Ela ja też pracuję w kiosku
pomagam w sumie.. no nie ważne ale dali tego tak mało, że akurat "mój" kiosk nie dostał ani jednego. Do ruchu już mi się dzwonić nie chciało... mam czas
no to lecimy
Kolekcja do wspólnego czytania
28 listopada POLITYKA inauguruje wyjątkową 23-tomową kolekcję książek dla dzieci. Na dobry początek bezpłatnie 2 książki Astrid Lindgren w jednym tomie. Przezabawny „Emil ze Smalandii” i uparta „Lotta z ulicy Awanturników” rozpoczynają kolekcję, przeznaczoną dla dzieci w wieku od 4 do 12 lat. Kolekcja literatury dziecięcej „Cała Polska czyta dzieciom” to wspólne przedsięwzięcie wydawnicze „Polityki” i Fundacji ABCXXI, organizatora prowadzonej już od ponad sześciu lat kampanii pod tą właśnie nazwą.
W naszej kolekcji znalazły się książki, które zostały starannie wybrane przez Irenę Koźmińską i Elżbietę Olszewską, kierujące Fundacją ABCXXI. Wsparcia udzielili prof. Joanna Papuzińska oraz dr Grzegorz Leszczyński, wybitni znawcy literatury dziecięcej. W rezultacie powstała kolekcja trzech pokoleń: dziadków, rodziców i dzieci, gdyż wszyscy, nie tylko najmłodsi, znajdą w niej coś dla siebie. Autorką okładek i części ilustracji jest Anita Głowińska. Wielką pomoc okazały Muzeum Książki Dziecięcej w Warszawie oraz Oddział Dziecięcy Książnicy Kopernikańskiej w Toruniu.
Co tydzień, w każdą środę aż do początku maja 2008 r., do sprzedaży w sieci kiosków trafiać będą kolejne książki wchodzące w skład kolekcji - piękne, wartościowe, często niedostępne w księgarniach lub od lat niewznawiane.
Na okładce każdego tomu znajdzie się informacja, dla jakiej grupy wiekowej dana książka jest przeznaczona, tak aby rodzice mogli bez trudu dostosować lekturę do wieku i wrażliwości swego dziecka. Chcielibyśmy Państwu, Waszym dzieciom i Waszym wnukom polecić te książki do czytania na głos. Do wspólnego czytania.
W ramach 23-tomowej Kolekcji ukażą się m.in. następujące tytuły:
Emil ze Smalandii, Lotta z ulicy Awanturników, Astrid Lindgren
Wielkie czyny szympansa Bajbuna Mądrego, Kamil Giżycki
35 maja, Erich Kästner
Momo, Michael Ende
8 + 2 i ciężarówka, Anne-Cath. Vestly
Słoń Birara, Antoni Ferdynand Ossendowski
Kraksa, Jerry Spinelli
Matylda, Roald Dahl
Diossos, Witold Makowiecki
Ferdynand Wspaniały, Ludwik Jerzy Kern
Serce, Edmund de Amicis
Bajki wierszem polskich autorów
O gajowym Chrobotku, Bajki z mchu i paproci, Vaclav Ćtvrtek
Moje drzewko pomarańczowe, José Mauro de Vasconcelos
Czarnoksiężnik z Archipelagu, Ursula K. le Guin
Książka nad książkami, Anna Kamieńska
Zabić drozda, Harper Lee
Ronja, córka zbójnika, Astrid Lindgren
Listę uzupełni kilka książek niespodzianek.
Źródło:
www.polityka.plnie wiem co to będzie, ale chociaż ten pierwszy tom może będzie warto kupić