Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 514130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #3210 dnia: 28 Października 2016, 08:34 »
Mój Tycio potrafi jechać na mleku z nocy.
Dzioba nie otworzy przez cały dzień.
Przestałam się juz przejmować.

Mija kilka dni i ładnie je znowu. I tak w koło.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #3211 dnia: 28 Października 2016, 20:12 »
Dzięki za patent z tym mrozeniem,  muszę porobić zapasy :) ile te mrożonki trzymacie w lodówce???

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #3212 dnia: 23 Listopada 2016, 08:51 »
Mam pytanie odnośnie żółtka czy przy azs tez sie podaje i obserwuje czy juz automatycznie wyklucza? I czym mozna to zastąpić?

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #3213 dnia: 23 Listopada 2016, 09:09 »
Mi lekarka powiedziała żeby sprawdzić na zasadzie że ma coś spróbować (ale nie zjeść konkretnie)  gdzie jest jajko dodane jako składnik i nie ma go dużo,  np kluski, i to ma ociupinke dosłownie pomemlac/polizac.  Ale ja i syn mamy alergie na jajko więc u nas nie ma takich rzeczy. Mała ma objawy AZS i szczerze jeszcze się nie odważyłam z tym jajkiem.  Ma wprowadzona skore i się trochę obawiam

Offline takakasia
  • bywalec
  • data ślubu: 6.09.2014
« Odpowiedź #3214 dnia: 1 Grudnia 2016, 16:30 »
dziewczyny zupa pomidorowa dla roczniaka z czego najlepiej - pomidory, przecier pomidorowy, pomidory w puszcze ?:)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3215 dnia: 1 Grudnia 2016, 16:46 »
O tej porze roku stawiałam bym na passate pomidorową (bo puszka to puszka - chodzi o szamą puszkę ;) ). Passata jest w szkle.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #3216 dnia: 1 Grudnia 2016, 16:47 »
Najlepiej to z pomidorow...z własnego ogródka  ;D
A na poważnie to o tej porze to może z puszki? Albo jeszcze są te passaty choć nie wiem jak to wygląda %

My teoretycznie możemy już zaczynać a ja kompletnie nieprzygotowana.Jakoś mi się nie spieszy  :P
Najśmieszniejsze ze przez 2 lata zdążyły się zmienić zalecenia co do glutenu.
W poniedziałek kierunek rosmann ::)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #3217 dnia: 1 Grudnia 2016, 16:49 »
Ostatnio gotowalam ze swiezych pomidorow organicznych. Wyszla bardzo smaczna chociaz troche zbyt wodnista.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3218 dnia: 1 Grudnia 2016, 19:22 »
Passata pomidorowa w butelce.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #3219 dnia: 1 Grudnia 2016, 20:06 »
Elemelka, mi też się nie spieszy, czekam do wypicia półrocza :). Ale przygotowana jestem, jak przy Adim na pierwszy strzał idą słoiczki. Elemelko, jesteś w klubie maluszka hipp? zapisz się, przysyłają paczkę ze słoiczkiem, drugą z dwoma można odebrac za grosz w rossmianie i dają kupony na 20% na słoiczki różne.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3220 dnia: 1 Grudnia 2016, 22:09 »
Selena jestem bo przy pierwszej jedliśmy hippa, a teraz tez chce ich.  musiałabym drugi raz się zapisać czy jak?

Offline Isabel
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.09.2011
« Odpowiedź #3221 dnia: 1 Grudnia 2016, 22:18 »
No banan i jabłko mogą być groźne :/ a moja za chwilę kończy 8 mcy i nic kompletnie nie chce jeść, buzi za Chiny nie otworzy, a jak już przez przypadek to albo się dławi albo wymiotuje albo pluje albo płacze z otwartą buzią i językiem z zawartością na wierzchu :/ też nad tym blw myślę, ale zębów jeszcze nie ma, próbowałam trochę,ale i tak nic nie je tylko rozgniata i wywala :/

Offline Isabel
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3222 dnia: 1 Grudnia 2016, 22:21 »
W ogóle myślałam,ze odpisuje na świeży post, a odpisalam na jakiś starszy :/tak mi czasem dziwnie w tel wyświetla :/

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #3223 dnia: 1 Grudnia 2016, 22:28 »
To tak na poczatku wyglada

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3224 dnia: 1 Grudnia 2016, 22:29 »
Elemelko, dopisz drugie dziecko i kliknij tam, że chcesz dostać paczkę. Z bobovity tak samo. Nawet całą paczkę kaszki teraz przysyłają.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3225 dnia: 9 Grudnia 2016, 13:31 »
Czytam szczegółowo najnowsze zalecenia i schemat żywienia niemowląt i w szoku jestem, jak to się pozmieniało od 2012 roku  :o. Wolność i swoboda, dawajta co chceta i kiedy chceta? 8) Tak samo z glutenem. W szoku jestem.

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3226 dnia: 9 Grudnia 2016, 14:49 »
Ja ma 2 lata różnicy a już się zmieniło. Masakra.
My jeszcze nie zaczęliśmy. Może się uda w przyszłym tygodniu  :P

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3227 dnia: 9 Grudnia 2016, 16:07 »
My startujemy w nd  ;D

Offline Isabel
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3228 dnia: 9 Grudnia 2016, 18:55 »
Jenyy już nie mam siły :( rozszerzamy dietę od ponad 2 mcy i ona nic kompletnie nie chce jeść ;(już mi nerwy puszczają :/

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3229 dnia: 9 Grudnia 2016, 22:06 »
Przeszłam to z pierwszym synem, pierwsze 3 miesiace to koszmar, później przeszło i zaczał jesc. Jak wszystkiego, i tego dziecko musi się nauczyć :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #3230 dnia: 10 Grudnia 2016, 07:18 »
Isabel a próbowałaś żeby sama jadła? Ile zje to zje ale moze by sie przekonała do nowego jedzenia.

Ja mojej odkąd skończyła rok praktycznie nie karmie. Dzięki temu moje 1,5r dziecko je juz samo swoimi sztućcami i nawet mało bałaganu narobi ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3231 dnia: 10 Grudnia 2016, 14:41 »
Jenyy już nie mam siły :( rozszerzamy dietę od ponad 2 mcy i ona nic kompletnie nie chce jeść ;(już mi nerwy puszczają :/

Skąd ja to znam...

Mój do tej pory ma takie dni, że nie przełknie nic prócz mleka.

Offline Isabel
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3232 dnia: 10 Grudnia 2016, 16:15 »
Próbowałam, ale też nie działa :/ choć mniej się  wscieka jak "je" sama, chyba ta drogą bym musiała iść, może w końcu coś wlozy sama do dzioba... A jak mi moja mama na Psyche wjeżdża :/ehhh

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3233 dnia: 16 Grudnia 2016, 18:18 »
Dziewczyny, mam problem;-) Byliśmy kilka dni temu u położnej i powiedziałą,ze Naduśka pije za dużo mleka ( 4-5) ,a za mało je normalnych posiłków, więc chciałabym się za to zabrać;-) I teraz pytanie, poradźcie proszę,co mogę jej dawać???

rano ok 7 daję mleko i potem dalej zasypia....
potem ok 10.30 próbuję dawać kaszki z owocami, ale średnio to idzie, więc popija nadal mlekiem.
ok 13.30 je obiad i to jest ok,duża porcyjka, to mnie satysfakcjonuje.
ok 15/16 jest jakiś deser- albo mus z owoców,albo jogurt z owocami....coś na słodko z owocami
i teraz powinna być jakaś kolacja i nei mam na to pomysłów ;-((((
I przed spankiem mleczko.....

Co dajecie swoim pociechom na śniadanka i kolacje???? Kurcze próbowałam jajecznicy z patelni i lipa.....jak się robi na parze???? Co jeszcze???? jakieś makaroniki,sriki, rybki????tak łatwo komuś z boku powiedzieć ( ta położna) ,że ma jeść to czy tamto,ale nie zawsze się tak da,że jej coś zrobię i czasem otworzy buzię,czasem nie....no nie wiem,może irlandzkie dzieci jedzą wszystko od początku;-) .Kazała dać potarty żółty ser, fasolę, jajco....zrobiłam jej to co mówiła i co????? i wszystko wylądowało na podłodze;-)

Czy jak dziś nie zje pomidora np i jutro też i kilka kolejnych dni to odpuszczać na jakiś czas???czy dawać do łapki do znudzenia??? ba ona nawet do łapki wszystkiego nie weźmie, tylko jest strącanie;-)

Acha,a co z piciem???? mam termomix, co tam można wyczarować do picia dla małej??? zrobiłam raz soczek z mandarynek i jakoś kilka łyków przeszło;-) a inne owoce to jak????

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #3234 dnia: 16 Grudnia 2016, 18:52 »
Nasza o miesiac starsza i jada tak:
-sniadanie kolo 7 kanapeczka z bialym serem lub parowka lub jajko w kazdej postaci itp.
- kolo 11-11.30 obiadek jakas zupka
- kolo  14-14.30 obiadek drugie danie(je to co my tylko gotuje bez soli i niesmaze)
- kolo 16 deserek jakis owoc, jogurt
- kolo 19-19.30 butla do uspania
W nocy je dwie butle mleka.
W ciagu dnia pije wode i rozcienczany bardzo bobofrut.

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #3235 dnia: 16 Grudnia 2016, 19:21 »
do picia to najlepiej zwykla woda, bo soki maja duuuzo cukru i niepotrzebnie zapleniaja brzuszek. Jak sie dzieciak przyzwyczai to woli wypic slodki soczek niz wciagnac np warzywa...
a tak szczerze mowiac to kazda mama zna swoje dziecko najlepiej, mleko tez jedzonko, wiec nie przesadzajmy. Podsuwac jej rozne dobroci to sama w koncu zalapie, na pewno szybciej niz wmuszajac jak babcie 'no jeszcze jedna lyzeczka, za mamusie' itp

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3236 dnia: 16 Grudnia 2016, 20:02 »
zaba,ja daleko jestem od wmuszania, bo mam synka niejadka(teraz o niebo lepiej) .NIe chce tej jajeczicy ok, nie daję ,choć próbuję kolejny raz innego dnia;-) Wiem,że mleczko też dla dziedci, ale tak nagadała mi ta położna,że ona nie ma odpowiedniej ilości żelaza......że jogurcik z owocem to nie wystarczy........że na kolację to właśnie rybka,makaronik,ser .....

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3237 dnia: 16 Grudnia 2016, 20:46 »
Daruda,z Twojego opisu wynika, że mleko jest 3 razy, gdzie te 4-5? Mój Adrian na tym etapie miał mleko 2 razy (raz z kaszką, obiadek i deser. Więc ilość wydaje mi się ok. Przecież ona jeszcze roku nie ma. Ten brak żelaza to z badąń wyszedł?

Ja dopiero koło roczku zaczęłam dawać kolację, wcześniej na kolację było mleko. Ale jak Ci brakuje posiłkow, to przede wszystkim dwaj dwa dania, ok 11-12 zupke, a około 15 drugie danie i po kłopocie. Próbuj różnych kaszek, wszystkich nie lubi?

Do picia to woda, sok z owoców wyciskany tez może być, ale głównie woda, źródlana, nie mineralna.

Jak czegoś nie  lubi, dawaj kilka razy, potem zrób przerwę i potem znów spróbuj podać.

U nas 6 dzień rozszerzania diety i jestem zachwycona, po pierwszych koszmarnych miesiącach z Adrianem widzę co to znaczy, że dziecko chętnie je, a przede wszystkim otwiera buzię!

Offline Isabel
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3238 dnia: 16 Grudnia 2016, 20:59 »
Moja nic nie je w dalszym ciągu, no oprócz cycka ;) zaczęłam stosować blw, bo tak przynajmniej coś polize ;) ale do brzucha to prawie nic nie trafia, do łyżeczki to w ogóle buzi nie otwierała ;)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3239 dnia: 16 Grudnia 2016, 21:06 »
No to otwieranie buzi jest kluczowe;-) Jak dziecko nie otworzy to lipa;-)
Selenko,bo już jakby przez te kilka dni wykluczyliśmy te dwie porcje mleka, bo było po obiedzie- zjadała pół słoiczka i popijała, teraz je więcej i potem po drzemce było znowu mleko w tym czasie powinna być kolacja.Dziś na miejsce tej kolacji zjadła trochę bułki i biały ser z łyżką jogurtu plus kawałek banana w łapkę.
Nie wiem jak zrobić, aby dostawała dwa dania....ona wstaje po 9 i je śniadanie- te kaszki próbuję różne- ryżowa,manna, teraz czas na owsiankę...za żadne skarby świata nie zje obiadu zaraz po śniadaniu.....,a po szkole Alana ok 13.30 je właśnie obiad.....
Z tym żelazem,to ona tak stwierdziła,że skoro 10 miesięczne dziecko je głównie mleko- 5 razy dziennie i jogurt i obiad i owocki czy przekąski to może mieć mało właśnie żelaza i całej reszty składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju.