Autor Wątek: Przesady ciązowe  (Przeczytany 1833 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Przesady ciązowe
« dnia: 5 Maja 2007, 14:30 »
Juz po raz kolejny w naszych watkach przetoczył sie temat o przesadach. Mnie osobiscie szlag trafia jak mi mowia - nie kupuj ciuszków, nie badz chrzestna itp.

Oto kilka przesadów ciązowych czyt. bzdur  :
1. nie wolno nic smazyc w ciazy bo tam gdzie tluszcz kapnie to dziecko bedzie mialo znamie
2. nie wolno nosic korali ani przechodzic pod kablami bo sie pepowina owinie.
3. Jak matka nie miala dolegliwosci a corka ma ( i na odwrot) to bedzie chlopiec - generalnie przeciwna plec
4. jak zgaga piecze to bedzie dziewczynka lub jezeli chlopiec to z wlosami.
5. nie wolno obcinac wlosow bo dziecko bedzie glupie
6. Jeżeli kobieta w ciąży się czegoś przestraszy i dotknie w tym momencie swojego brzucha to dzidzia będzie miała "myszkę " (znamię )
7.  Nie patrz na księżyc, bo dziecko będzie łyse
8. Nie można siedzieć z założoną nogą na nogę, bo zmiażdżysz dziecku główkę.
9. Nie wolno współżyć 2 miesiące przed rozwiązaniem,bo dziecku będą ropiały
oczka
10.Nie patrz na słońce, bo dziecko będzie się zanosiło płaczem.
11.Nie patrz przez wizjer w drzwiach lub przez inną dziurkę, bo dziecko będzie zezowate
12.Nie patrz na nikogo brzydkiego, bo dziecko bedzie podobne.
13. Nie noś nic na szyji, bo dziecko okręci się pępowiną.
14. Nie depiluj sie (nie gol), bo dziecko urodzi się łyse.
15. gdy dziecko jest chrzczone dobrze, żeby ojciec chrzestnny obrócił dziecko ze 3 razy na ołtarzu to będzie z niego dobry tańcerz...
16.Nie mozna isc na pogrzeb a juz zapatrzec si ena nieboszczyka to  bo szybko umrze ktos z rodziny dziecka

Z innego zrodła :
1. Chłopiec w brzuchu dodaje Przyszłej Matce urody, zaś dziewczynka - odbiera.
2. Apetyt Przyszłej Matki na potrawy ostre i kwaśne wróży narodziny chłopca, natomiast na potrawy słodkie i mdłe - dziewczynkę.
3. Kształt brzucha w zaawansowanej ciąży również wróży, ale zdania są podzielone, jaki wróży jaką płeć.
4. Kiedy Przyszła Matka jest już kilka dni przed porodem i - co się z tym wiąże - ma duży brzuch, sadza się ją na podłodze. Jeżeli wstając, podeprze się lewą ręką - urodzi chłopca, jeżeli prawą - dziewczynkę.
5. Niecierpliwi nie muszą czekać aż do dziewiątego miesiąca, bo pierwsze ruchy dziecka też wróżą - jeśli Przyszła Matka odczuje je po prawej stronie, to znak, że urodzi się dziewczynka, jeśli po lewej - to chłopiec.
6. Jeśli Przyszła Matka ma w ciąży zgagę, to dziecko urodzi się z długimi włosami.
7. Jeśli ktos poprosi Przyszłą Matkę o pokazanie dłoni i ona pokaże je górną (zewnętrzną) częscia dłoni, to będzie chłopiec, jak wewnętrzną - to dziewczynka.

Zakazy i nakazy

1. Patrzeć przez dziurkę od klucza tudziez wizjer w drzwiach ani nawlekać igły nie wolno, bo dziecko urodzi się zezowate.
2. Kupowanie wyprawki dla dziecka przynosi pecha i nie należy tego robić
3. Noszenie korali, łancuszków przez Przyszłą Matkę spowoduje, że dziecko okręci się pępowiną.
4. Nie wolno przechodzić pod sznurami z praniem (a także trakcjami elektrycznymi), a także nad kablami, drutami i strumyczkami, bo dziecko będzie owinięte pępowiną.
5. Nie wolno patrzeć na księżyc (w najmniej ortodoksyjnej wersji dotyczy tylko księżyca w pełni), bo dziecko urodzi się łyse i długo łyse będzie
6. Przyszła Matka nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu.
7. Przyszła Matka nie powinna obcinac włosów, bo to skraca dziecku rozum.
8. Przyszła Matka powinna nosić grzywkę. Chodzenie z odsłoniętym czołem spowoduje, że dziecko urodzi się łyse i długo łyse będzie.
9. Przyszła Matka nie może być matką chrzestną; aczkolwiek zdania są podzielone, czy jest to złe dla dziecka chrzczonego, czy dziecka w brzuchu. Grunt, że przynosi pecha.
10. Podczas zmywania naczyń lub prania Przyszła Matka nie może sobie zachlapać brzucha, bo dziecko będzie pijakiem.
11. Przyszła Matka nie powinna siadać po turecku, bo dziecko będzie miało krzywe nóżki.
12. Tańcząc, Przyszła Matka nie może się okręcać - grozi to okręceniem siędziecka pępowiną.
13. W razie wizyty u krawcowej, nie wolno nic na Przyszłej Matce szpilkami przypinać, bo łożysko się przypnie i nie wyjdzie po porodzie.
14. Jak się Przyszła Matka czegoś przestraszy, to nie wolno jej się łapać za jakąkolwiek część ciała, bo w tym miejscu dziecko będzie mieć znamię.
15. Przyszła Matka nie może chodzić z wypchanymi kieszeniami, bo dziecko będzie miało guzy.
16. Przyszła Matka nie może się zbyt mocno malować, zwłaszcza ust, aby, jeśli dziecko okaże się dziewczynką, nie zeszło na złą drogę.
17. Przyszła Matka nie może biegać po kałużach, bo dziecko urodzi się z wodogłowiem.

Otoczenie

1. Przyszłej Matki nie wolno klepać po tyłku, bo dziecko urodzi się głupie.
2. Jeśli kobieta usiądzie na jeszcze ciepłym krześle, z którego wstała Przyszła Matka, to sama na pewno wkrótce zajdzie w ciążę.
3. Przymierzanie ciuchów, które nosiła Przyszła Matka, grozi szybkim zajściem w ciążę.
4. Dotykanie brzucha Przyszłej Matki przynosi szczęście.

A na porodówce...

1. W czasie porodu trzeba krzyknąć - wtedy woła się do siebie dzieci i będzie się ich miało więcej. Jeśli rodząca nie wyda z siebie głosu, to maleństwo zostanie jedynakiem.
2. Pierwsze karmienie decyduje o lateralizacji: przystawienie do prawej piersi sprawi, że dziecko będzie praworęczne, do lewej - leworęczne.

A o dzieciach slyszałam, że trzeba je budzić jeśli niedaleko domu przechodzi pogrzeb, bo może im sie coś stac we snie.

Nie no niektore to po prostu powalaja na kolana  :mdleje:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #1 dnia: 5 Maja 2007, 14:34 »
Cytat: "Antalis"
Nie można siedzieć z założoną nogą na nogę, bo zmiażdżysz dziecku główkę.

o kurde- to moje dzieciątko już nie ma główki

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #2 dnia: 5 Maja 2007, 14:42 »
o kurde- to moje dzieciątko już nie ma główki

Nie tylko Twoje :) Moje w dodatku juz pewnie jest łyse bo obcinam włosy ale mam grzywke a to ponoc na bujny fryz jest :P

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #3 dnia: 5 Maja 2007, 14:45 »
heheheh niektóre te przesądy sa zajefajne :hahaha:
podobają mi się :skacza:  :taktak:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #4 dnia: 5 Maja 2007, 14:46 »
Cytat: "agulkaaa"
heheheh niektóre te przesądy sa zajefajne  
podobają mi się

Fakt, bede je czytac jak bede miec doła - na pewno mnie rozbawią :P
Ehh.. skad Ci ludzie to biorą  :drapanie:

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #5 dnia: 5 Maja 2007, 15:13 »
9. Nie wolno współżyć 2 miesiące przed rozwiązaniem,bo dziecku będą ropiały
oczka
to mnie rozwaliło... :hopsa:
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #6 dnia: 5 Maja 2007, 19:47 »
8. Przyszła Matka powinna nosić grzywkę. Chodzenie z odsłoniętym czołem spowoduje, że dziecko urodzi się łyse i długo łyse będzie.

:hahahaha: Ja mam grzywkę a nasz Miesio urodził się łysy  :drapanie: :hahahaha:  

Cytat: "agulkaaa"
podobają mi się

Mi też :skacza:

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #7 dnia: 7 Maja 2007, 07:12 »
Ale te przesądy sa głupie!!! Z tego wychodzi że kobieta w ciąży nic nie może robić i najlepiej jakby tylko leżała plackiem, bo gdzie sie nie ruszy to nieszczeście! Ale z jednym sie zgadzam..jeśli chodzi o znamie (moja babcia sie wystraszyła i złapała się za plecy w okolicach nerek i moja ciocia ma myszkę).

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #8 dnia: 7 Maja 2007, 08:59 »
Ja zawsze uważałam te przesądy za strasznie głupie - chyba najgłupsze z możliwych- to ja już wolę ślubne :hahahaha:

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #9 dnia: 8 Maja 2007, 16:49 »
Generalnie nie wierzę, ale z 1 wyjątkiem:
Jeżeli kobieta w ciąży się czegoś przestraszy i dotknie w tym momencie swojego brzucha to dzidzia będzie miała "myszkę " (znamię )

Moja Mama rzuciła żabę na swoją siostrę, która była w ciąży (ciotka panicznie boi się żab). Żaba spadła na łydkę, w tym samym miejscu mój kuzyn ma takie rozlane znamię ewidentnie w kształcie żaby :drapanie:
Przyjaciółka będąc w ciąży wystraszyła się czegoś i uderzyła o drzwiczki szafki skronią - jej córcia urodziła się z niewielkim naczyniakiem w okolicy zewnętrznego kącika oka.

Offline sandrunia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2007
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #10 dnia: 8 Maja 2007, 17:43 »
jumi_1979,  zgadzam się z tobą, bo nawet mój Łukasz ma na wewnętrznej stronie uda plamke, bo mamusia jego się wystrachała

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #11 dnia: 9 Maja 2007, 10:34 »
o maj gaaad  :mdleje:  :mdleje:  :mdleje:
padam
pozostawiam te przesądy bez komentarza  :mdleje:

P.S. Ale najlepsze są te że niby przez siadania na tym samym krześle albo ubieranie ciuchów można zajść w ciażę  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #12 dnia: 9 Maja 2007, 10:36 »
:mdleje: normalnie zajezdza mi tu sredniowieczem  :mdleje:

Offline *Mimi*

• maniak
  • data ślubu: 07.07.07 :-)
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #13 dnia: 9 Maja 2007, 13:14 »
6. Przyszła Matka nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu.

hmmm :drapanie: ciekawe
nie wiem kto wymyśla takie przesądy :||

Offline Oleńka81

• entuzjasta
  • I Would Do Anything, For You Anything..
  • data ślubu: 15.07.2006
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #14 dnia: 9 Maja 2007, 14:01 »
Ja tez sie wytaraszylam jak byłam w ciazy, i pamietam ze przykryłam twarz dłonmi..

I olka nic nigdzie nie ma! zadnego znamienia, nigdzie!

pierdoły.. ktos sie strasznie nudził skoro wymyslił takie głupoty!!!!!  :mdleje:  :mdleje:  :mdleje:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #15 dnia: 9 Maja 2007, 17:07 »
Nie wolno przechodzić pod sznurami z praniem (a także trakcjami elektrycznymi), a także nad kablami, drutami i strumyczkami, bo dziecko będzie owinięte pępowiną.

no to pewno przez to moja mala sie owineła bo wychodziłam z domu a tam na dworze wiadomo duzo kalbli w powietrzu  :taktak:
jak zgaga piecze to bedzie dziewczynka lub jezeli chlopiec to z wlosami.

a ja wlasnie teraz mam zgage i bedzie dziewczynka podobno z wlosami :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ilka2

• entuzjasta
  • data ślubu: 15.09.07 cywilny, 22.09.0
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #16 dnia: 9 Maja 2007, 19:47 »
ale się usmiałam :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:

to lepsze niz niejeden kawał :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:  :hahahaha:

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
  • data ślubu: 08.2007
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #17 dnia: 9 Maja 2007, 20:00 »
A ja prosze o przesyłanie mi ciuchów ciążowych. Przymierze i oddam.   :wink:  :mrgreen:   Pierdołki takie, tak samo jak z przesądami ślubnymi, jakbyśmy miałay się przejmować to żadna by za mąż nie wyszła a w tym przypadku w ciąże nie zaszła ze stracu że coś zrobi nie tak.  :los:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Przesady ciązowe
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Maja 2007, 10:47 »
Hahaha :) Niezłe  :hahahaha: Nie wychodźmy z domu i w ogóle najlpiej nic nie róbmy. Agulkaaa mój Mały też już ma pewnie główkę zgniecioną, jest okręcony pępowiną, będzie mial zeza, będę miała mało pokarmu, będzie brzydki bo spojrzałam pewnie nieraz na niezbyt łądną osobę i w ogóle wszystko strasznie :dno:  :hahahaha: