Autor Wątek: Pierwsze urodziny i wszystko na ten temat :)  (Przeczytany 75355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Pierwsze urodziny i wszystko na ten temat :)
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Czerwca 2010, 11:09 »
niedługo moje bliźniaczki będą mialy roczek
też się czaję na SOWĘ
dzwoniłam do nich do cukierni w Gdyni i podali mi cenę 45 zł/kg
więc myślę,że wszędzie ceny podobne
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Czerwca 2010, 11:33 »
Ja się czaję na ten z SOWY

tez te są ciekawe

"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Lipca 2010, 16:57 »
Przed nami niedługo pierwsze urodziny bliźniaczek
Mam do Was pytanie:
jak organizujecie "Roczki"?
w sensie:
-na którą godzinę taka impreza?
-jak wygląda menu?(czy to jest raczej spotkanie już po obiedzie i na słodko,typu tort,jakieś ciasta, kawka itp?)
-kogo zapraszacie?

i tym podobne pytania?

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Lipca 2010, 08:26 »
U nas roczek był konkretnie 19go stycznia (we wtorek) w rocznicę urodzenia się NIkosia. Uważam, że takich imprez nie przekłada się na weekend ;) choć pewnie jakbym miała letnie dziecko i plenerowe świętowanie w planach zdecydowałabym się na sobotnio-niedzielną uroczystość.
Gości zaprosiłam na godz. 16 (zaproszenia zrobiłam sama  :D ) na słodko-owocowy poczęstunek połączony z pokazem filmiku z roczku Nikosia (bardzo wzruszający moment) i dmuchaniem świeczki dokładnie w godzinie urodzenia (17.55). Tort upiekłam sama (po raz pierwszy) i chciałabym, aby stało się to tradycją.
Imprezka skończyła się zaraz po tym jak Nikodem poszedł spać :) Roczek był okazją do świętowania w gronie najbliższych tj, dziadków i chrzestnych. Na kolejne urodzinki na pewno będziemy już zapraszać dzieciaki.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Lipca 2010, 18:47 »
U nas roczek ( a wlasciwie dwa bo razem z dwa tygodnie starsza kuzynka) byl w restauracji, także menu typowo knajpowe ;) + tort.

Godzina, u nas 15, bo na 14 mielismy za dziewczynki msze. Impreza skonczyla sie o 20:00.
Byly baloniki, serpentyny, czapeczki na glowach itp.

Zapraszalismy tylko dziadków i chrzestnych czyli najblizsza rodzina.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Lipca 2010, 16:29 »
U nas również był równo w roczek :) goście przyszli na 16:30 i potrwały do 19 :) Było mnóstwo balonów, serpentyn itd. Tort zrobiłam jednak sama.. Może nie był zdbyt piękny, ale za to mam satysfakcje i był pyszny :) przyszli tylko moi i Marcina rodzice oraz chrzesnty Zusi z 2 tyg synkiem ;) Zuza z wróżby wyciągnęła długopis a zaraz potem pieniążka :) A w niedzielę zrobiliśmy drugą imprezkę dla dzieci.. i było równie super!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Lipca 2010, 22:20 »
My robiliśmy w weekend...w tygodniu ludzie pracują - trudno się wyrwać.
W restauracji. Menu zimne bo lato + jedna ciepła przystawka - smażony ser z żurawiną.
Dla dzieci było dzieciowe jedzonko...
Godzina 12 - lunchowa.
Goście - rodzina, chrzestni i najbliżsi znajomi (przyjaciele) z synkiem pół roku młodszym od Ewy.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #67 dnia: 9 Sierpnia 2010, 14:58 »
dziewczyny roczek za kilka dni, możecie mi pomóc z menu?
co ja mam ludziom przygotować?
będą zaproszone 4 osoby-chrzestni
co im dać oprócz torta, ciast, kawy i wina?

prosze o bardzo proste propozycje, bo muszę to przygotować sama, a nie jestem jakąś wielka kucharką

plis, bo to juz zaraz, a Ja nic nie mam

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #68 dnia: 9 Sierpnia 2010, 15:40 »
Ja miałam oprócz kawy i ciasta sałatkę, koreczki, wędlinę, jajka faszerowane, a na ciepoło pieczarki po grecku. I tak mi połowa została :-\

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #69 dnia: 9 Sierpnia 2010, 17:00 »
Do wina może decha serów? można kupić, ładnie pokroić, poukładać... przyozdobić oliwkami...

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #70 dnia: 9 Sierpnia 2010, 20:28 »
Moze zwykłą sałatke jarzynową ona jest zawsze najlepsza  ;), u nas oprócz tego byla jeszcze sałatka hmmm trudno powiedziec jak sie nazywala  :D ale w salaterkach podalam brokule polówke jaja na twardo, pomidorek, salatka (mozna jeszcze cos dorzucic według uznania) i na to troche majonezu, robi sie ja szybko, bo nie wymaga "dopieszczania"

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Sierpnia 2010, 23:35 »
Przygotuj sałatkę owocową.. i dodatkowo osobno arbuz pokrojony w kosteczkę (tanio teraz wyjdzie) :)

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #72 dnia: 5 Października 2010, 21:39 »
U nas roczek już w przyszłą niedzielę. (Matko kiedy to zleciało :o Lamperię na porodówce pamiętam jakby to było wczoraj ;)
Planuję tego torta od Sowy, na którego Mariolka mi narobiła smaka ;) I tu pytanie: orientujecie się czy ciasteczkowy nie jest za słodki? :hmmm:
Impra będzie na 13:00/14:00, więc coś muszę wymyślić na obiad+ze 2 ciasta (tu uśmiech do Bratówki, która piecze na zamówienie :) +ze 2 sałatki+jakieś przekąski. Gości razem z nami uzbierało się 12 osób (dziadkowie, chrzestni i brat Małża), mam nadzieję, że się pomieścimy.

A z tej "wróżby" to co się kładzie poza pieniążkiem, różańcem, kieliszkiem?

Aniu-Dziubasku a w jakim programie stworzyłaś filmik? Ja to raczej niekumata, ale może coś sklecę ::)

Mam ogromną prośbę do Mam, które robiły same zaproszenia: czy mogę bezczelnie poprosić o wzór? :blagam: Muszę je stworzyć i wysłać, a czasu malutko. Plizzzzzzzzzzzz
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #73 dnia: 5 Października 2010, 21:51 »
orientujecie się czy ciasteczkowy nie jest za słodki? :hmmm:

jest masakrycznie słodki!!! ja uwielbiam słodycze, ale tego torta naprawdę da się zjeść tylko malutki kawałek ::) jak dla mnie to ten smak ciateczkowy bez rewelacji, żałowałam że nie spróbowałam go będąc na miejscu w cukierni, bo wtedy na pewno wzięłabym coś innego.

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #74 dnia: 5 Października 2010, 22:08 »
z sowy jak dla mnie genialnym tortem jest pralinka.. ale on jest dosyć ciężki.. ale za to jaki dobryyyyyyyyyyyyyyyy...

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 5 Października 2010, 22:48 »
Super Madziu, że piszesz :-* Wezmę w takim razie jakiś śmietankowy czy waniliowy (babka mi mówiła, że ten ciasteczkowy ludzie biorą najczęściej, dlatego pytam).

Marcella, a pralinka jest czekoladowa?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline agnieśka

• forumowicz
  • Twoje łzy miażdżą mi serce
  • data ślubu: 19.08.2006
« Odpowiedź #76 dnia: 5 Października 2010, 23:22 »
Witaj Gagatko  ;D,
jeżeli chodzi o zaproszenie, to mogłabyś zrobić zaproszenie np. w takiej formie: wydrukować treść zaproszenia na połowie papieru wizytówkowego, czyli na jednej stronie wychodzą Ci 2 zaproszenia. Do tego kupujesz kalkę techniczną w papierniczym i drukujesz na niej jakieś fajne zdjęcie małej, może być w kolorze albo czarno-białe. Składasz te dwie kartki razem i zwykłym dziurkaczem biurowym robisz na środku u góry 2 otworki, żeby przeciągnąć przez nie kokardkę. A kokardkę to kupujesz w kolorze jaki Ci odpowiada i łączysz obie strony ze sobą. Takie zaproszenia robiłam swojej małej na chrzest.

Z kolei na roczek zaproszenie było robione z kartki formatu A4, która była składana na 3 części wzdłuż krótszego boku. Na pierwszej stronie zaproszenia przykleiłam wycięty  z papieru pakowego fajny obrazek ze zwierzątkami na imprezie, który zajmował mniej więcej połowę pierwszej strony zaproszenia. Obrazek wykończony był u dołu cienką wstążką. Niżej znajdował się napis zaproszenie wydrukowany na drukarce. Do tego gdzieś na obrazku przyczepiony był kolorystycznie dopasowany guziczek, z którego odchodziły 2 tagi, jeden z napisem roczek, a drugi z fajnymi rysunkami. Całościowo wyglądało to nieźle  :D.

Mam nadzieję, że dość jasno Ci to opisałam. Jak będziesz miała jakieś pytania, chętnie pomogę.  

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #77 dnia: 5 Października 2010, 23:39 »
Agnieśka dziękuję Ci Kochana przeogromnie :-* :-* :-*
Super pomysły, mam nadzieję, ze dam radę coś zrobić, w sumie zawiadomienia o ślubie do pracy zrobiłam sama i były ok.

A masz może zdjęcia tych drugich zaproszeń? Chętnie bym pooglądała jak całość wyszła :)

Offline agnieśka

• forumowicz
« Odpowiedź #78 dnia: 5 Października 2010, 23:50 »
Fotki wkleję Ci jutro najszybciej jak się da  :). Cieszę się, że mogłam pomóc.
Jak będziesz miała chwilę, to rzuć okiem w pogaduchach jest temat o Rękodziele. Tam wkleiłam zdjęcie zaproszenia na roczek dla chłopczyka, które kiedyś robiłam. Może ta forma Ci się spodoba i spróbujesz coś podobnego zrobić  ;).

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #79 dnia: 6 Października 2010, 00:03 »
Gagatka, my mieliśmy tort ciasteczkowy - owszem, był bardzo słodki, ale do dzisiaj goście go wspominają.
Piotrkowi zamroziłam 2 kawałki, zajadał ze smakiem.
I czasem przypominam sobie ten smak - pycha.

U nas Paulinka na ławie miała wyłożone: 50zł, książeczkę, długopis, różaniec i kieliszek - wyciągnęła różaniec.

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #80 dnia: 6 Października 2010, 00:28 »
WOW Agnieśka cudne te Twoje prace! :szczeka: Moje zaproszenie na pewno nie będzie tak zaawansowane artystycznie ;) Fajnie te guziki się komponują :ok: Tylko zastanawiam się czy by się trzymały jakbym je potraktowała takim klejem Pattex podobnym do Super Glue (chyba by mi wsiąkł w kartkę :hmmm:) A te gwiazdki i kółeczka to "wycinanki" z papieru do prezentów?

Gagatka, my mieliśmy tort ciasteczkowy - owszem, był bardzo słodki, ale do dzisiaj goście go wspominają.
Piotrkowi zamroziłam 2 kawałki, zajadał ze smakiem.

Hehe no to teraz mam dylemat ;) Tym bardziej, ze jak mój Brat z Bratową są w S-nie to koniecznie musimy być na lodach ciasteczkowych w Castellari :)

U nas Paulinka na ławie miała wyłożone: 50zł, książeczkę, długopis, różaniec i kieliszek - wyciągnęła różaniec.

Ciekawe czy pociągnie Ją w stronę biżuterii czy klasztoru ;) A tak serio to jest jakaś interpretacja tego, co dziecko wyciągnie (hmmm... chyba kiepsko by było z kieliszkiem ;)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #81 dnia: 6 Października 2010, 09:05 »
Wiadomo - co wyciągnie, to w tę stronę pójdzie w życiu :)
Chociaż ja tam Paulince klasztoru nie życzę :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #82 dnia: 6 Października 2010, 09:06 »
odnośnie tortu  ciasteczkowego
on jest naprawdę słodki
ale mi smakował
to tak naprawdę daje sie po malutkim kawałku

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #83 dnia: 6 Października 2010, 09:11 »
No właśnie - mi też smakował. Raz na jakiś czas można go zjeść - a jak dla mnie, pierwsze urodziny, to wyśmienita okazja do tego.
Agata, możesz się przejść do sowy i tam zamówić kawałek takiego tortu - wtedy sama zobaczysz.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #84 dnia: 6 Października 2010, 09:15 »
Pokażcie te zaproszenia bo sama jestem ciekawa :brewki:

Wyborami maluchów bym się nie sugerowała - ja sama wybrałam kieliszek i klucz, co dziadek skwitował - będzie pijak i złodziej :D

Offline agnieśka

• forumowicz
« Odpowiedź #85 dnia: 6 Października 2010, 11:40 »
Dziękuję Gagatko za komplement odnośnie moich prac, cieszę się, że Ci się podobają  ;D.
Co do kleju, to najlepiej nadaje się Magic, taki w czerwonej tubce z klownem albo UHU, taki żółty, ciągnący się, ale on śmierdzi. Ja najczęściej kleję Magikiem właśnie. Klej pokroju Super Glue zdecydowanie odradzam.
To zaproszenie, co jest wklejone w temacie o Rękodziele i kartka na  roczek:

powstały już z papierów do scrapbookingu. Te papiery są dużo grubsze. Te gwiazdki i kółka też wycięłam z tego papieru. Niestety papier pakowy nie bardzo się nadaje do klejenia, bo jest bardzo cienki, co niestety powoduje, że czasem widać spod niego klej. Widać to na zdjęciu wklejonym niżej:

Ale to było pierwsze moje takie zaproszenie, więc było robione metodą prób i błędów. Teraz już zrobiłabym go trochę inaczej.
Teraz Gagatko czekam na Twoje zaproszenie  :). Powodzenia

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #86 dnia: 6 Października 2010, 12:00 »
Piękne zaproszenia!
Gagatko- filmik zrobiłam windows movie maker- jak używasz windowsa to masz go "w pakiecie" :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #87 dnia: 6 Października 2010, 12:01 »
Jestem pod wrażeniem  :o aż się cieszę, że wysępiłam  :D

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #88 dnia: 6 Października 2010, 13:03 »
Rewelacyjne zaproszenia  :o Mnie ta metoda ozdabiania kusi od jakiegoś czasu- jeszcze żebym czas miała ::)
Magica też polecam- na studiach wszystkie makiety mi sklejał :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #89 dnia: 6 Października 2010, 14:28 »
śliczne !

jestem pod ogromnym wrażeniem.. brawo!