Autor Wątek: dieta kamiącej mamy  (Przeczytany 22511 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
dieta kamiącej mamy
« dnia: 28 Czerwca 2007, 13:51 »
zakładam nowy wątek bo wiele świeżych mam nie wie co mogą jeść

oto co znalazłam w necie
NAPOJE

Pij bez obaw:
- wodę mineralną niegazowaną,
- słabą herbatę lub bawarkę,
- herbaty owocowe i ziołowe,
- kawę bezkofeinową albo słabą, normalną,
- soki owocowo-warzywne,
- kompoty,
- jogurty naturalne, kefiry, maślanki

Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki)

MLEKO i PRZETWORY MLECZNE

Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)

OWOCE

Jedz bez obaw:
- banany,
- brzoskwinie,
- jabłka,
- maliny ,
- jeżyny,
- porzeczki,
- agrest,
- soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców

Uważaj na:
- truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
- gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
- owoce suszone (konserwowane chemicznie)
- soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców

WARZYWA

Jedz bez obaw:
- ogórki,
- buraki,
- marchewkę,
- ziemniaki,
- kapustę pekińską
- kukurydzę,
- pietruszkę,
- koperek,
- soję,
- szpinak,
- młodą fasolkę szparagową,
- dynię,
- kabaczek,
- cukinię,
- wszystkie rodzaje sałat

Uważaj na:
- cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
- kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
- pomidory i seler - zawierają silne alergeny
- paprykę, chrzan, pory, grzyby

PIECZYWO
- jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste

Uważaj na: pieczywo z konserwantami

KASZA, RYŻ, MAKARON
- wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste - jedz kilka razy w tygodniu

JAJKA
- ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo - 2-3 razy w tygodniu

Uważaj na białko - jest bardziej alergogenne niż żółtko

RYBY
- jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) - dwa razy w tygodniu

Unikaj:
- surowych ryb, np. sushi
- konserw rybnych i ryb marynowanych

MIĘSO

Jedz bez obaw (dwa razy dziennie):
- mięso białe (drób, mięso z królika)
- chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu)
- mięso grillowane lub duszone

Unikaj:
- tłustych wędlin, mięsa smażonego,
- cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową)

SERY
- jedz ostrożnie, są ciężkostrawne

Uważaj na:
- sery pleśniowe
- pikantne sery i twarożki
- w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego

TŁUSZCZE

Używaj bez obaw:
- masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów),
- oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego)

Unikaj:
- smalcu i oleju arachidowego

SŁODYCZE
- możesz jeść w ograniczonych ilościach

Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak

ORZECHY
- uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe

ALKOHOL

- wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione
- możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu

PRZYPRAWY i DODATKI

Przyprawiaj bez obaw:
- świeżymi ziołami,
- koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem,
- majerankiem,
- kminkiem,
- innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi

Uważaj na:
- barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności
- paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki),
- majonez,
- ketchup
- sól i cukier (w dużych ilościach)

Obserwuj, jak na Twoją dietę reaguje maluch - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować

http://www.babyonline.pl....kul&cmn_id=1716

Zdrowa dieta karmiącej mamy

Poświęć trochę uwagi swojemu menu. Twój pokarm będzie bardziej wartościowy i szybciej wrócisz do wagi sprzed ciąży!

Kiedy maluszek rósł w Twoim łonie, potrzebowałaś dodatkowo około 300 kcal na dobę. Teraz, gdy karmisz go piersią, zapotrzebowanie na kalorie jeszcze wzrasta. W pierwszym półroczu powinnaś jeść dziennie o 300-340 kcal więcej niż w czasie ciąży, a gdy maluch dostaje już pokarmy uzupełniające, ta ilość może się zmniejszyć o około 100.
Oczywiście te wskazówki należy traktować orientacyjnie. Każda kobieta ma przecież nieco inne potrzeby energetyczne. Komponując teraz jadłospis, weź pod uwagę nie tylko to, ile kalorii potrawa zawiera, ale też co dobrego (lub złego) przeniknie z niej do Twojego pokarmu. Oto ważne rady na czas, gdy karmisz dziecko piersią:

1. Nie odchudzaj się! W tkance tłuszczowej kumulują się szkodliwe substancje z pożywienia, np. metale ciężkie, pestycydy oraz izomery trans. Jeśli tracisz na wadze zbyt gwałtownie, uwalniają się one z zapasów tłuszczu zgromadzonych w czasie ciąży i przedostają do krwi, a następnie do pokarmu.
Karmiąc piersią, na pewno wrócisz do wagi sprzed ciąży, a nawet będziesz jeszcze szczuplejsza! Wystarczy, że zrezygnujesz ze słodyczy (szczególnie z gotowych ciasteczek - zawierają szkodliwe tłuszcze cukiernicze) i innych „tuczących” potraw. Twoja dieta powinna być bogata i różnorodna, by dziecko otrzymało wszystkie potrzebne mu do zdrowego rozwoju składniki.
Jedz codziennie 4-5 razy produkty zbożowe (chleb, najlepiej pełnoziarnisty, ryż, kasze, makaron, ziemniaki), 3-4 razy sięgaj po owoce i warzywa, 2 razy - po produkty nabiałowe (mleko, jogurty, kefiry, sery).
Kilka razy w tygodniu jedz jajka, drób, ryby (szczególnie morskie).
Kilka razy w miesiącu sięgaj po czerwone mięso (wołowinę, wieprzowinę). Do sałatek i surówek dodawaj olej (najlepiej rzepakowy niskoerukowy, oliwę z oliwek). Wypijaj około 2-2,5 litra płynów dziennie, najlepiej niegazowaną niskozmineralizowaną wodę, soki owocowo-warzywne, owocowe herbatki, mleko (około dwóch szklanek).

2. Unikaj pokarmów wzdymających. W pierwszym miesiącu po porodzie nie jedz kapusty (zwłaszcza bigosu), fasoli, cebuli, nie dodawaj do potraw ostrych przypraw (czosnek, papryka, pieprz). Unikaj potraw smażonych, gdyż mogą u dziecka wywołać bóle brzuszka i kolki. Jeśli nic się nie dzieje stopniowo włączaj do diety kolejne składniki. Gdyby jednak pojawiły się niepokojące objawy (bóle brzuszka, wysypka), ponownie wyklucz dany produkt z jadłospisu. Pod koniec 6. miesiąca życia malca (jeśli jest zdrowy), możesz już jeść właściwie wszystko. Dzięki temu w przyszłości znacznie łatwiej zaakceptuje pokarmy wprowadzane do jego diety.
3. Pij mleko i kefiry. A także jogurty, zsiadłe mleko, mleko acidofilne. Zawierają cenne bakterie kwasu mlekowego, są łatwiej strawne, rzadziej wywołują alergie niż słodkie mleko. Nie pij tych napojów w nadmiarze - to nieprawda, że dzięki nim będziesz miała więcej pokarmu. Takiego działania nie ma także popularna bawarka! Jeśli Twój maluszek będzie miał biegunki lub wysypki po spożywanych przez Ciebie pokarmach mlecznych, w porozumieniu z lekarzem wyeliminuj je z diety. Zamiast mleka krowiego możesz pić Nutramigen lub Bebilon pepti. Pamiętaj o dodatkowej porcji mięsa i preparatach wapniowych.

4. Nie stosuj diet eliminacyjnych „na wszelki wypadek”. To niepotrzebne, gdy nie jesteś alergiczką i nie masz w rodzinie osób z alergią. Każdemu dziecku może szkodzić co innego. Warto natomiast zrezygnować z czekolady, orzeszków ziemnych czy owoców cytrusowych. To silne alergeny, a jeśli nie będziesz ich jadać, ani Tobie, ani Twojemu dziecku niczego cennego nie zabraknie (inaczej niż np. gdy zrezygnujesz z mleka). Pokutuje przesąd, że karmiąca mama nie może jeść owoców z pestkami. Tymczasem unikać należy jedynie owoców drobnopestkowych (głównie poziomek, truskawek), a nie tych z dużą pestką - wiśni, czereśni, moreli, śliwek itp.

5. Jedz mięso, ryby, sery, jajka. To najlepsze źródła białka zwierzęcego, a rośliny strączkowe (np. fasola, soczewica) - białka roślinnego. Mięso zawiera również łatwo przyswajalne żelazo (zapobiega niedokrwistości), a ryby - jod, którego w okresie laktacji potrzebujesz o 20% więcej.

6. Sięgaj po produkty bogate w witaminy i sole mineralne. Teraz jest to dla Ciebie ważniejsze niż kiedykolwiek! Najwięcej witamin zawierają świeżo przygotowane dania, skomponowane z różnorodnych składników. Oprócz żelaza, wapnia i jodu potrzebujesz selenu (jest w mięsie, rybach, jajkach, kaszach, ciemnozielonych warzywach) i cynku (w kukurydzy, roślinach strączkowych, orzechach).

7. Ogranicz tłuszcze zwierzęce. Ale jedz świeże masło zamiast margaryn, używaj olejów roślinnych (słonecznikowego, rzepakowego, oliwy z oliwek). Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy niezbędne do rozwoju układu nerwowego oraz siatkówki oka.

8. Nie pij mocnej kawy, herbaty, alkoholu. Przenikają do pokarmu, a nie są obojętne dla malucha. Nie pij piwa - to przesąd, że pobudza laktację.

9. Unikaj konserwantów i sztucznych barwników. Substancje te dodawane są m.in. do gotowych sałatek, gorszego gatunku wędlin, kisieli, galaretek w proszku, żelek, napojów. Mogą wywoływać u Ciebie objawy nietolerancji (biegunki, wysypki), a niektóre z nich przenikają do pokarmu.

10. Bawarka nie pomaga
Na zwiększenie ilości pokarmu nie ma wpływu wypijanie dużej ilości bawarki! Jeśli masz go zbyt mało, pij napary z anyżku i kopru oraz często podawaj dziecku pierś!

Joanna Kieniewicz-Górska
Konsultacja: dr Grażyna Rowicka, pediatra, Zakład Żywienia IMiD

Nie wiesz już, co jeść, by nie wywołać alergii u dziecka? Wspólnie z dietetykiem Małgorzatą Strucińską z Poradni Gastroenterologicznej Instytutu Matki i Dziecka układamy Twój jadłospis.

Codziennie zmagasz się z uczuleniem malucha, a poprawy nie widać. Czasem myślisz, że pozostają Ci tylko pyzy ziemniaczane... domowej roboty.
Jeśli na to, co zjesz, dziecko reaguje wysypką, ma nasiloną kolkę, wzdęcia, wolne stolce, podziel się swoimi obserwacjami z lekarzem i razem ustalcie odpowiednią dla Ciebie dietę. Przyczyną kłopotów jest zazwyczaj nadwrażliwość malca na mleko krowie i jego przetwory. Uczulają też jajka, czekolada, cytrusy, orzeszki ziemne. Alergeny mogą bowiem przedostawać się do pokarmu. Staraj się nie eliminować coraz to nowych produktów na wszelki wypadek. Mimo ograniczeń powinnaś odżywiać się różnorodnie.

Bez mleka
Krowie mleko, sery, jogurty, kefir, masło, maślankę i inne przetwory mleczne wyklucza się w pierwszej kolejności. Musisz też sprawdzać na etykiecie składniki większości produktów spożywczych. Mleko i serwatka dodawane są np. do pieczywa. Nadal jednak potrzebujesz odpowiedniej ilości białka i wapnia z innych źródeł.
Mięso. Jedz je dwa razy dziennie. Może to być drób, mięso królika, wieprzowina, a także jagnięcina. Raczej unikaj cielęciny i wołowiny. Mięso dostarcza nie tylko bardzo wartościowego białka, witamin z grupy B, magnezu i cynku, ale przede wszystkim łatwo przyswajalnego żelaza.
Ryby. O ile maluch nie ma dolegliwości po rybach, raz w tygodniu jedz pieczone w folii - morskie i słodkowodne (tłuste dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych bardzo potrzebnych Tobie i dziecku). Nie jedz surowych ryb, np. sushi.
Mleko sojowe. Od czasu do czasu możesz je wypić (bywa o różnych smakach), ale nie w nadmiarze, by dziecko nie uczuliło się na soję. Z serka tofu przyrządzisz smaczne i sycące sałatki z dodatkiem warzyw (np. ogórka, pomidora, papryki) i wiele innych dań.
Preparaty mlekozastępcze. Nutramigen lub Bebilon Pepti (jeśli tylko jesteś w stanie zaakceptować ich smak) możesz pić zamiast mleka oraz używać do sporządzania potraw. Dostarczą Ci białka oraz cennego wapnia.
Praktyczna rada: niedostateczną ilość wapnia w diecie możesz uzupełniać, przyjmując preparaty wapniowe. Ale jedz też warzywa: brokuły, buraki, marchewkę, fasolkę, szparagi oraz kaszę gryczaną i jęczmienną.

Bez jajek
Uczulać może zarówno białko, jak i żółtko, jednak bardziej alergogenne jest białko jajka kurzego. Niestety, na jakiś czas musisz zapomnieć o jajecznicy, jajkach na miękko oraz deserach z dodatkiem białka czy masy jajecznej. Niektóre mamy, bez szkody dla dziecka, jedzą czasem jajko na twardo - gotowane przez 15 minut osłabia właściwości alergogenne niektórych protein.
Jajeczka przepiórcze. Z doświadczenia wielu mam wynika, że rzadziej powodują alergię niż kurze. Możesz czasem uwzględnić je w diecie.
Praktyczna rada: nie martw się, że brak jajek uniemożliwi Ci przygotowanie wielu potraw. Ciasto na pierogi doskonale wychodzi bez nich, a kleik kukurydziany lub ryżowy wiąże masę mięsną na kotlety mielone czy klopsy. Panierkę może stanowić mąka kukurydziana lub kleiki. Nawet ciasto można upiec bez jajek, np. kruche z owocami, szarlotkę.

Bez cytrusów
Nie dla Ciebie są pomarańcze, mandarynki i grejpfruty. Ale w lecie i tak najlepiej jeść świeże owoce rosnące w naszej strefie klimatycznej. To najlepsze źródło witaminy C i wielu innych. Niemowlęta zwykle nie mają po nich dolegliwości (choć jest to sprawa indywidualna).
Inne owoce. Rzadko uczulają gruszki, jabłka, porzeczki, agrest, śliwki renglody, morele, wiśnie i czereśnie. Po ugotowaniu lub upieczeniu owoce są mniej alergizujące. Unikaj jednak poziomek oraz truskawek. Z dojrzałych moreli lub gruszek możesz zrobić sorbet. Zmiksuj je z cukrem, wlej mus do małych pojemniczków i wstaw do zamrażalnika. Taki deser zastąpi Ci czekoladowe przysmaki - przez jakiś czas Twój "zakazany owoc".
Warzywa. Możesz jeść ogórki, brokuły, kalafiory, kukurydzę, marchewkę, pietruszkę, dynię, cukinię, wszystkie rodzaje sałat, kapustę pekińską. Unikaj jedynie selera i ostrożnie wprowadzaj do diety pomidory.
Praktyczna rada: sałatki warzywne podawaj z sosem winegret zrobionym z oliwy z oliwek lub oleju (unikaj arachidowego), soku z cytryny (zazwyczaj dzieci tolerują jego odrobinę) i świeżych ziół (np. bazylii, pietruszki).

Joanna Kieniewicz-Górska

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
Odp: dieta kamiącej mamy
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwca 2007, 18:53 »
Pij bez obaw:

MLEKO i PRZETWORY MLECZNE

Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)

Dla mnie te rzeczy automatycznie sie wykluczaja wiec jest jakas niezgodnosc  :drapanie:

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwca 2007, 20:41 »
Agulkoo napewno kilka z nas karmiących mamusiek skorzysta z tego co wkleiłaś :Najlepszy:

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2007, 01:02 »
zacny temat.. mni równiez brakowało takiej listy.. niepotrzebn ie stronię od młodej fasolki i brzoskwiń ;)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #4 dnia: 1 Lipca 2007, 23:09 »
ja też już kilka razy czytałam ten artykuł i właśnie też widzę pewne rozbieżności , raz jest :

Pij bez obaw:

a raz:
Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe

to jak to w końcu jest z tymi przetworami mlecznymi - pijecie czy nie??

Ale ogólnie poza tymi "mlecznymi" to bardzo przydatne - ja już wydrukowałam :D
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 2 Lipca 2007, 08:15 »
ja jogurty wcinam codziennie

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 2 Lipca 2007, 11:01 »
ja jogurty wcinam codziennie

Ja również ;D dodatkowo piję jeszcze actimel  :skacza:

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #7 dnia: 3 Lipca 2007, 09:41 »
fasolka sprawdzona.. młoda wzdęć niemiała..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 3 Lipca 2007, 09:54 »
ja sprawdziłam też ananasy arbuza i winogrona
można jeść

ostatnio nawet lody jem i też jest ok :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Grudnia 2007, 15:16 »
a jak to jest z czekoladą? uczula malucha?
czy można pozwolić sobie od czasu do czasu?

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Grudnia 2007, 16:41 »
hmm...  ja sobie od czasu do czasu pozwalam na kawałek czekolady, maluszek nie ma żadnych kropeczek, ani innych reakcji. Jem też codziennie pomidory i też to nie wpływa na malucha.
Ale na początku byłam bardzo ostrożna z produktami uczulającymi

Tak czy inaczej wydaje mi się, że to jest dość indywidualna sprawa
ANCYMONEK :)

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Grudnia 2007, 19:47 »
Anusia zgadzam się z Kamyczkiem. Każda mama musi sobie sama sprawdzac co może jeśc, a co nie ;) U nas również słodycze nie zaszkodziły ale ja musiałam zrezygnowac z nabiału :P Powodzenia ;)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Grudnia 2007, 21:03 »
dzięki dziewczyny
pewnie jeszcze nie raz bede was męczyć wątpliwościami  ;)

Offline Wercia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Grudnia 2007, 21:36 »
Anusia od tego tu jesteśmy ;) ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Października 2009, 09:32 »
I znowu do tego wątku trafiłam :) Co by sobie przypomnieć co mogę a co nie :P

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Października 2009, 11:30 »
hheheh połowa forumowiczek niedługo ponownie do niego zajrzy  ;D

ja teraz na pewno będę uważać na wędlinę sklepową  ;)

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Października 2009, 21:36 »
A ja już przy drugim sie tak nie cackam i jem praktycznie wszystko ;D oczywiście w granicach rozsądku, ale już nie mam takiego reżimu żywieniowego jak przy Zuzi, Michał żadnych uczuleń wysypek więc mam luzik.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Października 2009, 21:43 »
agulkaaa założyłas sama wątek co jeść a czego nie jeść a mnie pytałas co możesz szamać  :P

Zapraszam do lektury !

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Października 2009, 08:58 »
no wiem wiem
ale wiesz jak jest
się zapomina

a ja chyba bardziej sie stresuje niż przy 1 dziecku
boje się kolek

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Października 2009, 10:27 »
A Misiek mial kolki? Coś mi się kojarzy, że nie..

Szymek mial.. Ale teraz własnie jakoś mniej się boję...

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Października 2009, 10:30 »
no własnie misiek nie miał

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Października 2009, 17:23 »
Ja też uważam co jem ale np co do czekolady to tez nie jadłam na początku bo słyszałam ze uczulają, że maluszek moze miec zatwardzenia i co zauwazylam ze normalnie mój maluszek robi kupki co 2, 3 dni a odkąd zaczełam jesc czekolade robi codziennie nawet po kilka razy  ;D

A jeszcze co do jedzienie grochu i jego przetworów oraz kapusty pisze niby że mozna a przeciez to są przetwory wzdymające  ;)
Wiadomo że każda mama ma inaczej i każde dziecko jest inne  ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22 dnia: 2 Listopada 2009, 10:27 »
ja sobie darowałam kapuchę groch i fasolę.

W domu mam wydrukowanych kilka różnych list co mama karmiąca biustem może, a czego nie może jeść. I często są tam duże rozbieżności.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #23 dnia: 5 Listopada 2009, 13:41 »
A bułka słodka z budyniem wchodzi w grę?

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #24 dnia: 5 Listopada 2009, 14:08 »
Wlasciwie trudno powiedziec ,bo niby budyn ale ile tam tego tak naprawde jest. Ja jadłam drożdzówki itp.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25 dnia: 5 Listopada 2009, 14:13 »
bułka to drożdzowe  z mąki,drożdży,mleka, jajek.budyń to głównie mleko.
jesli mała nie reaguje źle na nabiał i jajka jedzone przez z ciebie to myślę, że możesz śmiało wcinać.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26 dnia: 5 Listopada 2009, 14:15 »
ja jadłam czasem takie drożdzówki

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27 dnia: 5 Listopada 2009, 17:43 »
Ja też jem drożdżówki. Nawet w szpitalu dawali na podwieczorek.

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28 dnia: 5 Listopada 2009, 20:03 »
Ja też jem i na dodatek sama sobie piekę bułki z busyniem i ze śliwkami piekłam a ile się śliwek objadłam bo teściowa na działce miała przepyyyyszne węgierki o dziwo młodemu nic nie było żadnych wzdęć kolek itd.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29 dnia: 6 Listopada 2009, 07:56 »
śliwki to są dobre na zaparcia :D:D
ja jadłam namiętnie powidła śliwkowe.