Autor Wątek: Rzucanie welonem inaczej  (Przeczytany 35430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Rzucanie welonem inaczej
« dnia: 1 Grudnia 2004, 09:44 »
:idea: Bierze się stroik z głowy panny młodej i chowa w bukiecie na stole, lub pod klapą wodzireja albo pod krzesłem. Przedtem wyprasza się panny z sali. W tym czasie gdy one szukają goście śpiewają, żeby nie podpowiadać...

:idea: Inna wersja dla panów: stają w kole, Pan Młody podaje muchę i pokolei "idzie" z rąk do rąk tyle razy ile lat w sumie mają Młodzi. Na kogo wypadnie na tego bęc

:idea: Jeszcze jedna propozycja: bierze sie sto balonów wkłada do nich karteczki, ale tylko na dwóch jest napisane "pan młody" i "panna młoda". Ten kto znajdzie nakłuwając balony wygrywa...

:idea: Jeszcze jedna wersja: sadza się na stole i na krześle Państwa Młodych. Tańczą wkoło nich panny i kawalerowie, gdy przestaje grać, muszą się wdrapać na stól. Facet na kolana Panny Młodej, Kobieta na kolana Pana Młodego. Oni zostaja nową Parą Młodą.

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #1 dnia: 2 Grudnia 2004, 15:44 »
też ciekawe wersje - w obecnych czasach młodzi najczęściej preferują różne alternatywne formy oczepin,
bo to że oczepiny być muszą każdy potwierdza - Tradycja
ale ludzie nie chcą klimatów sielsko ludycznych...
bez dotykania się w kolanka, przekładania jajek przez spodnie partnera...
bez tańców z rurą od odkurzacza....
ma być elegancko i zabawnie ale ze smakiem

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #2 dnia: 3 Grudnia 2004, 08:08 »
Ta ostatnia taka sobie :) ale nad resztą można się zastanowić, szczególnie nad 1 i 2

Offline zibi

• Administrator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 31.07.1999
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #3 dnia: 6 Grudnia 2004, 16:34 »
A co zrobić jak goście są z zagranicy i nie bardzo rozumieją...
same oczepiny to jeszcze drobiazg...
ale jakikolwiek rozbudowany konkurs, albo np. konkurs z tekstem... np. kareta - i mamy trouble..

macie jakieś doświadczenia w tej materii?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #4 dnia: 7 Grudnia 2004, 08:15 »
Najlepiej uniakć wtedy takich konkursów, szczeglnie karety, gdzie tłumaczenie spowalnia zabawę i staje się nudna  :? Lepiej wybrać konkursy/zabawy gdzie wystarczy wytłumaczyć ich sene na początku  :)
A swoją drogą to rzeczywiście problem  :?
U mnie był irańczyk, ale on mówi po polsku więc nie było problemu  :D
A tak w góle to wysłac ich na przyspieszony kurs polskiego  8)

Offline pszczółka

• forumowicz
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #5 dnia: 8 Grudnia 2004, 11:45 »
:D
Miejcie odwagę żyć dla miłości JPII

Offline Sylvi

• Administrator
  • maniak
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #6 dnia: 8 Grudnia 2004, 11:56 »
Na weselach, na ktorych ja bylam , nikt nie bil sie ani o welon, ani o muszke  :? Wszyscy jakby chcieli uniknac zlapania ....
Na naszym weselu byl 10-letni syn mojego kuzyna,ktory zostal wtajemniczony w caly obrzadek oczepin, dzielnie maszerowal z panami i jako jedyny , metoda "na slizg" rzucil sie po muszke :!:  Byl bardzo szczesliwy,ze ja zdobyl (strasznie serio podszedl do zabawy :P ).
Po zakonczeniu oczepin Marcinek podszedl do swojej babci i zaczal ja wypytywac
"co dalej :?: "
a ona na to:  "Noooo,bedziesz musial sie ozenic..."
Marcinek  :shock:  "Z kim :?:  :?: "
Babcia:  " Z Ela" (Ela-moja przyjaciolka -  zlapala kwiatek)
Marcinek  :shock:   :shock:  "A kiedy :?: "
Babcia:" W przeciagu roku ..."
 :mdleje:  

Smiesznie bylo. Najfajniejszy byl powrot Marcina i Eli (pochodza z poludnia Polski,jechali jednym pociagiem). Marcinek poczul sie do obwiazku i zajal miejsce w przedziale dla "swojej narzeczonej"  :brawo: Jest kochany :!:

Najwiekszy  :shock: szok przezylizmy ogladajak kasete po slubie. Okazalo sie ,ze Marcinek podczas oczepin maszerowaz dziarsko rowniez z pannami :!:  :!:  :skacza:  Co by bylo, gdyby zlapal kwiatek?? :hmmm:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #7 dnia: 8 Grudnia 2004, 12:16 »
No to suuper, musiałby spędzić resztę życia z samym sobą  :lol: U mnie była podobna sytuacja, welonik złapały dwie dziewczynki -moja 8 letnia chrześnica i rok starsza dziewczynka  :boks1: i żadna nie chciał odpuścić.
Ten który złapał musznik - nasz świadek i brat mojego męża - musiał zatańczyć z obiema  :D

Offline merkunek

• Chuck Norris
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Stycznia 2005, 19:38 »
 Ciekawe pomysły, choć ja jestem całkiem zadowolona z oczepin z mojego wesela:
siedzieliśmy z mężem na krzesełkach przodem do siebie na wzajem, a tyłem do panien i kawalerów, którzy stali odpowiedni za moim i za męża krzesłem. Rzucaliśmy (on musznikiem, ja podwiązką) równocześnie do kucających za nami niezamęznych naszych rówieśników. I to co spodobało mi się bardzo, osoby które złapały musznik i podwiązkę nie musiały tańczyć ze sobą, tylko wybierały sobie partnera (np. osobę, z którą przyszły) i następnie tańczyliśmy w trzy pary na parkiecie.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2005, 07:50 »
Ha fajnie tylko z tego co piszesz to te osoby były z kimś na weseleu.
Gdyby ktoś z nich był sam mogło by być mu przykro ale chyba u Was wszyscy mieli partnerów i nie groził nikomu taniec solo  :wink:

Offline merkunek

• Chuck Norris
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Stycznia 2005, 13:23 »
Nie wszyscy Maju mieli "swoją parę" :calus: , ale frajdę tak :brawo_2: , bo można przecież poprosić kogoś z kim na przykład chciało się zatańczyć, a nie było okazji :cancan: ; albo też z kimś kogo chce się poznać; przyjaciela; itp. Miłe jest to, że nie ma żadnego przymusu tańczenia z osobą, która też złapała to co "leciało", albo co gorsza całowania się na hasło "gorzko" co nie raz już widziałam...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Stycznia 2005, 13:36 »
Tak ale ja byłam na weseleu, gdzie poproszono do tańca osobę, która miała baaardzo zazdrosną połówkę i cóż  :? nie było miło, chyba wiesz o czym mówię

Goście niestety nie zawsze są całkiem "normalni"  :roll:

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Marca 2005, 11:46 »
Ja byłam na weselu gdzie mój Grzesiu złapał
muszkę a jakaś ddziewczyna
złapała welon (ja niestety nie złapałam).
Zatańczyli i oczywiście wszyscy gorzko, gorzko... moj Grzesiu nie myśląc wiele wziął obcą dziewczynę przechylił ją do tyłu i moćno pocałował w...
policzek  :D
Liczy się zabawa, a nie zazdrość o taniec czy całus w policzek...

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Marca 2005, 14:06 »
No wiesz różnie bywa, nasz świadek też ma bardzo zazdrosną Panią i jak tylko się zgodził na "świadkowanie" to zastrzegł sobie, że żadnych tańców zw świadkową nie odbębni  :? - uprzedziliśmy orkiestrę  :P

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwietnia 2005, 12:56 »
Cytat: "Agnieszka"
Ja byłam na weselu gdzie mój Grzesiu złapał
muszkę a jakaś ddziewczyna
złapała welon (ja niestety nie złapałam).
Zatańczyli i oczywiście wszyscy gorzko, gorzko... moj Grzesiu nie myśląc wiele wziął obcą dziewczynę przechylił ją do tyłu i moćno pocałował w...
policzek  :D
Liczy się zabawa, a nie zazdrość o taniec czy całus w policzek...

w policzek to Ja jeszce rozumiem, ale byłam na weselu ,gdzie goście wołali do świadków( mój narzeczony byl świadkiem i atrakcyjna siostra panny młodej)"gorzko, gorzko. I nie mieli na myśli całusa w policzek. To już przegięcie. Jeszce ,żeby był sam na tym weselu... A tu Ja siedzę obok!To i tak bezczelność, bo z początku myśleli, że jestem jego żoną!!! :boks1:
ale twarda byłam
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Kwietnia 2005, 23:15 »
Zawsze jest (a przynajmniej najczęściej - na wielu byłam i zawsze było) gorzko dla świadków. Nie szokuje mnie to, to normalne i nic nieznaczący całus

Offline Elzu

• użytkownik
  • **
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #16 dnia: 8 Sierpnia 2006, 15:49 »
Ta propozycja z wdrapywaniem sie na stol troche niezbepieczna :) fajne sa filmy w smiechu warte jak panna mloda w sukni spada skads.. ale sama nie chcialabym tego doswiadczyc, a przy natloku panien i kawalerow to bardzo latwo o wypadek i podeptanie sukni tez :)

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #17 dnia: 2 Listopada 2006, 17:19 »
ja niedawno bylam na weselu gdzie moj T byl jedynym kawalerem;) i musznik grzecznie sobie tylko przekazano;0

Offline .monia.

• * * * * *
  • Chuck Norris
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #18 dnia: 8 Listopada 2006, 23:57 »
Na ostatnim weselu na którym byliśmy (wesele mojej siostry) to ja złapałam welon, a mój Damian musznik. Wszyscy mówi, że było to ukartowane, ale był to zupełny przypadek. Więc z buziakami nie było problemu ;)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #19 dnia: 8 Lutego 2007, 01:28 »
Ja też mam juz za sobą złapanie welonu... i chyba troche dzieki temu zdecydowaliśmy sie z moim TŻ na ślub. Otóż niedawno byliśmy na weselu siostry mojego TŻ, doborowe towarzystwo i troche % mnie rozluzniło i na welon rzuciłam sie jak lwica. No i mój luby nie miał wyjścia i musiał sie ostro starac o krawat bo chetnych było kilku :)
Zabawa była przednia sama nie wiem jak on to zrobił. Na dodatek w góre oprócz krawata młodego poszedł krawat od gości, gdyż któryś wujek myślał ze to ukartowane :)
A moja mamcia popłakała sie ze śmiechu jak oglądała kasete :) Byliśmy rewelacyjni :)

A najgorzej jak nikt sie nie odwarzy i welon ląduje na podłodze...

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #20 dnia: 8 Lutego 2007, 01:30 »

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #21 dnia: 8 Lutego 2007, 01:46 »
Cytat: "asiek"
Zawsze jest (a przynajmniej najczęściej - na wielu byłam i zawsze było) gorzko dla świadków. Nie szokuje mnie to, to normalne i nic nieznaczący całus

Jeśli chodzi o świadków to jeśli oboje są singlami to wszystko ok, ale problem pojawia sie gdy któres ma ta druga połówke obok siebie.
Widziałam gdzies na jakiejś kasecie (w czasie poszukiwan orkiestry):) zamiast Gorzka wódka... śpiewali cos takiego "nie bedziemy pili, ani smakowali, póki starszy drużba..." no i starszy miał pocałowac wszystkie panie n weselu a starsza orkiestre :) Wyglądało bardzo sympatycznie

Offline ewak
  • bywalec
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #22 dnia: 8 Lutego 2007, 04:11 »
Cytat: "ika3w"
Widziałam gdzies na jakiejś kasecie (w czasie poszukiwan orkiestry):) zamiast Gorzka wódka... śpiewali cos takiego "nie bedziemy pili, ani smakowali, póki starszy drużba..." no i starszy miał pocałowac wszystkie panie n weselu a starsza orkiestre  Wyglądało bardzo sympatycznie

No nie wiem, Ika3w czy Swiadkom bylo w tym momencie do smiechu. Osobiscie nie chcialabym sie znalezc na ich miejscu :mdleje: Ale zdaje sie, ze troche odbieglysmy od tematu watku
Siumao - rocznik 2006, mala, ekonomiczna, naped na 4 lapy, awangardowa laciata tapicerka, serwisowana u autoryzowanego weta, pieknie sie prowadzi na smyczy.

Offline Joasia

• forumowicz
  • Patusiowa mamusia
  • data ślubu: 04.08.2007
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #23 dnia: 5 Kwietnia 2007, 20:42 »
Ja też z moim narzeczonym złapaliśmy muszkę i welon ale to było ukartowane, bo wszyscy mają juz dość naszego osmioletniego związku i to miał być pretekst to przyśpieszenia ślubu  :brewki:

Offline ...milunia...

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.09.2008
Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Kwietnia 2007, 20:02 »
Ja się uśmiałam będąc na weselu kuzynki. Kawalerowie przechodzili tzw. kurs... Mieli już troszkę % więc nikt nie grymasił. Tańczyli w kółku a orkiestra zadawała im różne figury do wykonania. np. Obróć się 2 razy w prawo, podskocz,  udawaj Małysza itd.. Fajnie to wyszło:)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
Odp: Rzucanie welonem inaczej
« Odpowiedź #25 dnia: 2 Sierpnia 2007, 20:48 »
Dobrze, że mojemu Misiowi nikt się nie kazał całować ze świadkową. . .  Nie była wcale fajna, ale to w końcu MÓJ Miś  :-\

Offline wild_rose

• forumowicz
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #26 dnia: 1 Września 2008, 00:33 »
No właśnie. . .  Dlatego uważam, że pomysł "wybrania sobie" osoby, z którą chciałoby się tańczyć po złapaniu "tego czym się rzuca"  ;) (welon, bukiet, podwiązka, krawat, muszka, musznika whatever. . .  ;) ) jest świetny :)

Chociaż sama byłam ostatnio na weselu, gdzie bukiet złapała siostra Panny Młodej (12-letnia), a musznik mój Narzeczony (w zasadzie bardziej go podniósł, bo nikt nie był zainteresowany  ::) ).  Okazało się, że nie wiedział, że jest jakiś "ciąg dalszy"- myślał, że to po prostu oznacza, że on pierwszy spośród kawalerów na weselu się ożeni a ona pierwsza wyjdzie za mąż.  Troszkę się zdziwił, kiedy kazali im tańczyć  :hahaha:
Wyszło fajnie- wziął ją na ręce i zasuwali po sali.  Goście mieli niezły ubaw  :D
Później orkiestra zaczęła krzyczeć "gorzko", goście się przyłączyli (ja zresztą też) i nie było wyjścia ;) cmoknięcie w policzek musiało być zaliczone :) (troszkę się tylko Jego "nowa partnerka" zawstydziła ;) )

Wydaje mi się, że wszystko zabawnie wyszło- a przecież o to chodziło :) (ale nie wiem, czy byłabym podobnego zdania, gdyby ten bukiet złapała osoba w zbliżonym do nas wieku ;) )

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #27 dnia: 1 Września 2008, 12:24 »
ja juz tez kilka razy złapałam welon-a mój luby musznik:) a na ostatnim weselichu-razem złapaliśmy- i musieliśmy odtańczyc nasz "pierwszy taniec"
niewielu ludzi wiedziało-że niedługo staniemy na ślubnym kobiercu-więc wszyscy podchodzili-i żartowali-że musimy się szykowac...a my na to-że już wyznaczyliśmy nawet datę slubu-śmiesznie było  ;)
ale myślę, że troche niezrecznie jest-gdy trzeba odtanczyc caly taniec-a wszyscy wokol sie przygladaja-w koncu nie jestesmy głownymi bohaterami wieczoru-wiec wodzirej lub dj-powinien zacheci od razu inne pary by również wyszły na parkiet...
fajna sprawa sa tez fanty za złapanie welonu i musznika-wtedy czesto mozna uniknac sytuacji-ze nikt nie chce ich zlapac :)
my dostalismy mini butelki wina....ale moga byc tez smieszne fanty-np wałek dla "nowej panny młodej", "kapcie i gazeta dla nowego pana młodego" itp albo na odwrót;)
 :-*
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Listopada 2008, 15:07 »
Żeby wszystkie "przyszłe panny młode" miały równe szanse podczas łapania welonu, można zamiast siedzieć na krześle w środku koła tańczyć w tym kole w rytm muzyki.  I nie koniecznie rzucić welonem gdy zamilknie muzyka - trochę zaskoczenia :)

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Października 2009, 19:40 »
odświeżę watek
A jak wam się podoba takie rzucanie welonem jakie obserwowałam na ostatnim weselu:
wszystkie panny i kawalerowi wspólnie robią koło i tańczą wokół młodych, młodzi w środku koła w pewnym momencie jednocześnie rzucają welonem i muchą i Ci co je złapali tańczą z młodymi, potem te "ozdoby" są przekazywane kolejnym pannom i kawalerom dopóki wszyscy z młodymi nie zatańczyli.
mi szczerze mówią to tak dziwnie wyglądało.. jednak w taki sposób to się wybiera następców młodych o nie?
Mówi się, że kogo bogowie chcą zniszczyć, temu najpierw odbierają rozum. W rzeczywistości temu, kogo chcą zniszczyć, bogowie wręczają odpowiednik krótkiej laski z syczącym lontem i napisem "Acme Dynamite Company" na boku. Tak jest ciekawiej i trwa krócej.