wrrr...post mi się skasował...
ciasto ,,krówka":biszkopt:-4 jajka
-3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
-0,5 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksowć żółtka z cukrem na gładko, dodać powoli kakao i dalej zmiksować- na jednolitą masę. Odłożyć mikser!!! Łyżką dodać powoli białka do powstałej masy i delikatnie wymieszać. dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i też delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto jest takie puszyste.
Ciasto wylać na średnią blachę wyłożoną pergaminem (potem łatwo się wyjmuje biszkopt) i piec w 180st ok.15-20min. Wyjąć z piekarnika, przełożyć np.na deskę. Przekroić wzdłuż na pół
Masa450ml mleka
0,5szkl cukru
2 budynie-najlepiej orzechowe, lub waniliowe
3/4kostki masła
Zagotować 250ml mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozpuścić budyń. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając (ja mieszam taką drewniała kulką). Wystudzić. Zmiksować masło i powoli dodawać wystudzony budyń- zmiksować na gładką masę. do masy można dodać pokruszone orzechy.
Ułożyć biszkopt, masę, biszkopt i polać polewą
Polewa:Są dwa sposoby, idąc do Oli poszłam na łatwiznę i zrobiłam tak (i tak było pyszne):
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego zagotować w garnku często mieszając by się nie przypaliło, dodać 2 łyżki kakao i 1/4 kostki masła. Mieszając aż masa lekko zgętnieje. Ciepłą masę wylać na ciasto
II sposób:
puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować 3h w kapieli wodnej. ostudzić-ale nie do końca by się łatwo rozsmarowywało. gotowym karmelem posmarować ciasto
Na wierzch płatki migdałów lub pokruszone orzechy lub biała czekolada starkowana na wiórki.
Wstawić na ok.3h do lodówki
Smacznego