Autor Wątek: Parafia św. Braci Męczenników Bydgoszcz  (Przeczytany 1604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ewelina87
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 02.09.2017
  • Ślub w: Bydgoszcz
Parafia św. Braci Męczenników Bydgoszcz
« dnia: 16 Października 2016, 20:14 »
Czy któraś z Was ma jakieś świeże doświadczenia z kościołem Braci Męczenników na bydgoskich Glinkach? Co prawda ślub mam tam wstępnie zaplanowany na przyszły rok ale od znajomych słyszę raczej negatywne opinie :cennik, brak możliwości dodania od siebie dekoracji kościoła, czy nawet kwestia prowadzenia do ołtarza ponoć proboszcz wyklucza możliwość prowadzenia przez ojca Panny Młodej. Nie ukrywam, że mam jakiś wymarzony pomysł na tą chwilę i zastanawiam się czy moje obawy są słuszne :-)

Offline mortalis
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.08.2017
Odp: Parafia św. Braci Męczenników Bydgoszcz
« Odpowiedź #1 dnia: 7 Listopada 2016, 19:13 »
Obecnie należę do tej parafii i powiem tak.. od kiedy zmienił się Proboszcz i w tym roku przyszli nowi księża to sytuacja zmieniła się na plus. Mówię to jako parafianka.. Sama do niedawna miałam raczej negatywne podejście do "Męczenników", więc może warto podejść i zapytać osobiście? Teraz jest chyba tylko jeden ksiądz, który nie należy do najmilszych. Pozostali są na serio ok. Z tego co wiem, jest dzień kiedy Proboszcz ma dyżur w biurze parafialnym :)

Offline Sylwia88

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 24.09.2016
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2016, 12:33 »
Ewelina87 brałam tam ślub teraz we wrześniu, więc jak chcesz coś o coś zapytać to śmiało. Cennik rzeczywiście jest bardzo różny nawet do 1000zł, zależy jak Ci się trafi. Dekorację kościoła robi kwiaciarnia na ul.Szarych Szeregów i ja nie próbowałam tego zmienić, więc nie wiem czy można. Obowiązkowy jest egzamin z modlitw i wiedzy nt. wiary, tego w wielu kościołach nie ma, ale w męczennikach jest obowiązkowy. Do ołtarza prowadził mnie ojciec i o to zostałam zapytana przez księdza czy chcę z narzeczonym iść czy z tatą, z tym nie ma żadnego problemu. Kościół duży, ale na zdjęciach wyszedł bardzo, ładny, świeciło słońce i witraże wyglądają wtedy przepięknie. Ślubu udzielał nam młody ksiądz, który jest tam od niedawna i naprawdę się wczuł w rolę, kazanie dotyczyło nas i nawet po przysiędze małżeńskiej powiedział do gości, że należą nam się brawa.

Offline Ewelina87
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 02.09.2017
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Grudnia 2016, 14:56 »
Super, bardzo mnie uspokoilas:-) a powiedz mi ile wyniósł Cię koszt dekoracji kościoła?  Tak orientacyjnie. Też nie będę chciała tego zmieniać ale jak wiesz Kościół jest duży i zastanawiam się jak to wygląda kwotowo. Nie chce go przebrać ale coś by się tam przydało przystroic. A egzamin trudny? :-)

Offline Sylwia88

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 24.09.2016
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudnia 2016, 00:39 »
Dekoracja kościoła wyniosła około 500zł, kwiaty na ołtarz to koszt od 300 zł wzwyż, a tam jest co zdobić + ławki, poszłam najtańszym kosztem, bo za resztę kwiatów dałam drugie 500zł (bukiet do ręki, kwiaty na salę i kwiaty dla rodziców). Egzamin trudny nie jest, choć ja się stresowałam, dostajesz wcześniej spis modlitw i pytań i wystarczy wykuć się na pamięć i już. Ja myślałam, że modlitwy będą wyrywkowo, a są wszystkie, po kolei, tak jak w spisie.