Autor Wątek: PRZEKłUCIE USZU  (Przeczytany 31857 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mama_Julki
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.01.2008
Odp: PRZEKłUCIE USZU
« Odpowiedź #30 dnia: 1 Października 2008, 01:28 »
Ja bym bardzo chciała przebić uszka mojej Julci, ale mój mąż się nie zgadza :( Mówi coś o robieniu z dziecka gwiazdeczki i takie tam...

Sama miałam uszy przebijane przez pielęgniarkę- moją chrzestną. Miałam wtedy więcej jak 10 lat, bolało strasznie, ziemniak był we krwi a na domiar złego "wejście" dziurki było  w innym miejscu niż jej "wyjście" i nieźle musiałam namanewrować kolczykiem , żeby go założyć. Dlatego nie nosiłam ich wcale - dziurki of course zarosły. Trzy lata temu kosmetyczka przebiła mi  uszy  pistoletem.

Przypominam sobie, że gdy siedziałam na tym fotelu i czekałam na wbicie w moje ucho metalowego kolczyka za pomoca dziwnie wyglądającego pistoletu - bałam się , choć miałam tę śiwadomość , że to nie boli. Myślę, że lepiej aby Julka nie wiedziała co ją czeka, wykorzystać to ,że nie wiele jeszcze rozumie (ma w tej chwili 3 mce i 21 dni) i po prostu uczynić jej uszka ozdobionymi  :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #31 dnia: 1 Października 2008, 10:38 »
Ja w życiu bym nie przekuła tak małemu dziecku uszków. Jak moja Pati zaczęła poznawać swoje uszka, to strasznie je tarmosiła i miała całe czerwone, do tej pory się nimi bawi. Bałabym się, że sobie coś zrobi, pociągnie, zahaczy, ale oczywiście to moje zdanie :). Ja poczekam aż córcia podrośnie, aż będzie mogła świadomie podjąć decyzję o ozdobach na swoim ciałku.

Offline Mama_Julki
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 12.01.2008
« Odpowiedź #32 dnia: 2 Października 2008, 14:15 »
Kurcze, dzięki dziewczyny... Nie wzięłam pod uwagę tego, że dziecko może podczas zabawy naderwać sobie uszko... Albo zahaczyć przy ubieraniu ...brrr...aż boję się myśleć co by to było...

Faktycznie, lepiej z tym poczekać. Wygląda to ślicznie, ale nie chciałabym, żeby Julka była uszną inwalidką :/ Poczekamy z tym :)

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Października 2008, 21:20 »
Po pierwsze musze wam powieziec drogie mamusie, ze wam starsznie zazdroszcze dzieciatek :) ale jeszcze troche musze poczekac :):):)

Wracajac do tematu to moja chrzesniaczka na roczek miala juz przeklute uszka i nie bylo zadnych problemow, widzialam ja na drugi dzien po przekluciu i kompletnie nie byla uszami zainteresowana, tzn w tym sensie ze nie chciala ich wyrywac  :P niekiedy dotykala ale nic pozatym ,takze na pierwsze urodzinki jak najabrdziej mozna dziewczynke jeszcze bardziej uiekszyc :):):)

Pozdrawiam :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Października 2008, 21:28 »
Ale z tym naderwaniem to bym się nie zgodziła ...
Kolczyk ewentualnie wypadnie a nie urwie uszko !!!!

Naprawdę lepiej przebijać mniejsze dziecko niż starsze które ma już swoje "zdanie" :)

Tak jak pisałam , 6 miesiecy jest ok . Oczywiscie starsze dzieci też jest ok ,ale niestety te młodsze są mniej "panikujące" :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Października 2008, 22:15 »
Ela moja sąsiadka niestety tak okalzeczyła swoją małą, zachaczyła przy sciąganiu czapki młodej i ma przerwany cały opuszek ucha.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Października 2008, 22:19 »
Ja jeszcze przed narodzinami Gabrysi chciałam jej przebić uszy w wieku 6 m-cy, teraz z perspektywy czasu wszystko sie zmienilo. Nie zrobie tego, dopoki ona sama nie wyrazi na to ochoty. Któregos razu przechodzilam obok salonu kosmetycznego i słyszalam wycie dziewczynki podczas tego zabiegu - to głownie odmienilo moj poglad nt kolczykow u niemowlat. Zaczelam sie zastanawiac, czy to robione jest dla dziecka, czy dla mamy, bo ma takie widzimisie?
A poza tym nie wyobrazam sobie Gabrysi w kolczykach.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Października 2008, 22:25 »
Ale oczywiscie z to jest widzimisie mamy , nic wiecej !!!!
Dziecko może podjac w miarę swiadomą decyzje jak ma z 6 lat !

uuu rybko to nieźle musiała szrpnac za uszko ,albo było zbyt nisko przbite  :-\
Współczuje małej bólu !

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Kwietnia 2010, 21:58 »
ja powoli zaczynam zastanawiać się czy przebić małej uszka czy nie :drapanie:
mąż się już pytał kiedy przebijamy ale mi jakoś nie śpieszno...
podobają mi się niektóre maleństwa z kolczykami ale w sumie dla mnie nasza córcia jest i tak śliczna więc kolczyków nie potrzebuje ;D
sama nie wiem ::)
wiem, że jeśli zdecyduję się na przebicie to muszę to zrobić jak najszybciej, bo Majka ma już skończone 9 miesięcy więc robi się coraz bardziej świadoma...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Kwietnia 2010, 22:07 »
Poszukaj sprawdzonej i z bardzo dobrym podejsciem do dzieci kosmetyczki i do dzieła ! :)

Ja miałam dzisiaj fajną dziewczynkę na przebicie :)
Miała 4 latka ...
gadu , gadu zagaduje małą aby odwrócić uwagę robie pstryk i od razu zagaduje czy widziała kiedyś śpiewającą lalę ...no i daje jej ją do ręki  ;) Drugie ucho...gadu gadu...pstryk i wyciągam wielką truskawkę w której jest kupa lizaków aby znowu odwrócić uwagę ;) ...tak więc mała zajęła się lalą i lizakiem i tak siedzi i siedzi ...chyba czekała na przebicie hehe popatrzyłam na nia i się pytam "czy ty wiesz że masz już kolczyki? " hehe mała zdziwiona popatrzyła z uśmiechem od ucha do ucha :)

A reszta dzisiejszych dziewczynek standard ;) małe zdziwienie , trochę jęczenie i po otrzymaniu dyplomu już ok ;)

Zazwyczaj to rodzice bardziej się boją od dzieci ;)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Kwietnia 2010, 22:11 »
Ja naszej przebije jak będzie szła do komunii  :P

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Kwietnia 2010, 08:27 »
Ja chyba też :P Na razie mi nie spieszno :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Kwietnia 2010, 08:30 »
Ja sie też zastanawiałam nad kolczykami u bliźniaczek, ale się jakos boję...
sama nie wiem
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Kwietnia 2010, 08:49 »
Ja mojego zdania nie zmieniłam, kolczyki córa dostanie wtedy, kiedy świadomie będzie je chciała (abstrahując od tego, że widok malusich dziewczynek z kolczykami baardzo mi się nie widzi).

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Kwietnia 2010, 08:51 »
mnie się taki widok podoba..bo ładnie to wygląda
ale boję sie własnie jakiegoś paprania, że sie naderwie ucho itp
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

• Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Kwietnia 2010, 10:27 »
mnie się taki widok podoba..bo ładnie to wygląda
ale boję sie własnie jakiegoś paprania, że sie naderwie ucho itp

Mariola, pomyśl, że one we dwie w efekcie kłótni, czy zabawy mogą sobie nawzajem ściągać, a nie daj Boże urwać. Wiesz jak to dzieci...
Na zebraniu w żłobku panie powiedziały, że już miały przypadek jak jedna dziewczynka drugiej WYRWAŁA kolczyk.

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Kwietnia 2010, 12:20 »
Mariol powiem tak: jeżeli się zastanawiasz nad tym tematem i że coś może się stać... to lepiej od razu nie rób.

Ja nie uważam, że byłyby bezpieczne i nie podobają mi się, także nie ma tematu :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Kwietnia 2010, 12:29 »
to ja się Elcik mogę pod tym praktycznie podpisać co napisałaś dwa posty wyżej...

Najlepsza była reakcja mojego męża jak go podpuściłam z tymi kolczykami...spytał się mnie wprost czy na głowę upadłam...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Kwietnia 2010, 12:32 »
Mi się podobają kolczyki, ja sama miałam uszy przekłute dość wcześnie - jak na tamte czasy - bo coś ok.3 roku życia i nic mi się nie stało ale takim maluszkom to nie wiem ::)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Kwietnia 2010, 13:05 »
to żeście mnie nastraszyły
Ja miałam przekłute uszy w wieku ok. 5 lat na ziemniaka

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Kwietnia 2010, 13:38 »
Ja się też zastanawiałam nad kolczykami dla zu ale za długo się zastanawiałam....
teraz mała widzi jak ja noszę swoje i juz nie raz słyszałam, że "ja też chce kolczyki". I mnie zastanawia czy taka 3,4-latka to nie jest zbyt mała na kolczyki ?  nie chcę jej też wystraszyć takim zabiegiem.  I póki co to kolczykowanie Zu odkaładam do czasu jak bedzie kumała co trzeba zrobić aby nosić kolczyki, czyli jeszcze jakieś minimum 2-3 lata.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Kwietnia 2010, 13:53 »
U mnie była pełna profeska - mama mnie do kosmetyczki zaprowadziła, nie płakałam ale ja bardzo chciałam mieć kolczyki także Gosiaczek - jak Twoja mała chce i też masz zamiar jej przekłuć uszka, to myślę, że teraz jest dobry moment

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Kwietnia 2010, 19:13 »
to żeście mnie nastraszyły
Ja miałam przekłute uszy w wieku ok. 5 lat na ziemniaka
bo chyba lepiej posłuchać profesjonalisty w tej dziedzinie a nie laika  ::)

a jak będą miały lat pięć czy dziesięć to już sobiiće nie wyrwą ? w każdym wieku jest ryzyko wyciągnięcia kolczyka ...a wyrwać ...to ja nie wiem jakiej siły trzeba użyć aby kolczykiem przerwać ucho czy też sztyftem przeciągnąć przez dziurkę  ::)

Mariola jak byś była przypadkiem  :P w Szczecinie to zapraszam :D będa miały prezent od cioci ;)

\Maja jak masz w brzuszku córcię to odrazu mówię że 1 czerwca na dzień dziecka widzę Cię u mnie w zakłądzie   ;D Mała Maja będzie miała ok 6 m , wiec super wiek :)

Marice Ninki przebijałam uszka jak miała ok 5 miesięcy - do tej pory ma się dobrze ! A dodatkowo mogę ją pochwalić że nawet nie płakała !!!!

I mnie zastanawia czy taka 3,4-latka to nie jest zbyt mała na kolczyki ?
już pare razy tłumaczyłam  :P
Za mała ? Na pewno NIE !!!!!!!!!!! Chociaż najlepszy wiek do przebicia to ok 6 m , bo takie dziewczynki to potrafią panikować  :P
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2010, 19:16 wysłana przez ela »

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Kwietnia 2010, 19:34 »
ela nawet nie wiesz jak żałuję,że daleko jesteś
bym szła na bank do ciebie z dziewczynami

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Kwietnia 2010, 20:02 »
Ela, ja wiem, ze Ty masz swoją rację jeśli chodzi o kolczyki.

a jak będą miały lat pięć czy dziesięć to już sobiiće nie wyrwą ? w każdym wieku jest ryzyko wyciągnięcia kolczyka ...a wyrwać ...to ja nie wiem jakiej siły trzeba użyć aby kolczykiem przerwać ucho czy też sztyftem przeciągnąć przez dziurkę  ::)

jak widać dzieci potrafią.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Kwietnia 2010, 20:37 »
Do wyrwania dochodzi przy np zdejmowaniu bluzki czy innego ciucha przeciąganego przez głowę . Bo nie sposób wyrwać sztyft...jak go złapać i pociagnąć aby palce się nie ześlizgnęły i aby go wyszarpnac  :P
Jeżeli rodzic  ostrożny to będzie zakładał kolcZyki małe , przy uszku , sztyfty a nie jakieś kółka czy inne wiszące ozdoby .

Mariola może będziesz okazja to wpadniesz z małymi , chyba że pójdziesz szybciej .

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Kwietnia 2010, 23:31 »
Elu, a mogłabyś wkleić jakie kolczyki były by najlepsze do małego dzicka?
jaki kształt?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #57 dnia: 3 Maja 2010, 12:07 »
właśnie ela
ponawiam prośbę
najlepiej jakbyś dała radę dzisiaj

ostatnio na takim trójmiejskim forum czytałam sobie wątek o przekłuwaniu uszu
i powiem Wam:masakra!!!!!!!!
Ja nie rozumiem np wyzywania matek,które przekłuły uszy dziecku,że to idiotki, debilki, tipsiary,że zamiast koszulki u dziecka z napisem:moja matka to debilka!,wystarczą kolczyki w uszach dziecka i wiadomo jaki poziom reprezentuje matka takiego dziecka
stąd pytanie:czy też tak osądzacie matkę?że jak widzicie dziecko z przekłutymi uszami, tzn.,że matka jest niedouczona, głupia i w ogóle patologia?
Ja np tak nie uważam
tu jes link do tego wątku
niezła dyskusyjka
przekłuwanie uszu

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 3 Maja 2010, 21:43 »
Mariola powiem ci że ja nie jestem fanką przekłuwania uszu małym dziewczynkom, ale ich matek nie osądzam. Moja chrześnica miała przekłute jak miała 5 mieięcy.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #59 dnia: 3 Maja 2010, 21:50 »
Kolejnego forum to mi się czytać nie chce...jedno mi styknie do szczęścia...

Natomiast jak ktoś tam wyzywa matki przekłuwające uszy od debilek, to sam prezentuje nie najwyższy poziom...

Ja mam na temat przekłuwania uszu niemowlętom swoje zdanie, co nie oznacza, że mam zamiar używać słów powszechnie uznanych za wulgarne...
Dezaprobatę to można i kulturalnie wyrazić.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos