiądz poprosił żeby go poinformować co zamierzamy żeby nie było nieporozumień

Offline didi

• entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia 2005, 10:44 »
Nooo własnie byłam na takim slubie z niemcem w katedrze pare tygodni temu zażyczono sobie od młodych 1200 zł za polsko-niemiecki slub. Szczerze to nie usłyszałam ani jednego słowa po niemiecku na tej uroczystości od księdza, nawet przysięge to młody czytał sam z kartki po niemiecku a ksiądz który udzielał im slubu :?:  miałam wrażenie ze nawet po polsku tez miał trudności cos tam mamrotał pod nosem i nawet młodzi nie bardzo wiedzieli co mieli zrobić, biedny pan młody to nic w ogóle nie rozumiał :cry: To prawda że na kościelnym nie musi byc trumacza ale miło jest jak i druga strona tej imprezy wie o co chodzi w koncu to tez była jego slub :!:

Offline aniac

• entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Stycznia 2005, 10:49 »
didi, moge zapytac gdzie byl ten slub?

my jak bylismy w kancelari parafialnej, ksiadz wiecej rozmawial z narzeczonym po niemiecku niz ze mna :)
jakos mam bardzo pozytywne odczucie jesli chodzi o ten kosciolek i parafie na ktora sie zdecydowalismy.

co do tlumacza na koscielnym tlumacza byc nie musi, ale na konkordatowym tak (tylko ze to juz "widzimisie" ksiedza, albo powie ze musi byc albo nie)
02.07.2005

Offline didi

• entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Stycznia 2005, 11:05 »
W katedrze w Szczecinie, nie wiem jak było przy załatwianiu formalnosci ale nawet panna młoda była zupełnie zaskoczona formą slubu i była przygotowana zupełnia na coś innego, miła żal do księdza że to tak wszytko zorganizował. na szczęscie na weselu było dwujęzycznie i super więc balety były do białego rana a

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Stycznia 2005, 11:20 »
Przyznam, ze troche mnie wystraszylyscie :shock: , ale co do proboszcza to jednak sie nie zgodze. Mielismy z nim do tej pory tylko jedno spotkanie i wydawal sie naprawde bardzo mily. Rozmawial z nami, ze tak to okresle "po ludzku", dokladnie poinformowal co i jak, jakie papiery musimy doniesc, kiedy i co zalatwic, a gdyby byly z nimi problemy (moj narzeczony nie jest katolikiem), to on nam pomoze w innym sposob je zorganizowac. Msza u nas bedzie tylko po polsku, bo Roel chce zlozyc przysiege po polsku, jednak czytanie i swego rodzaju "przemowa-kazanie" :) wygloszone przez jedna osobe z jego rodziny bedzie po holendersku. Fakt, nie omawialismy jeszcze detali typu dekoracja czy cala formula mszy, ale reszta raczej wydawala sie w porzadku  :?:  Hmm, no zobaczymy...ale piszcie, piszcie wszystko o czym wiecie :)

Offline didi

• entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Stycznia 2005, 11:37 »
Nie miałam zamiaru nikogo straszyc  :cry: po prostu z taka sytuacją spotkałam się pierwszy raz, moja siostra brała slub tez z obywatelem niemiec :wink:  ale w tym kosciele co ja i naprawde byłam zaskoczona tym co zobaczyłam i usłyszałam w katedrze bo wyglądało to zupełnie inaczej niz na slubie siostry :roll:

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Katedra??
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Stycznia 2005, 17:45 »
Ja z Katedra rowniez mam niemile wspomnienia.... Juz gdzies o tym wspominalam.
Poczatkowo chcielismy miec slub wlasnie tam,ale po pierwszym spotkaniu z proboszczem zrezygnowalismy natychmiast.
Konfrontacja nie nalezala do najmilszych. Proboszcz zaczal i skonczyl spotkanie na rozmowie o pieniadzach i przedstawial nam niezbyt mila perspektywe organizacji slubu (poniewaz nie nalezelismy do tej parafii zostalismy zarzuceni informacjami o przeszkodach jakie nas czekaja w zalatwaianiu formalnosci

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Stycznia 2005, 09:52 »
Sywlia, ja rowniez nie naleze do tej parafii, ale jak juz wspomnialam rozmowa przebiegla bardzo w porzadku i narazie nie bylo w ogole mowy o pieniadzach, ale tak sobie mysle, ze moze wiekszosci negatywnych rzeczy, o ktorych piszecie spotka nas podczas 2 czy dalszych spotkan?? Hm...zobaczymy, zawsze w zanadrzu zostaje mi kosciolek mojej parafii.

Offline aniac

• entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Stycznia 2005, 12:49 »
mam pytanie jesli mowa o pieniadzach.

jak to w ogole wyglada z platnoscia w kosciele, nie chodzi mi tu o kwote, ale o to kiedy dajemy to "co łaska", po slubie, przed, jak tak to ile przed slubem?
02.07.2005

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Katedra??
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Stycznia 2005, 13:12 »
My dawalismy chyba przed (zalatwiali  to swiadkowie w naszym imieniu). Dalismy chyba 150 czy 200 zl.Nie pamietam za dobrze,bo pare lat juz minelo ...

Offline didi

• entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Stycznia 2005, 13:33 »
My dawaliśmy osobiście przy ostatnich formalnościach tydzien wczesniej, kosztowało to nas 500 zł (z organistą, panią z chóru i komletna dekoracja koscioła)

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Katedra??
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Stycznia 2005, 18:09 »
Cytat: "Magda Sz."
Sywlia, ja rowniez nie naleze do tej parafii, ale jak juz wspomnialam rozmowa przebiegla bardzo w porzadku i narazie nie bylo w ogole mowy o pieniadzach, ale tak sobie mysle, ze moze wiekszosci negatywnych rzeczy, o ktorych piszecie spotka nas podczas 2 czy dalszych spotkan?? Hm...zobaczymy, zawsze w zanadrzu zostaje mi kosciolek mojej parafii.

Magda Sz. - jezeli tak to tylko trzeba sie cieszyc  :D Moze akurat tak sie stanie,ze dogadasz sie z proboszczem i wszystko pojdzie po Twojej mysli. A jezeli cokolwiek zaczelo sie w miedzyczasie psuc to jest jeszcze sporo kosciolow w tym miescie do wyboru  :P

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Katedra??
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Stycznia 2005, 16:55 »
MagdoSz.-co slychac w temacie Katedry.Pojawily sie jakies nowosci na horyzoncie ?

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Stycznia 2005, 18:55 »
Sylwia, narazie nic. Czekam do swiat Wielkanocnych az przyjedziemy do Szczecina i bedziemy juz wszystko szczegolowo zalatwiac, poniewaz po pierwszej rozmowie z ksiedzem musialam sobie zalatwic pozwolenie na slub w nie swojej parafii (czyli od ksiedza tutejszego, z czym zreszta zupelnie nie bylo problemu)  i na tym narazie tyle. Dam znac jak to sie wszystko dalej potoczylo ;-)

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
Katedra??
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Stycznia 2005, 15:32 »
Cytat: "aniac"
mam pytanie jesli mowa o pieniadzach.

jak to w ogole wyglada z platnoscia w kosciele, nie chodzi mi tu o kwote, ale o to kiedy dajemy to "co łaska", po slubie, przed, jak tak to ile przed slubem?

Nam na naukach powiedziano, że można dac tuż przed ślubem, ale np nasz proboszcz w katedrze (w Koszalinie) podczas ostatnich formalności w biurze zapytał, kiedy damy opłatę. także różnie bywa.Ale ja juz opisywałam swoją historię chyba w formalnościach przy opłatach....

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Katedra??
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Stycznia 2005, 15:41 »
Czekamy zatem na dalszy rozwoj sytuacji po przyjezdzie do Sz-na :)

Offline obri

• Zosia jest już z nami! :-)
  • entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Marca 2005, 17:27 »
Witajcie!

Ja tez zastanawiam się nad slubem w Katedrze, czas nagli, więc szukam wszelkich informacji-i tych dobrych i tych mniej :-)
Wstepnie ustaliliśmy datę na 24 września-teraz czas zabrać się za formalności.
Czekam na wszelkie info!

Pozdrowionka dla wszystkich!

Mój Aniołeczek 19.02.2008 (*)

Offline Magda Sz.
  • entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Marca 2005, 15:29 »
No wiec sprawa kosciola ruszyla  :lol: Mamy juz zalatwiony kosciolek (slub o 17.00  :lol:  ) Wszystkie nasze akty, zaswiadczenia itd. zostaly przyjete, a ksiadz, z ktorym rozmawialismy byl niesamowicie mily  :!:  :!: Nie wiem skad takie niepochlebne opinie o Katedrze  :?:  :?: , bo ja z kancelarii wyszlam jak na skrzydelkach  :lol: Absolutnie nie robiono nam zandnych problemow jak ktos kiedys cos wspomnial. Ksiadz nam nawet powiedzial, ze jesli bysmy chcieli to nawet czesciowo moze msze i kazanie poprowadzic po angielsku. Gdy wspomnialam, ze bardzo chcielibysmy, aby mama mojego R. czytala biblie po holendersku, ksiadz powiedzial "Super sprawa" i "Rewelacyjny pomysl"  :!: Do tego ani z naukami ani z poradnia nie robiono zadnych ceregieli  :!: Po prostu mamy umowione jedno spotkanko z moim tutajszym polskim ksiedzem i sprawa zalatwiona  :) Takze jak do tej pory jestem niezwykle milo zaskoczona i ciesze sie strasznie, ze jednak zdecydowalismy sie na Katedre  :!:  :!:

Offline didi

• entuzjasta
Katedra??
« Odpowiedź #25 dnia: 6 Kwietnia 2005, 14:18 »
Niepochlebne opinie wynikają z własnych doświadczeń i generalnie dotyczą "ksiedza proboszcza" . Jesli Wy jestescie zadowoleni co bardzo się cieszymy :D  bo to wasz slub ale my wyszliśmi roczarowani ze "spotkania". Tak już bywa z opiniami ile osób tyle odczuć więc czasem zastanawiam sie czy jest sens zakładania wątków z "opiniami" bo objętnie czego one dotyczą to zawsze efekt jest ten sam nie wiadomo o co chodzi i nijak to usrenić się nie da najlepiej spradzać na własnej 'skórce' :wink:
Pozdrawiam

Offline ROBERT BADOWSKI
  • nowicjusz
  • *
Katedra??
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Lipca 2005, 19:22 »
Katedra w sobotę jest bardzo ruchliwym miejscem.Para za parą,goście,turyści i gapie.Problem zaczyna sie kiedy jedna para wychodzi i tuż przy drzwiach staje z gośćmi do życzeń a druga para  wchodząca musi się przedzierać przez  stojących z kwiatami i  prezentami.Wielokrotnie widziałem sytuacje kiedy dosłownie jedni drugim blokowali wejście,a co za tym idzie uniemożliwiali pracę fotografowi i kamerzyście wchodzącej pary.Niemówiąc już o opóźnieniu  spowodowanym  taką sytuacją .A trzeba przyznać że własnie ten moment jest jednym z ważniejszych do utrwalenia na foto i video dla każdego. Pewnego razu, kiedy Para Młoda i goście zostali grzecznie poproszeni o  zrobienie miejsca parze wchodzącej  spotkaliśmy się ze złośliwą odmową i komentarzem "niech sobie poczekają".Takie zachowanie jest  nie do przyjęcia! Powoduje  niepotrzebny stres i zamieszanie tuż przed ślubem.Druga sprawa to zniszczenie całego misternie ułożonego planu tej uroczystości.Pani młoda miała łzy w oczach widząc jak cały plan  runoł z powodu zwykłej złośliwości.Niechcę komentować dokładniej tego zajścia ale coś takiego w tym miejscu i w tym czasie niepowinno mieć miejsca.
Dla wszystkich biorących ślub w szczecińskiej katedrze proponuję wejście główną  bramą  a wyjście boczną,lub przynajmniej ustawienie się do życzeń w dalszej odległości od bramy katedry.Unikniecie niepotrzebnego zamieszania i takich sytuacji jak opisałem.Pozwoli następnej parze wejsć o czasie a pracującym fotografom i kamerzystom swobodne wykonywanie swoich obowiązków.
Robert

Offline Sophia
  • zapaleniec
Katedra??
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Lipca 2005, 20:02 »
czytając tę wypowiedź trudno oprzeć się refleksji. tak to bywa kiedy cała caremonia podporządkowana jest kamerzyście i fotografowi, a przecież powinno być odwrotnie. widywałam już śluby i wesela, które bardziej przypominały nakręcany właśnie film niż rzeczywistość. szkoda, bo to właśnie ta jedyna chwila ma być wyjątkowa a nie film. takie jest moje zdanie, ale chyba nie bardzo na temat w tym wątku. sorry :wink:

Offline ROBERT BADOWSKI
  • nowicjusz
  • *
Katedra??
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Lipca 2005, 11:21 »
Masz racje tylko w końcowej częsci wypowiedzi.
Robert

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Katedra??
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Lipca 2005, 13:24 »
Moi Drodzy!
Apeluję o trzymanie się tematów!!!! Odchodzenie od tychże zdarza się coraz częściej  :x