A dziewczyny powiedzcie mi jak to jest - czy to prawda, że jezeli ma sie tatuaz w okolicy kręgosłupa, cześci krzyzowej - tzn tam gdzie podawane jest znieczulenie zew.oponowe - to nie podadzą go?? Że tatuaz w tych okolicach jest przeciwskazaeniem do znieczulenia i jesli tak - to co to znaczy ta "okolica" ??
Słyszałam, że może być problem ze znieczuleniem zewnątrzoponowym (a u kobiet przy porodach to przecież teraz częste) bo jest ryzyko wprowadzenia barwnika do kanału kręgowego.
nawet znalazłam na stronach medycznych:
"Przeciwskazaniem do ZZO (Zniczulenie Zewn. Oponowe) jest tatuaż na skórze pokrywającej odcinek lędźwiowy kręgosłupa. W to bowiem miejsce (przestrzenie międzykręgowe odcinka lędźwiowego) lekarz anestezjolog wbija igłę do kanału kręgowego."
A to znalazłam na necie..
Tatuaż a znieczulenie zewnątrzoponowe
Aby bezpiecznie założyć znieczulenie zewnątrzoponowe potrzebna jest zdrowa skóra na plecach, w okolicy lędzwiowej. Zdrowa tzn. bez skaleczenia, zadrapania, wyprysków, oraz tatuażu.
Nie ma badań czy drobinki tuszu są obojętne dla naskórka i skóry właściwej, przeniesione w okolicy osłonki mielinowej nerwów obwodowych, nie wyołają reakcji i odczynu zapalnego, którego końcowym efektem byłyby martwica i porażenia w zakresie unerwienia przez dany segment.